Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)
 • Σκηνοθέτης: David Yates
 • Ηθοποιοί: Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Jim Broadbent, Robbie Coltrane, Warwick Davis, Helena Bonham Carter, Michael Gambon, Alan Rickman, David Thewlis, Julie Walters, Maggie Smith, Timothy Spall
 • Ημερομηνία κυκλοφορίας: 7 Ιουλίου 2009
 • Συνολική Διάρκεια: 153 λεπτά
 • Είδος Tαινίας: Παιδική, Φαντασίας
 • Ο τίτλος της ταινίας στα ελληνικά: Ο Χάρι Πότερ και ο Ημίαιμος Πρίγκιψ
 • Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Nicholas Hooper
 • Εκτέλεση Μουσικής: Alastair King και Nicholas Hooper, The Chamber Orchestra of London and RSVP Voices
 • Η κυκλοφορία του δίσκου έγινε από την Decca Records και είναι διάρκειας 62 λεπτών

Σημαντική σημείωση. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας.

Προσοχή: Το κείμενο που ακολουθεί, όπως και ορισμένοι από τους τίτλους των κομματιών του CD, περιέχουν major spoilers!

Η έκτη κατά σειρά ταινία “Harry Potter and the Half-Blood Prince” είναι η δεύτερη που σκηνοθετεί ο David Yates και η δεύτερη για την οποία γράφει μουσική ο συνθέτης Nicholas Hooper. Ο ερχομός ενός νέου soundtrack μιας ταινίας Harry Potter είναι πάντα ένα σημαντικό και πολυαναμενόμενο γεγονός στον κόσμο της μουσικής της έβδομης τέχνης. Αυτό οφείλεται στη μουσική που έγραψε ο John Williams για τις τρεις πρώτες ταινίες, ανεβάζοντας τον πήχη τόσο ψηλά που θα ήταν δύσκολο για όποιον αναλάμβανε στη συνέχεια να τον φτάσει. Ο συνθέτης Patrick Doyle έφτασε πολύ κοντά με το θαυμάσιο soundtrack του “Goblet of Fire”.

Η πρώτη απόπειρα του Nicholas Hooper στο “Order of the Phoenix” ήταν δυστυχώς απογοητευτική, η μουσική του δεν μπόρεσε να σχηματίσει μια αξιομνημόνευτη αυτόνομη ταυτότητα εκτός της ταινίας. Ακόμη πιο απογοητευτικός, όμως, ήταν ο ρόλος της στην ταινία, αδυνατώντας να ικανοποιήσει τις ζωτικές της ανάγκες.

Εξαιτίας αυτού, η προσμονή για τη μουσική που θα έγραφε για το “Half-Blood Prince” ήταν αναμφίβολα η μικρότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα soundtracks γιατί οι περισσότεροι περιμέναμε ένα ανάλογο αποτέλεσμα με αυτό του “Order of the Phoenix”. Ο Nicholas Hooper είναι ο μόνος, μέχρι στιγμής, συνθέτης που είχε μια δεύτερη ευκαιρία σε ταινία Harry Potter μετά φυσικά τον John Williams. Και έκανε ότι ήταν δυνατό για να αλλάξει την άποψη που έχουμε γι’ αυτόν και τη μουσική του. Άραγε, τα κατάφερε αυτή τη φορά;

Οι περιπέτειες του Harry Potter στην έκτη σχολική του χρονιά δίνουν μια ταινία που επιφυλάσσει στο θεατή συνταρακτικά γεγονότα. Ο κλοιός του κακού μάγου Voldemort γύρω από τον Harry Potter γίνεται όλο και πιο ασφυκτικός, ενώ o Harry έχει ήδη αρχίσει να μετράει θανάτους αγαπημένων του προσώπων.

Αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει και σε αυτή την ταινία, στο τέλος της οποίας έχουμε το θάνατο ενός βασικού χαρακτήρα που τον είδαμε σε όλες τις ταινίες έως τώρα. Ο λόγος για τον πιο θερμό υποστηρικτή του Harry, τον καθηγητή Dumbledore. O σεβάσμιος μάγος αποτελεί τον κεντρικό χαρακτήρα αυτής της ταινίας, κάτι που σημαίνει ότι έχει φυσικά και το δικό του θέμα στο soundtrack. Η επαφή του θεατή με αυτό γίνεται σχεδόν με κάθε εμφάνισή του στην ταινία.

Από το CD το συναντάμε για πρώτη φορά στο “In Noctem” (#2) στην πιο ολοκληρωμένη του μορφή, που στην ταινία ακούγεται στους τίτλους τέλους. Το κομμάτι αυτό έπρεπε να γραφτεί πριν τα γυρίσματα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για μια σκηνή στην ταινία όπου το ερμήνευε ζωντανά η παιδική χορωδία του Hogwarts. Τελικά, η συγκεκριμένη σκηνή κόπηκε στο μοντάζ. Η μουσική ταυτότητα του Dumbledore είναι μια λυπημένη μελωδία που εμπλουτίζεται με φωνές που ερμηνεύουν στίχους στα λατινικά.

Επειδή αποπνέει μια θρησκευτική ατμόσφαιρα θα μπορούσαμε να το θεωρήσουμε σαν τον ύμνο του Dumbledore. Η χρήση του κατά τη διάρκεια του soundtrack είναι εκτεταμένη: στα κομμάτια “Dumbledore’s Speech” (#7) και “Dumbledore’s Foreboding” (#18) είναι πιο διακριτικό και μυστηριώδες, στο “Journey to the Cave” (#22) αποκτά την πιο εντυπωσιακή του εκτέλεση και ντύνει υπέροχα το ταξίδι στη σπηλιά, ενώ στο κομμάτι “Dumbledore’s Farewell” (#26) γίνεται έντονα συγκινητικό με την απόσυρση της χορωδίας και την προσθήκη του τσέλου.

Η δεύτερη πιο σημαντική μουσική υπογραφή του Hooper στο soundtrack του “Half-Blood Prince” είναι το θέμα του καθηγητή Slughorn που είναι το πρόσωπο κλειδί για την αντιμετώπιση του Voldemort. Στην ταινία θα το ακούσουμε σε μερικές μόνο από τις σκηνές όπου εμφανίζεται, με πρώτη αυτή στην αρχή της όταν τον επισκέπτεται ο Dumbledore με τον Harry. Πρόκειται για μια εύθραυστη μελωδία με διακριτικά λυπημένη ατμόσφαιρα όπου πρωταγωνιστεί το φλάουτο.

Την προσέχουμε πάλι κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Harry και Slughorn, όταν ο πρώτος ρωτάει τον δεύτερο για τον Voldemort. Εκεί, όμως, που πραγματικά λειτουργεί θαυμάσια και υποδειγματικά καταγράφει τα συναισθήματα του καθηγητή Slughorn είναι κατά την παράδοση της πολύτιμης ανάμνησης που έχει για τον Voldemort, στο κομμάτι “Slughorn’s Confession” (#21).

Ιδιαίτερης ομορφιάς είναι και η δουλειά του έκανε ο Hooper για τις ιστορίες αγάπης που αναπτύσσονται ανάμεσα στους έφηβους μάγους. Στο κομμάτι “When Ginny Kissed Harry” (#20) έχουμε το love theme του Harry και της Ginny, μια σύνθεση με κιθάρα που κρύβει μια νεανική αθωότητα. Η ερωτική απογοήτευση της Hermione περιγράφεται μουσικά στο “Harry and Hermione” (#12) με τη χρήση άρπας και καταλήγει σε ένα γλυκόπικρο κομμάτι που παρουσιάζει άριστα την συναισθηματική κατάσταση της πληγωμένης έφηβης.

Από τις πρώτες στιγμές του, το soundtrack της ταινίας δίνει την εντύπωση ότι μας περιμένει μια αναμφίβολα ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως ομορφότερη μουσική εμπειρία σε σχέση με το “Order of the Phoenix”. Ακούγοντας τη χορωδία στην εισαγωγή του “Opening” (#1), σου ανοίγει η μουσική όρεξη, και δε μπορείς παρά να σκεφτείς αυτό ακριβώς. Την επίθεση των Θανατοφάγων στο Λονδίνο που λαμβάνει χώρα στην αρχή της ταινίας συνοδεύει το θέμα τους που κάνει την εμφάνισή του στο δεύτερο μισό του “Opening” (#1). Επίμονα βιολιά και ποικίλα κρουστά, μερικά από τα οποία μεταλλικά, συνθέτουν εύστοχα την απειλητική τους υπόσταση. Η γενικότερη λυπητερή αίσθηση που αποπνέει η μουσική του “Half-Blood Prince” ενισχύεται από έναν ακόμη θάνατο, άσχετο με τη βασική πλοκή, αυτόν της αράχνης Aragog.

Ακούγοντας το κομμάτι “Farewell Aragog” (#17) μαθαίνουμε για τη σκοτσέζικη καταγωγή της. Καθώς ο καθηγητής Slughorn βγάζει τον επικήδειο λόγο προς τιμήν της, η δραματική σύνθεση που τον συνοδεύει αποκαλύπτει μια γλυκιά σκοτσέζικη λυπημένη μελωδία που την αποχαιρετά. Μια επιπλέον δραματική σκηνή, αλλά με επικές όμως διαθέσεις, έχουμε κατά την κατάληξη της επίσκεψης των Dumbledore και Harry στη σπηλιά. Όταν φαίνεται ότι κάθε ελπίδα έχει χαθεί, όλα ανατρέπονται και έχουμε ένα τραγικό ξέσπασμα της χορωδίας προς το τέλος του εφιαλτικού “Inferi in the Firestorm” (#24).

Ο συνθέτης Nicholas Hooper στο soundtrack του “Half-Blood Prince” θα επαναφέρει όχι μόνο δική του μουσική από το soundtrack του “Order of the Phoenix” αλλά και μουσική του John Williams από τις προηγούμενες ταινίες. Το δραστήριο θέμα των αδερφών Weasley επανέρχεται κατά την περιήγηση στο μαγαζί τους με τα μαγικά αντικείμενα, ωστόσο η έκδοση που συναντάμε στο κομμάτι “The Weasley Stomp” (#28) είναι διαφορετική από αυτή που ακούσαμε στην ταινία. Η τοποθέτηση του κομματιού στο τέλος του CD, μετά τη δραματική μουσική για το θάνατο του Dumbledore και παρόλο που το κομμάτι ακούστηκε κοντά στην αρχή της ταινίας, δείχνει την πρόθεση του συνθέτη να κλείσει το CD με ευχάριστο τόνο.

Αυτή τη φορά ο Hooper χρησιμοποιεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνθέσεις του John Williams, αν και παραμένει πολύ συγκρατημένος: στα κομμάτια “Opening” (#1) και “Ginny” (#4) εμφανίζεται το κύριο θέμα όλων των Harry Potter ταινιών. Η έκπληξη έρχεται στο κομμάτι “Ron’s Victory” (#11) όπου εμφανίζεται ένα σύντομο μοτίβο από τη μουσική που έγραψε ο Williams για τον βροχερό αγώνα quidditch στο “Prisoner of Azkaban”. Με αφετηρία αυτό το μοτίβο, ο Hooper γράφει ένα θαυμάσιο και ενθουσιώδες σε ρυθμό κομμάτι που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γιατί είναι το μοναδικό κομμάτι δράσης του CD.

Πίνακας περιεχομένων

Trivia

Στο σημείωμα του σκηνοθέτη διαβάζουμε: “Nick often says I push him more than any other director he has ever worked with, but I don’t push him nearly as hard as he pushes himself. He writes and re-writes constantly. He wrote far more pieces for The Half-Blood Prince than could ever be used in the film. At heart, he is restless and determined to ensure that he leaves no stone unturned as he explores the film and the way music can help deliver it. His score weaves between the emotional and playful strands of the story, in an elegant yet melancholic way that reflects the darkening world of Jo’s later books.”

Tracklist

 1. Opening (2:54)
 2. In Noctem (2:00)
 3. The Story Begins (2:05)
 4. Ginny (1:30)
 5. Snape & the Unbreakable Vow (2:50)
 6. Wizard Wheezes (1:42)
 7. Dumbledore’s Speech (1:31)
 8. Living Death (1:55)
 9. Into the Pensieve (1:45)
 10. The Book (1:44)
 11. Ron’s Victory (1:44)
 12. Harry & Hermione (2:52)
 13. School! (1:05)
 14. Malfoy’s Mission (2:53)
 15. The Slug Party (2:11)
 16. Into the Rushes (2:33)
 17. Farewell Aragog (2:08)
 18. Dumbledore’s Foreboding (1:18)
 19. Of Love & War (1:17)
 20. When Ginny Kissed Harry (2:38)
 21. Slughorn’s Confession (3:33)
 22. Journey to the Cave (3:08)
 23. The Drink of Despair (2:44)
 24. Inferi in the Firestorm (1:53)
 25. The Killing of Dumbledore (3:34)
 26. Dumbledore’s Farewell (2:22)
 27. The Friends (2:00)
 28. The Weasley Stomp (2:51)

Δείτε το trailer της ταινίας Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009).

Διάβασε επίσης: Πληροφορίες για τις τέσσερις εποχές του χρόνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας