Honda CBR500R

Η Honda έδωσε αρκετή έμφαση στα σπορ διαπιστευτήρια του Honda Honda CBR500R. Αφού έβαλαν στην ναυαρχίδα της νέας δικύλινδρης οικογένειας φέρινγκ και βαφή που μοιάζει με του Honda CBR 1000RR Fireblade (εκτός από λευκό – κόκκινο – μπλε βγαίνει σε γκρι και μαύρο) κι ύστερα νοίκιασαν την πίστα Parcmotor έξω από τη Βαρκελώνη ώστε να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε το πώς πάει και στο δρόμο και στην πίστα.

Αισιόδοξο; Μερικές φορές στο Honda Honda CBR500R έμοιαζε να του λείπει δύναμη στις μεγάλες και φαρδιές ευθείες της πίστας και το μη ρυθμιζόμενο εμπρός μέρος ήταν ασαφές στις στροφές με υψηλότερες ταχύτητες που ήταν εφικτές παρά τη σκονισμένη επιφάνεια της πίστας. Στο δρόμο ήταν το ίδιο διασκεδαστικό και πιο πρακτικό από το naked δίδυμο αδελφάκι του.

Το πλεονέκτημα του ήταν πάντως μικρό επειδή οι διαφορές των δύο μοτοσικλετών είναι μόνο ότι το Honda Honda CBR500R έχει φέρινγκ και clip ons που είναι 40mm στενότερα και 49mm χαμηλότερα από το μονοκόμματο τιμόνι του Honda CB 500F. Αυτό δίνει στο Honda Honda CBR500R μια πιο σπορ θέση οδήγησης σε σχέση με το γυμνό αλλά καθώς η σέλα και τα μαρσπιέ είναι στην ίδια θέση, η θέση οδήγησης είναι σχετικά όρθια και ο αναβάτης δεν κάθεται μαζεμένος.

Κατανάλωση καυσίμου

Η αυτονομία είναι επίσης αρκετά καλή αν και σύμφωνα με το όργανο έκαψα 5,11lt/100km αντί για τα 3,8lt/100km που ανακοινώνει η Honda. Ακόμη κι έτσι τα διαστήματα ανάμεσα από τους ανεφοδιασμούς θα είναι περί τα 250km, που για τους περισσότερους αναβάτες θα είναι τόσα, όσα θα ήθελαν να διανύσουν μονοκοπανιά. Είναι άδικο να παραπονεθούμε για αυτό τη στιγμή που μεγαλύτερες μοτοσικλέτες δεν τα καταφέρνουν καλύτερα.

Συμπεριφορά του Honda Honda CBR500R στις στροφές

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η οδική του συμπεριφορά ήταν σχεδόν ίδια με του Honda CB 500F καθώς η μόνη τους διαφορά είναι ότι το μοντέλο με το φέρινγκ ζυγίζει 2kg επιπλέον. Με συνολικό βάρος 194kg με υγρά η μοτοσικλέτα είναι σχετικά ελαφριά (πάντως συγκριτικά το Honda CBR 1000RR Fireblade είναι 6kg ελαφρύτερο με τριπλάσια δύναμη). Το σωληνωτό του πλαίσιο αξιοποιεί τον κινητήρα ως φέρον τμήμα του κι έμοιαζε αρκετά άκαμπτο.

Η ανάρτηση τα κατάφερνε καλά στην ενθουσιώδη οδήγηση, χωρίς να χρειάζεται ρύθμιση στην προφόρτιση ελατηρίου. Τα δισκόφρενα προσέφεραν μεγάλη επιβραδυντική ισχύ με το ABS να είναι στον βασικό εξοπλισμό. Τα ελαστικά της Metzeler τα κατάφεραν αρκετά προσφέροντας πρόσφυση όταν σχεδόν εξαντλούσαμε τα αρκετά μεγάλα περιθώρια κλίσης της μοτοσικλέτας.

Δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι το Honda Honda CBR500R θα μπορούσε να έχει μια ρυθμιζόμενη ανάρτηση για να δικαιολογήσει τα δύο R στο όνομά του και ίσως και μερικές ακόμη αλλαγές στο στήσιμό του (ίσως να τις αποκτήσει μια μέρα. Όταν είπα στον project leader, Naoshi Iizuka, ότι μια καλύτερη ανάρτηση θα βοηθούσε στην πίστα, μου απάντησε: «Μόλις μου έδωσες μια ιδέα»).

Ένα Honda Honda CBR500R με λίγο καλύτερες προδιαγραφές θα ήταν το εξαιρετικό εφόσον θα μπορούσε να διατηρήσει μια ανταγωνιστική τιμή, που είναι άλλωστε πολύ λίγο υψηλότερη από το γυμνού μοντέλου. Στο μεταξύ είμαι βέβαιος ότι για τους περισσότερους αγοραστές του Honda Honda CBR500R θα αποδειχτεί γρήγορο, εύκολο και διασκεδαστικό στην οδήγηση, έτσι όπως είναι.

Naoshi Iizuka, Project Leader σειράς Honda CB 500

«Η ιδέα αυτού project ήταν να αναζωογονήσουμε την αγορά, ειδικά στην Ευρώπη. Αυτό μας οδήγησε στο να περιορίσουμε το κόστος όσο γινόταν. Έτσι έπρεπε να φτιάξουμε πολλά κοινά εξαρτήματα και να είμαστε βέβαιοι ότι και οι τρεις μοτοσικλέτες είναι αρκετά όμορφες και λειτουργικές.

Στόχος μας στον κινητήρα ήταν απόδοση 35kW [47bhp, το όριο του διπλώματος A2] και κάναμε αντίστροφο υπολογισμό, οπότε καταλήξαμε στα 471cc. Από άποψη περιβαλλοντική και κατανάλωσης, όσο χαμηλότερος είναι ο κυβισμός, τόσο το καλύτερο. Πήραμε αυτά που θέλαμε από τα 471cc κι έτσι δεν υπήρχε λόγος να το κάνουμε μεγαλύτερο.

Από την αρχή μας απασχόλησε το είδος του πλαισίου που θα χρησιμοποιούσαμε και η αρχιτεκτονική που θα μας επέτρεπε να φτιάξουμε μια όμορφη μοτοσικλέτα χρησιμοποιώντας το ίδιο σχέδιο πλαισίου. Χαίρομαι περισσότερο για το ότι φτιάξαμε τρεις διαφορετικές μοτοσικλέτες από μία βάση. Αυτό ήταν μια δύσκολη πλευρά του project. Αλλά το γεγονός ότι οι μοτοσικλέτες φτιάχνονται στην Ταϊλάνδη δεν το έκανε δυσκολότερο. Δεν υπάρχει για τις μοτοσικλέτες που κατασκευάζονται εκεί που να μας περιορίζει».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166