Fear Effect 2: Retro Helix

Fear Effect 2: Retro Helix
  • Εκδότης: Eidos Interactive
  • Προγραμματίστρια εταιρεία: Kronos Digital Entertainment
  • Είδος: Adventure, Action
  • Υποστηριζόμενες πλατφόρμες: PlayStation
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 21 Φεβρουαρίου 2001
  • Mode: Single player

To πρώτο Fear Effect άρεσε σε πολλούς. Εμένα προσωπικά όχι και τόσο… Ο έλεγχος του ήταν αρκετά ιδιότροπος και η οπτική του εμφάνιση άφηνε πολλά ερωτηματικά. Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι ώρες-ώρες κάποιες σκηνές και κάποιοι διάλογοι με εντυπωσίαζαν!

Tο Fear Effect 2 είναι μία από τα ίδια, ενώ έχει περισσότερα ψεγάδια από όσα περίμενα να βρω. Από την άλλη έχει πολύ πιο όμορφα videos, πιο «στρωτή» δράση από τους anime χαρακτήρες, περισσότερο αίμα, πιο «εξευτελιστικούς» τρόπους για να χάσετε και ακόμα πιο γελοίους γρίφους, ενώ προσεγγίζει περισσότερο τον έλεγχο των Resident Evil.

Οι fans του προκατόχου του θα το λατρέψουν, ενώ οι αιμοδιψείς θα το πάρουν χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτοί όμως που περίμεναν κάτι παραπάνω από το gameplay, μάλλον θα απογοητευθούν… Το παιχνίδι προσπαθεί να μιμηθεί τη δημοφιλή σειρά των Resident Evil κι αυτό είναι προφανές. Δεν καταφέρνει όμως να χειριστεί σωστά το «ευαίσθητο» 3D περιβάλλον.

Και να ήταν μόνο αυτό… Βέβαια, εάν ψάξετε μέσα στο μενού επιλογών, θα μπορείτε να αλλάξετε το κοντρόλ από «Κλασσικό» σε «Τρισδιάστατο». Αυτό βελτιώνει την κατάσταση, -θα σας θυμίσει μάλιστα και Metal Gear Solid- αλλά λειτουργεί περισσότερο σαν προσθήκη, παρά σαν κάτι καινούριο.

Ο χειρισμός διακρίνεται από αδεξιότητα. Η αυτόματη σκόπευση και η αναστροφή λειτουργούν αρκετά καλά, αλλά δεν αρκούν για να «τα βάλετε» με την άποψη της κάμερας και την τοποθέτηση των εχθρών. Μάθετε λοιπόν να «πεθαίνετε» ηρωικά… Ευτυχώς, τα save points είναι συχνότερα από αυτά του πρώτου τίτλου!

Οι γρίφοι του είναι ποικίλοι και υπέρ – αρκετοί. Οι πιο απλοί έχουν να κάνουν με την εύρεση κλειδιών και άλλων τινών. Από κει και ύστερα θα ταιριάξετε χρώματα, θα βάλετε κωδικούς, θα λύσετε παζλ, θα προσθέσετε, θα αφαιρέσετε, θα… θα… θα… Κι όλα αυτά, προτού περάσετε στο δεύτερο CD του παιχνιδιού! Πάντως, κανείς από αυτούς τους γρίφους δεν είναι τρομερά δύσκολος, ενώ όλοι τους είναι αρκετά ευχάριστοι, κάτι που σημαίνει ότι δε θα παραδίνεστε έτσι εύκολα.

Οπτικά το παιχνίδι έχει πολλές ομοιότητες με τον προκάτοχό του: χρησιμοποιεί realtime τρισδιάστατους χαρακτήρες σε full motion video backgrounds.

To πρόβλημα με αυτά είναι ότι παρ’ όλο που δείχνουν πιο λεπτομερή και πιο ομαλά από πριν, δεν συγχρονίζονται σωστά μεταξύ τους. Τα textures των χαρακτήρων είναι πράγματι πολύ καλά, δεν μπορώ όμως να πω το ίδιο για το animation τους, το οποίο με ενόχλησε αρκετά. Πάντως, δε νομίζω να ενοχληθούν οι fans του πρώτου τίτλου, οι οποίοι θα θαυμάσουν για μια ακόμη φορά την λαμπερή, πολυγωνική και πολύχρωμη εμφάνιση των ηρώων τους.

Το Fear Effect 2 απέχει ελάχιστα από την εικόνα που παρουσιάζουν τα περισότερα adventures. Τα φωνητικά του είναι πολύ καλοφτιαγμένα, ενώ όσον αφορά τη μουσική του… καλώς ήλθατε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με τη συντροφιά του «Μακαρένα»!

Εν τω μεταξύ δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία από tracks, ενώ τα ηχητικά εφφέ είναι περιορισμένα και πιθανόν να μην τα παρατηρήσετε καν! Κάποιες κραυγές από τους φρουρούς, το κροτάλισμα των αυτόματων όπλων, εκείνος ο μισητός ήχος που σας δηλώνει ότι χάσατε και πρέπει να ξεκινήσετε από τη αρχή…

Με αυτά και με αυτά, έφτασα στο πιο «δύσκολο» μέρος… στην εκτίμηση του τίτλου. Κοιτάξτε, η αλήθεια να λέγεται. Είναι πολλοί αυτοί που θα τρέξουν να αποκτήσουν το Fear Effect 2 -και καλά θα κάνουν. Είτε γιατί αγάπησαν τον προκάτοχό του, είτε γιατί είναι λάτρεις της σειράς των Resident Evil, είτε γιατί τους αρέσουν τα βίαια, τα «βαμμένα κόκκινα» παιχνίδια, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο. Και πράγματι… Στο παιχνίδι θα βρουν αυτά που ζητούν -και με το παραπάνω, μάλιστα. Μεταξύ μας όμως, το παιχνίδι δεν αξίζει και τόσο όλον αυτό τον «ντόρο».

Όχι, όχι… Δεν είμαι προκατειλημένος από τον πρώτο τίτλο. Απλά, δεν βρήκα αυτά που περίμενα να βρώ. Απεναντίας, έχασα και κάποια άλλα! Δε σας κρύβω, όμως ότι είχα και τις καλές στιγμές μου.

Διασκέδασα, ναι, αλλά μπορώ να πω ότι μου έμεινε κάποιο «στερητικό σύνδρομο». Όπως και να έχει όμως το πράγμα, η τελευταία λέξη ανήκει σε εσάς…!

Διάβασε επίσης: 10 καλύτερες VPN υπηρεσίες, ανάλυση και προτάσεις

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας