ΑρχικήHow toΕπαγγελματικός προσανατολισμός και η λάθος επιλογή επαγγελμάτων

Επαγγελματικός προσανατολισμός και η λάθος επιλογή επαγγελμάτων

Επαγγελματικός προσανατολισμός και η λάθος επιλογή επαγγελμάτων.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν αφορά μόνο τους εφήβους που ψάχνουν να βρουν μία επαγγελματική κατεύθυνση στη ζωή τους, αλλά γενικά όλους τους νέους ανθρώπους, που ακόμα κι αν έχουν κάνει μία λάθος επιλογή να βρουν μία νέα διέξοδο σε ένα άλλο τομέα που πιθανόν να είναι πιο ελπιδοφόρος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ορισμένοι τσαρλατάνοι (ευτυχώς είναι ελάχιστοι) που παρουσιάζονται ως σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού οδηγούν αρκετά άτομα προς μία πορεία που αντικειμενικά δεν μπορεί να έχει καμία αξία για τα δεδομένα της Ελλάδος, εκτός και αν το άτομο μεταναστεύσει για εργασία στο εξωτερικό, κάτι που μόνο εύκολο δεν φαντάζει και κρύβει από πίσω πολλές δυσκολίες.

Επιπρόσθετα, στη σημερινή εποχή όλα τα πανεπιστήμια και οι τεχνικές σχολές υπόσχονται να χαρίσουν μία λαμπρή επαγγελματική πορεία στον φοιτητή που θα τους τιμήσει με την παρουσία του, όμως συνειδητά ή ασυνείδητα κρύβουν την μισή αλήθεια, δηλαδή ότι ο συγκεκριμένος τομέας που θα ακολουθήσει είναι υπερ-κορεσμένος και δεν έχει καμία ζήτηση εκεί έξω στην αγορά, οπότε προφανώς το πτυχίο του θα μείνει κρεμασμένο στον τοίχο για να του θυμίζει ότι έγινε επιστήμονας ή κάτι σπουδαίο σε τούτη την κοινωνία, αλλά δυστηχώς θα παραμείνει άνεργος, γιατί καμία εταιρεία δεν θα θελήσει να τον προσλάβει στην Ελλάδα, διότι δεν είναι χρήσιμες οι υπηρεσίες αυτού του εξειδικευμένου ατόμου.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να αναδείξω τη σκοτεινή πλευρά του επαγγελματικού προσανατολισμού και τις λάθος αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι λόγω άγνοιας και πολλών άλλων παραγόντων, και γιατί ορισμένοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των νεαρών ανθρώπων που διψούν για να καταφέρουν κάτι σπουδαίο στη ζωή τους, ούτως ώστε εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον, ακόμη και στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε σε αυτή την πολύπαθη χώρα.

Μην ακολουθείτε τις τάσεις της εποχής

Αρκετά νεαρά άτομα όταν βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα ποιο τομέα να επιλέξουν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία τείνουν να επηρεάζονται από τη μόδα και τις τάσεις της εποχής, αναφορικά με τα επαγγέλματα, λες και είναι ένα μπλουζάκι που θα το φορέσουν και αν δεν τους αρέσει θα το πετάξουν.

Βέβαια εύλογα θα αναρωτηθείτε ότι στην ηλικία των 17 ετών «πως μπορεί οι επιλογές να περικλείονται από ωριμότητα». Μέσα από συζητήσεις που είχα με αρκετά άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση αναζήτησης κατέληξα στο συμπέρασμα πως πολλοί νεαροί άνθρωποι που αναζητούν κάποια υποτιθέμενη σωστή κατεύθυνση στον επαγγελματικό προσανατολισμό κοιτάνε μόνο τα δρώμενα της παρούσας εποχής, χωρίς όμως να παρατηρούν αν η συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα θα είναι εξίσου χρήσιμη στην αγορά σε βάθος δεκαετίας και εικοσαετίας.

Εν ολίγοις μην παρασύρεστε από την μόδα, διότι είναι ένα λάθος κριτήριο που πραγματικά δεν οδηγεί πουθενά.

Συζητήστε με ανθρώπους που είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους

Μα πολύ καλή κίνηση για να πάρετε μία ιδέα, όσον αφορά τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ή ακόμη και να σχηματίσετε μία ολοκληρωμένη εικόνα, είναι να συζητήσετε με αρκετά άτομα που έχουν επιτύχει στα επαγγελματικά τους.

Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο για ορισμένους χαρακτήρες να χτυπήσουν την πόρτα ενός ξένου ανθρώπου για να του δώσει μία συμβουλή και να τους λύσει τις απορίες. Εν τούτοις, για το καλό σας, σας παροτρύνω να αφήσετε στην άκρη την ντροπή, διότι είναι ένας κακός σύμβουλος. Άλλωστε ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και προφανώς μόνο κερδισμένοι θα βγείτε από αυτή την διαδικασία.

Όσο πιο πολλές γνώμες ζητήσετε από καταξιωμένα άτομα που θεωρούνται καριερίστες, τόσο περισσότερο θα διευρύνεται το οπτικό σας πεδίο για τα πεπραγμένα των επαγγελμάτων που σας έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Μην το παίζετε ξερόλες και ανοίξτε τα αυτιά σας

Αρκετοί έφηβοι που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ανωριμότητα έχουν την προδιάθεση να πιστεύουν ότι τα γνωρίζουν όλα, και είναι αρνητικοί στον να ακούσουν τις απόψεις εκείνων που μπορεί αληθινά να τους βοηθήσουν.

Η κυριότερη αιτία αυτού του προβλήματος είναι η ημιμάθεια. Ο Έλληνας από την φύση του έχει την κακή συνήθεια, επειδή έμαθε δυο τρία πράγματα, να έχει την εσφαλμένη εντύπωση πως είναι ο παντογνώστης, και μάλιστα, ετούτη η παράλογη νοοτροπία περνάει ως κληροδότημα από πατέρα σε παιδί και μετά στα εγγόνια.

Κάντε το τεστ του επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π) συνεχώς τονίζει την αξία του να μπει κάποιος στη διαδικασία να κάνει αυτό το σημαντικό τεστ. Η παρούσα δοκιμασία θα σας ανοίξει νέους ορίζοντες σχετικά με τις προοπτικές που υπάρχουν σύμφωνα με τις δικές σας ικανότητες, δεξιότητες και επαγγελματικά ενδιαφέροντα.

Για παράδειγμα αν ήσασταν διάνοια στα μαθηματικά, θα ήταν λάθος να επιλέξετε μία άλλη σχολή που προφανώς δεν θα την αγαπήσετε, και ίσως κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον να το μετανιώσετε πικρά.

Ο οργανισμός Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π δίνει την ευκαιρία στα ενδιαφερόμενα άτομα να κάνουν το τεστ εντελώς δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ, απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στην ιστοσελίδα, ούτως ώστε να σας επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτή την δοκιμασία.

Όμως πρέπει να λάβετε υπόψη πως το τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις σας, αλλά να είναι ένα συμπληρωματικό στοιχείο που θα συμπληρώνει το παζλ του γρίφου.

Συζητήστε με τους γονείς σας

Να θυμάστε εκείνοι που πραγματικά αγωνιούν και θα έδιναν ακόμα και τη ζωή τους για εσάς είναι οι γονείς σας. Πρέπει να θυμάστε ότι είναι το στήριγμα σας για όλες τις δύσκολες αποφάσεις που σκοπεύετε να πάρετε για το μέλλον σας.

Συζητήστε μαζί τους, και ρωτήστε τους, μέσα από την εμπειρία τους να σας αναλύσουν και να εξηγήσουν ποιος θα ήταν ο καλύτερος δρόμος για την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.

Βέβαια όπως γίνεται αντιληπτό, ορισμένοι γονείς έχουν ελλιπή γνώση επί του θέματος, επομένως ίσως να μην έχουν τα εχέγγυα να σας δώσουν την κατάλληλη συμβουλή. αλλά όπως και να έχει το ζήτημα, είναι ο αληθινός σύμμαχος σας σε αυτό το Γολγοθά. Αν έχουν ανοιχτό μυαλό και οικονομική δυνατότητα θα σας στείλουν σε κάποιον εμπειρογνώμονα που θα επιμεληθεί του ζητήματος, για να σας δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις στα μείζονα ερωτήματα που έχετε.

Σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού

Είναι οι πλέον κατάλληλοι συμβουλάτορες που θα σας οδηγήσουν σε μία πιο καλά τεκμηριωμένη απόφαση, ωστόσο το αρνητικό κομμάτι της υπόθεσης είναι πως η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν διατίθεται δωρεάν (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων).

Αν έχετε την οικονομική ευχέρεια μην διστάσετε να απευθυνθείτε προς αυτούς, αλλά βεβαιωθείτε πως επρόκειτο για πεπειραμένους επαγγελματίες. Για να το διαπιστώσετε, ρωτήστε αρκετό κόσμο που έχει συναναστραφεί μαζί τους για να σας επιβεβαιώσουν τα επιτυχή αποτελέσματα τους, κι αν είναι εφικτό ζητήστε από τους ίδιους τους υποψηφίους συμβούλους που σκοπεύετε να προσλάβετε να σας δείξουν το χαρτοφυλάκιο με τις μεγάλες επιτυχίες που είχαν στην πολύχρονη πορεία τους, ώστε να κατανοήσετε την εμπειρία που έχουν μέχρι τώρα.

Λάθος επιλογή επαγγελμάτων

Σε αυτό το σημείο είναι επιτακτική ανάγκη να υπογραμμιστεί πως όταν κάποιος προβαίνει σε μία λάθος επιλογή επαγγέλματος έχει ως αρνητική συνέπεια να χάνει πολύτιμο χρόνο που δεν είναι εφικτό να ανακτηθεί με κανέναν τρόπο, αφού ως γνωστόν ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Επομένως, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ενδιαφερόμενους ώστε να αποφύγουν κραυγαλέα λάθη σχετικά με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, αφού πολύ πιθανόν θα σας κοστίσουν μερικά χρόνια από τη ζωή σας, ενώ θα μπορούσατε κάλλιστα να αφιερώσετε αυτή την χρονική διάρκεια σε κάτι πιο προσοδοφόρο για τα συμφέροντα σας.

Θα σας παραθέσω ένα πολύ απλό παράδειγμα για να κατανοήσετε πού κρύβονται ορισμένες παγίδες σε τούτο το θέμα. Τη σήμερον ημέρα, το επάγγελμα του μικροβιολόγου γνωρίζει τεράστια απήχηση, εξαιτίας της πανδημίας που μαστίζει ολόκληρη την υδρόγειο. Με λίγα λόγια υπάρχει τεράστια ζήτηση για μικροβιολογους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως κατά την επόμενη πενταετία αυτή σχετική μικρή αγορά θα μπορεί να απορροφήσει όλους τους φιλόδοξους αποφοίτους που έχουν στραφεί σε αυτό τον τομέα. Επειδή δεν είναι σίγουρο πως η Πανδημία θα διαρκέσει για άλλα 10 χρόνια.

Και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις στα γραφόμενα μου. Δεν μιλάω για διαίσθηση, αλλά καθαρά για ορθολογική σκέψη που πρέπει να εφαρμόσει ο εκάστοτε άνθρωπος όταν θα επιλέξει το επάγγελμα που θα ακολουθήσει.

Σε αντίθεση με το παραπάνω παράδειγμα, όπου σας εξηγώ ότι δεν είναι σίγουρο πως ο τομέας της μικροβιολογίας θα έχει για πάντα την ίδια μεγάλη ζήτηση όπως τώρα, ο κλάδος της πληροφορικής είναι μία αγορά που γνωρίζει τεράστια έλλειψη ταλαντούχων ανθρώπων κατά τα τελευταία 10 χρόνια, και μάλλον θα συνεχίσει και για τις επόμενες πενταετίες (εκτός απροόπτου).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, έχουν μετατρέψει τις παραδοσιακές δραστηριότητες τους σε ψηφιακές, και πλέον δουλεύουν μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα σχεδόν το 80% των εργαζομένων ασκούν τα καθήκοντα τους μέσω τηλεργασίας, που σημαίνει ότι χρειάζονται πληροφορικάριοι που θα επιβλέπουν το εταιρικό δίκτυο και θα το προστατεύουν από εξωτερικές απειλές, και ούτω καθεξής.

Εργασία στο εξωτερικό

Ανεξαρτήτου πορείας που έχετε σκοπό να ακολουθήσετε, εφόσον το επάγγελμα που επιλέξατε δεν γνωρίζει απήχηση στην Ελλάδα και παραμένετε άνεργοι για αρκετό χρονικό διάστημα, θα ήταν σώφρον να έχετε πάντα στην άκρη του μυαλού σας την επιλογή να εργαστείτε σε μία ξένη χώρα του δυτικού πολιτισμού, που ενδεχομένως οι απολαβές να είναι μεγαλύτερες, οι εργασιακές συνθήκες καλύτερες, και συνάμα οι προοπτικές εξέλιξης για επαγγελματική σταδιοδρομία οι καταλληλότερες για να προοδεύσετε επαγγελματικά, βάζοντας τα θεμέλια για να δημιουργήσετε μία μεγαλοπρεπέστατη καριέρα με απώτερο σκοπό να απαλλαγείτε από το άγχος της αναδουλειάς που μαστίζει τη χώρα μας.

Κατανοώ πως είναι εξαιρετικά δύσκολο και επίπονο να αφήσει κάποιος τον τόπο του και να μεταναστεύσει σε μία ξένη χώρα, ξεκινώντας από το μηδέν, και μάλίστα χωρίς να έχει την στήριξη κανενός. Ωστόσο πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αντιληφθούμε πως όταν σε μία χώρα δεν έχουμε μέλλον, και ίσως να είμαστε απένταροι για πολλά συναπτά έτη, τότε εδώ πρόκειται για μία συνθήκη που θα μας κρατάει στάσιμους επαγγελματικά, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση πως φταίει η τύχη, και όχι η δική μας αναλγησία μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Μην φοβηθείτε να τολμήσετε στη ζωή σας και να πάρετε το ρίσκο που θα σας δώσει τα εχέγγυα να βγείτε από το τέλμα της ανεργίας. Πλέον, η μετανάστευση δεν είναι όπως τα παλαιότερα χρόνια που ο μετανάστης έκανε 10 χρόνια για να επιστρέψει στην πατρίδα του για διακοπές, επειδή το κόστος μετακίνησης ήταν υψηλό. Επισημαίνω αυτήν παράμετρο, γιατί μπορούμε να ταξιδέψουμε από Ελλάδα προς Γερμανία, και το αντίστροφο, με αεροπορικό εισιτήριο που κοστίζει μόλις 70 ευρώ με την Ryanair (low cost air tickets). Οπότε, δύναται να κάνετε αυτό το ταξίδι πολλές φορές μέσα σε ένα χρόνο, με το χαμηλότερο δυνατό χρηματικό αντίτιμο.

Επέλεξε το επάγγελμα που αγαπάς

Με την πρώτη ματιά, ίσως κάτι τέτοιο να μην φαντάζει ορθό από άποψη λειτουργικότητας και τυπικά είναι ομολογουμένως λάθος. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με θέματα επιβίωσης, ιδίως εάν είστε μακροχρόνια άνεργοι και πρέπει να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, και φυσικά θα ήταν ανόητο να περιμένετε να βρείτε τη δουλειά που αγαπάτε ενώ πνίγεστε στα χρέη.

Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών που διαβάζει αυτό το άρθρο θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να κάνει δουλειές στο μέλλον που πιθανόν να μην ταιριάζουν καθόλου με την προσωπικότητα και τα ιδανικά του. Όμως αντικειμενικά, είναι κάτι που το βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, εξαιτίας των ακραίων οικονομικών συνθηκών που υφίστανται, τόσο ατομικά, όσο και οικογενειακά. Έτσι αναγκάζονται να εργάζονται σε άσχετα επαγγέλματα από αυτό που έχουν σπουδάσει ή έχουν ειδικευτεί.

Όμως οφείλεται να καταλάβετε, πως εάν δεν εργάζεσαι στο επάγγελμα που αγαπάς, και δουλεύεις με ψυχαναγκασμό, τότε αυτό θα σου κοστίσει κυρίως ψυχολογικά και σίγουρα πάντα θα έχεις ένα κενό μέσα σου, διότι συμβιβάζεσαι να αλλαξοπιστήσεις για χάρη των χρημάτων. Εδώ τίθεται ένα μεγάλο δίλημμα, και πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα. Και την απόφαση θα την πάρεις ο ίδιος σου, αναλαμβάνοντας το κόστος των ευθυνών σου. Εσύ θα διαλέξεις πως θα πορευτείς στο κοντινό ή μακρινό μέλλον.

Ωστόσο είναι κοινό μυστικό πως οι άνθρωποι που εργάζονται στο επάγγελμα που αγαπούν έχουν παραπάνω πιθανότητες να διακριθούν επαγγελματικά και να ξεχωρίσουν από το πλήθος.

Επαγγελματικός προσανατολισμός κριτήρια

Προσωπικά συνιστώ σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά σε τέτοιου είδους σοβαρά διλήμματα, να μπουν πρωτίστως στη διαδικασία να κάνουν το ξεσκαρτάρισμα των επιλογών που έχουν στο τραπέζι, λειτουργώντας με την αφαιρετική μέθοδο. Δηλαδή, αυτή η μεθοδολογία δύναται να επιτευχθεί, βάζοντας κριτήρια και αφαιρώντας όσες επιλογές είναι εντελώς αντίθετες με την κοσμοθεωρία σας, ώστε στο τέλος να μείνουν μόνο εκείνες που σας ικανοποιούν και είναι πιο εύκολο να βρείτε εργασία.

Βέβαια, εάν δεν έχετε το γνώθι σαυτόν και την ευθυκρισία, τότε όπως σας εξήγησα ενδελεχώς στις παραπάνω ενότητες, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε κάποιο ειδικό που έχει το υπόβαθρο να ξεχωρίσει τις λεπτομέρειες που δεν μπορεί να δει ένας απλός κοινός θνητός.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πάρα πολύ σωστά! Προσυπογράφω, συμπλέω και υπερθεματίζω! Εξάλλου ο Χαλίλ Γκιλμπράν είχε πει το εξής αμίμητο: “Η δουλειά είναι φανερωμένη αγάπη. Κι, αν δε μπορείτε να δουλεύετε με αγάπη παρά μόνο με αηδία, είναι καλύτερα να παρατήσετε τη δουλειά σας, να καθίσετε στην πύλη ενός ναού και να παίρνετε ελεημοσύνες από εκείνους που δουλεύουν με χαρά”.

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166