Chevrolet Matiz vs Citroen C1 vs Daihatsu Cuore vs Hyundai i10

Chevrolet Matiz vs Citroen C1 vs Daihatsu Cuore vs Hyundai i10

Μπορεί να ακούγεται κλισέ αλλά από όλες τις απόψεις το μέγεθος -για το αυτοκίνητο πάντα μιλάμε- μετράει. Αυτή τη φορά όμως θα το προσεγγίσουμε ρεαλιστικά το θέμα, που σημαίνει ότι το μέγεθος μετράει αντίστροφα – έστω και αν οι κύριοι ενδιαφερόμενοι είναι γυναίκες. Όσο επιφανής, όσο φτασμένος και σημαντικός και αν νιώθεις σε ένα μεγάλο SUV, ή πιο απλά σε κάτι τόσο μεγάλο, την επίπονη στιγμή που ψάχνουν όλοι να παρκάρουν, ποιος γελάει τελευταίος;

Πάντα αυτός ο τύπος με το χαριτωμένο Citroen C1, το ευέλικτο Daihatsu Cuore, το κουκλίστικο Chevrolet Matiz και, τώρα τελευταία, και με το ολοκληρωμένο Hyundai i10. Γενικότερα, οτιδήποτε δεν ξεπερνά τα 3,5 μέτρα σε μήκος έχει εξαρχής ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την ευελιξία. Στα μικρά αυτοκίνητα πόλης όμως -που εκσυγχρονίζονται όλο και περισσότερο- μετράνε πολλά περισσότερα. Το πακέτο που ζητάει ο καταναλωτής, χωρίς να θέλει να βγάλει από την τσέπη πάνω από ένα δεκαχίλιαρο είναι ο καταλυτικός παράγοντας. Ποιο μικρό λοιπόν από την παρέα συγκεντρώνει το καλύτερο πακέτο;

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου…

Το πρώτο πράγμα που μας κερδίζει συνήθως είναι η εμφάνιση. Όσο υποκειμενικό και αν είναι το ζήτημα, αρκεί μια γρήγορη ματιά στους ελληνικούς δρόμους για να διαπιστώσουμε ότι το Citroen C1 έχει ήδη κερδίσει τη μάχη από τα περισσότερα μικρά. Αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και χρόνια, οφείλεται όμως και στη διαφορετική σχεδίαση του αμαξώματος που ξεφεύγει από την τετράγωνη λογική των αυτοκινήτων της κατηγορίας.

Τα πολύ νεότερα Daihatsu Cuore και Hyundai i10 είναι εξίσου σύγχρονα και αυτό που τα κάνει ακόμη πιο ξεχωριστά είναι το ποσοστό βελτίωσής τους σε σχέση με την προηγούμενή τους γενιά, λες και πέρασαν… δεκαετίες. Αναφερόμαστε ειδικά στο “δεκάρι” της Hyundai, που αντικατάστησε το δημοφιλές Atos με ένα σαφώς υψηλότερης κλάσης μικρό. Το μικρότερο των “μικρών” μας φίλων Chevrolet Μatiz έχει και αυτό κερδίσει εδώ και καιρό -με τις διάφορες “παιχνιδιάρικες” εκδόσεις του- κυρίως το γυναικείο φύλο, που έχει και το πιο απαιτητικό γούστο. Ακράδαντη απόδειξη η γνωστή TV-persona στην τηλεοπτική διαφήμιση.

Μικρό στο μάτι…

Το μάτι εύκολα εντυπωσιάζεται, εμείς και τα μπαγκάζια μας να δούμε πού θα χωρέσουμε και πώς θα μετακινηθούμε σε έναν τόσο δα, μικρό χώρο. Θα πείτε, το να ψάχνεις χώρους και γενικά άνεση σε αυτά τα mini είναι σα να ψάχνεις “ψύλλους στα άχυρα”. Κι όμως, το κατακόκκινο Cuore βγαίνει πρωταθλητής σε αυτό τον τομέα και κάνει τους ανταγωνιστές του να κοκκινίζουν από ντροπή. Σήμα κατατεθέν του οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα σε γωνία 90 μοιρών. Τα συρόμενα πίσω καθίσματα, στον επιπλέον της βασικής έκδοση; εξοπλισμό, προσφέρουν είτε 225 λίτρα πορτμπαγκάζ, είτε έναν ασυνήθιστα -για την κατηγορία- μεγάλο χώρο για τους πίσω επιβάτες.

Έτσι το Cuore κάνει τη ζωή των επιβατών πιο εύκολη, με το i10 να ακολουθεί, προσφέροντας τις περισσότερες θήκες για μικροαντικείμενα, αξιοπρεπή χώρο για τους πίσω επιβάτες και μόνιμα 225 λίτρα στο χώρο αποσκευών. Το Chevrolet Matiz δεν θα προβληματίσει μικρόσωμους επιβάτες μπροστά και πίσω. Η πρακτικότητά του και το πλεονέκτημα της καλής ορατότητας που προσφέρει η θέση του πίνακα οργάνων στην κεντρική κονσόλα το κατατάσσουν πάνω από το Citroen.

Το C1 έχει μεν τους ίδιους χώρους, θα μπορούσε όμως να δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να ανοίγει το παράθυρο του συνοδηγού χωρίς να απλώσει το χέρι του στην απέναντι πόρτα. Αφήστε δε που στο πορτμπαγκάζ του Chevrolet θα χωρέσει και μια βαλιτσούλα παραπάνω. Η ένσταση αυτή αφορά και τα αδερφάκια Τoyota Aygo και Peugeot 107 που εκπροσωπούνται σε αυτή την άτυπη συγκέντρωση των “μικρών” από το γαλλικό mini.

Ποιος τους πιάνει…

H παραπάνω νίκη του Cuore μπορεί να υποστηριχθεί κατάλληλα και στον επόμενο -επίσης πολύ σπουδαίο – τομέα που είναι η οδήγηση και για να ακριβολογούμε οι επιδόσεις. Πίσω από αυτό βέβαια κρύβεται το τρικύλινδρο μοτέρ της Toyota που αποδίδει 70 ίππους και ξεχωρίζει για τη σπιρτάδα που δίνει στο Cuore.

Και μιλάμε για το ιαπωνικό μοντέλο γιατί το Citroen C1, παρ’ όλο που φοράει τον ίδιο κινητήρα, μοιάζει να είναι λίγο πιο αργό, πολύ πιο στρωτό όμως και με λιγότερο “χαζοσπινάρισμα” σε γοργό ξεκίνημα. Η λαστιχένια αίσθηση του επιλογέα ταχυτήτων και οι μεγάλες κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές δεν επιτρέπουν στο Cuore να ζευγαρώσει τις νίκες του.

Πιο ολοκληρωμένο, του παίρνει την μπουκιά από το στόμα το i10, που επίσης δεν καμαρώνει για τον πεντάρη επιλογέα, συμπεριφέρεται όμως ως μεγαλύτερης κατηγορίας αυτοκίνητο στο δρόμο. Λες και πήρε επιπλέον στοιχεία από το μεγαλύτερο Getz, εκτός από τον κινητήρα. Το κορεατικό μοτέρ αποδίδει 66 ίππους στα 1.100 κ.εκ., ενώ από το Σεπτέμβριο το i10 θα διατίθεται και με κινητήρα 1.200 κ.εκ. Το Chevrolet Μatiz, με τους 66 ίππους, είναι πιο αθόρυβο από τα Cuore και C1, εξίσου αποδοτικό αλλά λιγότερο οικονομικό. Τουλάχιστον δεν είναι τόσο φασαριόζικο όταν βγεις στην εθνική οδό και μπορείς να ταξιδέψεις χωρίς να έχεις στη διαπασών το ράδιο-cd.

Και τα ρέστα… παγωτό!

Μιλώντας για πακέτο, πρέπει να υπολογίσουμε τη βαρύτητα που δίνει ο αγοραστής στα χαρακτηριστικά του κάθε “μικρού”. Είτε για πρώτο αυτοκίνητο πρόκειται είτε για δεύτερο που έχει σκοπό να αναλάβει τη «βρώμικη δουλειά» στην πόλη, τον πρώτο λόγο έχει η οικονομία. Πόσο κάνει δηλαδή ένα μοντέλο, πόσο καίει και πόσο καλά εξοπλισμένο είναι. Η τιμή της βασικής έκδοσης δεν λέει πάντα την αλήθεια, αφού μόνο τα i10 και Matiz προσφέρουν πλούσιο εξοπλισμό πληρώνοντας λίγο πάνω από 9.000 ευρώ.

Τα Citroen C1 και Daihatsu Cuore δεν απέχουν πολύ, αλλά είπαμε, σε αυτή την κατηγορία το κάθε ευρώ μετράει. Ίσως βέβαια η καλύτερη κατανάλωση που έδειξαν στη δοκιμή μας τα παραπάνω μικρά να αντιστρέφει τους ρόλους, χρειάζεται καιρός όμως, έστω και γι’ αυτή τη μικρή απόσβεση. Πιο συγκεκριμένα, το Daihatsu δικαιολόγησε τη φράση “δεν πίνει, δεν καπνίζει”, αφού σταμάτησε στα 6,9 λίτρα/100 χλμ., δεύτερο το C1 με 7,3 λίτρα/100 χλμ., ενώ τόσο το i10 όσο και το Matiz «φλέρταραν» με τα 8 λίτρα/100 χλμ.

Εδώ σημειώστε πως το Matiz της δοκιμής μας ήταν εξοπλισμένο με αυτόματο τεσσάρι κιβώτιο που κάνει τη ζωή του οδηγού πιο εύκολη στην πόλη, ενώ το C1 διέθετε πεντάρι ημιαυτόματο με το γνωστό “κόμπιασμα” που χαρακτηρίζει όλα τα ρομποτικά κιβώτια.

Το δέκα το καλό!

Το κάθε μικρό, όπως είδαμε, έχει τη χάρη του. Καθένα προσφέρει και μια καλή δικαιολογία για να “σπάσει” το κεφάλι του αυτός που θέλει να διαλέξει. Το Cuore, δυνατό και ευρύχωρο, το C1 φινετσάτο και δοκιμασμένο, το Matiz αθόρυβο και το πλέον συμπαθητικό. Το πακέτο, μετά από σκληρό αγώνα, συμπληρώνει το “δεκάρι” της Hyundai. To i10 καταφέρνει να συγκεντρώσει τα περισσότερα πλεονεκτήματα, συνδυάζοντας και την καλύτερη τιμή.

Σαν κάθε καλό… δεκάρι επομένως αναλαμβάνει να οδηγήσει την ομάδα του, δηλαδή τη Hyundai, στην κορυφή της κατηγορίας -αρκεί όμως τα μεγάλα άλματα προόδου της κορεατικής εταιρείας να μεταφραστούν και σε πωλήσεις, τη στιμή που οι άλλοι τρεις “άσπονδοι” φίλοι περιμένουν χαμογελαστοί και σε υψηλές θέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας