ΑρχικήΔιαδίκτυοΓραμματόσημα στα e-mails για καταπολέμηση του spam και phishing

Γραμματόσημα στα e-mails για καταπολέμηση του spam και phishing

Τα νεότερα από την προσπάθεια των εταιρειών να περιορίσουν το φαινόμενο των διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου υπόσχονται και …φρεσκάρισμα των μαθηματικών γνώσεων!

Αν τα ΕΛΤΑ παρέδιδαν τα γράμματά μας χωρίς το ανάλογο τέλος, τότε όλα τα γραμματοκιβώτιο της χώρας θα ξεχείλιζαν από διαφημιστικό υλικό από διάφορες ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να προβληθούν σε όλο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.. Σας θυμίζει κάτι αυτή η εικόνα;

Τα περισσότερα ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια (e-mails) κατακλύζονται καθημερινά από τέτοιο είδους διαφημιστικά μηνύματα.

Ένας από τους παράγοντες, σαφώς είναι και η ελευθερία διακίνησης μηνυμάτων στον ιστοχώρο, χωρίς την επιβολή τελών «μεταφοράς».

Αυτή τη σκέψη φαίνεται να έκαναν και οι webmasters του διαδικτύου, πριν καταλήξουν να προτείνουν -μαζί με ψηφιακές εταιρείες που σχετίζονται άμεσα από τη θλιβερή κατάσταση της ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τύπου spam και phishing– δηλαδή την έναρξη αγοράς «γραμματοσήμων» για τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η λογική της πρότασης είναι απλή: Αν η αποστολή ενός μηνύματος κόστιζε έστω και λίγα λεπτά του ευρώ, οι αποστολείς των μηνυμάτων spam θα σκεφτόταν λίγο καλύτερα πριν στείλουν αυτόματα εκατομμύρια μηνύματα σε καθημερινή βάση, ενώ την ίδια ώρα ο μέσος χρήστης δεν θα επιβαρυνόταν οικονομικά και παράλληλα θα μπορούσε να ανακουφιστεί από αυτό το βραχνά, αφού βλέπει κάθε μέρα να υπάρχουν στο ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο του δεκάδες email, ενώ ορισμένα εξ αυτών έχουν κακόβουλο σκοπό, ώστε να τον εξαπατήσουν.

Η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια. Συζητείται αρκετά χρόνια, ενώ είχε υπάρξει σχετική αναφορά και στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 2001.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες αυτής της ιδέας, επάρχουν δύο τρόποι: Ο ένας είναι να υπάρχει μία μικρή οικονομική επιβάρυνση που θα αντιστοιχεί στο κόστος ενός ηλεκτρονικού γραμματόσημου, για παράδειγμα σε 0,02 λεπτά του ευρώ. Ο δεύτερος τρόπος θα είναι απολύτως δωρεάν και θα πρέπει απλά ο αποστολέας να λύσει ένα σχετικά εύκολο μαθηματικό γρίφο σαν ελάχιστη απόδειξη της καλής του πρόθεσης, ώστε να παταχθεί το φαινόμενο του spam.

Η συγκεκριμένη αλλαγή στο αρχικό σχέδιο (δηλαδή να υπάρχει και μία μέθοδος που να είναι δωρεάν) βασίζεται στην γνωστή άποψη ότι «ο χρόνος είναι χρήμα» που φαίνεται να ισχύει και στην συγκεκριμένη περίπτωση καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα ανάγκαζε τους αποστολείς διαφημιστικών μηνυμάτων να προμηθευτούν υπερσύγχρονα λογισμικά τα οποία θα λύνουν τα μαθηματικά προβλήματα, κάτι που και πάλι δεν είναι εύκολα αν αναλογιστούμε ότι το recaptcha της Google, κρατάει μακριά αυτά τα bots.

Ούτε αυτή η ιδέα είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη, καθώς λογισμικό ανοιχτού κώδικα το οποίο εξυπηρετεί το σκοπό αυτό είναι διαθέσιμο ήδη από το 1996.

Ενώ οι webmasters ετοιμάζονται επιστρατεύσουν τους μαθηματικούς για αυτό το σκοπό, άλλες εταιρείες, προσανατολίζονται στην χρηματική προσέγγιση του προβλήματος, από μια διαφορετική πλευρά όμως.

Συγκεκριμένα, αντιμετωπίζεται η περίπτωση χρέωσης των αποστολέων διαφημιστικών μηνυμάτων προκειμένου τα τελευταία να παραδίδονται κανονικά μαζί με τα «Εισερχόμενα» μηνύματα κάθε λογαριασμού και όχι με τα «Διαφημιστικά»

Όλες αυτές ιδέες ακούγονται -άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο- καλές, όμως τι γίνεται με τα μηνύματα που κάθε άλλο παρά «ανεπιθύμητα» είναι;

Μέχρι σήμερα έχει υπάρξει εξαιρετικά απλό και ανέξοδο να μένουν σε επαφή μέσω του διαδικτύου φίλοι και συγγενείς ή ακόμα και μέλη ηλεκτρονικών κοινοτήτων.

Ιδιαίτερα το μέτρο της κοστολόγησης, έχει συναντήσει ήδη αντιδράσεις.

Δεν λείπουν οι προβληματισμοί σχετικά με την οργάνωση ή και την ασφάλεια του συστήματος πληρωμής, καθώς επίσης και η φερεγγυότητα του.

Σύμφωνα με ειδικούς, δεν θα είναι δύσκολο για οποιονδήποτε έχει τις τεχνικές γνώσεις και τα μέσα, να «χρεώσει» ανύπαρκτους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η παρακολούθηση του όποιου συστήματος πληρωμής επιλεχθεί.

Τέλος, όλες οι προτάσεις -ακόμα και αυτή των webmasters με τον μαθηματικό γρίφο που μοιάζει περισσότερο ρεαλιστικό- κρίνεται άκρως αμερικανό-κεντρικό, γεγονός που τις καθιστά μάλλον ανέφικτες.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο «πόλεμος» κατά του Spam συνεχίζεται…

Είναι μια μάχη που κρατάει 45 χρόνια, από την 3η Μαΐου 1978, οπότε ο υπεύθυνος του διαφημιστικού τμήματος της εταιρείας Digital Equipment Corporation, αποφάσισε να στείλει στους χρήστες του Arpanet (προηγούμενη ονομασία του Ιnternet) που έμεναν στην Δυτική Όχθη ένα μήνυμα σχετικά με τα εγκαίνια μίας έκθεσης των καινούργιων προϊόντων της εταιρείας.

Βέβαια, από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά, εκτός ίσως από ένα -το συναίσθημα κάθε Netizent όταν βλέπει το ποσοστό των διαφημιστικών μηνυμάτων στο σύνολο αυτών που λαμβάνει κάθε μέρα!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166