Citroen C3 1.4 VTi, καλή ποιότητα κατασκευής και άνεση

Citroen C3 1.4 VTi, καλή ποιότητα κατασκευής και άνεση

Αρμονικές γραμμές και ελκυστικές καμπύλες τυπικά δείγματα της περίφημης γαλλικής φινέτσας, ταιριασμένες ιδανικά με το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και ιδού πώς η Citroen, με το νέο C3, προτάσσει τη δική της life style απάντηση στα σούπερ μίνι.

Κoμψό και καλαίσθητο: αυτό είναι το νέο Citroen C3! Οι συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις (μήκος λίγο κάτω από τα 4 μέτρα) και οι στρογγυλεμένες γραμμές του πεντάθυρου αμαξώματός του, τα στοιχεία που κληρονόμησε από τον επιτυχημένο πρόγονο. Ωστόσο η υιοθέτηση πιο μοντέρνων σχεδιαστικών μοτίβων, ειδικά στο εμπρός τμήμα του, διαμορφώνουν ένα άκρως ελκυστικό τελικό αποτέλεσμα, με έντονη σχεδιαστική προσωπικότητα.

Αν και χρησιμοποιεί το πάτωμα του παλαιού C3 -εξ ου και τα 2,46 μέτρα μήκους του μεταξονίου του- διαθέτει αυξημένα, μήκος και πλάτος (+9 και +5 εκατοστά αντίστοιχα). Παρ’ όλα αυτά, οι διαθέσιμοι εσωτερικοί του χώροι δεν διαφέρουν σε σύγκριση με το μοντέλο που αντικαθιστά.

Οριακά επαρκείς λοιπόν για τέσσερις ενήλικες μεσαίου αναστήματος (μέχρι 1,75μ.). Αντίθετα η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ (300 λίτρα) εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της κατηγορίας. Το σχετικά υψηλό κατώφλι του πάντως, δυσκολεύει τη φόρτωση και του στερεί τη δυνατότητα να βαθμολογηθεί με άριστα, όσον αφορά στη λειτουργικότητά του.

Ανάλογο σχόλιο θα κάνουμε και για την εργονομία του εσωτερικού του: διαθέτει μεν αρκετές θέσεις για μικροαντικείμενα, μικρής όμως χωρητικότητας (ιδιαίτερα οι θήκες σε όλες τις πόρτες). Την κατάσταση διορθώνουν εντέλει, το πρακτικό συρόμενο συρτάρι κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού και το μεγάλο ντουλαπάκι (13 λίτρα) στο ταμπλό.

Κατά την άποψη μας βέβαια, όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα, από την εμφανώς αναβαθμισμένη ποιότητα κατασκευής ? υλικών, που το τοποθετεί αυτοδίκαια στο ίδιο επίπεδο με τους κορυφαίους αντιπάλους του (βλ. VW Polo, Seat Ibiza)!

Από κει και πέρα, ο ιδιαίτερα καλόγουστος διάκοσμος, το ταμπλό και ο πίνακας οργάνων (που προέρχονται από το νέο DS3), μα κυρίως, το πανοραμικό παρμπρίζ Zenith, αποτελούν χαρακτηριστικά που ενισχύουν την ήδη προσεγμένη εικόνα του.

Πανοραμικό παρμπρίζ

Σχετικά με το πανοραμικό παρμπρίζ… πραγματικά αξίζει και με το παραπάνω να καταβάλετε τα επιπλέον 490 ευρώ που κοστίζει, καθώς διαμορφώνει στο σαλόνι μία μοναδική, ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Τα μόνα μειονεκτήματα στη συγκεκριμένη εφαρμογή αφορούν στ’ αλεξήλια, τα οποία δεν διαθέτουν καθρεφτάκια (οπότε οι κυρίες δεν μπορούν να διορθώσουν το μακιγιάζ τους) και, επιπλέον, δεν μετακινούνται προς το πλάι για προστασία από τον ήλιο. Η άπλετη θέα που προσφέρει όμως, αποζημιώνει πλήρως για τις όποιες ελλείψεις…

Είναι πραγματικά άνετο

Άνετο, ήσυχο και ασφαλές εμφανίζεται το νέο Citroen C3 στον δρόμο. Μετά την εμφάνιση είναι πασιφανές πως οι Γάλλοι επεδίωξαν η καινούργια τους πρόταση, να διαθέτει απόδοση που παραπέμπει σε μεγαλύτερη κατηγορία. Η υψηλή ποιότητα κύλισης απόλυτη προτεραιότητα εδώ, εκτίμηση που ενισχύεται από την άνεση των αναρτήσεων και την προσεγμένη ηχομόνωση της καμπίνας (η επιφάνεια ηχομονωτικού υλικού στο καινούριο C3 έχει αυξηθεί κατά 223% σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο).

Ως φυσικό επακόλουθο δεν θα σας κουράσει στην πόλη, ούτε όμως και σε πολύωρο ταξίδι. Η μαλακή ρύθμιση των αναρτήσεων (γόνατα McPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός, ημιάκαμπτος άξονας πίσω), τα αναπαυτικά καθίσματα (με μέτρια πλευρική στήριξη) και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου, αποτελούν πολύτιμα συστατικά για την επιτυχία σ’ αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον το 16βάλβιδο σύνολο 1,4 λίτρων VTi με τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων -ήδη γνωστό από τα Peugeot 207 και 308 και από το Mini Cooper ONE- αποδεικνύεται άρτια επιλογή για το γαλλικό μοντέλο, τόσο σε επίπεδο επιδόσεων, όσο και σε επίπεδο κατανάλωσης (μέση κατανάλωση δοκιμής 7,2 λίτρα/100 χλμ.).

Εντός πόλης, ο ελαστικός κινητήρας, το ελαφρύ τιμόνι και ο περιορισμένος κύκλος στροφής (10,2 μέτρα) του προσδίδουν ευελιξία, μετατρέποντας σε ευχάριστη διαδικασία τη μετακίνηση γραφείο – σπίτι. Εκτός πόλης η εικόνα είναι ανάλογα ικανοποιητική, υπό προϋποθέσεις όμως. Πρώτα πρώτα, ο ψυχωμένος κινητήρας του εξασφαλίζει στο ταξίδι ασφαλείς προσπεράσεις και υψηλή μ.ω.τ.

Ακόμη, παρά την παρουσία ταμπούρων στον πίσω άξονα, το C3 στις μετρήσεις μας ακινητοποιήθηκε από τα 120-0 χλμ./ώρα σε 55,5 μέτρα, επίδοση ικανοποιητική με τα μέτρα της κατηγορίας.

Και το «υπό προϋποθέσεις» που προαναφέραμε; Καταρχήν, λόγω του αυξημένου ύψους και των μεγάλων διαδρομών των αναρτήσεων, μετά τα 110 χλμ./ώρα εμφανίζει ευπάθεια στους πλευρικούς ανέμους. Ακολούθως, το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης, παρά τον μεταβλητό βαθμό υποβοήθησης, εξακολουθεί να είναι αρκετά ελαφρύ στις υψηλές ταχύτητες, μετριάζοντας την αίσθησή του.

Τέλος, αν και ο συνδυασμός, στιβαρό πλαίσιο ? ζωηρός κινητήρας προδιαθέτουν θετικά, εντούτοις, αν πιέσεις σε ορεινή διαδρομή το C3 δείχνει κάπως εκτός κλίματος. Για μία ακόμα φορά οι μαλακές αναρτήσεις και, επιπροσθέτως, η απουσία αντιστρεπτικής ράβδου στον πίσω άξονα, επιτρέπουν την ανάπτυξη κλίσεων στις στροφές, οι οποίες αποθαρρύνουν τον ενθουσιώδη. Σαφώς και δεν οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις τον σώφρονα μέσο οδηγό (σ.σ. εξάλλου η υποστροφή είναι η κύρια αντίδρασή του). Περισσότερο υπερτονίζουν κατά την άποψή μας, τον εξευγενισμένο χαρακτήρα του, ξεκαθαρίζοντας πως κατασκευάστηκε για μετακινήσεις σε ήπιους τόνους και ρυθμούς.

Συμπέρασμα

Η ποιότητα κατασκευής, η πολύ καλή άνεση, μα κυρίως, η ψαγμένη εμφάνιση του καινούργιου C3 της Citroen, το τοποθετούν στις υψηλές θέσεις της κατηγορίας του. Το ίδιο ισχύει όμως και για την τιμή αγοράς του, η οποία, παρά τον πλήρη βασικό εξοπλισμό, με απόλυτα μεγέθη χαρακτηρίζεται αυξημένη.

Δικαιολογημένα, αδικαιολόγητα, διαβάστε προσεκτικά τα παραπάνω και αποφασίστε ανάλογα. Αυτό το θέτουμε έτσι για έναν και μοναδικό λόγο: είμαστε πεπεισμένοι πως η τελική επιλογή θα προκύψει από το συναίσθημα και την αισθητική και όχι τη λογική. Οπότε θεωρούμε πως ό,τι και να πούμε εμείς, η συνέχεια της γενιάς C3 ήδη έχει αποκτήσει το κοινό της. Από τη πλευρά μας τέλος, οφείλουμε να σας υπενθυμίσουμε πως δεν πρέπει να παραλείψετε στο δελτίο παραγγελίας να συμπεριλάβετε το πανοραμικό παρμπρίζ. Αναμφίβολα θα δώσει άλλη διάσταση στην καθημερινότητά σας!

Προηγούμενο άρθροFord Focus ST, πιο λυσσασμένο από ποτέ
Επόμενο άρθροSuzuki Swift 1.2: Καλύπτει άνετα τις ανάγκες στην πόλη
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ