ΑρχικήΟχήματαHarley-Davidson XR1200X

Harley-Davidson XR1200X

Μία ουσιαστική γνωριμία με μία άγνωστη για εμάς αμερικάνικη κουλτούρα

Η Harley Davidson σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Αγγλίας έκανε μία πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση προκειμένου να γνωρίσει το κοινό από κοντά τις αμερικάνικες μοτοσικλέτες. Σε ένα φορτηγό έβαλε σχεδόν όλα τα μοντέλα της γκάμας, το ονόμασε Demo Truck Tour και επισκέφθηκε όλες τις χώρες της Ευρώπης! Στην στάση που έκανε στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία, μαζί με αρκετούς Έλληνες φαν, να οδηγήσουμε μερικά σημαντικά μοντέλα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι σχεδόν ασυναίσθητα με το που είδα σε παράταξη πάνω από 20 μοντέλα Harley Davidson, κινήθηκα προς την μεριά του XR1200X! Πρόκειται για μία ξεχωριστή μοτοσικλέτα που διαφέρει κατά πολύ από όλες τις υπόλοιπες της εταιρείας.

American Style

Οι αγώνες flat track είναι 100% αμερικάνικοι, σαν το μπέιζμπολ ένα πράγμα. Το να βλέπεις μοτοσικλέτες χωρίς φρένα να πλαγιολισθαίνουν διαρκώς με το τιμόνι φουλ κλειδωμένο με υπερβολικά υψηλές ταχύτητες, έχει την γοητεία του πώς να το κάνουμε. Η Harley Davidson διαπρέπει σε αυτούς τους αγώνες, οπότε το 2008 αποφάσισε να βγάλει στην παραγωγή ένα μοντέλο – ρέπλικα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το XR1200, το οποίο όλως παραδόξως στην αρχή ήταν προορισμένο να κυκλοφορήσει μόνο στην Ευρώπη! Φυσικά στην συνέχεια επανεκτιμήθηκε η κατάσταση και πωλήθηκε και στην Αμερική.

Πλέον το αρχικό XR1200 απέκτησε κάποιες αλλαγές και μετατράπηκε σε ΧR1200X. Οι αναρτήσεις άλλαξαν σε πλήρως ρυθμιζόμενες, με το ανεστραμμένο πιρούνι να προέρχεται από την Showa (Big Piston), όπως επίσης και τα διπλά αμορτισέρ. Τα μπροστινά δισκόφρενα έγιναν πλευστά διατηρώντας τις τετραέμβολες δαγκάνες της Nissin. Ο κινητήρας βάφτηκε μαύρος μαζί με τις εξατμίσεις, με αποτέλεσμα το XR1200X να αποκτήσει μία πιο «κακή» εμφάνιση.

Ευχάριστη έκπληξη

Από κοντά το XR1200X είναι απόλυτα γοητευτικό! Μυώδες, χωρίς περιττά πλαστικά με τον τεράστιο αερόψυκτο V2 των 1.200 κ.εκ. να φιγουράρει, σε προκαλεί να ανέβεις στην σέλα του. Χωρίς καθυστερήσεις αρπάζεις το ανοιχτό τιμόνι, εντυπωσιάζεσαι από την στενή σιλουέτα και νιώθεις με όλες σου τις αισθήσεις το μοτέρ, θαρρώντας πως είναι ζωντανό. Το μεγάλο βάρος της μοτοσικλέτας εξαφανίζεται μόλις κυλήσει τις ρόδες της ως δια μαγείας, γεγονός που οφείλεται σίγουρα στο πολύ χαμηλό ύψος της.

Η ροπή ξεχυλίζει στο άνοιγμα του γκαζιού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν και τα άλογα. Εξάλλου με τις βελτιώσεις που έχουν γίνει σε εκκεντροφόρους, κεφαλές, συμπίεση και ψεκασμό η δύναμη φτάνει τους 90 ίππους.

Αφήνοντας όλες τις προκαταλήψεις στην άκρη, γρήγορα συνειδητοποιείς ότι αυτή η Harley επιταχύνει ψυχωμένα, φρενάρει με ακρίβεια και συμπεριφέρεται σαν μία μεγάλη σπορ μοτοσικλέτα. Απαιτεί βέβαια τον ανάλογο σεβασμό στην οδήγηση (δεν είπαμε ότι πρόκειται για ιαπωνικό naked εξάλλου), αλλά σίγουρα μπορεί να σου χαρίσει όμορφες εμπειρίες.

Φυσικά αυτό που δεν περιγράφεται με λέξεις κάποιες φορές είναι η αίσθηση που αποπνέει μία μοτοσικλέτα και το XR1200X σε ιντριγκάρει απόλυτα και μοναδικά.

Χωρίς προκαταλήψεις

Άσχημο πράγμα οι προκαταλήψεις και δυστυχώς εμείς οι Έλληνες μοτοσικλετιστές κουβαλάμε αρκετές, ειδικά για τις Harley. Αυτά εδώ τα αμερικάνικα μέταλλα έχουν ιστορία πλούσια και ψυχή. Όποιος τις αντιμετωπίσει με καθαρό νου θα ανταμειφθεί αναλόγως, ειδικά αν βρεθεί στην σέλα του XR1200X!

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166