Φρένο στους απρόσεκτους οδηγούς

Φρένο στους απρόσεκτους οδηγούς

Μόνον τα χαρακτηριστικά αυτοκόλλητα αποκαλύπτουν εξωτερικά τη διαφορετικότητα του Hyundai i40, που έχει εξελίξει η Βασιλική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αυστραλίας (RAC) σε συνεργασία με αυστραλούς επιστήμονες. Το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί το πρώτο αυτοκίνητο, που αντιδρά στις απροσεξίες του οδηγού και φρενάρει μόνο του, αν διαπιστώσει ότι δεν είναι συγκεντρωμένος στον δρόμο.

Το Attention Powered Car λειτουργεί σε συνδυασμό με μία κάσκα, στην οποία έχουν συνδεθεί 14 ηλεκτρόδια με αισθητήρες ελέγχου του εγκεφάλου του οδηγού. Οι αισθητήρες καταγράφουν τις διακυμάνσεις της εγκεφαλικής λειτουργίας και τις μεταδίδουν στον υπολογιστή του αυτοκινήτου. Αν πέσουν οι λειτουργίες κάτω από ορισμένα κόκκινα επίπεδα, τότε σημαίνει, ότι ο οδηγός είναι αφηρημένος ή ότι έχει αποσπάσει την προσοχή του κάποια άλλη δραστηριότητα, όπως η ενασχόλησή του με το κινητό τηλέφωνο, κλπ.

Σε τέτοιες περιπτώσεις χτυπά συναγερμός στην κάσκα, ενημερώνεται ο εγκέφαλος του κινητήρα και το όχημα φρενάρει και ακινητοποιείται μόνο του, για να ξεκινήσει πάλι μόλις συγκεντρωθεί πάλι ο οδηγός.

Αφορμή για την εξέλιξη του επαναστατικού Attention Powered Car απετέλεσε η στατιστική των τροχαίων ατυχημάτων στην περιφέρεια Down Under της Αυστραλίας. Η τοπική αστυνομία διαπίστωσε, ότι σχεδόν τα μισά σοβαρά δυστυχήματα με τραυματισμούς και θανατηφόρα περιστατικά οφείλονταν στην απροσεξία του οδηγού. Μάλιστα η απροσεξία ευθυνόταν για περισσότερα τροχαία ατυχήματα από τη μέθη στο τιμόνι και την υπερβολική ταχύτητα!

Οι επιστήμονες και οι άνθρωποι της αυστραλιανής λέσχης αναφέρουν, ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέλιξης, ευελπιστούν όμως ότι θα ενσωματωθεί σε μελλοντικά μοντέλα παραγωγής.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιου είδους συστήματα έχουν αναπτυχθεί και από άλλες εταιρείες κατά τα τελευταία χρόνια, κάτι που σημαίνει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία ενδεχομένως θα φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας εάν συνεχιστεί τούτη η πρόοδος με αυτόν τον εξωφρενικό ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης.

Επίσης πρέπει να καταστήσει σαφές ότι η τελική έκδοση αυτού του συστήματος για να καταστεί εμπορικά διαθέσιμη προς όλα τα οχήματα απαιτείται να είναι ιδιαίτερα φτηνό, διαφορετικά δεν θα έχει κανένα νόημα, αφού θα προορίζεται μόνο για τα υπερπολυτελή μοντέλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας