ΑρχικήΨυχαγωγίαMovies-seriesThe Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008)

The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008)

 • Σκηνοθεσία : Rob Cohen
 • Ηθοποιοί: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, John Hannah, Russell Wong, Liam Cunningham, Luke Ford, Isabella Leong, Michelle Yeoh
 • Είδος Tαινίας: Περιπέτεια
 • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Ιουλίου 2008
 • Προϋπολογισμός: 145 εκατομμύρια δολάρια
 • Box office: 403.4 εκατομμύρια δολάρια
 • Συνολική Διάρκεια ταινίας: 112 λεπτά
 • Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: Randy Edelman, The London Symphony Orchestra
 • Η κυκλοφορία του δίσκου διεξήχθη από την εταιρεία Varese Sarabande Records το 2008 και είναι διάρκειας 77 λεπτά

Σημαντική σημείωση: Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε μόνο με τη μουσική της ταινίας The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008).

Το 1999 η ταινία “The Mummy” στάθηκε η αφορμή για τη γνωριμία μας με τον ήρωα Rick O’ Connell (Brendan Fraser), ένα σύγχρονο Indiana Jones. Οι περιπέτειές του στην Αίγυπτο γνώρισαν αξιοσημείωτη κινηματογραφική και εισπρακτική επιτυχία. Την επομένη της πρώτης ημέρας από την κυκλοφορία της ταινίας, η παραγωγός εταιρία Universal τηλεφώνησε στο σκηνοθέτη Stephen Sommers και του ζήτησε περισσότερες περιπέτειες για τον Rick O’ Connell. Το 2001 κυκλοφορεί στους κινηματογράφους η ταινία “The Mummy Returns” σε ακόμη πιο εντυπωσιακό αιγυπτιακό καμβά.

Σε μουσικό επίπεδο και στις δύο ταινίες το μουσικό προϊόν μόνο εξαιρετικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Στο “The Mummy” ο παλαίμαχος Jerry Goldsmith μας έδωσε ένα από τα καλύτερα soundtracks δράσης της τελευταίας δεκαετίας – μια κλασική δουλειά σε σύγχρονους όρους.

Στο “The Mummy Returns” o Alan Silvestri αφήνει τη δική του μουσική σφραγίδα και παίρνουμε το καλύτερο ίσως soundtrack δράσης της καριέρας του. Επτά χρόνια αργότερα, κυκλοφορεί στις αίθουσες η τρίτη ταινία της σειράς με τον τίτλο “The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor” και τίποτα δε θα θυμίζει την επιτυχία των προηγούμενων. Με την αλλαγή σκυτάλης στη σκηνοθεσία, αναμενόμενη ήταν και η αλλαγή συνθέτη: ο Randy Edelman είναι ο μόνιμος συνεργάτης του Rob Cohen.

Το soundtrack του “The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor” αποτελεί μια πλούσια μουσική εμπειρία. Ταινίες όπως η συγκεκριμένη έχουν αρκετό υλικό για να ερεθίσουν το μουσικό αισθητήριο ενός συνθέτη, ώστε να γράψει μουσική που θα τη διακρίνει τουλάχιστον ποικιλία. Διότι σε ένα soundtrack περιπέτειας όπως είναι αυτό, το φιλμικό στοιχείο της περιπέτειας, το μέρος όπου αυτή λαμβάνει χώρα, οι χαρακτήρες και οι μεταπτώσεις τους κ.α., είναι στοιχεία τα οποία παρατηρεί ο συνθέτης και εμπνέεται από αυτά. Ο σκοπός του είναι να δώσει τη μουσική τους απεικόνιση, ασχέτως με την ποιοτική στάθμη του κινηματογραφικού προϊόντος που έχει στα χέρια του.

Τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που παρατηρεί ο ακροατής στο soundtrack της ταινίας είναι, επιγραμματικά, ο τόπος όπου εκτυλίσσεται η πλοκή και το ύφος της ενορχήστρωσης που διακρίνει ένα μεγάλο μέρος της μουσικής. Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες ταινίες, το πεδίο της δράσης αυτή τη φορά μεταφέρεται στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά θα έχουμε μουσικές αναφορές που μας θυμίζουν που βρισκόμαστε, μία από τις πιο θετικές πλευρές της μουσικής του Edelman.

Μία από τις πιο αρνητικές, από την άλλη μεριά, είναι η περίεργη ενορχήστρωση που διακρίνει κυρίως τις στιγμές δράσης, όπου η ρωμαλέα Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου υποκαθίσταται σε αισθητά επίπεδα με ηλεκτρονικά στοιχεία. Πρόκειται για μια συνήθεια στην οποία επιδίδεται ο συνθέτης και προσδιορίζει το γνώριμο στυλ της μουσικής του, ωστόσο είναι απορίας άξιο γιατί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια όταν έχει στη διάθεσή του μια από τις καλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται σημαντικά ο όγκος της μουσικής, δηλαδή ο ήχος της ακούγεται πιο αδύναμος απ’ ότι θα έπρεπε να είναι.

Από άποψη θεμάτων, το μουσικό μενού του soundtrack δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Η μουσική αφήγηση στο CD θα ξεκινήσει από το κεντρικό θέμα της ταινίας, ένα ηρωικό κομμάτι που την εκφράζει συνολικά, το οποίο εμφανίζεται πολύ συχνά στο CD αλλά ελάχιστα ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ταινίας. Μόνο στους τίτλους τέλους θα το απολαύσουμε στην ολοκληρωμένη του μορφή.

Στην πλήρη του έκδοση το βρίσκουμε στα κομμάτια “A Call to Adventure” (#1) και “Finale” (#29). Αποσπασματικά, στο CD θα το ακούσουμε σε πολλά κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία τελικά αποσύρθηκαν από την ταινία (το γιατί μπορείτε να το διαβάσετε στα “trivia”). Ένα σημείο που αφήνει στον ακροατή ανάμεικτα συναισθήματα είναι η μουσική δράσης. Απλοϊκή ως επί το πλείστον, χρησιμοποιεί σε υπερβολικό βαθμό το κεντρικό ηρωικό θέμα και επαναλαμβάνεται διαρκώς, ώσπου τελικά γίνεται κατά τόπους κουραστική.

Σε αυτό δε βοηθάει και η μεγάλη διάρκεια του CD που αγγίζει τα 77 λεπτά! Κομμάτια όπως τα “The Reign of Terror” (#4), “Formation of the Terra Cotta Army” (#6) και “Shanghai Chase” (#12) αποτελούν μερικές από τις καλύτερες στιγμές περιπέτειας που έγραψε ο Edelman. Στον αντίποδα, έχουμε τα κομμάτια “Rick and Evy in Battle” (#24) και “Return of the Dragon” (#27) που θα ήταν προτιμότερο να είχαν παραληφθεί από το CD.

Από το πρώτο λεπτό της μουσικής στην ταινία, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο κομμάτι “2nd Century B.C.” (#22), γίνεται αντιληπτή από το θεατή η κινεζική παράμετρος. Το όργανο που κυριαρχεί είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της κινεζικής μουσικής κουλτούρας που ακούει στο όνομα “erhu”. Ένα απολαυστικό ντελίριο κινεζικών οργάνων ακούμε στην έναρξη του “New Year’s Betrayal” (#19), όπου ο θεατής αντικρύζει τα πρώτα πλάνα της Σαγκάης.

Μια ανάλογη εντυπωσιακή μουσική σεκάνς κινεζικής ατμόσφαιρας θα έχουμε λίγο μετά το μέσο του κομματιού “Open Wound” (#3), καθώς ο αδερφός της Evy, Jonathan (John Hannah) κοιτάζει σαστισμένος τη θέα του μυθικού τόπου των Ημαλαΐων με την ονομασία Shangri La. Μια πολύ σημαντική στιγμή της κινεζικής προσωπικότητας της μουσικής βρίσκεται στο κομμάτι “Ancient China” (#14). Το δραματικό θέμα του Edelman, που λυπητερά ερμηνεύεται από το “erhu”, αφορά το θάνατο της Zi Yuan (Michelle Yoeh) στην τελική μάχη της ταινίας.

Στο CD θα το ακούσουμε και με διαφορετικό μουσικό όργανο ως πρωταγωνιστή, το τσέλο, στο κομμάτι “Silently Yearning for Centuries” (#2). Ολοκληρώνοντας τη θεματική καταγραφή του soundtrack θα σταθούμε στο θέμα της οικογένειας O’ Connell: ο συνθέτης έγραψε μια γλυκόπικρη μελωδία για την ήρεμη ζωή τους πριν ξεκινήσει η τρίτη τους περιπέτεια, στην οποία συμμετέχει και το πιάνο. Την ακούμε στο κομμάτι “A Family Presses Close” (#5).

Πίνακας περιεχομένων

Trivia

O Randy Edelman ηχογράφησε τη μουσική του με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Αφού τοποθετήθηκε η μουσική στην ταινία και ετοιμάστηκαν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες, εμφανίστηκε ο δαίμων του μοντάζ. Η ταινία προφανώς δεν… τσούλαγε και άρχισαν να γίνονται η μία αλλαγή μετά την άλλη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξουν πολλές σκηνές και επομένως χρειαζόταν να αλλάξει και η μουσική τους. Έτσι, εγκαταλείφθηκε ένα μεγάλο μέρος των συνθέσεων του Randy Edelman. Λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν στο συνθέτη να επιστρέψει για να γράψει εκ νέου μουσική για τις αλλαγμένες σκηνές, με αποτέλεσμα η παραγωγή να στραφεί στο συνθέτη John Debney (The Passion of the Christ).

Μέσα σε 5 μέρες έγραψε 35 λεπτά απαιτητικής μουσικής (κυρίως κομμάτια δράσης, μερικά από τα οποία είχαν και χορωδία), βασιζόμενος στα θέματα του Edelman. Ο ίδιος δήλωσε πως αυτές οι πέντε μέρες ήταν οι πιο δύσκολες και εξοντωτικές σε όλη τη μέχρι τώρα καριέρα του! Μια ιδέα από τη μουσική του Debney μπορείτε να πάρετε από το διαδικτυακό του τόπο στην ενότητα “Filmography”.

Tracklist

 1. A Call to Adventure (3:02) *
 2. Silently Yearning for Centuries (2:23)
 3. Open Wound (2:05) *
 4. The Reign of Terror (2:48) *
 5. A Family Presses Close (2:38) *
 6. Formation of the Terra Cotta Army (3:07) *
 7. Reading of the Scrolls (3:54) *
 8. Crash and Burn (2:24)
 9. Alex and Lin (1:13) *
 10. A New Assignment (2:53)
 11. Yang Follows the O’Connells (2:53)
 12. Shanghai Chase (4:50)
 13. Mother and Daughter Reunion (2:01) *
 14. Ancient China (2:22) *
 15. Rick’s Long Rod (0:42) *
 16. Entering the Tomb (5:52)
 17. Visit from a Friend (1:36)
 18. Memories, Retirement and Dinner (2:30)
 19. New Year’s Betrayal (2:23) *
 20. The Emperor Versus Zi Yuan (1:44)
 21. Love in the Himalayas (2:10) *
 22. 2nd Century B.C. (1:09) *
 23. The Museum Becomes Alive! (1:41)
 24. Rick and Evy In Battle (2:40)
 25. A Warm Rooftop (1:21)
 26. Heartbreak (2:38)
 27. Return of the Dragon (2:47)
 28. Shielding a Son (2:30)
 29. Finale (3:25)
 30. My Sweet Eternal Love (2:53) – Ερμηνεία Helen Feng *
 • * Κομμάτια που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία, είτε στο σύνολό τους, είτε αποσπασματικά.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (2008)) που είναι Περιπέτεια.

Διάβασε επίσης: 18 ταινίες για να τις δείτε online (ονλινε) στο Netflix

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166