Πως να βρεις εργασία στο διαδίκτυο, οδηγός με έξυπνες συμβουλές

Πώς να βρεις εργασία στο διαδίκτυο, οδηγός με έξυπνες συμβουλές

Πώς να βρεις εργασία στο διαδίκτυο, οδηγός με έξυπνες συμβουλές.

Το Διαδίκτυο πλέον έχει καταστεί μία από τις κυριότερες πηγές εργασίας για τον περισσότερο κόσμο, ωστόσο η διαδικασία εύρεσης online εργασίας απαιτεί μία διαφορετική προσέγγιση από ό,τι οι συμβατικές δουλειές. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε εργασία στο διαδίκτυο είναι να αυξήσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο δημιουργώντας έναν επαγγελματικό ιστότοπο ή ένα προφίλ στο LinkedIn.

Επίσης είναι γεγονός πως πρέπει να ψάξετε για καταχωρήσεις αγγελιών που δημοσιεύονται σε ποικίλες διαδικτυακές τοποθεσίες από διάφορες εταιρείες ή οργανισμούς. Εφόσον εντοπίσετε κάποια ενδιαφέρουσα πρόταση που είναι ιδανική για τις προτιμήσεις σας, τότε θα πρέπει να ενεργήστε γρήγορα και μεθοδικά, ούτως ώστε να υποβάλετε την αίτησή σας, χρησιμοποιώντας διάφορα υποστηρικτικά υλικά ή εργαλεία που ενδείκνυνται για την συγκεκριμένη τακτική.

Προσοχή στις απάτες. Φροντίστε να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ενώ ψάχνετε για online δουλειά. Αποφύγετε να υποβάλετε αίτηση για οποιαδήποτε εργασία που σας ζητάει να δώσετε κάποια προκαταβολή για να σας εξυπηρετήσουν ως προνομιούχο. Επίσης, να είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που παρέχετε σε ηλεκτρονικές εφαρμογές, και μην στέλνετε ποτέ μαζί τα τραπεζικά ή τα πιστωτικά σας στοιχεία. Κατά γενικό κανόνα, αν βρείτε κάποια διαφήμιση στο διαδίκτυο για δουλειά που είναι υπερβολικά σπουδαία και με τεράστιο μισθό, τότε σας συστήνουμε να σκεφτείτε πολύ καλά πριν υποβάλετε αίτηση.

Πίνακας περιεχομένων

Δημιουργία επαγγελματικής παρουσίας στο διαδίκτυο

Δημιουργήστε ένα προφίλ LinkedIn

Το LinkedIn είναι ένας από τους βασικούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους εργοδότες για να αναζητήσουν τους μελλοντικούς υπαλλήλους τους. Η δημιουργία ενός προφίλ στη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι σχετικά μία εύκολη υπόθεση, επιπλέον το LinkedIn παρέχει ένα σωρό οδηγίες και υποδείξεις για να βοηθήσει τους χρήστες, αναφορικά με αυτό το ζήτημα. Αφού συμπληρώσετε το προφίλ σας, ξεκινήστε να στέλνετε προσκλήσεις σύνδεσης σε φίλους, συγγενείς και επαγγελματίες συνεργάτες. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τις συνδέσεις σας στο LinkedIn να σας παρουσιάσουν σε άλλους ανθρώπους, οι οποίες θα επεκτείνουν ακόμη περισσότερο την πιθανή εύρεση εργασίας από μέρους σας.

Είναι σημαντικό το προφίλ σας να είναι 100% πλήρες. Είναι σημαντικό να ξοδέψετε λίγο χρόνο συμπληρώνοντας όλα τα ερωτηματολόγια που θα σας θέσει το LinkedIn, επίσης σας δίνεται η δυνατότητα να ανεβάσετε επαγγελματικά έγγραφα που θα εμπλουτίσουν το βιογραφικό σας. Κάθε φορά που κάνετε μια σημαντική ενημέρωση στο βιογραφικό σας, συνήθως θα μπορούν να τη δουν και τα άτομα που συνδέονται με σας, εκτός κι αν είναι ιδιωτικό το προφίλ σας. Όμως πρέπει να έχετε κατά νου πως ορισμένες υπηρεσίες προσφέρονται επί πληρωμή.

Το ZoomInfo είναι ένας άλλος σπουδαίος ιστότοπος που μπορεί να είναι χρήσιμος για αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο. Από τη στιγμή που θα δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, θα σας δώσει πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες επικοινωνίας διάφορες εταιρίες.

Ψάξτε το όνομά σας στις μηχανές αναζήτησης για να δείτε ποιες πληροφορίες εμφανίζονται

Εισάγετε το πλήρες όνομα σας σε διάφορες μηχανές αναζήτησης για να δείτε ποιες πληροφορίες εμφανίζονται. Πολλοί δυνητικοί εργοδότες πράττουν επίσης την ίδια κίνηση, για να βρουν σημαντικά στοιχεία για τους υποψήφιους υπαλλήλους που ενδιαφέρονται, οπότε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καθορίσετε τι μπορούν να δουν οι άλλοι. Αναζητήστε για τυχόν αρνητικά στοιχεία που εμφανίζονται στο όνομα σας, και έπειτα αφαιρέστε εκείνα που πιστεύεται πως βλάπτουν την εικόνα σας. Επίσης ένας άλλος έξυπνος τρόπος είναι να δημοσιεύσετε επιπλέον θετικά νέα για τον εαυτό σας στα κοινωνικά δίκτυα ή σε άλλους ιστότοπους, και στη συνέχεια, περιμένετε λίγες μέρες έως ότου ανανεωθούν και εμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Καταργήστε τυχόν αρνητικές πληροφορίες για τον εαυτό σας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μεταβείτε σε κάθε ιστότοπο ή κοινωνικό δίκτυο όπου έχετε καταχωρημένο το προφίλ σας, όπως το Facebook, Twitter και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για να δείχνει στον υπόλοιπο κόσμο πως είστε ένα σοβαρό άτομο. Διαγράψτε οτιδήποτε είναι αρνητικό, υποτιμητικό ή γελοιοποιεί την προσωπικότητά σας. Προφανώς κανένας ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης δεν θα ήθελε να προσλάβει κάποιο άτομο που είναι ελαφρών ηθών ή στερείται σοβαρότητας.

Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο Facebook ως Ιδιωτικό.

Ανοίξτε το μενού Ρυθμίσεις σε κάθε προφίλ κοινωνικού δικτύου που συμμετάσχετε. Επιλέξτε ο λογαριασμός σας να είναι ιδιωτικός ή μη δημόσιος και να εμφανίζεται μόνο σε φίλους. Αυτή η τακτική θα περιορίσει την ποσότητα των προσωπικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες για εσάς στο διαδίκτυο.

Δημιουργήστε το δικό σας επαγγελματικό ιστολόγιο ή ιστότοπο.

Ίσως θελήσετε ακόμη και να ξεκινήσετε το δικό σας blog ή να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο. Αυτό θα σας επιτρέψει να διαμορφώσετε τι πληροφορίες εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης για εσάς. Κρατήστε τις πληροφορίες επικεντρωμένες στην επαγγελματική σας ζωή και χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία να απευθυνθείτε σε άλλους στον τομέα όπου δραστηριοποιείστε. Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε βίντεο από οποιεσδήποτε επαγγελματικές παρουσιάσεις έχετε κάνει κατά το παρελθόν. Η παρούσα ενέργεια θα σας δώσει επιπλέον θετικά σημεία.

Διάβασε επίσης: Μαύρη εργασία και αδήλωτοι εξαθλιωμένοι εργαζόμενοι

Επισκεφτείτε αλλά επαγγελματικά ιστολόγια ή ιστότοπους στον τομέα δραστηριότητας σας και υποβάλετε σχόλια κάτω από τις αναρτήσεις, ανοίγοντας συζήτηση με άλλα άτομα του κλάδου σας. Προσοχή, ποτέ μην επιτίθεστε σε άλλους χρήστες με χυδαίο τρόπο, κρατήστε κόσμια συμπεριφορά, ακόμα και αν σας προσβάλλουν. Προσπαθήστε να συναναστρέφεστε με άτομα που μοιράζονται τα ίδια όνειρα και τις φιλοδοξίες με σας.

Κατανοήστε τον τρόπο αναζήτησης εργασίας στο διαδίκτυο

Στοχεύστε στην αναζήτηση εργασιών που ευθυγραμμίζονται με τις προηγούμενες εμπειρίες σας και το σύνολο των δεξιοτήτων σας.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσετε μια λίστα με τύπους εργασιών όπου θα μπορείτε να ανταπεξέλθετε άνετα στα καθήκοντά σας, χωρίς να εκτεθείτε. Πρέπει να έχετε κατά νου πως όταν λειτουργείτε χωρίς πλάνο για την αναζήτηση εργασίας στο διαδίκτυο μπορεί να σας κοστίσει πολύτιμο χρόνο, οπότε όσο πιο σύντομα επικεντρωθείτε στον στόχο σας, με συγκεκριμένες ενέργειες και δίχως αδιαφορία, γενικολογία ή αοριστία, τόσο πιο εύκολα θα εξελιχθούν θετικά τα πράγματα για εσάς.

Για παράδειγμα, είναι μεγάλο λάθος να δηλώσετε ότι ενδιαφέρεστε για τον τομέα των πωλήσεων, επειδή είναι πολύ γενικό και αόριστο. Στοχεύστε την αναζήτησή σας, ρωτώντας τον εαυτό σας για το είδος των πωλήσεων που θα ανταπεξέλθετε με αποτελεσματικότητα, και ποια θέλετε να είναι η αμοιβή σας.

Αφού περιορίσετε την αναζήτησή σας, ξεκινήστε να αναπτύσσεται μια λίστα με όρους λέξεων-κλειδιών για τις οποίες σας αντιπροσωπεύουν και μετά εισαγάγετε τις στις βάσεις δεδομένων σε διάφορες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας. Για παράδειγμα, αντί να βάλετε σκέτο “πωλήσεις”, μπορείτε να βάλετε “πωλήσεις αυτοκινήτων”, και ούτω καθεξής.

Ψάξτε σε ιστοσελίδες που λειτουργούν ως μηχανή αναζήτησης εύρεσης εργασιών

Τοποθεσίες όπως το Monster, careerbuilder, Askalo ή Indeed λειτουργούν ως μηχανή αναζήτησης για εργασία, λαμβάνοντας αγγελίες από άλλους ιστότοπους και τα συγκεντρώνουν στο δικό τους μέρος, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνετε εδώ και εκεί

Το όφελος τους έγκειται στον μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας που συλλέγουν από άλλες τοποθεσίες και τις εμφανίζουν στα αποτελέσματά τους, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων.

Πολλοί από αυτούς τους μεγαλύτερους ιστότοπους θα σας επιτρέψουν επίσης να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας, με την προοπτική να το μελετήσουν οι υποψήφιοι εργοδότες σας.

Επίσης καλή ιδέα είναι να έχετε μία βασική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για επαγγελματικό σκοπό (αυτό σημαίνει οργάνωση) στις προαναφερόμενες διαδικτυακές τοποθεσίες, και κάθε φορά που δημοσιεύεται μία αγγελία εργασίας για τις προτιμήσεις σας να ειδοποιείστε αμέσως, δίχως να χρονοτριβείτε.

Κοινοποιήστε ότι ψάχνετε για δουλειά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις ξεκινήσετε την αναζήτηση εργασίας σας, δημοσιεύστε μια ανάρτηση σε κάθε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, επιτρέποντας στις επαφές σας να γνωρίζουν ότι ψάχνετε για δουλειά. Αναφέρετε τα γενικά προσόντα σας και τους τύπους των θέσεων εργασίας που μπορεί να σας ενδιαφέρουν. Ζητήστε από τους φίλους σας στο Facebook και το Twitter να κοινοποιήσουν την ανάρτηση σας προωθώντας την και σε άλλα άτομα.

Για παράδειγμα, μπορείτε να γράψετε, «Όπως όλοι γνωρίζετε, παραιτήθηκα από τη θέση μου στην τάδε εταιρεία περίπου πριν από μία εβδομάδα και πλέον βρίσκομαι σε διαδικασία αναζήτησης καινούργιας δουλειάς. Θα προτιμούσα να βρω μία θέση κοντά στην περιοχή μου. Παρακαλώ ενημερώστε με αν πέσει στην αντίληψη σας κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ.

Μην ντρέπεστε να κοινοποιήσετε το γεγονός ότι αναζητάτε εργασία για να δουλέψετε, μοιραστείτε την ανησυχία σας με τον κύκλο γνωριμιών σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε παρόμοια δύσκολη θέση με εσάς θα καταλάβουν τα κίνητρα σας.

Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε φωτογραφίες που σας δείχνουν “σε δράση” σε περιβάλλον εργασίας. Εάν είστε δάσκαλος, για παράδειγμα, μπορείτε να δημοσιεύσετε φωτογραφίες την στιγμή που διδάσκεται σε μαθητές μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Ωστόσο, ορισμένοι προτιμούν να διατηρούν το Facebook και το Instagram μόνο για προσωπική χρήση, και όχι για επαγγελματικό σκοπό. Αυτό το στοιχείο βρίσκεται καθαρά στην διακριτική σας ευχέρεια, οπότε κινηθείτε σύμφωνα με τη λογική σας.

Περιηγηθείτε στους κυβερνητικούς ιστότοπους

Αυτές οι τοποθεσίες καλύπτουν ένα μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας στο δημόσιο, όπως όπως η ηλεκτρονική σελίδα του δήμου σας ή εκείνη του ΟΑΕΔ ή της ΔΕΗ. Περιηγηθείτε στο διαδίκτυο αναζητώντας δημόσιους οργανισμούς στο μέρος σας ή σε κάποια διπλανή πόλη. Σε αντίθεση με ορισμένους ιδιωτικούς ιστότοπους εύρεσης εργασίας, αυτές οι καταχωρίσεις είναι συνήθως έγκυρες και σπάνια τις δημοσιεύουν απατεώνες.

Ελέγξτε τις ιστοσελίδες εταιρειών που σχετίζονται με το αντικείμενό σας

Κάντε μια λίστα με όλες τις εταιρείες που έχουν άμεση σχέση με τα ενδιαφέροντά σας και σχετίζονται με τον επαγγελματικό σας τομέα. Σας προτείνουμε να επισκέπτεστε συχνά αυτές τις ιστοσελίδες για να δείτε αν προσφέρουν κάποια θέση εργασίας. Επιπλέον, πολλές από αυτές τις εταιρείες ζητούν από τους ενδιαφερόμενους να στείλουν το βιογραφικό τους, για να τους έχουν στα υπόψιν τους, ακόμη και αν δεν ενδιαφέρονται την παρούσα χρονική στιγμή να προσλάβουν κάποιο άτομο.

Απευθυνθείτε στους παλιούς συμφοιτητές σας.

Ψάξτε να βρείτε στο διαδίκτυο άτομα που αποφοίτησαν από το λύκειο σας ή το πανεπιστήμιο σας, και συζητήστε μαζί τους για τις ανησυχίες σας και τις φιλοδοξίες σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα σοβαρό επίπεδο που δεν θα υποτιμάει την προσωπικότητά σας. Να θυμάστε πως αναζητάτε δουλειά και ότι δεν είσαστε επαίτες, αποφύγετε την μεμψιμοιρία και το κλαψούρισμα, ιδίως σε ανθρώπους που δεν σας γνωρίζουν καλά, διότι μπορεί να λειτουργήσει ανάποδα και να εκτεθείτε.

Ελέγξτε τους ιστότοπους των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή σας.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που αναζητούν άτομα για πρόσληψη θα το δημοσιεύσουν αρχικά στον δικό τους ιστότοπο, προτού διανέμουν αυτές τις πληροφορίες σε γενικούς πίνακες εργασίας. Είναι επίσης πιθανό ότι αυτές οι καταχωρήσεις αναζήτησης εργασίας θα περιλαμβάνουν πιο λεπτομερείς περιγραφές από ό, τι αλλού. Η περιήγηση στην διαδικτυακή τους τοποθεσία θα σας ενημερώσει για το πώς θα επικοινωνήσετε μαζί τους και τι απαιτούν Εν ολίγοις μην παραμελήσετε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για παράδειγμα εάν ζείτε στην Καβάλα, τότε ψαξε στο διαδίκτυο να βρείτε τα τηλέφωνα των τοπικών επιχειρήσεων για να επικοινωνήσετε μαζί τους, λέγοντάς τους πως ενδιαφέρεστε να δουλέψετε για αυτούς, εξηγώντας βέβαια τα προσόντα σας, τα πτυχία και τις σπουδές σας.

Γράψτε ένα περιεκτικό βιογραφικό σημείωμα

Δημιουργήστε ένα βιογραφικό σημείωμα που περιλαμβάνει την τρέχουσα θέση εργασίας σας, οποιαδήποτε προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, τις επαγγελματικές σας δεξιότητες και το εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Το όνομά σας και τα στοιχεία επικοινωνίας θα πρέπει να εμφανίζονται στο πάνω μέρος του εγγράφου. Αποθηκεύστε το βιογραφικό σας σε πολλές διαφορετικές μορφές, όπως σε PDF και σε doc, για να διευκολύνετε την αποστολή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Είναι επίσης χρήσιμο να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας ανάλογα με τις συνθήκες της παρούσας χρονικής στιγμής. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει κάποια αγγελία εργασίας που αναφέρει ότι αναζητούν έναν “έμπειρο τεχνικό”, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ακριβείς λέξεις στο βιογραφικό σας σημείωμα και να τους το στείλετε.

Βεβαιωθείτε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ειδικότερα το email σας, είναι επαγγελματικά. Οι περισσότεροι εργοδότες δεν θέλουν να προσλάβουν άτομα με διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπως “trelos65 ή exupnakias28”.

Γράψτε μια εξαιρετική συνοδευτική επιστολή

Οι περισσότερες εργασίες θα σας ζητήσουν να του στείλετε μια εισαγωγική επιστολή μαζί με το βιογραφικό σας σημείωμα και τις πληροφορίες επικοινωνίας σας. Στη συνοδευτική επιστολή σας αφιερώστε λίγο χρόνο επεκτείνοντας τα προσόντα που αναφέρονται στο βιογραφικό σας. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι η επιστολή να εκφράζει τόσο την προσωπικότητά σας, όσο και τις επαγγελματικές ικανότητες σας, χωρίς όμως να περιαυτολογείτε, να υπερβάλλετε ή να λέτε κάποιο ψέμα. Μην ξεχνάτε πως το ψέμα σίγουρα θα αποκαλυφθεί.

Παρακολούθηση της αίτησης σας μετά από 2 έως 3 εβδομάδες

Εάν υποβάλατε την αίτηση σας μέσω ενός ιστότοπου, τότε πιθανόν θα πρέπει να τον επισκεφθείτε ξανά για να ελέγξετε την κατάσταση της υποβολής σας. Εάν έχετε αποστείλει με email ή ταχυδρομήσει στην αίτησα σας, τότε περιμένετε 2 έως 3 εβδομάδες πριν επικοινωνήσετε με τον πιθανό εργοδότη σας. Είναι προτιμότερο να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο αρμόδιο τμήμα και όχι στην εξυπηρέτησης πελατώ .

Όταν ζητάτε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της αίτησας σας, φροντίστε να συμπεριλάβετε το πλήρες όνομά σας, τον αριθμό αναφοράς (εάν υπάρχει) και την ημερομηνία της αρχικής υποβολής σας.

Είναι σημαντικό να τηρείτε τις συγκεκριμένες οδηγίες που σας δίνει ένας πιθανός εργοδότης σχετικά με την παρακολούθηση της αίτησης σας. Για παράδειγμα, ορισμένοι εργοδότες ζητούν να μην απευθυνθείτε καθόλου σε αυτούς, ακόμη και αν περάσει αρκετός καιρός. Άλλοι μπορεί να σας ζητήσουν το ακριβώς αντίθετο, εφόσον περάσει κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας