Compact cameras, για ζόρικες και θεσπέσιες φωτογραφίες

Compact cameras, για ζόρικες και θεσπέσιες φωτογραφίες
Στη φωτογραφία βλέπετε την Leica D-Lux 5 Titanium

Οι νεότερες compact φωτογραφικές σας δίνουν τη δημιουργική ελευθερία των SLR σε σχετικά μικρό μέγεθος, παρέχοντας τεράστια ευελιξία σε πολλές και διάφορες συνθήκες.

Στις μέρες μας, οι ποιοτικές φωτογραφίες δεν προαπαιτούν οπλοστάσιο διαφορετικών φακών και ένα ισχυρό σώμα DSLR.

Οι κορυφαίες compact cameras μπορούν, με τον ίδιο φακό, να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα, χάρη στις νέες τεχνολογίες και τα manual modes.

Canon PowerShot S100

Η S100 αντικαθιστά την S95, με αλλαγμένα οπτικά κι έναν αισθητήρα 1,7″ CMOS στα 12,1 megapixels, ενώ διαθέτει GPS και geo-tagging. Ευτυχώς, το control ring γύρω από τον φακό για ρύθμιση focus και ISO, παραμένει. Έχει μεγάλο ζουμ (5x οπτικό) και φωτεινό διάφραγμα με f/2.0 στα 24mm, αφήνοντας αρκετό φως να περάσει. Καταγράφει βίντεο full HD με στερεοφωνικό ήχο, αποκόπτοντας θόρυβο από αέρα, με δυνατότητα χρήσης ζουμ κατά τη λήψη. Η μπαταρία αντέχει για 200 λήψεις –υπέροχες και οι 200– κι όλα αυτά την καθιστούν μια point and shoot που κλέβει την παράσταση.

Η άποψη µας: Η ευκολία της compact συνδυάζεται µε DSLR χαρακτηριστικά. Η μηχανή τα σπάει, την συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά μόνο για άτομα που έχουν όρεξη και μεράκι να μάθουν τα μυστικά της φωτογραφίας (ISO, White Balance, Exposure, Shutter Speed κλπ). Αλλιώς δεν έχει νόημα, πεταμένα λεφτά θα είναι! ο λόγος που την αγόρασα ήταν ότι την βρήκα σε τιμή ευκαιρίας.

Στα θετικά:

  1. Φοβερή κατασκευή.
  2. Άπειρες επιλογές.
  3. Τέλεια ανάλυση οθόνης LCD.
  4. HD 1080p video.
  5. Απίστευτες νυχτερινες λήψεις (πολύ υψηλά ISO).
  6. Το conrol ring τα σπάει.

Στα αρνητικά του μόνο αυτά:

  1. Δεν έχει επιλογή time lapse, αν και μπορεί να γίνει με hack.
  2. Δεν έχει viewfinder που θα αύξηνε την διάρκεια της μπαταρίας.
  3. Δεν εχει στο πακέτο καλώδιο σύνδεσης από την μηχανή στο ρεύμα, πρέπει να βγάλεις την μπαταρία.
  4. Το νυχτερινό βίντεο δεν είναι τόσο καλό, αλλά φωτογραφική παίρνεις, όχι βιντεοκάμερα.

Sony Cyber-shot HX9V

Η HX9V συνδυάζει ό,τι πιο hot ακόμη και τώρα που διανύουμε μία νέα δεκαετία με προηγμένα συστήματα.

Η συγκεκριμένη μηχανή φέρει τα εξής δυναμικά χαρακτηριστικά: Δέκτη GPS, 3D Sweep Panorama λήψεις, βίντεο 1.080p με στερεοφωνικό ήχο και εντυπωσιακό 16x οπτικό ζουμ. Συνυπολογίστε έναν αισθητήρα 16MP, 1/2,3″, καθώς και χειροκίνητες ρυθμίσεις, κι έχετε έναν ισχυρό παίκτη. Ωστόσο, δεν μας κέρδισαν τα πλήκτρα στην πλάτη της, καθώς δυσχεραίνουν τη ρύθμιση, τα θαμπά χρώματα στο auto και η δυσκολία του GPS να βρει σήμα σε εσωτερικούς χώρους. Όμως, χάρη στην απουσία θορύβου ακόμη και στα 3.200 ISO, αποδεικνύεται μια αξιοπρεπής compact.

Η άποψη µας: Πληρότητα specs, λογική τιµή και καλές φωτογραφίες από µια κορυφαία εταιρεία.

Leica D-Lux 5 Titanium

Σας περισσεύει σχεδόν ένα χιλιαρικάκι για μια μηχανή; Οι περισσότεροι θα σας πρότειναν να επενδύσετε σε μια DSLR –όπως κι εμείς, άλλωστε–, αλλά εσείς μπορείτε να επιλέξετε και αυτή την όμορφη Leica.

H D-Lux 5 δεν βασίζεται μόνο στην εμφάνισή της και, όπως η Canon, διαθέτει ένα ακριβές δακτυλίδι χειρισμού, φακό f/2.0 και 10,1 megapixels αισθητήρα. Τα χρώματα είναι ζεστά, όμως, δεδομένης της πολύ υψηλής τιμής της, τα συνήθη προβλήματα των compact θα σας ενοχλήσουν. Βέβαια, στη συσκευασία θα βρείτε δερμάτινη θήκη και λουράκι, ενώ η απλή έκδοση κοστίζει περίπου €250 λιγότερα.

Η άποψη: µας: Μπορεί η οµορφιά να κοστίζει υπερβολικά; Χµ, µπορεί…

Fujifilm X10

Μοιράζεται το ίδιο DNA με την X100, έχει όμως τη μισή τιμή. Χάρη στον 2/3” CMOS των 12,3 megapixels, το f/2.0 διάφραγμα και τον φακό των 28-112mm (4x οπτικό), οι φωτό της ξεχωρίζουν. Ο EXR αισθητήρας τριπλής λειτουργικότητας προσφέρει σχεδόν επαγγελματικές λήψεις και επιλογές.

Με μεγάλο εύρος ρυθμίσεων, όλες ελεγχόμενες από ογκώδη πλήκτρα, οπτικό σκόπευτρο και LCD οθόνη 2,8 ιντσών, τα φωτογραφικά αποτελέσματα της X10 είναι εγγυημένα. Αποδεικνύεται ικανή και στο βίντεο, καθώς διαθέτει ανάλυση full HD, στερεοφωνικό ήχο, άμεσο autofocus και χρήση του ζουμ του φακού.

Η άποψη µας: Θαυµάσια εµφάνιση compact και υπέροχες φωτογραφίες.

Nikon Coolpix P7100

Με σώμα που θυμίζει DSLR, η P7100 θα τσιτώσει τις ραφές στις τσέπες σας, όμως διαθέτει ρυθμιζόμενη οθόνη LCD 3 ιντσών και τον πανίσχυρο επεξεργαστή C2 κάτω από το «καπό». Ο αισθητήρας διάστασης 1/1,7″ και ανάλυσης 10,1ΜΡ ανταγωνίζεται την παρόμοιας ισχύος Canon G12. Στη διάθεσή σας έχετε 7,1x οπτικό ζουμ (αντιστ. 28-200mm), ενώ σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα είναι ακριβές και καθαρό. Το βίντεο έχει ανάλυση 720p στα 24fps, αντί των 1.080p του ανταγωνισμού, αλλά είναι πολύ καλό. Θυμίζει «κάμερα εργασίας», αλλά με αρκετές και επιλογές για να έχετε τον πλήρη έλεγχο.

Η άποψη µας: Οι εξαιρετικές φωτογραφίες δικαιολογούν τον µεγάλο όγκο.

Αξεσουάρ

Portrait professional

Οι επαγγελµατικές λήψεις των κορυφαίων compact αξίζουν καλύτερη µεταχείριση. Με αυτό το πρόγραµµα, µπορείτε να δηµιουργήσετε εκπληκτικά πορτραίτα, έτοιµα για εξώφυλλο, εξαφανίζοντας αυτόµατα ατέλειες και διορθώνοντας τους χρωµατισµούς του δέρµατος µε το «search and destroy».