Τo συγκεκριμένο μοντέλο μοτοσικλέτας σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης για την αγγλική εταιρεία αφού την καθιερώνει ως πρωτοπόρο σε ιδέες και εφαρμογές στην κατηγορία που δραστηριοποιείται.
Το Triumph Tiger 1050 είναι μια αντικειμενικά ξεχωριστή μοτοσυκλέτα, ανεξάρτητα από το αν κάποια βασικά του συστατικά προέρχονται από τρεις άλλες μοτοσυκλέτες της Triumph. Κάποιοι τον τοποθετούν στην κατηγορία των μεγάλων ον-οφ αλλά, όπως και στην περίπτωση της TDM ή της Multistrada, μοτοσυκλέτα «Off» με 17ρες ζάντες, ασφάλτινα ελαστικά και 200 κιλά απλώς δεν… υφίσταται! Το ότι μπορούν να περάσουν από βατό χωματόδρομο είναι κάτι που και μια ασφάλτινη χωρίς φέρινγκ το κάνει! Καμία όμως δεν θα τα καταφέρει σε αποκλειστική ή μερική χωμάτινη χρήση σε μονοπάτια ή κακοτράχαλους δρόμους, διότι, απλώς, δεν έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτό!
Η Tiger είναι πιο εντυπωσιακή από αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες. Σε σχέση με την προκάτοχό της τα κοινά σημεία περιορίζονται στο… λογότυπο κι αυτό φανερώνει τις ώρες εξέλιξης και τη σημαντική χρηματική επένδυση. Αυτή η μοτοσυκλέτα, όπως και κάθε άλλη Triumph, έχει το δικό της χαρακτήρα και προσανατολίζεται στο κοινό που θέλει κάτι το ξεχωριστό.
Απέκτησε, λοιπόν, νέο επιθετικό στιλ και ξεκινάει να επαληθεύσει την πρόβλεψη του τμήματος έρευνας και εξέλιξης, ότι δηλαδή ο κόσμος θέλει πολλά και δυνατά κυβικά, πάνω από όλα δε ξεχωριστή εμφάνιση!
Κοιτώντας το νέο Tiger από το πλάι, θα δείτε ότι από τον κινητήρα και κάτω έχουμε να κάνουμε με καθαρόαιμη… σούπερσπορ, που στην πάνω της πλευρά έχουν τοποθετηθεί πλαστικά, σέλα και τιμόνι από ον-οφ!
Εξοπλισμός
Αν μας έλεγαν πριν από ελάχιστους μήνες ότι θα συναντούσαμε σε μια μοτοσυκλέτα γενικής χρήσης αλουμινένιο περιμετρικό πλαίσιο, ψαλίδι με ενισχυτική γέφυρα, ακτινικά φρένα, λάστιχο 180/55 και κινητήρα με 115 ίππους, το σίγουρο είναι πως θα το αντιμετωπίζαμε… χαλαρά. Η Triumph όμως ξεφεύγει από τα στερεότυπα και μετά την Daytona 675 κάνει στροφή 180 μοιρών για να προσφέρει και στο ευρύτερο κοινό μια μοτοσυκλέτα καθημερινής χρήσης με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Με δεδομένο βέβαια το γεγονός ότι η Tiger 1050 θα διανύσει το σύνολο των χιλιομέτρων της ζωής της στην άσφαλτο, κάθε χωμάτινο προτέρημα θυσιάστηκε στο βωμό του ασφαλτοτάπητα!
Ο κινητήρας είναι από τη Speed Triple, με μειωμένη απόδοση κατά 17 ίππους, παραμένοντας όμως ο δυνατότερος σε ον-οφ, γυμνή ή σουπερμοτάρ γύρω στα 1.000 κ.εκ. Οι 115 ίπποι αποδίδονται στις 9.400 σ.α.λ. και ο 3κύλινδρος εν σειρά των 1.050 κ.εκ. εντυπωσιάζει με τη διάθεσή του να ανταποκριθεί άμεσα στο άνοιγμα του γκαζιού ακόμα κι από τις χαμηλές στροφές. Τα περισσότερα από 10 χγμ. της ροπής έρχονται 3.000 σ.α.λ. χαμηλότερα και… ντριφτάρουν τον πίσω τροχό παντού και πάντα. Τη μεταφορά και χαλιναγώγηση της δύναμης στο δρόμο έχουν αναλάβει πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα υψηλών προδιαγραφών. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο ανεστραμμένο πιρούνι και ένα αμορτισέρ με μοχλικό, τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες στον εμπρός τροχό (από Daytona 675) και αλουμινένιο ψαλίδι με ενισχυτική γέφυρα πίσω.
Το πλαίσιο είναι αλουμινένιο, περιμετρικό δύο δοκών αλλά όχι δανεικό από άλλο μοντέλο. Η εικόνα της νέας Tiger επέβαλε συγκεκριμένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά και οι Άγγλοι έφτιαξαν ένα από την αρχή στην προσπάθειά τους να κάνουν τον Τίγρη ακόμα καλύτερο.
Το χαμηλό ύψος της σέλας (83,5 εκ.) φέρνει τον αναβάτη πιο κοντά στον κατευθυντήριο τροχό και το ψηλό τιμόνι τύπου «fatbar» τού δημιουργεί την ιδανική γωνία στα χέρια. Από την πρώτη στιγμή, όση εμπειρία κι αν έχει, θα αισθανθεί κυρίαρχος του παιχνιδιού σε σφικτές διαδρομές μέσα ή έξω από την πόλη. Η μεγάλη γωνία δημιουργεί τον κατάλληλο μοχλό για να ελέγχεται εύκολα η συμπεριφορά του Τίγρη, είτε αυτό αφορά σε διόρθωση μετά από γλίστρημα είτε σε ξαφνική αλλαγή κλίσης.
Τα 200 και βάλε κιλά (μαζί με καύσιμα και εσάς) θα δηλώσουν την παρουσία τους μόνο όταν η Tiger είναι… σταματημένη, κάτι που σημαίνει ότι το σωστό ζύγισμα με το χαμηλωμένο κέντρο βάρους την κάνουν εύχρηστη και ευκολοοδήγητη. Ολως περιέργως το πλάτος της δεν κρατάει ανοιχτά τα πόδια, που βρίσκουν τη βολή τους «φωλιάζοντας» στο κάτω μέρος του ρεζερβουάρ, πίσω από το μισό φέρινγκ. Η χροιά του ήχου του 3κύλινδρου δεν είναι το μόνο πράγμα που εντυπωσιάζει, με τη μείωση κραδασμών να αποδεικνύεται εξίσου θεαματική και τη λειτουργία του ψεκασμού απόλυτα θετική, χωρίς κομπιάσματα ή δισταγμούς, κι αυτό σε κάνει να ξεχνάς ότι υπάρχει ψεκασμός και όχι καρμπιρατέρ.
Ανοίγεις βίαια το γκάζι και μόλις που προλαβαίνεις να δεις τις ενδείξεις του μινιμαλιστικού οργάνου (πάλι από Daytona 675 ) πριν το ξανακλείσεις, σκεπτόμενος ότι οι επιταχύνσεις του Τίγρη έχουν δόντια ανάλογα του ονόματός του και δεν είναι για παίξε γέλασε.
Οι 115 ίπποι ορισμένες φορές δείχνουν αφηνιασμένοι και ευτυχώς που υπάρχουν οι τεράστιοι δίσκοι των 320 χλστ. (από Speed Triple) με τις τετραπίστονες ακτινικές δαγκάνες να ελέγξουν το μανιασμένο καλπασμό τους και να σώσουν την κατάσταση. Στερούνται αίσθησης και η αρχική τους διαδρομή είναι νεκρή, αλλά κατορθώνουν και ακινητοποιούν τη μοτοσυκλέτα σε αποστάσεις που θα ζήλευαν ακόμα και καθαρόαιμες σούπερσπορ των 160+ ίππων. Μια πιθανή τοποθέτηση ακτινικής τρόμπας είναι πολύ πιθανό να βελτιώσει και την αίσθηση, οπότε τότε θα μιλάμε για την επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος.
Σημειώστε πως όσοι αγοράσουν τη νέα Tiger για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές της, θα πρέπει, με το καλημέρα, να αλλάξουν λάστιχα που να ταιριάζουν καλύτερα στους ελληνικούς δρόμους. Η διαφορά στην οδική συμπεριφορά θα είναι εντυπωσιακή και ο Τίγρης θα γουργουρίζει ευχαριστημένος, εκδηλώνοντας τα δυναμικά του χαρακτηριστικά σε κάθε είδους δρόμο . Μέχρι να τα αλλάξετε, όμως, τότε, τα γλιστρήματα θα είναι συχνά, η χρήση του μπροστινού φρένου περιορισμένη και η διασκέδαση απούσα.
Με στιβαρό αλλά συνάμα και ενδοτικό πλαίσιο, θα στρίψει με ακρίβεια χωρίς στρεβλώσεις και θα εμπνεύσει τον αναβάτη να κρατήσει το γκάζι ανοικτό μέχρι βαθιά μέσα στη στροφή. Οι αναρτήσεις δείχνουν κομμένες και ραμμένες για τα ελληνικά δεδομένα, με τη μαλακή λειτουργία στην αρχική τους διαδρομή να εξυπηρετεί στο φιλτράρισμα των οδικών κακοτεχνιών αλλά και στην αποφυγή αθέλητων γλιστρημάτων στη γυαλιστερή άσφαλτο.
Σε δρόμο ανεκτής ποιότητας ο Τίγρης θα βρεθεί στο στοιχείο του και σε αντίστοιχο με καλό οδόστρωμα θα ξεδιπλώσει τις αρετές των σούπερσπορ χαρακτηριστικών του. Μόνο εμπόδιο στην κάλυψη μεγάλων αποστάσεων χωρίς στάση είναι το μικρό φέρινγκ με την επίσης μικρή ζελατίνα, που ναι μεν προφυλάσσουν τον αναβάτη αλλά μέχρι 150-160 χλμ/ώρα.
Οι ταξιδιάρικες δυνατότητες της νέας Tiger εξασφαλίζουν τη μεταφορά δύο ατόμων με άνεση και χώρους εφάμιλλους των μεγάλων «εντουροειδών». Αν η συμβία/φίλη δεν είναι διαστάσεων μπασκετμπολίστριας θα βολευτεί μια χαρά, αφού πρώτα σκαρφαλώσει στην υπερυψωμένη θέση της, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή θέα που μπορεί να βρει συνεπιβάτης σε μοτοσυκλέτα. Αν είναι… «συμβίος», τότε να είστε σίγουροι ότι δεν θα αποφύγετε τις γκρίνιες. Το έχουμε ξαναγράψει, δυστυχώς δεν είναι όλα ρόδινα στη ζωή!
Τι πληρωνω και τι παίρνω
Στις 10.990 € η τιμή του νέου Tiger 1050 και εσείς θα κρίνετε αν είναι καλή ή όχι. Εμείς απλά να υπενθυμίσουμε ότι είναι η δυνατότερη στην κατηγορία της και πως διαθέτει τα απολύτως καλύτερα φρένα, τόσο σε προδιαγραφές όσο και σε απόδοση. Και τελειώνοντας, να συμπληρώσουμε τα θετικά μας σχόλια με μια αναφορά γύρω από την ποιότητα κατασκευής και το φινίρισμα, που βρίσκονται σε πρωτοκλασάτα επίπεδα.