Cent of a woman

Όταν το μπάτζετ σου στενεύει, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να διαλέγεις προσεκτικά τις μικρές σου απολαύσεις.

Ακόμα και αν ακούς με δυσπιστία τα κλισέ του τύπου «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», θα συμφωνήσεις ότι το ποσό που πληρώνεις για να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου δεν είναι πάντα ανάλογο της χαράς που σου δίνει η εκάστοτε αγορά. Για αυτό φτιάξαμε ένα σύντομο οδηγό, ώστε να μάθεις πώς με λίγα χρήματα θα αποκομίζεις ευτυχία που κρατάει καιρό.

Ναι, οι ευκαιρίες της τελευταίας στιγμής συχνά σου γλιτώνουν χρήματα. Όμως, ο χρόνος που περνάς σχεδιάζοντας ένα ταξίδι (και παίζοντας στο μυαλό σου όλα τα μαγικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν) σου προσφέρει την ίδια, αν όχι μεγαλύτερη, ικανοποίηση από το ίδιο το ταξίδι. Για αυτό αναζήτησε μια ευκαιρία που να απέχει χρονικά, ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις –εκτός από τις διακοπές σου– και την αναμονή.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ακόμα και οι μικρές συνδιαλλαγές με άλλους (η συζήτηση με μια πωλήτρια ή το ευχαριστώ που θα πεις στην κοπέλα που σου πρόσφερε ένα δείγμα) σου φτιάχνουν σημαντικά τη διάθεση. Στις online αγορές, το κομμάτι της επικοινωνίας δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, γι’ αυτό προτίμησε μια βόλτα στα μαγαζιά (εκτός αν στο σάιτ βρεις τα παπούτσια που θέλεις στη μισή τιμή, οπότε θα πούμε και στους ειδικούς να αναθεωρήσουν).

Τις περισσότερες φορές μια νέα εμπειρία σού προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από οποιαδήποτε αγορά ενός αντικειμένου (γι’ αυτό θυμάσαι πεντακάθαρα όλες σχεδόν τις συναυλίες που έχεις παρακολουθήσει, αλλά δεν έχεις ιδέα ποιο ήταν το αγαπημένο σου τζιν το 2008).

Ίσως πιστεύεις ότι αν κλεινόσουν για μία ολόκληρη μέρα σε ένα spa, θα έβγαινες καινούρια και θα έβλεπες τη ζωή τελείως διαφορετικά. Όμως, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι τα αποτελέσματα των μεγάλων, εξωφρενικά ακριβών απολαύσεων στη διάθεσή σου δεν κρατάνε πολύ. Μεγαλύτερο νόημα έχουν οι συχνές, επαναλαμβανόμενες εμπειρίες, ακόμη κι αν είναι πολύ πιο σύντομες και οικονομικές, όπως για παράδειγμα ένα 15λεπτο μασάζ πλάτης.

Οι δυνατές σχέσεις με ανθρώπους που αγαπάς συμβάλλουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην ευτυχία σου, γι’ αυτό και έχει πάντα νόημα να βρίσκεις ευκαιρίες για να περνάς χρόνο με τους φίλους σου. Φυσικά, αν οι κολλητές σου τρελαίνονται για το Glee όσο κι εσύ, μπορείς να συνδυάσεις τις δύο αγάπες σου σε μία βραδιά (ή περισσότερες).

Mε εξαίρεση μερικές συγκλονιστικές προσφορές για αντικείμενα που πραγματικά αξίζουν, στις υπόλοιπες περιπτώσεις η ικανοποίηση που σου δίνει μια ακριβή αγορά είναι μεγαλύτερη από εκείνη που σου δίνουν πολλές μικρότερες (το αντίθετο, δηλαδή, από αυτό που συμβαίνει με τις εμπειρίες).

Ο λόγος; Έχεις την αίσθηση ότι απέκτησες κάτι πραγματικά ξεχωριστό κι επίσης, τις περισσότερες φορές, αυτό είναι καλύτερης ποιότητας κι έτσι το χαίρεσαι περισσότερο καιρό.

Διάβασε επίσης:

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166