ΑρχικήΟχήματαΔοκιμή Honda Rebel 500

Δοκιμή Honda Rebel 500

Η Honda επεκτείνει τη γκάμα των μοτοσυκλετών που βασίζονται στην πλατφόρμα CB 500 με ένα ακόμη μοντέλο, το Honda Rebel 500. Σας θυμίζω ότι κυκλοφορούν ήδη το adventure Honda CB 500X (το δημοφιλέστερο όλων), το sport Honda CBR 500 και το naked Honda CB 500F. Όλα μοιράζονται τον ίδιο κινητήρα και σε γενικές γραμμές το ίδιο στήσιμο με μικρές διαφοροποιήσεις. Τo Rebel έχει άλλο πλαίσιο και άλλο στήσιμο, τεχνολογικά και ποιοτικά όμως δεν απομακρύνεται και πολύ από τις άλλες εκδόσεις.

Το Honda Rebel 500 έχει πιο cruiser χαρακτήρα (διαβάστε εδώ την επίσημη παρουσίαση) κι αυτό αποτυπώνεται στη διαφορετική γεωμετρία και μερικές αξιοπρόσεκτες διαφορές στο στήσιμο. Εννοείται ότι η αισθητική είναι προσαρμοσμένη στον cruiser χαρακτήρα και γι΄αυτό το Honda Rebel 500 έχει στρογγυλό προβολέα, διαφορετικό σχήμα στο ρεζερβουάρ (δάκρυ), άλλο φτερό πίσω (με πιο κλασικό look) και άλλες σέλες. Επίσης το ύψος της σέλας είναι πολύ χαμηλό, χαμηλότερο από τα 70cm κι έτσι πολύ φιλικό για πολύ κόσμο, αγόρια και κορίτσια που θα μπορούν να πατάνε κάτω με όλο το πέλμα και θα νιώθουν ασφάλεια και έλεγχο.

Εντύπωση επίσης προκαλεί το χοντρό λάστιχο εμπρός. Η ζάντα έχει διάμετρο 16in (αντί για 17in) στις άλλες εκδόσεις, όμως η διάστασή του είναι 130/90 αντί για 120/70 που είναι στο CB 500X. Την αιτία για μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να την αναζητήσουμε μάλλον σε διακοσμητικούς λόγους και όχι σε οδηγικούς (το αντίθετο μάλιστα όπως θα δούμε πιο κάτω).

  • Ο εμπρός τροχός έχει έξτρα χοντρό λάστιχο γιατί έτσι το Rebel είναι πιο ωραίο, αλλά με όχι σημαντικό κόστος στην μειωμένη αίσθηση φρεναρίσματος του εμπρόσθιου τροχού (αφού υπάρχει ΑΒS) ούτε και μειωμένη ευελιξία, που σε καμία περίπτωση δεν τη λες μικρή.

Η γεωμετρία όπως είπα και πιο πάνω είναι διαφορετική, δηλαδή είναι πιο αργή από τις άλλες εκδόσεις: έχει μακρύτερο μεταξόνιο, μεγαλύτερο γωνία κάστερ και μεγαλύτερο ίχνος (συν το χαμηλότερο ύψος από τη σέλα). Αυτό του δίνει τον cruiser χαρακτήρα άλλωστε, κυρίως οπτικά. Κι αυτό λειτουργεί πολύ καλά γιατί η εντύπωση που αφήνει το Honda Rebel 500 είναι πολύ καλή και ευχάριστη κι αυτό σε προσκαλεί να την οδηγήσεις. Ας την οδηγήσουμε λοιπόν.

Honda Rebel 500 – Δοκιμή

Όπως είπαμε το ύψος της σέλας είναι πολύ χαμηλό στα 690mm κι αυτό σημαίνει ότι όταν έκατσα πάνω στο Rebel βρέθηκα αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με αυτό που περίμενα. Αυτό δεν είναι κακό και είπαμε ότι βοηθάει και τα χαμηλότερα αναστήματα. Άλλωστε έτσι είναι φτιαγμένα και τα μεγάλα cruiser.

Με μια διαφορά όμως. Εκείνα είναι και πολύ μακριά, επομένως μπορούν να έχουν τα μαρσπιέ τους πολύ μπροστά κι έτσι σου εξασφαλίζουν χώρο για τα πόδια. Αντίθετα στο Rebel ένιωθα ότι το γόνατό μου είναι πιο ψηλά (ή στο ίδιο ύψος) με την άρθρωση του ισχίου μου (είμαι 1,76μ). Αυτό σε συνδυασμό με το ότι έπρεπε να τεντωθώ ελαφρώς προς τα εμπρός για να φτάσω στο τιμόνι δημιουργούσε μια θέση οδήγηση που, αν μη τι άλλο, χρειάζεται να τη συνηθίσεις. Εμένα με κούρασε αρκετά γρήγορα, αν και η σέλα μπορούσε να με κρατήσει περισσότερο.

Τα όργανα είναι αρκετά συμπαθητικά: πρόκειται για μια οθόνη ενσωματωμένη σε ένα στρογγυλό καβούκι που θυμίζει παλιού τύπου αναλογικό όργανο και έχει τουλάχιστον δείκτη βενζίνης, αν και κατά τα άλλα έχει λιγότερες ενδείξεις από τις μεγαλύτερες οθόνες στις άλλες εκδόσεις της οικογένειας CB 500.

  • Τα όργανα είναι απλούστερα από αυτά που είναι εγκατεστημένα στα άλλα CB 500, όμως κι αυτά ωραία.

Ο δικύλινδρος κινητήρας ζωντανεύει εύκολα και το πάτημα του κουμπιού της μίζας και με τη βοήθεια του μαλακού συμπλέκτη στο επίσης εύκολο στη χρήση του κιβώτιο, η μοτοσυκλέτα ξεκινά και επιταχύνει χωρίς κόπο. Ο 500άρης κινητήρας έχει αρκετές ροπές για τραβάει πολύ θετικά από πολύ χαμηλές στροφές κι έτσι κυκλοφορεί μέσα στην πόλη με σβελτάδα και μερικές φορές με ενθουσιασμό. Κακά τα ψέματα, λίγα είναι τα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις στο ελληνικό περιβάλλον με ένα κινητήρα 45hp.

Το τράβηγμα του είναι αρκετά καλό για περιβάλλον πόλης, ενώ και έξω από αυτή δεν θα σε απογοητεύσει, εκτός κι αν είσαι φορτωμένος με δεύτερο άτομο, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνεις συχνότερα κατεβάσματα. Το χαμηλό ύψος της σέλας και το χαμηλό βάρος σημαίνουν ότι μπορείς να κάνεις εύκολους ελιγμούς για αλλαγή κατεύθυνσης και ομολογουμένως μπορείς να αρχίσεις και να το διασκεδάζεις κιόλας, μέχρι που θα σε συγκρατήσουν οι αναρτήσεις.

Οι αναρτήσεις είναι φτηνά εξαρτήματα και δίνουν σε γενικές γραμμές μαλακή αίσθηση. Αυτό είναι καλό γιατί έτσι η διαδρομή σου είναι ανετότερη, όμως αν ο δρόμος δεν είναι καλός, τότε χτυπάνε (αποφεύγετε με συνέπεια τα καθισμένα φρεάτια!) και μαρτυρούν τις μικρές διαδρομές τους, κυρίως τα δύο πίσω αμορτισέρ που έχουν πάντως ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίου σε δύο θέσεις. Η διάταξη αυτή προτιμήθηκε προφανώς για λόγους αισθητικής, όμως οι υπηρεσίες της ανάρτησης είναι μέτριες και δεν καταφέρνουν να κρατούν τον τροχό με ασφάλεια στο έδαφος σε όλες τις συνθήκες.

Μερικές φορές (και σίγουρα όχι μία) στην έξοδο της στροφής με το άνοιγμα του γκαζιού το πίσω μέρος ταλαντευόταν θυμίζοντάς μου πολύ παλιότερες μοτοσυκλέτες που είχα οδηγήσει στο παρελθόν. Όχι ότι πειράζει, επειδή κι αυτό προσθέτει πόντους στο funfactor. Στο κάτω κάτω, μια τόσο χαμηλή και ελαφριά μοτοσυκλέτα (190kg με καύσιμα) με 45 ίππους είναι διασκεδαστική στην οδήγηση, έστω κι αν δεν τα κάνει όλα τέλεια.

  • Τα άλλα μοντέλα της οικογένειας Honda CB 500 έχουν κεντρικό αμορτισέρ, το Honda Rebel 500 όμως έχει δύο αμορτισέρ και μάλστα σε ψαλίδι με σωληνωτά μπράτσα. Ωραίο όταν το βλέπεις και με καλή συμπεριφορά μόνο σε ομαλό δρόμο λόγω των μικρών διαδρομών τους.

Τα φρένα δεν έχουν να προτείνουν τίποτα το ιδιαίτερο ως προς τις προδιαγραφές τους, όμως είναι επαρκή για να σταματήσουν τη μοτοσυκλέτα με ασφάλεια. Ο εμπρός δίσκος με διάμετρο 264mm με τη διέμβολη δαγκάνα και το πίσω δίσκος με διάμετρο 240mm ελέγχονται από ένα αρκετά καλό δικάναλο ABS κι αυτό είναι αρκετά θετικό επειδή ο εμπρός τροχός έχει χοντρό λάστιχο όπως είπαμε πιο πάνω κι αυτό κάνει την αίσθηση πρόσφυσης μετά το αρχικό δάγκωμα αρκετά ασαφή, οπότε δεν ξέρεις αν πάς για μπλοκάρισμα ή όχι. Ε, δεν χρειάζεται να ξέρεις, έχεις το ABS.

Το χοντρό ελαστικό ευθύνεται και για μια μικρή απροθυμία στην αλλαγή κατεύθυνσης που μπορεί όμως και να περάσει απαρατήρητη. Και παρά το ότι το χοντρό λάστιχο δεν βοηθάει στο δρόμο, βοηθά στο να κάνει τη Honda Rebel 500 πιο όμορφο κι αυτό είναι πιο σημαντικό σε μια τέτοια μοτοσυκλέτα.

Στον ανοιχτό δρόμο το Honda Rebel 500 μπορεί να ταξιδεύει με ευκολία με ταχύτητες της τάξης των 120 και 130km/h ενώ η τελική του ταχύτητα είναι περί τα 170km/h. Η μέση κατανάλωση του Honda Rebel 500 είναι στα 5lt/100km κι αν κινείστε στην πόλη με μικρές ταχύτητες μπορεί να είναι και λίγο χαμηλότερη. Ως προς την πρακτικότητα, το Rebel μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύ καλός σύντροφος στην καθημερινότητα, όμως δεν έχει σχάρα, ούτε χειρολαβές συνεπιβάτη, ενώ η σέλα του συνεπιβάτη είναι οριακά διακοσμητική. Κι εδώ θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι αλλιώς.

  • Η σέλα είναι αρκετά καλή και το ύψος της αρκετά φιλικό, αλλά έχει οριακό χώρο για τα πόδια. Η θέση του συνεπιβάτη είναι για λίγο και δεν προσφέρει σωστό τρόπο για να κρατηθεί.

Rebel ξανά, 32 χρόνια μετά

Να λοιπόν που η Honda βουτάει στην ιστορία της και ανασύρει ένα όνομα που έχει γράψει χρυσές σελίδες (αγαπήθηκε και στη χώρα μας). Το πρώτο Rebel παρουσιάστηκε το 1985 και ήταν 250άρι, ενώ την επόμενη χρονιά είδαμε και το μεγαλύτερο με κινητήρα 450cc. Όλα τους ήταν εύκολες μοτοσυκλέτες με χαμηλό ύψος σέλας, αξιοπιστία και αξιοπρεπείς επιδόσεις, παίρνοντας αισθητικά έμπνευση από τα Harley Sportser της εποχής.

Αυτό τότε δούλεψε καλά γιατί τα μοντέλα αυτά πούλησαν αρκετά καλά και ακόμη και στην Ελλάδα, κυρίως τη δεκαετία του ’90, ήταν αγαπητές μοτοσυκλέτες για την ευκολία στην χρήση και την πολυχρηστικότητά τους (καθημερινή χρήση και διακοπές στα νησιά άνετα και με δεύτερο άτομο).

  • Το μαρσπιέ έχει οδοντωτή επιφάνεια και ελαστικό καπάκι, σαν να τα μαρπσιέ που έχουν κάποια adventure ή on-off…

32 χρόνια μετά το νέο Honda Rebel 500 έρχεται για να υπηρετήσει τις ίδιες αξίες: ευκολία στη χρήση, πολυχρηστικότητα και πολλές δυνατότητες. Δυστυχώς (ή και όχι) η κοινωνία των μοτοσυκλετιστών δεν είναι πια αυτή που ήταν τη δεκαετία του ’80 και βλέπω ότι εκ των πραγμάτων αυτές οι αξίες από μόνες τους δεν αρκούν για να δελεάσουν παρά ελάχιστο κόσμο.

Η τιμή του Honda Rebel 500 είναι σχετικά χαμηλή για καινούργια μοτοσυκλέτα, αν λάβεις υπόψη τις τιμές των μοτοσυκλετών πλέον, η πραγματικότητα όμως είναι ότι με απόλυτες τιμές τα νούμερα αυτά (κοντά εφτά χιλιάρικα) είναι πολύ μεγάλα έως απρόσιτα για τους νέους ανθρώπους στους οποίους προορίζεται μια μοτοσυκλέτα όπως το Rebel (για διπλώματα Α2, δηλαδή για αναβάτες κάτω των 24ετών). Έτσι, λοιπόν το Rebel θα συμπληρώσει ασφαλώς την οικογένεια CB 500 που εκτός από το sport, το naked και το adventure θα έχει τώρα και το cruiser μοντέλο, όμως για το αν θα μπορέσει να συνεχίσει την τόσο επιτυχημένη πορεία των παλιών Rebel νομίζω ότι όλοι ξέρουμε την απάντηση – και σίγουρα οι αιτίες δεν εστιάζονται στο μοντέλο καθ’ αυτό – αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166