ΑρχικήΟχήματαΗ κινητή συνδεσιμότητα 5G στα αυτοματοποιημένα οχήματα

Η κινητή συνδεσιμότητα 5G στα αυτοματοποιημένα οχήματα

Η κινητή συνδεσιμότητα 5G στα αυτοματοποιημένα οχήματα.

Τα πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα «Automated Vehicles (AVs)» – κοινώς γνωστά ως οχήματα χωρίς οδηγό – γίνονται γρήγορα πραγματικότητα . Μια μελέτη που εκπονήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι το 10% των οχημάτων στις ΗΠΑ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν ολοκληρωτικά χωρίς οδηγό από το 2026. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις τεχνολογίες που καθιστούν δυνατή την ταχεία αύξηση λύσεων της πολυπλοκότητας και της υιοθέτησης αυτών των μεθοδολογιών.

Καθώς βλέπουμε ότι αυτές οι τεχνολογίες εξελίσσονται και αναπτύσσονται θα επιτευχθεί το ανέφικτο, το ίδιο ισχύει και για το ποσό των δεδομένων που παράγονται και απαιτούνται από τα AV. Ουσιαστικά, εισάγοντας το 5G στο μέλλον των αυτόνομων οχημάτων θα ξεδιπλωθούν νέοι ορίζοντες.

Εδώ είναι το πώς πιστεύουμε ότι το 5G θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν δυναμικό ρόλο στην υποστήριξη τεχνολογιών που επιτρέπουν AVs.

Αισθητήρες επί του σκάφους.

Οι αισθητήρες επί του σκάφους είναι αναμφισβήτητα η πιο κρίσιμη τεχνολογία ενεργοποίησης. Είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τα αυτοματοποιημένα οχήματα να έχουν νόημα για το περιβάλλον. Η επιτόπια επεξεργασία επιτρέπει στα οχήματα να μεταφέρουν τις εισόδους δεδομένων από τους αισθητήρες και να ενεργούν πάνω τους για να κατευθύνουν τις δραστηριότητες των αυτοκινήτων στο δρόμο. Τα ραντάρ, το lidar, το σόναρ και οι βιντεοκάμερες έχουν καταστήσει τα αυτοματοποιημένα οχήματα εφικτά χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα.

Η χωρητικότητα και η απόδοση που περιμένουμε από τα δίκτυα κινητής συνδεσιμότητας 5G θα δημιουργήσουν πρόσθετες ευκαιρίες για πολλές λειτουργίες. Τα πρότυπα 5G σχεδιάζονται για να παρέχουν βελτιωμένη συνδεσιμότητα για AV, με παράγοντες όπως η χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση, η κινητικότητα υψηλής ταχύτητας, οι υψηλές ταχύτητες δεδομένων. Αυτοί οι παράγοντες θα επιτρέψουν την ουσιαστική επικοινωνία των βασικών δεδομένων από τους αισθητήρες στο νέφος (cloud), επιτρέποντας έτσι τις άπειρες δυνατότητες να υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες, επιτυγχάνοντας καθολική επεξεργασία αυτών επί του σκάφους σε ένα μόνο όχημα.

Επικοινωνίες V2V και V2I

Οι επικοινωνίες μεταξύ οχήματος προς όχημα (V2V) και οχήματος προς της υποδομής επικοινωνιών (V2I) θα γίνει δυνατή προσέγγιση και των δύο τύπων αυτοματοποιημένων οχημάτων κατά τα προσεχή έτη. Αυτό θα επιτρέψει στους AV να “βλέπουν” και να λαμβάνουν δεδομένα απευθείας από άλλα οχήματα και την οδική υποδομή πέρα ​​από αυτό που οι αισθητήρες τους μπορούν να αντιληφθούν – γύρω από τις γωνίες, μέσω άλλων οχημάτων και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Συμπληρωματικά προς τους αισθητήρες του σκάφους, αυτές οι πρόσθετες ροές δεδομένων σε συνδυασμό με τις εισόδους των αισθητήρων θα δημιουργήσουν μια πιο ισχυρή εικόνα του οδικού και κυκλοφοριακού περιβάλλοντος γύρω από το αυτοματοποιημένο όχημα. Αυτό θα προσφέρει πολύ υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στα AV. Οι τεχνολογίες 5G, όπως η εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία και η χαμηλή λανθάνουσα κατάσταση, θα δώσουν την ευκαιρία στους AVs να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις σε πραγματικό χρόνο, βασισμένες σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που ξεπερνούν τους ατομικούς αισθητήρες στο ίδιο το όχημα.

Πέρα από αυτές τις αυτοματοποιημένες βελτιώσεις στην οδήγηση, όλες οι πρόσθετες πληροφορίες, όπως τα λεπτομερή δεδομένα χαρτογράφησης, το software, oι ενημερώσεις λογισμικού και oi βελτιώσεις στον κυβερνοχώρο, θα παραδοθούν στα AVs πολύ πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από τα δίκτυα 5G.

Τεχνολογία πρόβλεψης και μάθησης του συστήματος.

Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές των αυτοματοποιημένων οχημάτων είναι η ικανότητά τους να μαθαίνουν από τις εμπειρίες οδήγησης άλλων οχημάτων με τρόπους που οι οδηγοί των ανθρώπων απλά δεν μπορούν. Οι αλγόριθμοι που διέπουν τη λειτουργία AV μπορούν να βελτιώνονται συνεχώς καθώς τα αυτοματοποιημένα οχήματα αντιμετωπίζουν νέες καταστάσεις οδήγησης.

Ωστόσο, για αυτές τις βελτιώσεις πρέπει να συλλέγονται δεδομένα από τις συναντήσεις AV, να αναλύονται και να συντίθενται σε βελτιωμένους αλγόριθμους, ώστε να διανέμονται σε άλλα οχήματα.

Το 5G του αύριο θα εξασφαλίσει ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανταλλαγή αυτών των δεδομένων, επιτρέποντας να διανέμουν και να λαμβάνουν δεδομένα και τελικά να λειτουργούν ακόμα καλύτερα.

5G πρότυπα.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας συνεργάζονται γύρω από τις προσπάθειες για πρότυπα 5G. Στην πραγματικότητα, οι αρχικές δοκιμές στο εργαστήριο επιτυγχάνουν ήδη ταχύτητες μέχρι 14 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps) σε μια προκαθορισμένη σταθερή ασύρματη σύνδεση 5G.

Με την τεχνολογία 5G βασισμένη σε πρότυπα που ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη από τα τέλη του 2018, αναμένεται ότι οι βελτιώσεις με δυνατότητα 5G θα έρθουν στο διαδίκτυο και θα αναπτυχθούν σχεδόν στο ίδιο χρονικό σημείο, καθώς τα αυτοματοποιημένα οχήματα αρχίζουν να εισρέουν τους δρόμους της γειτονιάς μας. Μόλις εγκατασταθούν, τα δίκτυα 5G θα καταλάβουμε την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, αφού από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά θα αλλάξουν τα όσα γνωρίζαμε έως σήμερα.

Ενώ προχωρούμε προς την κατεύθυνση της ημέρας όπου θα έχουμε 5G, εξετάζουμε επίσης τις τρέχουσες προκλήσεις που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως η οδική ασφάλεια και η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Άλλες εξελίξεις περιλαμβάνουν τις εγκαταστάσεις δοκιμών και τις συνδεδεμένες αποδείξεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης αυτοματοποιημένων οχημάτων. Οι χώροι απόδειξης προσφέρουν πρόσβαση σε μια σειρά από περιβάλλοντα οδήγησης και υποδομή για να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν την αυτο-οδήγηση και τις καινοτομίες αυτοκινήτων.

Δεδομένου ότι τόσο οι βιομηχανίες τεχνολογίας όσο και οι τηλεπικοινωνίες διερευνούν τα αυτοματοποιημένα οχήματα, εξακολουθεί να γίνεται ολοένα και πιο προφανές πως η κινητή συνδεσιμότητα 5G θα είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη και τη συμπλήρωση τόσο των συνδεδεμένων όσο και των αυτοματοποιημένων οχημάτων. Καθώς πιέζουμε όλοι προς τα εμπρός, θα εργαστούμε για να συνεχίσουμε να παρέχουμε εξαιρετικά ασφαλείς και αποδοτικές λύσεις για να φέρουμε τελικά στην ζωή μας αυτό που μέχρι χθες φάνταζε απίθανο.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166