Cagiva Raptor 650: Θυμωμένο αρπακτικό

Cagiva Raptor 650: Θυμωμένο αρπακτικό

Η αγορά των μεσαίων γυμνών μοτοσικλετών δρόμου γνωρίζει μεγάλες δόξες και το αρπακτικό πουλί (Raptor) της Cagiva θέλει να συλήσει το μερίδιο που του αναλογεί. Μεγάλα του ατού, ο σπορ χαρακτήρας και η ανταγωνιστική τιμή των 6.950 ευρώ, που όμως καλούνται να επικρατήσουν των όποιων αδυναμιών εμφανίζονται στον τομέα της άνεσης. Η επιθετική οδήγηση απαιτεί τις θυσίες της, δύσκολο να ξεφύγεις από τον κανόνα τελικά..

Δεν είναι νέα

Η Raptor 650 βρίσκεται κοντά μας από το 2001, αλλά η τιμή της -και όχι οι δυνατότητές της- ήταν η βασική αιτία για την απουσία της από τη λίστα των επιτυχημένων εμπορικά μοντέλων. Το 2006 όμως κάνει ρελάνς και επιστρέφει εκσυγχρονισμένη με μια τιμή που της δίνει βάσιμες ελπίδες να ξεδιπλώσει στους ελληνικούς δρόμους τα αναμφισβήτητα προσόντα της. Ποτέ δεν της έλειπε κάτι, ήταν ξεκάθαρα θέμα τιμής (αλλά και οικονομικών προβλημάτων του εργοστασίου, που όμως έχουν πλέον ξεπεραστεί).

Σίγουρα είναι ωραία

Πείτε μας ρομαντικούς, πείτε μας νοσταλγούς μιας άλλης (πάντα Ιταλικής) εποχής, η Raptor έχει το παρουσιαστικό που μας συγκινεί. Ανέκαθεν ο συνδυασμός πλαίσιου χωροδικτυώματος με κινητήρα V-2 ήταν μέσα στη σκέψη μας, σαν ο ιδανικός για αυτό που λέμε «πραγματική μοτοσικλέτα». Και αν θέλαμε να του δώσουμε σάρκα και οστά, θα αναφέραμε το χαμηλό βάρος, το γυμνό μέταλλο, τον μπάσο ήχο του V-2, την αίσθηση «σανίδας», όταν κάθεσαι πάνω (και όχι μέσα), τις αναρτήσεις κούτσουρο και τα φρένα με μηδέν στον τομέα της προοδευτικότητας. Αυτά δηλαδή είναι τα προσόντα μιας αληθινής μοτοσικλέτας; Αυτά, αυτά!

Όχι μόνο κούκλα

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και, πέραν της εμφάνισης, θα συναντήσουμε ακριβά περιφερειακά εξαρτήματα, που σίγουρα τονώνουν το πρεστίζ της μοτοσικλέτας και βελτιώνουν τη συνολική της απόδοση. Το ατσάλινο χωροδικτύωμα μοιάζει σαν από Ducati παρμένο και, ευτυχώς, διαθέτει και την αντίστοιχη ακαμψία βράχου που έχουμε μάθει να περιμένουμε από μια μοτοσικλέτα που χρησιμοποιεί κάτι αντίστοιχο.

Ο κινητήρας είναι κατασκευής Suzuki και είναι o δικύλινδρος σε σχήμα V που πρωτοείδαμε στην εξαιρετική αλλά αδικημένη εμπορικά SV 650, είναι δηλαδή ο ίδιος που χρησιμοποιείται (αλλά με ελαφρά χαμηλότερη ιπποδύναμη) και στη μπεστ σέλερ V-Strom 650. Βέβαια, προς χάριν των προδιαγραφών Euro 3, έχει αποκτήσει ηλεκτρονικό ψεκασμό στην τροφοδοσία και καταλύτη στην εξάτμιση, αποδίδοντας πλέον 71 ίππους στις 9.000 σ.α.λ., με μια ροπή της τάξης των 6.47 χλγμ. να εμφανίζονται στις 7.400 σ.α.λ. (αντίστοιχες τιμές για τη V-Strom: 66,6 στις 8.800 σ.α.λ. και 6,12 στις 6.400 σ.α.λ.).

Παρά την ύπαρξη ψεκασμού, η αμεσότητα στο άνοιγμα του γκαζιού δεν έχει χαθεί και το «κοντά» κλιμακωμένο 6αρι κιβώτιο ταχυτήτων φροντίζει να μην ξεμείνουμε σχεδόν ποτέ από δύναμη τη στιγμή που την χρειαζόμαστε. Συν τοις άλλοις, είναι και απόλυτα θετικό στη λειτουργία του, προσφέροντας ακρίβεια στα κουμπώματα των ταχυτήτων ακόμα και σε πιεστικές συνθήκες.

Αίσθηση Ιταλίδας

Τα φαινομενικά «λίγα» άλογα του V-2 αποδεικνύονται καλοταϊσμένα στην πράξη και δεν χάνουν την αυτοπεποίθησή τους ακόμα και όταν το στροφόμετρο δείχνει 10.000 σ.α.λ.! Η άφθονη ροπή από το ρελαντί, σε συνδυασμό με τον «ξερό» τρόπο που ανεβάζει στροφές ο κινητήρας, σου δίνει την απαιτούμενη δύναμη στις εξόδους των στροφών, ενώ το πλαίσιο, απόλυτα εναρμονισμένο με τις σκληρές αναρτήσεις, βοηθάει στο να γίνονται όλα ελεγχόμενα και κάτω από συνθήκες ασφάλειας.

Η απόδοση του κινητήρα θα φανεί ανεπαρκής μόνο όταν κινούμαστε σε παρατεταμένες ευθείες των πολλών χιλιομέτρων με 160-170 και θελήσουμε να ανεβάσουμε το δείκτη του ταχύμετρου στα 200 και βάλε. Εκεί, ένα τετρακύλινδρο σίγουρα θα αισθανθεί καλύτερα, αλλά μόνο εκεί. Στο επαρχιακό δίκτυο όλα εξαρτώνται από τη διάθεσή μας, γιατί η Raptor, έτσι κι αλλιώς, εκεί είναι που θα αισθανθεί βασίλισσα των δρόμων. Επιβεβαιώνει δηλαδή τον κανόνα που λέει ότι μια γυμνή μοτοσικλέτα δεν είναι μόνο για γρήγορη μετακίνηση στην πόλη αλλά και για ευχάριστες περιηγήσεις στους κάθε είδους επαρχιακούς δρόμους.

Στους οποίους, η Ιταλίδα φίλη μας θα επιδείξει περισσή ευελιξία και πολύ καλή οδική συμπεριφορά, αρκεί ο μη μυημένος αναβάτης να συμβιβαστεί με τη σκληρή αίσθηση του συνόλου. Όσο πιο γρήγορα κινηθεί κανείς μαζί της και όσο πιο πολύ μένει πάνω στη σέλα της, τόσο καλύτερα αισθάνεται. Αλλάζει ταχύτατα κατεύθυνση, στρίβει απροβλημάτιστα σε κάθε είδους στροφή και κρατάει με ακρίβεια την τροχιά της υπό κλίση. Το πλαίσιο δεν γνωρίζει τη λέξη ελαστικότητα, είτε μιλάμε για απόλυτη κατευθυντικότητα μέχρι και την τελική (λίγο πάνω από τα 200), είτε για βάρβαρη οδήγηση σε οποιαδήποτε διαδρομή.

Τα ευμεγέθη φρένα της, που προέρχονται από την Brembo, διαθέτουν πολύ δύναμη, σχεδόν καθόλου αίσθηση και ακόμα περισσότερη αμεσότητα. Εξοικείωση απαιτείται στη χρήση του πίσω δισκόφρενου, που μπλοκάρει σχετικά εύκολα σε κακής ποιότητας άσφαλτο και χρειάζεται τη δέουσα προσοχή. Εξυπηρετεί βέβαια την τοποθέτηση της μοτοσικλέτας σε θέση βολής για την επόμενη στροφή (πλαγιολίσθηση), αλλά δεν νομίζουμε ότι το ευρύ κοινό θα την αγοράσει για αυτό το λόγο.

Η ζωή μαζί της

Δεν είναι εύκολη, όπως εξάλλου κάθε συμβίωση με κάτι που ανήκει στο θηλυκό γένος και συνάμα έχει Ιταλική καταγωγή. Η Raptor ζητάει από εσάς να την κινείτε σε σβέλτους ρυθμούς για να προσφέρει γενναιόδωρα αυτό για το οποίο έχει έρθει στον κόσμο αυτό. Είναι μια σπορ μοτοσικλέτα, που σε νωχελικούς ρυθμούς μετακίνησης πιθανά θα «δυστροπήσει». Και πως θα το κάνει αυτό; Μα φυσικά με το να σας κάνει να αισθανθείτε άβολα στη σκληρή σέλα και στην επιθετική θέση οδήγησης (κάτι που δημιουργείται συνδυαστικά με τιμόνι και χειριστήρια).

Σχετικά άβολη είναι και η θέση του συνεπιβάτη, αφού ο σπορ χαρακτήρας της κατασκευής επιβάλλει κάτι αντίστοιχο. Αφήστε που δεν έχει από που να πιαστεί, οπότε …δύσκολα τα πράγματα. Σχήμα οξύμωρο, η όλη υπόθεση τελικά, με τον οδηγό να αισθάνεται καλά στο γρήγορο ρυθμό και το συνεπιβάτη στον …αργό! Πραγματική αποκάλυψη είναι το μικρό φέριγκ, με τις δυνατότητές του στην προστασία του αναβάτη να είναι αντιστρόφως ανάλογες με το μέγεθός του, αφού επιτρέπει ταχύτητες ταξιδιού με 160+ χιλιόμετρα χωρίς στροβιλισμούς και τα κουραστικά παρελκόμενα αυτών.

Συνοψίζοντας

Μια πολύ καλή μοτοσικλέτα στο σύνολό της, εγγυάται διασκέδαση στους σχετικούς και μαθήματα σπορ συμπεριφοράς στους πρωτόπειρους. Με Ιταλικό ταμπεραμέντο ξυπνάει τα αίματα και με Ιαπωνική καρδιά εγγυάται απόδοση και μακροζωία. Στα 6.950 ευρώ σας δίνει τη δυνατότητα να γίνετε τύπος «σπορ» χωρίς να επενδύσετε μια μικρή περιουσία, κάτι που τελικά λογίζεται στα υπέρ την κρίσιμη στιγμή της τελικής απόφασης.

Τι ταχύτητα πιάνει

 • 0 – 100 χ.α.ω. 4,2 δευτ.
 • 0-400 μέτρα 12,7 δευτ.
 • Τελική ταχύτητα : 210 χ.α.ω.

Πόσο λίτρα καίει στα 100 χιλιόμετρα

 • Ήρεμη οδήγηση: 5,9
 • Σβέλτη οδήγηση: 7,7
 • Επιθετική οδήγηση: 9,5

Μας άρεσε πολύ

 • Η γραμμικότητα του κινητήρα
 • Η ροπή
 • Η σπορ συμπεριφορά
 • Η ανταγωνιστική τιμή

Μας άρεσε λιγότερο

 • Η απουσία ρυθμίσεων στο πιρούνι
 • Η όχι τουριστική θέση οδήγησης
 • Η έλειψη χειρολαβών συνεπιβάτη

Moto Cagiva Raptor 650 τεχνικά χαρακτηριστικά

 • Κινητήρας: Υγρόψυκτος, τετράχρονος, V-2 90, 2 ΕΕΚ, 8βάλβιδος
 • Κυβικά: 645
 • Πλαίσιο: Ατσάλινο σωληνωτό χωροδικτύωμα
 • Τροφοδοσία: Ηλεκτρονικός ψεκασμός με μπεκ των 39 χλστ.
 • Ανάφλεξη: Ηλεκτρονική
 • Εκκίνηση: Μίζα
 • Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ
 • Διάμετρος χ διαδρομή: 81 x 62,6 χλστ.
 • Ίπποι: 71 στις 9.000 σ.α.λ.
 • Ροπή: 6,47 χλγμ. στις 7.400 σ.α.λ.
 • Σχέση συμπίεσης: 11.5 : 1
 • Κιβώτιο ταχυτήτων: 6 σχέσεων
 • Συμπλέκτης: Υγρός, πολύδισκος, μηχανικός
 • Τελική μετάδοση: Αλυσίδα
 • Τροχοί: Χυτές ζάντες ελαφρού κράματος με ελαστικά 120/70-17 μπροστά και 160/60-17 πίσω


Φρένα: Δύο δίσκοι Brembo διαμέτρου 298 χλστ. μπροστά με διπίστονες δαγκάνες και ένας δίσκος Brembo 220 χλστ. με μονοπίστονη δαγκάνα πίσω.

Ανάρτηση: Ανεστραμμένο πιρούνι 43 χλστ. μπροστά και μονό αμορτισέρ πίσω, σε αλουμινένιο ψαλίδι. Δυνατότητα ρύθμισης στην προφόρτιση ελατηρίου μόνο πίσω.

 • Βάρος: 180 κιλά (χωρίς βενζίνη)
 • Ύψος σέλας: 775 χλστ.
 • Μεταξόνιο: 1.440 χλστ.
 • Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 19,3 λίτρα (3,5 η ρεζέρβα)

Στάνταρ εξοπλισμός: Αναλογικό στροφόμετρο, ψηφιακές ενδείξεις για ταχύμετρο, ρολόι, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές. Ενδεικτικές λυχνίες για ρεζέρβα, φώτα, φλας, πίεση λαδιού. Σωληνάκια υψηλής πιέσεως στα φρένα, ρυθμιζόμενη μανέτα φρένου, αεροδυναμική ζελατίνα προβολέα.