ΑρχικήΕργασίαΔουλέψτε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης αντί για μία πλήρους απασχόλησης

Δουλέψτε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης αντί για μία πλήρους απασχόλησης

Στο παρόν άρθρο θα δούμε αναλυτικά πως μπορείς να δουλέψεις σε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης, χωρίς να αντιμετωπίζεις ούτε τεχνικά προβλήματα που μπορεί να δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή τους, ούτε ψυχολογικά προβλήματα που ενδεχομένως να σε ταλαιπωρούν λόγω της ψυχολογικής πίεσης, κυρίως λόγω των δύο διαφορετικών εργασιών που καλείσαι να φέρεις εις πέρας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα επέλεγε να εργαστεί δύο θέσεις μερικής απασχόλησης, αντί για μία εργασία πλήρους απασχόλησης. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτή την μέθοδο είναι γιατί προσφέρει ένα εναλλακτικό τρόπο να σπάσουν την ρουτίνα της καθημερινότητας, όπως και να διαφοροποιήσουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους, με απώτερο σκοπό να έχουν πιο αναπτυγμένες ικανότητες σε δύο διαφορετικούς τομείς με την ίδια επιτυχία.

Σε γενικές γραμμές αυτή η τακτική έχει κάποιο βαθμό δυσκολίας, ανάλογα πάντα με την φύση του επαγγέλματος στην οποία εργάζεστε, αλλά παράλληλα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός πως προσφέρει και πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που σας υποχρεώνουν να εργάζεστε σε δύο διαφορετικές θέσεις ημιαπασχόλησης, οφείλετε να διαχειρίζεστε σωστά το πρόγραμμα σας, να εργάζεστε άνετα κρατώντας τα επίπεδα άγχους σε χαμηλά επίπεδα και να φροντίζετε συνάμα να έχετε ελεύθερο χρόνο προκειμένου να ξεκουραστείτε, ώστε να μην καταπονείται ο οργανισμός σας από την υπερκόπωση.

Διαχείριση του Προγράμματος σας

Βρείτε δύο χρονικά συμβατές θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης

Για να μπορέσετε να εργαστείτε σε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης, πρέπει να πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χρόνους, δηλαδή σε διαφορετικά ωράρια και πάνω από όλα να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο μεταξύ των δύο εργασιών που να σας επιτρέπει να μεταβείτε χωρίς πίεση από τη μία δουλειά στην άλλη.

Συνεπώς, καλό θα είναι να αναζητήσετε τέτοιου είδους εργασία κοντά στην περιοχή σας, ψάχνοντας μέσα από αγγελίες εργασίας, ακόμη ρωτώντας γνωστούς και φίλους προκειμένου να σας συστήσουν στον εκάστοτε εργοδότη, ώστε να σας γνωρίσει, να σας πάρει συνέντευξη και τέλος να σας προσλάβει.

Να θυμάστε πως είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσετε εργασίες που θα διεξάγονται είτε σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, είτε σε διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας Μια άλλη επιλογή είναι να βρείτε μια δουλειά που να περιλαμβάνει εργασία από το σπίτι. Σήμερα αρκετές επιχειρήσεις δουλεύουν ως επί το πλείστον μέσω της τηλεργασίας, οπότε δεν θα δυσκολευτείτε σχεδόν καθόλου να βρείτε μία τέτοια θέση.

Για να διευκολυνθείτε στην εύρεση θέσεων εργασίας τύπου ημιαπασχόλησης μέσω τηλεργασίας, καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα του Linkedin, του Monster, του Glassdoor, του Career Builder), ή να κοιτάξετε στο Craigslist ή να ψάξετε στην τοπική εφημερίδα που πιθανόν να περιέχει αγγελίες αναζήτησης εργαζομένων.

Να θυμάστε τις εξής σημαντικές παραμέτρους:

 • Οφείλετε να είστε προνοητικοί και να εφαρμόσετε έξυπνη στρατηγική για τις δουλειές που θα επιλέξετε, ώστε να αποφύγετε τυχόν κολλήματα ή προβλήματα.
 • Δύο πολύ διαφορετικές δουλειές θα σας δώσουν μεγαλύτερη ποικιλία και θα σας κρατούν διαρκώς ψηλά το αίσθημα της ευχαρίστησης, και κάπως έτσι θα δουλεύετε με πιο χαρούμενη διάθεση.
 • Επίσης δύο πολύ παρόμοιες δουλειές μπορεί να σας βοηθήσουν αρκετά αν δραστηριοποιείστε σε κάποιον συγκεκριμένο κλάδο, όπου έχετε μεγάλη εξειδίκευση.
 • Βεβαιωθείτε ότι ψάχνετε για μερική απασχόληση, η οποία θα είναι διαρκείας ενός τετράωρου ή πέντε ώρες το πολύ.

Κρατήστε συνεπές το πρόγραμμα σας

Ο πιο ομαλός τρόπος για να δουλέψετε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης είναι να υπάρχει ένα σταθερό ωράριο, και να μην αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας, αφού ομολογουμένως θα υπάρχει ένα χρονικό χάος.

Επιβάλλεται να μπορέσετε να διατηρήσετε το πρόγραμμα σας σταθερό και να είναι το ίδιο από εβδομάδα σε εβδομάδα. Επομένως αυτό το ζήτημα δύναται να λυθεί με την συμφωνία που θα κάνετε με τον εργοδότη σας, ώστε να ξεκαθαρίσετε εξαρχής τις προθέσεις σας, και κατ επέκταση να μην προκύψουν απρόοπτα γεγονότα που θα σας αφήσουν επαγγελματικά εκτεθειμένους, άνευ λόγου και αιτίας, λόγω κακής συνεννόησης.

Να είστε ειλικρινείς με τον εργοδότη και τους συνεργάτες

Μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να κρατήσετε τις δουλειές σας μυστικές, προφανώς γιατί η προσωπική σας ζωή δεν αφορά κανέναν. Όμως αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Όταν οι εργοδότες, οι συνεργάτες ή και οι πελάτες σας γνωρίζουν ότι κάνετε πολλές εργασίες συνάμα, μπορούν να σας δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο που χρειάζεστε για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας. Οπότε με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως να σεβαστούν το πρόγραμμα δείχνοντας κατανόηση και όχι αυστηρότητα. Μπορεί έται να σας βλέπουν θετικά, αντιμετωπίζοντας σας ως έναν σκληρά εργαζόμενο άνθρωπο που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μέσω της βιοπάλης.

 • Βεβαιωθείτε ότι κάθε εργοδότης κατανοεί ότι μπορείτε να εργαστείτε μόνο με μερική απασχόληση από την αρχή.
 • Όσο πιο γρήγορα ενημερώσετε τους εργοδότες σας, τόσο το καλύτερο. Μπορείτε να το αναφέρετε στη συνέντευξη σας.
 • Μπορείτε να πείτε, “Θα ήταν δυνατό να διατηρήσουμε ένα σταθερό πρόγραμμα εργασίας; Εργάζομαι Δευτέρα και Τετάρτη βράδυ για λογαριασμό μιας άλλης επιχείρησης, επομένως δεν θα είμαι διαθέσιμος αυτές τις ημέρες, ενώ Την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα έχετε την πλήρη αφοσίωση μου .”

Καθορίστε τις υποχρεώσεις της εβδομάδας εκ των προτέρων

Εάν δεν είστε σε θέση να διατηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα από εβδομάδα σε εβδομάδα (ή ακόμα κι αν είστε), μία καταπληκτική ιδέα να καθίσετε κάτω και να οργανώσετε κατά γράμμα όλες τις υποχρεώσεις της εβδομάδας που θα έρθει εκ των προτέρων.

Χρησιμοποιήστε για παράδειγμα ένα ημερολόγιο (είτε φυσικό, είτε ηλεκτρονικό) που θα αποτυπώσετε όλες τις αναγκαίες υποχρεώσεις που θα λάβουν χώρα εντός της ερχόμενης εβδομάδας και στις δύο εργασίες, όπως για παράδειγμα και να διευκρινίσετε τους χρόνους μετακίνησης, τα διαλείμματα και οποιεσδήποτε άλλες τυχόν αγγαρείες που ίσως να είναι μικρότερης σημασίας. Χρησιμοποιήστε διαφορετικά χρώματα για διάφορες δραστηριότητες για να σας βοηθήσουν να οργανωθείτε καλύτερα.

Κρατήστε τις δουλειές σας ξεχωριστές

Είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο εργασιακών υποχρεώσεων σας, χωρίς να επικαλύπτει η μία την άλλη στην προσπάθεια να κάνετε και τα δύο πράγματα ταυτόχρονα (όπως να να επικοινωνείτε με συναδέλφους στην πρώτη σας δουλειά μέσω μέσω Skype ή Zoom, ενώ βρίσκεστε στη δεύτερη δουλειά στο γραφείο σας). Ο ταυτόχρονος συνδυασμός εργασιών μπορεί να φαίνεται φαινομενικά ως μια αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, αλλά στην πραγματικότητα, θα είστε επιρρεπής στα λάθη, ενώ δεν αποκλείεται ότι θα έχετε μέτρια απόδοση και στις δύο δουλειές.

Διατηρώντας το επίπεδο άγχους σε χαμηλά επίπεδα

Στοχεύστε σε σύντομες μετακινήσεις

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για τη διαχείριση των δύο θέσεων εργασίας μερικής απασχόλησης είναι να διατηρήσετε το επίπεδο άγχους σας σε χαμηλά επίπεδα. Ένας τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να στοχεύσετε στην ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων. Εάν οι δύο δουλειές σας είναι κοντά η μία στην άλλη (και ιδανικά επίσης κοντά στο σπίτι), τότε θα μπορείτε να ταξιδεύετε μεταξύ τους πιο γρήγορα.

Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την κατασπατάληση του χρόνου, ενώ κάλλιστα θα μπορέσετε να τον αφιερώσετε σε άλλα πιο χρήσιμα ενδιαφέροντα που θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το περιττό άγχος. Οπότε λάβετε υπόψη την τοποθεσία των εργασιών που ενδεχομένως να προσληφθείτε κατά την επιλογή τους.

 • Εάν δεν είναι εφικτό να εργαστείτε σε δύο εργασίες που είναι σχετικά κοντά η μία στην άλλη, τότε σκεφτείτε το ενδεχόμενο να εργαστείτε μόνο σε διαφορετικές δουλειές που θα διεξάγονται σε διαφορετικές ημέρες.
 • Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να σπαταλάτε το χρόνο σας σε μεγάλες διαδρομές, οι οποίες παράλληλα θεωρούνται και κοστοβόρες, αν αναλογιστούμε τα καύσιμα που θα χρειαστεί το όχημα σας για να μετακινηθείτε ή έστω τα έξοδα των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που θα κληθείτε να πληρώσετε.

Δημιουργήστε μία λίστα με τυχόν ανάγκες που θα την ελέγχετε κάθε πρωί

Εκτός από τη διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος με τα βασικά καθήκοντα, είναι σημαντικό να φτιάξετε μια νέα λίστα που θα την ελέγχετε κάθε πρωί για την οργάνωση των συνολικών αναγκών σας, ακόμα και αυτές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πόστο που έχετε αναλάβει.

Συνήθως όταν εργάζεστε σε περισσότερες από μία δουλειές, είναι πολύ πιθανόν να μπερδευτείτε και να σας διαφύγουν κάποιες τυχόν δεσμεύσεις που πρέπει να εκπληρώσετε. Αυτή η κατάσταση έχει να κάνει με την φερεγγυότητα σας, δηλαδή όταν δεν εκπληρώνεται αυτά που έχετε δεσμευτεί να κάνει, τότε θα σας χαρακτηρίσουν ως αναξιόπιστους. Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, τότε έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να ανακτηθεί.

Βάλτε όρια

Ένα σημαντικό στοιχείο στη διαχείριση πολλαπλών εργασιών να θυμάστε να λέτε μερικές φορές και «όχι». Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν ανέφικτο να εργάζεστε υπερωρίες ή να αναλάβετε κάποιο επιπλέον έργο ή να παρακολουθείτε κάθε εκπαιδευτικό σεμινάριο που βγαίνει. Όταν να εκτελείτε ταυτόχρονα πολλά και δύσκολα καθήκοντα, πέρα από αυτά που έχετε προγραμματίσει να κάνετε, τότε θα διαπιστώσετε σύντομα πως το μόνο που καταφέρατε είναι να καταπονήσετε τον εαυτό σας, με αποτέλεσμα αυτή η φθορά θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σας και να μην απολαμβάνετε πλέον αυτό που σας ικανοποιούσε μέχρι πρότινος.

Προστατεύσετε με νύχια και με δόντια τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτετε. Θέστε όρια, τόσο στον εαυτό σας, όσο και στους άλλους, για αυτά που είστε πρόθυμοι να κάνετε, όπως να έχετε στη διάθεση σας μια ολόκληρη μέρα για ξεκούραση κάθε εβδομάδα, να μην εργάζεστε ποτέ μετά τις 7:00 το απόγευμα ή να μην υπερβαίνετε τις 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Προγραμματίστε διαλείμματα όταν εργάζεστε

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον καθορισμό ορίων, είναι σημαντικό για εσάς να προγραμματίσετε κάποιες μικρές διακοπές ανάπαυσης μέσα στο πρόγραμμα εργασίας σας. Εάν δεν δίνετε προτεραιότητα στα διαλείμματα, είναι πιθανό να επέλθει σύντομα η εξουθένωση. Όταν υπολογίζετε το πρόγραμμα σας, επιδιώξτε την εφαρμογή ενός διαλύματος της τάξεως των 15 λεπτών στο τετράωρο που δουλεύετε, και τουλάχιστον δύο ώρες περιθώριο διαλείμματος μεταξύ των εργασιών, και μια ολόκληρη μέρα άδεια κάθε εβδομάδα.

 • Την ημέρα της άδειας σας, δοκιμάστε γιόγκα, διαλογισμό ή κάποιο ευχάριστο χόμπι – κάτι που σας βοηθάει να αποβάλλετε το στρες σας, ενώ κάνει καλό και στο σώμα σας, ιδίως εάν εργάζεστε σε χειρωνακτική εργασία.

Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο

Για να είναι αποτελεσματικά τα διαλείμματα σας, πρέπει πραγματικά να τα χρησιμοποιείτε ως διαλείμματα. Όταν δεν εργάζεσαι, μην σκέφτεσαι τη δουλειά. Όταν βρίσκεστε σε διάλειμμα, μην ελέγχετε τα email και μην προσπαθείτε να εμπλακείτε σε εργασίες που σχετίζονται με τα καθήκοντα σας. Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο με φίλους και οικογένεια, ή απλώς καθίστε και απολαύστε ένα γεύμα ή κάντε κάτι άλλο διασκεδαστικό για να ξεφύγετε από τη δουλειά.

Διαχείριση της ζωής εκτός δουλειάς, στο σπίτι

Υπολογίστε τα πραγματικά έσοδα και έξοδα

Όταν έχετε περισσότερες από μία ροές εσόδων, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τα έσοδα και τις δαπάνες σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε πόσα χρήματα σκοπεύετε να κερδίσετε από την ημιαπασχόληση και πόσα θα χρειαστεί να ξοδέψετε για έξοδα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στην άκρη κάποια χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ίσως χρειαστεί να διαθέσετε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για ιδιωτική ασφάλιση υγείας, γιατί ως γνωστόν ως ασφαλιστικός φορέα σας που σας έχει δηλωμένο ο εργοδότης σας δεν καλύπτει και πολλά πράγματα. Όταν εργάζεστε σε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης (αντί για μία εργασία πλήρους απασχόλησης), ενδέχεται να μην σας προσφερθεί ασφάλιση μέσω της εργασίας σας.

Επίσης μπορεί να χρειαστείτε κάποια χρήματα για μία επισκευή μέσα στο σπίτι, όπως για παράδειγμα επειδή χάλασε η βρύση ή γιατί προέκυψε πρόβλημα με τα ηλεκτρολογικά της οικίας σας.

Αν τα λεφτά που κερδίζετε από τις δύο δουλειές είναι ελάχιστα, τότε καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι αυτή η μεθοδολογία δεν είναι αποδοτική οικονομικά και προφανώς δεν ενδείκνυται για τα δικά σας συμφέροντα, πόσο μάλλον, αν έχετε μία οικογένεια που πρέπει να συντηρήσετε, με ότι μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Προγραμματίστε τα γεύματα σας

Όταν εργάζεστε σε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης, δεν θα έχετε τόσο πολύ χρόνο για να προετοιμάσετε να φάτε κάποιο υγιεινό φαγητό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να προγραμματίσετε τα γεύματα σας εκ των προτέρων. Διαφορετικά, θα καταλήξετε να σπαταλήσετε χρήματα σε επιλογές γρήγορου φαγητού (fast food) και να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

 • Σκεφτείτε να ετοιμάσετε τα γεύματα σας από την προηγούμενη μέρα, εφόσον μένετε μόνοι σας ή να σας μαγειρεύει φρέσκο φαγητό η σύζυγος πριν τη δουλειά και να επιστρέψετε στο σπίτι για ένα ωραίο γεύμα.
 • Σκεφτείτε να φτιάξετε μεγάλες παρτίδες φαγητού την ημέρα της άδειας, ώστε να μην έχετε την έγνοια της προετοιμασίας του κολατσιού, ενώ θα ήταν σαφώς προτιμότερο να φτιάξετε μεγάλες ποσότητες για να τρώτε όλη τη βδομάδα.

Βρείτε χρόνο για άσκηση

Με τόσο πολύ χρόνο εργασίας και μετακίνησης, μπορεί να είναι δύσκολο να γυμναστείτε με συνέπεια να σας γίνει συνήθεια η καθιστική ζωή. Δεν πρέπει να λησμονούμε το γεγονός πως η σωστή άσκηση συνεπάγεται καλή διατήρηση της υγείας, όπερ σημαίνει πως έτσι. θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε δυναμικά σε όλες τις υποχρεώσεις σας

 • Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στα καθήκοντα που έχετε αναλάβει.
 • Αφιερώστε 20-30 λεπτά την ημέρα για να κάνετε γυμναστική.
 • Δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα στο μεσημεριανό σας διάλειμμα, να κάνετε μια γρήγορη άσκηση γιόγκα πριν από τη δουλειά ή να διεξάγεται μία αεροβική άσκηση με ένα ελαφρύ τρέξιμο το βράδυ.

Ζήτησε στήριξη από την οικογένεια σου

Κάθε φορά που πρόκειται να κάνεις μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σου, είναι σημαντικό να συζητάς αυτό το ζήτημα με την οικογένεια σου. Η απόφαση να εργαστείς σε δύο θέσεις μερικής απασχόλησης μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στον σύζυγο ή και στα παιδιά σου.

Συνεπώς φρόντισε να βρίσκεσαι σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με τα αγαπημένα σου πρόσωπα, ώστε να σε συμπαρασταθούν, όπως και να βρεις χρόνο για να περάσεις μαζί τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε μαζί εύκολα να αντιμετωπίσετε τις οικογενειακές δυσκολίες ως ομάδα.

 • Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους αυτή η αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την οικογένειά σας. Καλό είναι να αγγίξετε όλα όσα σας επηρεάζουν.
 • Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: περισσότερο χρόνο μακριά από το σπίτι, περισσότερα έξοδα, εξαντλητική κούραση και τεράστιες αλλαγές στις συνήθειες που βιώνει η οικογένεια στη καθημερινότητα της.

Προειδοποιήσεις

Το να κάνεις παράλληλα δύο δουλειές μερικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο από μια μεμονωμένη εργασία πλήρους απασχόλησης και ενδεχομένως να συνεπάγεται με περισσότερο κούραση, αν δεν υπάρχει σωστή οργάνωση και μεριμνά για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη τακτική δεν ενδείκνυται για όλους τους ανθρώπους, πόσο μάλλον για εκείνους που έχουν μάθει να περνούν ξέγνοιαστα τις στιγμές τους, χωρίς να πιέζονται ιδιαίτερα, Οπότε όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι στο να βρίσκονται πολλές ώρες στο δρόμο για να προλάβουν να είναι συνεπής το ωράριο τους, πιθανόν ευχαριστηθούν αυτόν τον τρόπο ζωής.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166