ΑρχικήΔιαδίκτυοEnel Group θύμα κυβερνοεπίθεσης: Χάκερς ζητούν λύτρα 14 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin

Enel Group θύμα κυβερνοεπίθεσης: Χάκερς ζητούν λύτρα 14 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin

5 Terabyte πληροφοριών έχουν κλαπεί από την Enel S.p.A. ή αλλιώς Enel Group. Εκτός από το αίτημα λύτρων εντός μίας εβδομάδας, επίσης υπάρχει απειλή αποκάλυψης εμπιστευτικών πληροφοριών και δεδομένων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κυβερνοεγκληματιών.

Η Enel υπήρξε θύμα επίθεσης ransomware πριν λίγες ημέρες. Είναι η δεύτερη φορά που συνέβη μέσα το 2020 και αυτή τη φορά η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, αφού οι χάκερς ζητούν λύτρα 14 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin για να της παράσχει το κλειδί αποκρυπτογράφησης, διαφορετικά οι κυβερνοεγκληματίες θα απελευθερώσουν αρκετά μεγάλες ποσότητες δεδομένων που έχουν κλαπεί παράνομα.

Επίθεση Ransomware στην Enel: Απαίτηση λύτρων και απειλή δημοσίευσης εμπιστευτικών πληροφοριών

Ήδη στις 19 Οκτωβρίου 2020, ένας ερευνητής ασφαλείας που έπεσε στην αντίληψή του αυτή η υπόθεση, έστειλε ένα μήνυμα στο BleepingComputer, που έλεγε λεπτομερώς για την συγκεκριμένη επίθεση που έγινε στην Enel Group και πως οι επιτιθέμενοι ζητούν χρήματα για να μην προβούν σε περαιτέρω ενέργειες που θα εκθέσουν την εταιρεία.

Η ομάδα χάκερς ισχυρίζεται ότι έχει κλέψει 5 terabyte πληροφοριών και είναι έτοιμη να τα δημοσιεύσει στο διαδίκτυο εντός μίας εβδομάδας εάν η εταιρεία δεν καταβάλει τα λύτρα. Όχι μόνο αυτό: οι χάκερ έχουν υποσχεθεί να αναλύσουν προσεκτικά όλες τις κλεμμένες πληροφορίες αναζητώντας «ενδιαφέρον υλικό» που θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση άρνησης των αιτημάτων τους.

Δυστυχώς αυτή είναι μια δοκιμασμένη στρατηγική που στοχεύει να ασκήσει πίεση στο θύμα για να το αναγκάσει να πληρώσει τα λύτρα, και η οποία συχνά γνωρίζει επιτυχία, επιτρέποντας στον εγκληματία να λάβει αρκετά χρήματα με συνοπτικές διαδικασίες. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως τα 14 εκατομμύρια δολάρια αντιστοιχούν σε λίγο πάνω από 1234 bitcoin.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός εάν θα ανταποκριθεί η Enel Group στο κάλεσμα των απατεώνων που την εκβιάζουν, αφού εάν τελικά αρνηθεί να δώσει τα χρήματα σε αυτή τη συμμορία και δημοσιοποιηθούν οι ευαίσθητες πληροφορίες, τότε ενδεχομένως να τιμωρηθεί αυστηρά από τις αρμόδιες αρχές γιατί δεν φύλαξε σωστά τα δεδομένα των πελατών της, και μιλάμε για πρόστιμο που πιθανόν να αγγίζει τα εκατομμύρια δολάρια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166