ΑρχικήΕφαρμογέςH εφαρμογή Wayfindr θα βοηθήσει τους τυφλούς να πλοηγηθούν με smartphones

H εφαρμογή Wayfindr θα βοηθήσει τους τυφλούς να πλοηγηθούν με smartphones

H εφαρμογή Wayfindr θα βοηθήσει τους τυφλούς να πλοηγηθούν με smartphones, το παρόν εγχείρημα θα λάβει έμπρακτη υποστήριξη απο την Google και τον ΟΗΕ.

Το 2014 στο Λονδίνο, μέλη ενός φόρουμ για τη νεολαία στο Royal London Society for Blind People έγραψαν ένα μανιφέστο για την αλλαγή που θα ήθελαν να επιφέρουν στον κόσμο για να βοηθήσουν τους τυφλούς ανθρώπους.

Τα θέματα κυμαίνονταν από τη χρονολόγηση έως την απασχόληση – καθώς επίσης και τη μετάβαση χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε άλλους ανθρώπους.

Ο διευθυντής της Wayfindr director Florence Orban δήλωσε ότι, “θέλουμε απλώς μια εφαρμογή που να δουλεύει λειτουργικά στο Λονδίνο για να βοηθήσει αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, δεν θέλουμε διαρκώς κάποιος να τους παίρνει συνεχώς από το χέρι και να τους καθοδηγεί, ούτως ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους”.

Με τη βοήθεια του στούντιο London development studio Ustwo και της χρηματοδότησης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το φιλανθρωπικό βραχίονα Google.org της Google, αυτή η ιδέα έγινε πραγματικότητα – και τώρα έχει λάβει σημαντική στήριξη από τον οργανισμό που συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη καθώς διεξάγει δοκιμές σε όλο τον κόσμο.

Δεν είναι απλά μια εφαρμογή – είναι κάτι παραπάνω.

Το έργο ονομάζεται Wayfindr και παρέχει ακουστικές οδηγίες για να βοηθήσει τους τυφλούς να περιηγηθούν. Όμως δεν μία σκέτη εφαρμογή. Αντ ‘αυτού, έχει δημιουργήσει ένα “ανοικτό πρότυπο” – με ένα σύνολο οδηγιών που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε προγραμματιστής για να δημιουργήσει εργαλεία προσβασιμότητας που λειτουργούν με συνέπεια. (Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε το 2016.)

Το όραμα του Wayfindr είναι μια πόλη που καλύπτεται από φάρους – συσκευές χαμηλής ισχύος που εκπέμπουν σήμα Bluetooth. Αυτά τα σήματα επικοινωνούν κατόπιν με εξειδικευμένες εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από άτομα με μειωμένη όραση, τα οποία τους λένε πού βρίσκονται και πώς να τα βγάλουν πέρα.

Για παράδειγμα, κατά την είσοδο σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό η εφαρμογή μπορεί να τους δώσει κατευθύνσεις σε διάφορες πλατφόρμες ή να τους βοηθήσει να βρουν την τουαλέτα σε ένα εστιατόριο.

Ο στόχος είναι να δοθεί στους τυφλούς περισσότερη ανεξαρτησία – επιτρέποντάς τους να περιηγούνται στις πόλεις χωρίς να εξαρτώνται από ανθρώπινους ξεναγούς.

Μετά από μια πρώτη δοκιμή στο σταθμό του μετρό Pimlico στο Λονδίνο, “συνειδητοποιήσαμε ότι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής θα ήταν η απάντηση στα όνειρα μας”, δήλωσε ο Orban σε συνέντευξή του. “Θα ήταν απίστευτα δύσκολο να τα καταφέρουμε μόνοι μας και αν επιθυμούσαμε ειλικρινά να μεταμορφώσουμε τον κόσμο θα χρειαζόταν ένα διεθνές πρότυπο”.

Οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη και ο ΟΗΕ είναι δίπλα σε αυτές τις προσπάθειες.

Το πρότυπο ανοικτού τύπου έχει εγκριθεί από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών «International Telecommunications Union (ITU)», ένας βιομηχανικός οργανισμός που συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη, ως επίσημο πρότυπο της ITU – ενισχύοντας σημαντικά την προβολή του.

“Συνεργαστήκαμε μαζί τους έτσι ώστε το Wayfindr να γίνει ένα πρότυπο ITU, γιατί αμέσως θα είχε αναγνωριστεί από τα 193 κράτη μέλη και 800 εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, όπως η Google, η Microsoft κ.ο.κ. “, δήλωσε ο διευθυντής.

Η πρωτοβουλία συνεχίζει να διεξάγει δοκιμές στο Λονδίνο, το Σίδνεϊ και άλλες περιοχές στον κόσμο. Αυτήν τη στιγμή τρεχούμενα ένα project στο Όσλο και ένα ακόμη στο εμπορικό κέντρο της Βαρκελώνης που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβριο. Βρισκόμαστε επίσης σε συνομιλίες με την ρυθμιστική οργάνωση μεταφορών του Λονδίνου TfL (Transport for London) σχετικά με μια δοκιμή σε έξι σταθμούς που θα οδηγήσει σε μόνιμη εγκατάσταση της τεχνολογίας, δήλωσε ο Orban.

“Ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το έργο, οφείλεται στο ότι είναι ανοιχτό σε όλους. Δεν μπορώ να σας πω με ακρίβεια πού βρισκόμαστε, αλλά οι τελικές διαπραγματεύσεις για να κάνουμε δοκιμή στις Ηνωμένες Πολιτείες στις μεταφορές που θα οδηγήσει σε μόνιμη εγκατάσταση … νομίζω ότι θα συμβεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες”.

Για την Orban, το έργο είναι να κάνει τη διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. “Αυτό έχει τη δύναμη να μετασχηματίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων και βλέπω ότι με τους νέους ανθρώπους που έχουμε κάνει δοκιμές στο Λονδίνο, σε δοκιμασίες ζωντανά ή στα εργαστήρια, δούλεψε άψογα και απροβλημάτιστα. Και αυτό σημαίνει ότι έχουν έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, διότι θα γίνει κάτι σπουδαίο που θα μνημονεύεται για πολλές δεκαετίες”.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166