Η τιμή του αργού πετρελαίου ανεβαίνει συνεχώς και αναγκαστικά άπαντες ψάχνουν για υποκατάστατα. Φυσικό αέριο για τη θέρμανση, βιοκλιματικά σπίτια για περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και εναλλακτικούς τρόπους κίνησης (π.χ. με ηλεκτροκινητήρες και κινητήρες υδρογόνου). Επειδή η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή-πελάτη ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη με αυτή της τιμής του αργού πετρελαίου, είναι λογικό και εκείνος να ψάχνει για υποκατάστατα.
Στη συγκεκριμένη συγκριτική δοκιμή θα ασχοληθούμε με το υποκατάστατο ενός γρήγορου και ακριβού αυτοκινήτου με κατανάλωση “tasmanian devil”, που προσφέρει απλόχερα στον ιδιοκτήτη του επιδόσεις, κύρος και πολλές επισκέψεις στον “βενζινά” της γειτονιάς. Τι σημαίνει υποκατάστατο σε αυτή την περίπτωση; Σίγουρα λιγότερο status, όχι τόσο εκρηκτικές αλλά σίγουρα καλές επιδόσεις, σαφέστατα χαμηλότερη κατανάλωση και κυρίως πολύ χαμηλότερη τιμή κτήσης. Τα αυτοκίνητα που αναλαμβάνουν να μας πείσουν για τις δυνατότητές τους είναι το ολοκαίνουργιο Corsa GSi της Οpel, το γνωστό μας πλέον 207 GT της Peugeot και το διαχρονικό Polo GTI της VW.
Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι
Τα δύο από τα τρία αυτοκίνητα (Opel – Peugeot) “φορούν” υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα 1.600 κ.εκ. που αποδίδει 150 ίππους, ενώ η VW “φορά” στο Polo τον γνωστό 20βάλβιδο, 1.800άρη κινητήρα του οποίου η απόδοση φτάνει επίσης τους 150 ίππους. Με τις διαστάσεις και το βάρος των αυτοκινήτων να είναι στα ίδια επίπεδα είναι λογικό και οι επιδόσεις τους να μην απέχουν πολύ. Εκεί που έχουν όμως αρκετές διαφορές είναι στη διαχείριση της δύναμής τους.
Το Peugeot ξεχωρίζει σε αυτόν τον τομέα, καθώς ο κινητήρας του είναι ο πιο γραμμικός, με τη δύναμή του να γίνεται αντιληπτή σε όλο το φάσμα των στροφών. Από την πλευρά του ο κινητήρας της VW που παράγει πιο race ήχο και αρχικά ενθουσιάζει με τη λειτουργία του, αποδεικνύεται ο πιο υπερκαταναλωτικός της δοκιμής μας, γεγονός που σύμφωνα με τα κριτήρια της δοκιμής μας είναι αρκετά σημαντικό.
Το Opel είναι και αυτό σπιρτόζικο, αν και παρουσιάζει μεγαλύτερη υστέρηση του τούρμπο (lag) σε σχέση με τα άλλα δύο, ενώ στα θετικά του συγκαταλέγεται η πολύ χαμηλή κατανάλωση.
Στο δρόμο η υπεροχή της Peugeot σε τομείς όπως το κράτημα και ο συνδυασμός άνεσης και ασφάλειας επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά μιας και το 207 είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής. Όχι ότι τα άλλα δύο αυτοκίνητα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες, απλώς η μαλακή ρύθμιση του VW το μετατρέπει σε ένα γρήγορο καθημερινό αυτοκίνητο, τη στιγμή που το Opel από την πλευρά του είναι το λιγότερο ευθύβολο, καθώς αδικείται από το όχι κορυφαίο τιμόνι του και από το έντονο σπινάρισμα των τροχών.
Σίγουρα και το Peugeot δεν έχει κορυφαίο τιμόνι, αφού είναι υπερβολικά ελαφρύ στις χαμηλές ταχύτητες, κάτι που όμως διορθώνεται όσο η ταχύτητα αυξάνει. Το VW έχει τόσο το καλύτερο τιμόνι όσο και το καλύτερο κιβώτιο, μιας και το κιβώτιο του 207 έχει λαστιχένια αίσθηση, ενώ αυτό του Opel είναι κάπως ασαφές.
Πρακτικά και όμορφα
Για να συνοψίσουμε τα οδηγικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων και να δικαιολογήσουμε την πρωτιά του γαλλικού μοντέλου, να αναφέρουμε ότι στο ταξίδι το πιο άνετο είναι το VW λόγω της μαλακής ρύθμισης της ανάρτησής του που δεν διαβάζει κάθε ανωμαλία του οδοστρώματος. Από την άλλη πλευρά, ό,τι κερδίζει με τη συμπεριφορά του το χάνει από το θόρυβο του κινητήρα, ο οποίος στην αρχή «φτιάχνει» τον οδηγό, αλλά στα ταξίδια, που λειτουργεί συνεχώς σε υψηλές στροφές, κουράζει. Τo Opel, αν και δεν υστερεί ιδιαίτερα, χάνει στις λεπτομέρειες και από τους δύο ανταγωνιστές του σε άνεση, κυρίως λόγω της ξερής απόσβεσης από την ανάρτηση.
Στα θετικά του συγκαταλέγεται το ότι είναι το πιο παιχνιδιάρικο απ’ όλα καθώς γλιστράει ελεγχόμενα, ενώ και η πλήρης απενεργοποίηση του ESP επιτρέπει στον οδηγό κάποια ακίνδυνα παιχνίδια. Το Peugeot αποτελεί το πιο καλά στημένο πακέτο και, αν το κιβώτιο ήταν λίγο καλύτερο και το ESP μπορούσε να απενεργοποιηθεί εντελώς, θα μιλούσαμε για τον ιδανικό συνδυασμό.
Επόμενος τομέας που θα ασχοληθούμε είναι η εξωτερική εμφάνιση που σίγουρα ενδιαφέρει πολύ το νεανικό κοινό, το οποίο αποτελεί το target group των συγκεκριμένων προϊόντων. Το GSI αποτελεί κάτι ενδιάμεσο μεταξύ του ΟPC και των απλών Corsa, γεγονός που του δίνει και τη sport αύρα του OPC αλλά και την ομορφιά των απλών Corsa.
Το VW είναι το πιο αγριεμένο και όμορφο Polo, αλλά το αμάξωμα δεν παύει να δείχνει τα χρόνια του και το Peugeot δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά από τα απλά 207, εκτός από το λογότυπο GT που το καθιστά όμορφο, αλλά όχι ιδιαίτερα ξεχωριστό ως αυτοκίνητο που στοχεύει σ’ ένα συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό.
Νίκη στις λεπτομέρειες
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι και τα τρία αυτοκίνητα έχουν τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους. Ανακαλύψαμε την Αμερική θα μου πείτε και θα έχετε και δίκιο. Είναι πάντως γεγονός ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. Το ιδανικό μικρό GTI θα μπορούσε να έχει τη συμπεριφορά του Peugeot, το κιβώτιο του Polo και την εμφάνιση του Corsa.
Αν για κάποιο λόγο θα έπρεπε οπωσδήποτε να κατατάξουμε τα αυτοκίνητα με μία σειρά, θα επιλέγαμε στην πρώτη θέση το 207 γιατί έχει τις περισσότερες πρωτιές στις κρίσιμες κατηγορίες, στη δεύτερη θέση το Corsa κυρίως για την οικονομική του λειτουργία και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του και στην τρίτη θέση το VW, γιατί ο ανταγωνισμός έχει κάνει πρόοδο και η VW πρέπει να καλύψει τη μικρή διαφορά με ένα πιο νέο και πιο GTI αυτοκίνητο.