Το εσωτερικό των σύγχρονων αυτοκίνητων δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το σαλόνι του σπιτιού σας. Ηχοσύστημα; Βίντεο; Παιχνιδομηχανή; Τηλέφωνο; Υπολογιστής; Όλα αυτά μπορούν πλέον να σας συντροφεύουν στα ταξίδια σας, αλλά και να κάνουν τις ώρες στην κίνηση της πόλης πολύ πιο ενδιαφέρουσες. Επιτέλους, ήρθε η δικαίωση του όρου “σαλόνι” για την καμπίνα του αυτοκινήτου!
Multimedia
Οπτικοακουστική πανδαισία
Ένας κόσμος μουσικής, βίντεο, ακόμη και παιχνιδιού ανοίγεται διάπλατα στο σαλόνι του σύγχρονου αυτοκινήτου. Εσείς θα μείνετε απ’ έξω; Η εποχή που το ραδιο-CD αποτελούσε εξωτικό εξοπλισμό των πολυτελών αυτοκινήτων ανήκει στο παρελθόν.
Τα τελευταία χρόνια, το ΜΡ3 κυριαρχεί και στο αυτοκίνητο, ενώ πλέον οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθετούν στάνταρ CD/MP3 players ακόμη και στα πιο φθηνά μοντέλα. Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος αναπαραγωγής κομματιών ΜΡ3, τουλάχιστον, στα πιο φθηνά μοντέλα after market ηχοσυστημάτων, ήταν μέσω δίσκων CD, στα οποία ο οδηγός έπρεπε προηγουμένως να έχει γράψει τις μουσικές συλλογές του. Σήμερα τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα…
Συντροφιά με το MP3 player
Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις για να εκμεταλλευτείτε το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου σας σε συνδυασμό με οποιοδήποτε φορητό MP3 ή CD player. Η πιο απλή αφορά σε εκείνα τα συστήματα που διαθέτουν θύρα AUX, όπου απαιτείται απλώς ένα καλώδιο mini-jack για τη σύνδεσή της με τη θύρα των ακουστικών του MP3 player.
Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας είναι εξοπλισμένο με ραδιοκασετόφωνο, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικοί αντάπτορες σε μορφή κασέτας, οι οποίοι συνδέουν το φορητό player με το ηχοσύστημα μέσω της κεφαλής του κασετοφώνου. Μία φθηνή λύση, της οποίας όμως το προφανές μειονέκτημα είναι η έντονη μείωση της ποιότητας του ήχου, ενώ και η ύπαρξη καλωδίου μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα.
Αν δεν έχετε ραδιοκασετόφωνο και επιπλέον αντιπαθείτε τα καλώδια, υπάρχει και η λύση του radio transmitter. Πρόκειται για μία μικρή συσκευή που εκπέμπει το εισερχόμενο σήμα (από το φορητό player) σε οποιαδήποτε συχνότητα FM επιλέξετε. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνετε τη μουσική που παίζει στον player μέσω του ραδιοφώνου του αυτοκινήτου. Ωστόσο, και πάλι, η μείωση στην ποιότητα του ήχου είναι αισθητή.
Ειδικά για το iPod η καλύτερη και ταυτόχρονα η πιο δαπανηρή λύση είναι η αγορά ειδικευμένου αντάπτορα που επιτρέπει όχι μόνο την αναπαραγωγή της μουσικής από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, αλλά και τον έλεγχο του iPod από τα χειριστήρια του ηχοσυστήματος και την εμφάνιση όλων των ενδείξεων στην οθόνη του τελευταίου. Στα after-market ηχοσυστήματα το κόστος ενός τέτοιου αντάπτορα αγγίζει έως και τα 100 ευρώ, ενώ στα στάνταρ συστήματα που τοποθετούν οι κατασκευάστριες εταιρείες στα μοντέλα τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 200 ευρώ.
Το USB σε ρόλο πασπαρτού
Αν η θύρα USB έκανε εφικτή τη σύνδεση του υπολογιστή με μία πληθώρα εξωτερικών συσκευών και τη μεταφορά ηλεκτρονικών δεδομένων παιχνιδάκι, ήρθε η ώρα να πετύχει το ίδιο και στο αυτοκίνητο. Στα ταμπλό πολλών μοντέλων της αγοράς κατοικοεδρεύει η κλασική μικρή παραλληλόγραμμη θύρα του USB. Αυτή χρησιμοποιείται για τη σύνδεση USB-sticks ή φορητών ΜΡ3 players, από όπου μπορούν να αναπαράγονται τα αποθηκευμένα μουσικά κομμάτια από το ηχοσύστημα του αυτοκινήτου.
Επιπλέον, όπως το γνωρίζουμε ήδη από τους υπολογιστές, μία σειρά φορητών συσκευών μπορούν να φορτίζονται μέσω USB, άρα το ίδιο μπορεί να κάνουν πλέον και στο αυτοκίνητο. Τέλος, όπως θα δούμε στις επόμενες σελίδες, ένας ακόμη ρόλος του USB στο σαλόνι του αυτοκινήτου είναι αυτός της μεταφοράς νέων δεδομένων και updates στους χάρτες πλοήγησης που χρησιμοποιούνται από τους ενσωματωμένους navigators με τους οποίους εξοπλίζονται αρκετά νέα μοντέλα της αγοράς.
Με όλες τις αισθήσεις
Η μουσική είναι μόνο ένα τμήμα των multimedia που μπορείτε να απολαύσετε στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Σήμερα, οι εναλλακτικές λύσεις για να βλέπετε βίντεο ή τηλεόραση, ακόμη και να χρησιμοποιείτε παιχνιδομηχανές στα ταξίδια σας είναι πάμπολλες.
Για αναπαραγωγή ταινιών DVD υπάρχουν ειδικευμένες συσκευές που τοποθετούνται στη θέση του ηχοσυστήματος και περιλαμβάνουν οθόνες 5 ως και 7 ιντσών. Η αξία τους ξεκινά από τα 600 ευρώ (ανάλογα με τις δυνατότητες). Μία πιο σύνθετη -αλλά ταυτόχρονα πιο ευέλικτη λύση- είναι η τοποθέτηση οθόνης LCD είτε στο ταμπλό του αυτοκινήτου είτε στην οροφή του και η σύνδεσή της με εξωτερικές συσκευές αναπαραγωγής multimedia.
Εδώ το συνολικό κόστος ανεβαίνει, ενώ ενδεχομένως απαιτούνται περισσότερες επεμβάσεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Από την άλλη, οι διαστάσεις εκτοξεύονται στις 11, 12 ή ακόμη και 17(!) ίντσες. Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετές παιχνιδομηχανές δέχονται ειδικό αντάπτορα 12Volt για να παίρνουν ρεύμα από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου και να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με την οθόνη LCD.
Μάλιστα, κάποιοι κατασκευαστές τοποθετούν στον έξτρα εξοπλισμό πλήρες σετ οθονών (στην οροφή ή στα προσκέφαλα των εμπρός καθισμάτων) και Playstation για να κάνουν τα ταξίδια των πίσω επιβατών πιο απολαυστικά.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, μπορείτε να προτιμήσετε ένα οποιοδήποτε φορητό DVD player, το οποίο με τον κατάλληλο προσαρμογέα (που συχνά περιλαμβάνεται στη συσκευασία) μπορεί να παίρνει ρεύμα από την υποδοχή του αναπτήρα.
Navigators
Ο οδηγός του… οδηγού
Από στρατιωτικό και συνάμα στρατηγικό όπλο έγινε επαγγελματικό εργαλείο, και από επαγγελματικό εργαλείο αγαπημένο gadget χιλιάδων ερασιτεχνών οδηγών. Το όνομά του GPS και σκοπός του η ασφαλής καθοδήγηση ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες και άγνωστες περιοχές μίας χώρας. Τα μόνα απαραίτητα είναι ο καθαρός ουρανός και οι ενημερωμένοι οδικοί χάρτες.
Το GPS, δηλαδη το αμερικάνικο πρότυπο υπολογισμού συντεταγμένων με τη βοήθεια δορυφόρων, ημέρα με την ημέρα κατακτά χιλιάδες οδηγούς σε κάθε σημείο της γης. Ένας δέκτης GPS ενσωματωμένος σε μία συσκευή με οθόνη, κατάλληλο λογισμικό και σωστή χαρτογράφηση, ενημερωμένη με επιπλέον στοιχεία, όπως τα ονόματα δρόμων, οι μονόδρομοι, τα φανάρια, αλλά και σημεία γενικού ενδιαφέροντος, όπως τα εστιατόρια, τα σινεμά, τα ξενοδοχεία κ.λπ., συγκροτούν μία πλήρη συσκευή navigator.
Η συσκευή αυτή μπορεί να είναι αυτόνομος navigator, μπορεί, όμως, κάλλιστα να είναι ένα οποιοδήποτε PDA ή smartphone (εφοδιασμένο με το κατάλληλο λογισμικό και, βέβαια, δέκτη GPS). Μάλιστα, ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξοπλίζουν τα μοντέλα τους με στάνταρ συσκευές πλοήγησης ενσωματωμένες στο ταμπλό και συνήθως προσαρμοσμένες στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου.
Το μοναδικό πρόβλημα που μέχρι πρόσφατα αντιμετώπιζαν οι συσκευές GPS της αγοράς -η μερική υποστήριξη των Ελληνικών- μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα παρουσιάζεται μία νέα αναβαθμισμένη έκδοση χαρτών και λογισμικού πλήρως ελληνική (ή ελληνοποιημένη).
Επίσης, οι χάρτες εμπλουτίζονται με εξίσου γοργούς ρυθμούς, περιλαμβάνοντας ακόμη περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι ελληνικές ιντερνετικές κοινότητες ενεργοποιούνται συλλογικά προκειμένου να προσφέρουν νέα επιπλέον στοιχεία στους χάρτες, όπως τα όρια ταχύτητας σε όλο το εθνικό δίκτυο.
Πρέπει να τονίσουμε ότι, αν ο αγοραστής ενός νέου αυτοκινήτου επιλέξει να το εξοπλίσει με κάποιον από τους στάνταρ navigators που προσφέρουν οι κατασκευαστές, θα πρέπει να προσέξει πολύ, ώστε να βεβαιωθεί ότι υποστηρίζεται και αναγνωρίζεται φωνητικά η Ελληνική γλώσσα.
Σε κάθε περίπτωση, οι κατασκευαστές εφοδιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πελάτες τους με αναβαθμισμένους χάρτες και λογισμικό για τις συσκευές αυτές. Αναλυτικά, όμως, για το πώς θα επιλέξετε navigator σύμφωνα με τις προτεραιότητές σας διαβάστε τις γραμμές που ακολουθούν…
Επιλέγοντας navigator
Τρεις είναι οι επιλογές για την τοποθέτηση navigator/GPS στο αυτοκίνητο: είτε -εφόσον παρέχεται- από τον ίδιο τον κατασκευαστή είτε ειδικευμένη συσκευή GPS είτε PDA εξοπλισμένο με GPS. Κάθε περίπτωση έχει τα υπέρ της ανάλογα με τις προτεραιότητες του χρήστη. Δείτε ποια απάντηση σας ταιριάζει από αυτές που ακολουθούν.
Επιλέγω το GPS του κατασκευαστή του αυτοκινήτου:
γιατί θέλω την πιο εργονομική προσαρμογή του στα χειριστήρια του αυτοκινήτου,
γιατί δεν θέλω να μου αποσπάται η προσοχή από πολλαπλές οθόνες και ενδείξεις στο ταμπλό,
γιατί δεν θέλω να χαλάσει η αισθητική του “σαλονιού”.
Επιλέγω ειδικευμένη λύση GPS:
γιατί θέλω την πλέον συμφέρουσα οικονομικά συσκευή,
γιατί θέλω την καλύτερη δυνατή λύση για έναν εξειδικευμένο navigator.
Επιλέγω PDA:
- γιατί θέλω μία συσκευή για πολλές χρήσεις (και τηλέφωνο),
- γιατί θέλω να έχω εναλλακτικές επιλογές στο software και τους χάρτες που χρησιμοποιώ.
Δέκτες GPS
Η πλέον συμφέρουσα οικονομικά λύση ακούει στο όνομα “δέκτης πλοήγησης GPS”. Με κόστος περί τα 100 ευρώ, η εν λόγω συσκευή λαμβάνει το στίγμα μέσω του συστήματος GPS και μπορεί να συνδυαστεί με notebooks ή PDAs. Τα τελευταία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με χάρτες ή λογισμικό πλοήγησης και να συνδέονται με το δέκτη (ενσύρματα μέσω USB ή ασύρματα μέσω Βluetooth).
Οι δέκτες φορτίζονται είτε από τη 12V υποδοχή του αναπτήρα είτε και από τον ήλιο (τα μοντέλα που ενσωματώνουν φωτοβολταϊκά στοιχεία). Με αυτόν τον τρόπο, αν έχετε ήδη notebook ή Windows Mobile PDA, συγκροτείτε το δικό σας navigator. Για το απαραίτητο λογισμικό προτείνουμε το MLS Destinator Ελλάδα + Ευρώπη με αναλυτικούς χάρτες για όλες τις μεγάλες πόλεις και φωνητικές οδηγίες στα Ελληνικά (167 ευρώ, MLS Multimedia, 210-9645 999).
Επικοινωνία
Μιλήστε άφοβα
Χάρη στις ευκολίες που παρέχει η ασύρματη τεχνολογία Bluetooth, το κινητό τηλέφωνο και, γενικά, η επικοινωνία απελευθερώνονται, αλλά και… απενοχοποιούνται στην καθημερινή αυτοκίνηση.
Καθώς το κινητό αποτελεί σύντροφο της πλειονότητας των Ελλήνων, θα ήταν αδύνατον να απουσιάζει από τα αυτοκίνητά τους. Ωστόσο, αυτό το εργαλείο δουλειάς -και όχι μόνο απλής επικοινωνίας- όσο λειτουργικό και εύχρηστο είναι, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να αποβεί σε συνθήκες κίνησης, με την κλασική χρήση του να αντιβαίνει στις θεμελιώδεις αρχές οδικής ασφάλειας.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρόσφατα συμπληρώθηκε το Άρθρο 13 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η χρήση του κινητού κατά τη διάρκεια της οδήγησης αποκλειστικά και μόνο μέσω ανοικτής ακρόασης και χωρίς καλώδια.
Ευτυχώς, εδώ και μερικά χρόνια χάρη στην ύπαρξη του Bluetooth, της τεχνολογίας που επιτρέπει την ασύρματη επικοινωνία (σε απόσταση ως και 10 μέτρων) συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές, ο οδηγός μπορεί να συνομιλεί μέσω του κινητού του όπως θα κουβέντιαζε με έναν συνεπιβάτη του, χωρίς να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι και να τραβά το βλέμμα του από το δρόμο. Τι σημαίνει, όμως, στην πράξη αυτό;
Ασύρματη επικοινωνία
Για να χρησιμοποιεί ο οδηγός ανενόχλητα και με ασφάλεια το κινητό του στο αυτοκίνητο πρέπει να είναι εφοδιασμένος τουλάχιστον με ένα απλό ασύρματο σύστημα ανοικτής συνομιλίας Bluetooth. Η απλούστερη λύση μεταφράζεται σε ένα ακουστικό Bluetooth (headset), το οποίο μπορεί να προμηθευτεί από οποιοδήποτε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας με κόστος της τάξης των 20-30 ευρώ. Σε αυτήν, όμως, την περίπτωση πρέπει όσο οδηγεί το αυτοκίνητό του να έχει το ακουστικό στο αυτί του.
Σχετικά πρόσφατα τόσο οι κατασκευαστές συστημάτων ήχου όσο και οι ίδιοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επινόησαν ακόμη καλύτερες λύσεις, που διευκολύνουν τον εποχούμενο χρήστη κινητού. Πρόκειται για συστήματα που, υποστηρίζοντας Bluetooth, προσαρμόζουν τη λειτουργία του στερεοφωνικού σε αυτήν του κινητού τηλεφώνου.
Έτσι, όταν υπάρχει εισερχόμενη κλήση, το ηχοσύστημα μετατρέπεται σε ένα είδος hands free, με τη μεν οθόνη του να εμφανίζει τα στοιχεία του καλούντος, τα δε ηχεία να παίζουν το ρόλο του ακουστικού. Με λίγα λόγια, το αυτοκίνητο που είναι εξοπλισμένο με ένα τέτοιο σύστημα επιτρέπει την ανοικτή συνομιλία με τρόπο αντίστοιχο των σταθερών τηλεφώνων.
Αν, μάλιστα, εκείνη την ώρα παίζει το ραδιόφωνο ή κάποιο CD, η λειτουργία του ηχοσυστήματος διακόπτεται αυτόματα, δίνοντας προτεραιότητα στην εισερχόμενη τηλεφωνική κλήση. Αν, επιπλέον, στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου περιλαμβάνεται σύστημα αναγνώρισης φωνής, ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του για να πραγματοποιήσει τις κλήσεις του απλώς δίνοντας την κατάλληλη φωνητική εντολή.