Honda CB500X

Το Honda CB 500X είναι η μοτοσικλέτα που περιμένει ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ! Τόσο οι αναβάτες που αναζητούν μια νέα on-off (οικονομική και πρακτική) μοτοσικλέτα, όσο και οι άνθρωποι του βαριά πληγωμένου εμπορίου της μοτοσικλέτας, που αναζητούν κι αυτοί τον τρόπο να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον μας.

Για το Honda CB 500X έχουμε μιλήσει αρκετές φορές Το Honda CB 500X είναι η μοτοσικλέτα που περιμένει ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ! Τόσο οι αναβάτες που αναζητούν μια νέα on-off (οικονομική και πρακτική) μοτοσικλέτα, όσο και οι άνθρωποι του βαριά πληγωμένου εμπορίου της μοτοσικλέτας, που αναζητούν κι αυτοί τον τρόπο να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον μας.

Για το Honda CB 500X έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, καθώς το ενδιαφέρον είναι πράγματι μεγάλο, όπως προκύπτει και από τα keywords αναζητήσεων στο internet και αποτυπώνεται και στις πρώτες εβδομάδες πωλήσεων στην χώρα μας. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Honda CB 500X είναι η προσιτή του τιμή ως μεσαίου κυβισμού οn-off μοτοσικλέτα

To θέμα της τιμής

Πράγματι το κόστος του είναι χαμηλότερο από του Honda NC 700X και βέβαια του Honda XL 700V Transalp (δείτε εδώ τον τιμοκατάλογο) που είναι οι άλλες μεσαίου κυβισμού on-off (adventure αν θέλετε) μοτοσικλέτες της Honda και βέβαια το χαμηλότερο κόστος έχει γίνει πραγματικότητα με κάποιες πολύ συγκεκριμένες ενέργειες του εργοστασίου που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πριν αναφερθούμε στη μοτοσικλέτα, πόσω μάλλον πριν την αγοράσουμε!

Κατ’ αρχάς κατασκευάζεται σε εργοστάσιο της Honda στην Ταϊλάνδη κι επιπλέον ακολουθεί την πεπατημένη από τεχνολογικής άποψης με ελάχιστες εξαιρέσεις: έχει πολύ απλών χαρακτηριστικών αναρτήσεις, κοινό ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, μονό δίσκο εμπρός (αν και μαργαρίτα) με ABS αλλά χωρίς το άριστο σύστημα CBS – συνδυασμένης πέδησης της Honda, έχει περιορισμένες δυνατότητες ρυθμίσεων καθώς ρυθμίζεται μόνο η προφόρτιση του ελατηρίου και η ζελατινούλα του σε δύο θέσεις, ενώ τέλος δεν έχει σχάρα. Έχει όμως εντελώς ψηφιακό πίνακα οργάνων που διαθέτει ένδειξη κατανάλωσης βενζίνης (στιγμαία και και μέση), κάτι που δεν έχουν τα ακριβότερα Honda NC 700X και Transalp. Η τροφοδοσία του γίνεται με ψεκασμό, αλλά πέρα από το ABS που αναφέραμε δεν υπάρχει κανένα άλλο σύγχρονο βοήθημα (traction control, χάρτες οδήγησης) που θα βοηθήσουν τους νέους αναβάτες να εξοικειωθούν με την οδήγηση με ασφάλεια.

  • Ο πίνακας οργάνων είναι εντελώς ψηφιακός. Το ταχύμετρο είναι στο κέντρο, το στροφόμετρο είναι από πάνω με αναλογική απεικόνιση, ενώ υπάρχουν δύο μερικοί χιλιομετρητές, ρολόι, μετρητής κατανάλωσης και ένδειξη καυσίμου.

Κατανάλωση καυσίμου και κόστος χρήσης

Η απαγορευτικά υψηλή τιμή της βενζίνης μας έχει κάνει να μετράμε τα καύσιμά μας με το σταγονόμετρο και βέβαια υπολογίζουμε εκ των προτέρων το κόστος χρήσης της μοτοσικλέτας που θέλουμε να αγοράσουμε: η κατανάλωση του Honda CB 500X στην εβδομάδα που είχαμε τη μοτοσικλέτα για δοκιμή κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στα 5,0lt/100km, πέφτοντας στα 4,7lt/100km όταν κινούμασταν με ήπιο ρυθμό (περίπου 5.000rpm) και ανεβαίνοντας στα 5,5lt/100km όταν κυνηγούσαμε την τελική ταχύτητα.

Λάβετε υπόψη ότι το service είναι ανά 12.000km και οι βαλβίδες ρυθμίζονται ανά 24.000km. Το σημαντικότερο όσον αφορά την οικονομία είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Honda CB 500X όλο το χρόνο και όλες τις εποχές, είτε για την καθημερινή μετακίνηση στη δουλειά, είτε για βόλτα το σαββατοκύριακο, είτε για μεσαίων αποστάσεων ταξίδι.

Εργονομία

Η ευκολία στην οδήγηση ήταν προτεραιότητα των σχεδιαστών της Honda γι’ αυτό το ύψος της σέλας είναι τα 790mm που αφήνει τα πόδια του αναβάτη μεσαίου αναστήματος να πατήσουν και με τα δύο πέλματα στο έδαφος, παρά το ότι η σέλα είναι σχετικά φαρδιά. Το τιμόνι έρχεται αρκετά ψηλά κι έτσι η θέση οδήγησης είναι εντελώς όρθια ώστε να είναι ξεκούραστη και να εξυπηρετεί στην καθημερινή χρήση.

Οι διακόπτες είναι εργονομικά σχεδιασμένοι και πρακτικοί στη χρήση τους, οι καθρέφτες είναι αρκετά χρήσιμοι και δεν θολώνουν, αλλά οι μανέτες δεν είναι ρυθμιζόμενες. Ο συνεπιβάτης έχει αρκετά μεγάλο τμήμα της σέλας στη διάθεσή του με αναδιπλούμενα μαρσπιέ με χοντρό ελαστικό τμήμα για να πατά το πόδι και μπορεί να κρατηθεί σε δύο μεγάλες και καλοσχεδιασμένες χειρολαβές στην ουρά.

Για την προστασία του αναβάτη από τον αέρα υπάρχει μια μικρή ζελατίνα που είναι ρυθμιζόμενη σε δύο θέσεις. Η ρύθμιση απαιτεί εργαλεία αν και η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Η προστασία από τον αέρα στην υψηλότερη θέση είναι μικρή αφού αφήνει το κεφάλι και τους ώμους εκτεθειμένους.

Διπλώματα Α2

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι αναβάτες από 20 έως 24 ετών που έχουν ήδη δίπλωμα Α1, μπορούν να επεκτείνουν το δίπλωμά τους σε Α2 ώστε να μπορούν να οδηγήσουν μοτοσικλέτες μέγιστης ισχύος 35 kW και με μέγιστο λόγο ισχύος προς βάρος μικρότερο από 0,2 kW/kg. Το Honda CB 500X εμπίπτει ακριβώς σ’ αυτή την κατηγορία καθώς τα 35kW είναι ακριβώς 47hp, αν και η μοτοσικλέτα αυτή έχει να «πει πολλά» και στις μεγαλύτερες ηλικίες αναβατών που μάλλον θα την προτιμήσουν.

Κινητήρας

Ο κινητήρας είναι δικύλινδρος εν σειρά, υγρόψυκτος, με χωρητικότητα 471 κυβικά, δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους και τροφοδοσία με ψεκασμό. Αποδίδει 47hp στις 8.500rpm (το Honda NC 700X 52hp/ 62.50rpm και Transalp 59hp / 7.700rpm) και πρέπει να σημειωθεί ότι η ωφέλιμη περιοχή απόδοσης τις 4.000 με 8.000 στροφές. Με τελευταία σχέση στο κιβώτιο δηλαδή, κάτω από τις 4.000rpm ο κινητήρας σκορτσάρει στο άνοιγμα του γκαζιού απαιτώντας ένα ή και δύο κατεβάσματα για να κάνει προσπέρασμα. Πάνω από τις 8.000rpm ο κινητήρας ανεβάζει απρόθυμα στροφές για να φτάσει στην κόκκινη περιοχή του στροφομέτρου στις 9.000rpm.

Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το Honda CB 500X θα φτάσει σε μια λογική απόσταση τα 175km/h που είναι η ρεαλιστική τελική του ταχύτητα (167km/h πραγματικά) έχοντας όμως πάνω από 1000rpm περιθώριο μέχρι τον κόφτη του που τον φτάνει όμως μόνο όταν αρχίσει πια ο δρόμος να κατηφορίζει, οπότε τα ταχύμετρο θα ξεπεράσει τα 185km/h. Σε γενικές γραμμές όμως τα παραπάνω από τα 175km/h δεν «τα έχει». Αντίθετα μπορεί να ταξιδεύει με μια ρεαλιστική ταχύτητα 120 με 150km/h στον ανοιχτό δρόμο κάνοντας και οικονομία στην κατανάλωση.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε επίσης ότι τα 100km/h τα «βλέπει» στις 5.000rpm με έκτη. Σε περιβάλλον πόλης όπου ο αναβάτης αξιοποιεί τις κοντύτερες σχέσεις, (άρα διατηρεί ευκολότερα τις στροφές του κινητήρα στη μεσαία περιοχή) μπορεί να κινηθεί άνετα επιταχύνοντας γοργά από τα φανάρια και διατηρώντας αρκετά υψηλή μέση ταχύτητα σε συνδυασμό με την ευελιξία του για την οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω. Το κιβώτιο είναι εξατάχυτο και αρκετά εύχρηστο ώστε ο αναβάτης να μπορεί να αξιοποιεί τις δυνατότητες του κινητήρα.

Πλαίσιο και περιφερειακά

Το πλαίσιο είναι χαλύβδινο σωληνωτό σε σχήμα διαμάντι και είναι ίδιο σε όλες τις εκδόσεις με τον ίδιο κινητήρα (CB500F, CBR 500R).

Οι αναρτήσεις είναι απλών προδιαγραφών και αποτελούνται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι με διάμετρο 41mm εμπρός χωρίς καμία απολύτως ρύθμιση κι ένα μονό αμορτισέρ πίσω που εδράζεται πάντως σε μοχλισμό Pro Link κι έχει ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου. Οι διαδρομές των αναρτήσεων είναι 120mm εμπρός και πίσω και οι τροχοί είναι διαμέτρου 17in, επομένως ο χαρακτήρας της μοτοσικλέτας είναι στην πράξη ασφάλτινος (το Transalp έχει διαδρομές αναρτήσεων 177mm εμπρός και 173mm πίσω με τροχό 19in εμπρός πράγμα που υποδηλώνει μια έστω και κατ’ ολίγον μεγαλύτερη ικανότητα να κινηθεί σε χωματόδρομο – το NC 700X όμως έχει κι αυτό αρκετά ασφάλτινα χαρακτηριστικά 17in ζάντες και αναρτήσεις με άνετες διαδρομές 150mm).

Τα φρένα του αποτελούνται από μονό δίσκος εμπρός, αρκετά μεγάλης διαμέτρου 320mm με κυματοειδή περίμετρο (ένα από τα όμορφα χαρακτηριστικά του Honda CB 500X) και δαγκάνα 2 εμβόλων, ενώ πίσω έχει τοποθετηθεί δίσκος 240mm με δαγκάνα μονού εμβόλου. Όπως είπαμε δεν συνδέονται μεταξύ τους με σύστημα συνδυασμένης πέδησης, διαθέτουν όμως ένα αρκετά διακριτικό ABS. Τα φρένα είναι ισχυρά και διαθέτουν προοδευτικότητα, ταυτόχρονα όμως είναι και ασαφή, πράγμα που κάνει ABS αρκετά ευπρόσδεκτο.

Η ασάφεια των φρένων μόνο εν μέρει μπορεί να αποδοθεί στα χαρακτηριστικά των φρένων που άλλωστε είναι αρκετά αποτελεσματικά. Μεγαλύτερη ευθύνη για την μέτρια πληροφορία της πρόσφυσης έχουν οι αναρτήσεις, τόσο εμπρός, όσο και πίσω. Την κατάσταση πραγματικά σώζουν τα καλά ελαστικά Pirelli Scrorpion Trail που προσφέρουν καλή πρόσφυση, έστω κι αν αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τον αναβάτη, ο οποίος μπορεί να τα εμπιστευτεί τουλάχιστον σε δρόμους που του είναι γνωστοί και είναι καλά στρωμένοι. Να σημειώσουμε ότι και το Honda NC 700X έχει μονό δίσκο εμπρός αλλά με το σύστημα CBS έχει κορυφαία απόδοση φρένων.

Honda CB 500X Δοκιμή στο δρόμο

Το χαμηλό ύψος της σέλας και η καλή εργονομία προσφέρουν ευκολία στις μανούβρες χαμηλής ταχύτητας παρά το όχι και τόσο χαμηλό βάρος των 194kg. Μέσα στην πόλη είναι ευέλικτο χάρη στο μεγάλο κόψιμο του τιμονιού και την ασφάλτινη γεωμετρία του (17in τροχός εμπρός, μεταξόνιο 1421mm και γωνία κάστερ 25 μοίρες – το Transalp 19in τροχός εμπρός, μεταξόνιο 1.515mm και γωνία κάστερ 28ο 23’ αλλά και βάρος 219kg με το ABS και το NC 700X έχει κι αυτό 17in τροχό εμπρός αλλά μεταξόνιο 1570mm και γωνία κάστερ 27ο με το βάρος του να είναι στα 218kg). Όπως είπαμε και στην παράγραφο για τον κινητήρα, η απόδοσή του είναι αρκετά καλή σε περιβάλλον πόλης καθώς ο δικύλινδρος κινητήρας του είναι ρυθμισμένος να αποδίδει δυνατά στις μεσαίες στροφές, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι ο αναβάτης θα χρησιμοποιεί λίγο συχνότερα το κιβώτιο ταχυτήτων.

Στις στροφές το Honda CB 500Χ έχει ουδέτερη συμπεριφορά και προσφέρει αυτοπεποίθηση κυρίως χάρη στα καλά ελαστικά Pirelli Scorpion Trail καθώς όπως είπαμε η πληροφορία από τις αναρτήσεις είναι μέτρια. Και στα δύο άκρα οι αναρτήσεις έχουν μαλακή λειτουργία. Το αμορτισέρ είναι προοδευτικό στη συμπίεσή του χάρη στο μοχλισμό του αλλά έχει γρήγορη επαναφορά.

Έτσι, πάνω από τα 80km/h σε όχι καλά στρωμένο δρόμο ο πίσω τροχός αναπηδά, ενώ το δεύτερο άτομο φέρνει την πίσω ανάρτησή της στο όριό της συχνότερα από όσο θα περίμενε κανείς, πράγμα που μας προκαλεί προβληματισμό για τη συμπεριφορά του σε ταξίδι με δύο άτομα και αποσκευές… Σε γενικές γραμμές όμως το Honda CB 500X προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην καθημερινή χρήση και θα είναι ένα πιστός σύντροφος σε ταξίδι μεσαίων αποστάσεων.

Το κιβώτιο ταχυτήτων βοηθά αρκετά στο να κρατηθούν οι στροφές πάνω από τις 4.000rpm έτσι ώστε να μπορεί η μοτοσικλέτα να βγει αποτελεσματικά από τη στροφή και να διατηρήσει τη γραμμή της, χωρίς να έχει βέβαια η μοτοσικλέτα σπορ αξιώσεις που ευνοεί ασφαλώς την τουριστική οδήγηση και βέβαια υπό αυτό το πρίσμα είναι και αρκετά διασκεδαστική. Θα θέλαμε ένα στιβαρότερο τιμόνι γιατί όταν περνά πάνω από λακκούβες προκαλείται κραδασμός στα άκρα του ενώ στις 7.000rpm περίπου εμφανίζεται κι ένα υψηλής συχνότητας κραδασμός στη σέλα.

Μετρήσεις

Στην εβδομάδα που είχαμε το Honda CB 500X στη διάθεσή μας ακούσαμε πολλούς να το συγκρίνουν με το Kawasaki KLE 500, πράγμα αρκετά λογικό καθώς έχουν την ίδια διάταξη κινητήρα (δικύλινδρος εν σειρά) τα ίδια κυβικά και ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Αν και το Kawasaki KLE 500 είχε ζάντα 21in εμπρός και διαδρομές αναρτήσεων στα 150mm και αυτό είχε μικρής εμβέλειας δυνατότητες στο χώμα λόγω του χαμηλού συνολικού του ύψους από το έδαφος (μεταξύ άλλων).

Το KLE 500 έχει αντικατασταθεί φυσικά από το ισχυρότερο και πολύ πιο σύγχρονο Kawasaki Vesys, εμείς όμως ψάξαμε στο αρχείο μας για τις επιδόσεις του και βλέπουμε ότι είναι αρκετά κοντά σ’ αυτές του Honda CB 500X, δικαιώνοντας (έστω και εν μέρει) όσους βάζουν δίπλα δίπλα δύο μοτοσικλέτες με κοντά δύο δεκαετίες διαφορά. Μαζί σας παραθέτουμε τις μετρήσεις του δημοφιλούς Honda NC 700X και του αειθαλούς Honda XL 700V Transalp που εξακολουθεί να αποτελεί κορυφαία επιλογή στα μεσαία on-off παρά το ότι κάποια πράγματα επάνω του δεν άλλαξαν ποτέ (π.χ. δεν απέκτησε μια 6η).

Προσαρμογή στη νέα εποχή

Η τεχνολογία στις σύγχρονες μοτοσικλέτες έχει απογειωθεί στην κυριολεξία αυξάνοντας την ασφάλεια αλλά και τον παράγοντα διασκέδασης στην καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα όμως οι νέες τεχνολογίες συνεπάγονται κόστος (και λέγοντας τεχνολογίες αναφέρομαι στις semi active αναρτήσεις, το γκάζι ride-by-wire, το traction control και τους χάρτες οδήγησης – πράγματα που δεν είναι απλά gadgets αλλά έχουν βοηθήσει ουσιαστικά στη βελτίωση τόσο της ασφάλειας, όσο και των δυναμικών χαρακτηριστικών των μοτοσικλετών). Ετσι, πρέπει να προσαρμοστούμε σε μοτοσικλέτες πιο συμβατικών (για να μη πω χαμηλότερων) προδιαγραφών που είναι και φτηνότερες συνολικά.

Υπό αυτό το πρίσμα η Honda με το Honda CB 500X έχει δημιουργήσει μια άκρως επίκαιρη μοτοσικλέτα με χαμηλή κατανάλωση και αραιά διαστήματα service αλλά και αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις (και σε επίπεδο ασφάλειας) έστω και με απόλυτα συμβατική τεχνολογία στο στήσιμό της που συνθέτει το χαρακτήρα με τις ιδιότητες που περιγράψαμε. Αν θέλετε λοιπόν στο άμεσο μέλλον να πάρετε μια καινούργια all round μοτοσικλέτα, τότε μην το αναβάλλετε καθόλου! Δύσκολα θα βρείτε στην κατηγορία αυτή ένα καλύτερο «deal» από το Honda CB 500X.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166