SYM HD EVO 200, ένα διαχρονικό σκούτερ

SYM HD EVO 200, ένα διαχρονικό σκούτερ

Τα σκούτερ με τροχούς μεγάλους, 16 ιντσών, είναι ευρωπαϊκό δημιούργημα καθώς παρουσιάστηκαν από τη Moto Guzzi τη δεκαετία του ’60 με το Galleto, αλλά προτιμήθηκαν ευρέως τις δύο τελευταίες δεκαετίες στη Γηραιά Ηπειρο και συγκεκριμένα σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Εκεί χρησιμοποιούνται σαν «παπιά», εμφανίζοντας όμως τα σημαντικά πλεονεκτήματα των αποθηκευτικών χώρων, του ελεύθερου δαπέδου στα πίδια του αναβάτη, αλλά κυρίως την έλλειψη κιβωτίου ταχυτήτων σε σχέση με τα «παπιά». Αφήστε το γεγονός πως οι επιδόσεις των 200αριών σκούτερ, ειδικά στις εκκινήσεις των φαναριών, είναι εκνευριστικά καλές.

Το ΗD 200 που επανέρχεται δυναμικά για φέτος με ψεκασμό στην τροφοδοσία του τετραβάλβιδου κινητήρα κατάφερνε να κάνει αρκετά κεφάλια να γυρίσουν και αυτό κυρίως λόγω του λευκού περλέ χρώματος. Γιατί κατά τα άλλα η σχεδίαση είναι κοινή και ακολουθείται από Honda, Piaggio, Kymco, πρόσφατα δε προστέθηκε στον κατάλογο και η Suzuki. Με μόνο ίσως παράπονο την απόδοση του μπροστινού φρένου (όχι ιδιαίτερα δυνατό, αλλά χρήσιμο για αρχάριο) και του πιρουνιού που είχε μέτρια απόσβεση σε σχέση με τον ανταγωνισμό, το 200 εμφανίζεται πολύ καλό στο σημαντικό τομέα του κρατήματος.

Αυτό προέρχεται κυρίως από την καλή κατανομή βάρους, την καλή θέση οδήγησης και την επιλογή γεωμετρικών χαρακτηριστικών, αλλά και από τα πολύ καλά ελαστικά. Στο πίσω δισκόφρενο χρησιμοποιείται μια τεράστια δαγκάνα (σε αντίθεση με το μπροστινό), που κάνει πολύ καλή δουλειά στην επιβράδυνση των 150 κιλών του συνόλου.

Η θέση οδήγησης είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να βολεύει τους πιο μεγαλόσωμους Ευρωπαίους (καλό αφρώδες και αντιολισθητικό κάλυμμα), με τη σχεδίαση του 200 να μοιάζει ότι έχει προέλθει από ιταλικό σχεδιαστικό οίκο, εκτός ίσως από τις αταίριαστες χρωμιωμένες γρίλιες του ψυγείου στο ρύγχος και την επίσης «γυαλιστερή» εξάτμιση, που θυμίζει λίγο την ανατολική καταγωγή του.

Ζωντανό, γρήγορο στις αντιδράσεις, ασφαλές στις ταχύτητες που μπορεί να κινηθεί (τελική κοντά στα 120 χμ./ώ.), το νέο 200ρι απόδοσης 16,5 ίππων αποδεικνύεται ανακουφιστικά αποτελεσματικό μέσα στην πόλη. Λόγω περιορισμένων διαστάσεων χωράει παντού και ξεφεύγει εύκολα… από τα δύσκολα.

H μετάδοση είναι τόσο ομαλή, που ακόμα και σε πολύ γυαλισμένη άσφαλτο δεν γλιστράει ο πίσω τροχός έστω κι αν ανοίξεις τέρμα το γκάζι. Κόρνα και φώτα είναι πολύ καλά, υπάρχει το τόσο χρήσιμο πλαϊνό σταντ καθώς και χώρος κάτω από τη σέλα για ανοιχτό κράνος τύπου τζετ, που όμως ξεκλειδώνει από εξωτερική κλειδαριά και όχι από τον κεντρικό διακόπτη. Εξωτερική είναι και η τάπα του αρκετά μεγάλου ρεζερβουάρ των 8,3 λίτρων που δίνει αυτονομία πάνω από 200 χιλιόμετρα.

Η συνολική ποιότητα κατασκευής είναι πάνω από το μέσο όρο, με τον εξοπλισμό να βρίσκεται σε καλό επίπεδο (έλλειψη: το κουμπί σβησίματος του κινητήρα στο δεξί άκρο του τιμονιού). Μεγάλης διαδρομής είναι το γκάζι που κάνει τον τετράχρονο υδρόψυκτο κινητήρα να επιταχύνει δυνατά το Sym μέχρι τα 100χμ/ώ και μετά να φθάνει, πιο αργά, τα 110 – 120 χμ./ω. .

Το Sym HD 200 δύσκολα ζεσταίνεται στα μποτιλιαρίσματα της πόλης για να ανάψει το βεντιλατέρ του.

Πέρα από το εντυπωσιακό λευκό το SYM HD 200 Evo efi διατίθεται και στα πολύ διακριτικά μπλε και μαύρο χρώματα, που γενικότερα το σοβαρεύουν, αλλά αναδεικνύουν και το καλόγουστο του σχήματος.

SYM HD EVO 200 τεχνικά χαρακτηριστικά

 • ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: Τετράχρονος, υδρόψυκτος, μονοκύλινδρος, 4 βαλβίδες
 • ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 171, 2 κ.εκ. 61×58,6 χιλιοστά.
 • ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Hλεκτρονικός ψεκασμός
 • ΙΣΧΥΣ: 16,5 ίπ./9.000 σ.α.λ.
 • ΡΟΠΗ: 1,4 χγμ./6.500 σ.α.λ.
 • ΕΚΚΙΝΗΣΗ: Μίζα
 • ΠΛΑΙΣΙΟ: Διπλό, σωληνωτό
 • ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 1,385 μέτρα
 • ΑΝΑΡΤΗΣΗ: Τηλεσκοπικό πιρούνι (μπροστά), δύο αμορτισέρ (πίσω)
 • ΦΡΕΝΑ: Δισκόφρενα 220 χλστ. μπροστά/πίσω
 • ΕΛΑΣΤΙΚΑ: 100/80 – 16΄΄ (μπροστά), 120/70 – 16΄΄’ (πίσω)
 • ΒΑΡΟΣ: 142 κιλά
 • ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ: 8,3 λίτρα
 • ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ: 78 εκατοστά