Δεν θα αγόραζα ποτέ κινητό τηλέφωνο άνω των 100 ευρώ (βίντεο)

Δεν θα αγόραζα ποτέ κινητό τηλέφωνο άνω των 100 ευρώ

Επειδή συνεχώς με ρωτάτε κατά καιρούς ποιο κινητό τηλέφωνο να αγοράσετε, και κατ’ επέκταση τι σας προτείνω εγώ, οφείλω να ξεκαθαρίσω για εκείνους που δεν γνωρίζουν πως είμαι αντίθετος στην αγορά κινητού άνω των 100 ευρώ, διότι κατά την προσωπική μου άποψη επρόκειτο για πεταμένα λεφτά, και σας διαβεβαιώνω πως ένα Smartphone αξίας 80 ευρώ θα κάνει μία χαρά τη δουλειά του, και αν το συντηρήσετε σωστά, και το προσέχετε, ενδέχεται να σας κρατήσει ίσως και τρία χρόνια.

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες στα λεγόμενα μου, αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου και δεν τον επιβάλλω σε κανέναν, απλά έτσι έχω μάθει να πορεύομαι στη ζωή, μου χωρίς να ενστερνίζομαι την καταναλωτική μανία.

Δείτε το Βίντεο σχολιασμού παρακάτω

Μην ξεχνάτε πως οι περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα μέχρι το 2010, δηλαδή πριν την οικονομική κρίση, έπαιρναν δάνεια για να πάνε διακοπές και να αγοράσουν καινούργιες συσκευές για να είναι πάντα στη μόδα και να μην της κατηγορήσουν οι κακοπροαίρετοι πως είναι μπανάλ.

Εν ολίγοις, αυτή είναι μία τραγελαφική κατάσταση που επικρατεί κατά κόρον στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού πολιτισμού, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που εκεί ο κόσμος έχει μάθει να ζει για να καταναλώνει, και όταν δεν έχουν τα απαιτούμενα χρήματα για να κάνουν shopping therapy, τότε τους πιάνει κατάθλιψη, γιατί προφανώς τους φέρεται άδικα η μοίρα, λες και το νόημα της ζωής είναι μόνο να ψωνίζεις και τίποτε άλλο.

Άλλωστε για ετούτο το λόγο αισθάνονται να τους κατακλύζει η απληστία, η πλεονεξία, η ματαιοδοξία και η μισαλλοδοξία. Όμως όταν συσσωρευτούν τα χρέη από τις αγορές που έγιναν με τις πιστωτικές κάρτες, τότε καταλαβαίνουν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται, και πως εάν δεν αποπληρωθούν σύντομα αυτά τα χρέη, τότε θα επιβαρυνθούν με τόκους και επιτόκια, με αρνητικό αποτέλεσμα να διογκωθεί το χρέος και να μην είναι εξυπηρετήσιμο, και πιθανόν η τράπεζα να τους πάρει το σπίτι.

Επομένως, εάν το καλοσκεφτείτε το πράγμα, θα κατανοήσετε ό,τι δεν αξίζει τον κόπο να μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία, απλά και μόνο για να ικανοποιήσετε το μεγάλο σας εγώ, μία γνωστή συνήθεια που αδιαμφισβήτητα γνωρίζει τεράστια απήχηση στις εποχές που ζούμε, τουλάχιστον αυτό ισχύει για την πλειοψηφία της μάζας και ευτυχώς όχι για όλους. Όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως ετούτη η παράμετρος είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήχθη από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ της Σιγκαπούρης (Nanyang Technological University): «Οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν απώλεια ελέγχου στην αγοραστική τους μανία είναι πιο πιθανό να αγοράσουν προϊόντα που είναι στην πραγματικότητα αχρείαστα για το εκάστοτε άτομο, όπως διάφορα είδη πολυτελείας. Κάπως έτσι τους δημιουργείτε το συναίσθημα πως θα νιώσουν ψυχολογική ανάταση και θα λύσουν τα προβλήματά τους, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει στο έπακρο την απληστία των ανθρώπων».

Σε γενικές γραμμές οι καταναλωτές βρίσκονται συχνά σε καταστάσεις όπου δεν έχουν συναίσθηση των αγοραστικών πράξεων τους, ιδίως εάν έχουν στην άκρη διαθέσιμα χρήματα για να προβούν σε διάφορες αγορές προϊόντων. Και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον ασταθή τρόπο ζωής που βιώνουν, όπως και από τον επηρεασμό που δέχονται από μία μεγάλη μερίδα influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν ένα αλλόκοτο lifestyle.

Φυσικά για να λέμε την πλήρη αλήθεια, οι influencers πληρώνονται για να κάνουν με έμμεσο ή άμεσο τρόπο διαφήμιση των προϊόντων που τους στέλνουν οι εταιρείες, ούτως ώστε να βιοπορίζονται από τα χρήματα που λαμβάνουν μέσω αυτών των χορηγιών, και αντικειμενικά δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε πως ετούτη η ενέργεια είναι κάτι ανήθικο, εφόσον γίνεται με διαφάνεια και δεν κρύβονται από πίσω ύποπτα συμφέροντα με συνέπεια να εξαπατήσουν τον κόσμο. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Τώρα, όσον αφορά τη χώρα μας, λόγω της ακραίας πτώχευσης του λαού από την οικονομική κρίση έχουν περιοριστεί αυτές οι συμπεριφορές σε μεγάλο βαθμό, αλλά είναι γεγονός πως δεν έχουν εξαλειφθεί, και δεν πρόκειται να συμβεί ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Η καταναλωτική μανία είναι στη φύση των ανθρώπων, ανεξαρτήτως χώρας, χρώματος και φυλής, και βασικό τους μέλημα είναι να κυνηγάνε το χρήμα και να το σπαταλούν, όποτε αυτό καταστεί εφικτό, δηλαδή με την πρώτη ευκαιρία, και πάνω από όλα με συνοπτικές διαδικασίες, με απώτερο σκοπό να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.