ΑρχικήΟχήματαFS Italiane και Snam εργάζονται πάνω σε Τρένα Υδρογόνου

FS Italiane και Snam εργάζονται πάνω σε Τρένα Υδρογόνου

Η FS Italiane και η Snam θα συνεργαστούν μαζί για να μελετήσουν ενδελεχώς διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με την τεχνική και οικονομική πτυχή στα τρένα υδρογόνου, ούτως ώστε να διαπιστωθεί αν είναι λειτουργικά για τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ιταλία. Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν μία ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων που στοχεύει στην αξιολόγηση πιθανών πιλοτικών έργων και περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των τρένων με κινητήρες εσωτερικής καύσης από τα αντίστοιχα που λειτουργούν με υδρογόνο. Επιπλέον, θα πειραματιστούν πάνω σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που σχετίζονται με την παραγωγή, μεταφορά, συμπίεση, αποθήκευση, προμήθεια και χρήση υδρογόνου για να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης κινητικότητας με μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση, συμμετέχοντας επίσης σε κοινές πρωτοβουλίες που υπόκεινται σε πιθανή χρηματοδότηση.

Κατά τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες εταιρείες εργάζονται σε τρένα υδρογόνου Fuel Cell . Στη Γερμανία, για παράδειγμα, μετά από μακρό πειραματισμό, τελικά οι συγκεκριμένοι τύποι τρένων θα χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση παλιών, παρωχημένων και ρυπογόνων μοντέλων ντίζελ σε ορισμένες διαδρομές. Η Alstom όχι μόνο θα κατασκευάσει αυτά τα τρένα με κυψέλες καυσίμου, αλλά θα φροντίσει και για τη συντήρηση τους στο εργοστάσιο Salzgitter. Για την τροφοδότησή τους, η εταιρεία Linde θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί έναν σταθμό ανεφοδιασμού υδρογόνου αφιερωμένο σε τρένα κοντά στο σταθμό Bremervoerde (με ένα και μόνο γέμισμα το ντεπόζιτο, επιτρέπει περίπου 1.000 χλμ. αυτονομίας). Τα μοντέλα Coradia iLint έχουν σχεδιαστεί ειδικά για μη ηλεκτροκίνητες σιδηροδρομικές γραμμές , όπου σήμερα λειτουργούν μόνο τρένα που κινούνται με κινητήρες ντίζελ.

Χάρη σε αυτήν την τεχνολογία ισχύος, θα είναι δυνατόν να καταστούν βιώσιμες οι σιδηροδρομικές μεταφορές εντός αγροτικών περιοχών. Αυτά τα καινοτόμα μοντέλα είναι αθόρυβα και εκπέμπουν μόνο υδρατμούς. Στην πραγματικότητα, οι κυψέλες καυσίμου που παράγουν ενέργεια μετά το συνδυασμό H2 και O2 εκπέμπουν νερό ως απόβλητο στοιχείο. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αυτήν τη χημική διαδικασία αποθηκεύεται από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου για να τροφοδοτήσουν τους κινητήρες.

Αυτές οι σχεδόν διετές δοκιμές έχουν δείξει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς η τεχνολογία υδρογόνου για αυτήν τη μορφή κινητικότητας. Ο πειραματισμός κατέστησε επίσης δυνατή τη συλλογή πολύ χρήσιμων δεδομένων που θα επιτρέψουν σε αυτήν την τεχνολογία που εφαρμόζεται στα τρένα να εξελιχθεί περαιτέρω.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166