Husqvarna TE 300 Tpi

Husqvarna TE 300 Tpi

Το Husqvarna TE 300 TPi του 2018 είναι ουσιαστικά η ίδια μοτοσυκλέτα με το Husqvarna TE 250 TPi. Η ίδια η Husqvarna στις δημοσιεύσεις της, απευθυνόμενη σε αυτά τα δύο μοντέλα τα αναφέρει (όλως παραδόξως) μαζί, λες και πρόκειται για κάτι το πανομοιότυπο. Ωστόσο διαφορά υπάρχει και είναι αυτά τα μερικά χιλιοστά παραπάνω στη διάμετρο του εμβόλου (66,4mm στο TE 250i και 72mm στο TE 300i – η διαδρομή είναι 72mm και στα δύο) που προσφέρουν μεγαλύτερη ροπή.

Το 300άρι της Husqvarna είναι με τη σειρά του το ίδιο με το αντίστοιχο ΚΤΜ 300 EXC TPI, το οποίο όμως δεν είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στην Πεντέλη, επειδή ενεπλάκη σε πτώση. Η διαφορά του Husqvarna με το KTM είναι στα χρώματα, το design, τους τροχούς, τα φρένα που είναι της Magura και την πίσω ανάρτηση που είναι με μοχλισμό και όχι PDS όπως στα KTM.

Λίγα λόγια για τον ψεκασμό

Την έρευνα για τον ψεκασμό στα δίχρονα τον ξεκίνησε η KTM ήδη από το 2004. Επρεπε να φτάσουμε όμως στο 2012 για να φανεί μια αξιοποιήσιμη μορφή ενός δίχρονου ψεκαστού κινητήρα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Graz και κατόπιν εξελίχτηκε ακόμη περισσότερη από την ΚΤΜ, ώστε να τοποθετηθεί τόσο στα μοντέλα της με την ονομασία TPI, όσο και στα Husqvarna.

Ο κινητήρας αυτός βασίζεται στον κινητήρα EXC του 2017 έχει όμως διαφορετική ηλεκτρονική διαχείριση κινητήρα (ΕΜS μαζί μεν καλωδίωση), έχει μπεκ αντί για καρμπυρατέρ, διαφορετικό σύστημα παροχής καυσίμου, ειδικά σχεδιασμένο σύστημα παροχής λαδιού, άλλον κύλινδρο κι άλλο φιλτροκούτι, ενώ διαφορετική και ισχυρότερη είναι και η γεννήτρια.

Προφανώς τα καινούργια δίχρονα είναι πιο πολύπλοκα όσον αφορά τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό, καθώς για να λειτουργήσει ένας σύγχρονος ψεκασμός πρέπει να έχει μια σειρά από αισθητήρες όπως αισθητήρα ανατροπής, πίεσης στροφαλοθαλάμου, στροφών κινητήρα, θέσης γκαζιού, θερμοκρασίας ψυκτικού, θερμοκρασίας αέρα εισαγωγής. Εξακολουθούν να έχουν λιγότερα μηχανικά μέρη από τα τετράχρονα, αλλά παύουν να είναι οι πολύ απλές κατασκευές που ήξεραν οι παλιότεροι εντουράδες.

Για να λειτουργήσει το σύστημα ψεκασμού δεν έχει μόνο τα μπεκ που ψεκάζουν καύσιμο, έχει και μια αντλία λαδιού που στόχο της έχει να τροφοδοτήσει με λάδι και αέρα (δηλαδή μείγμα αέρα λαδιού) τον στροφαλοθάλαμο.

Πρόκειται για ένα σώμα διαμέτρου 39mm που κατασκευάζεται από την Dell’ Orto, έχει αισθητήρα θέσης γκαζιού για να υπολογίζει την ποσότητα ψεκασμού που πρέπει να δώσει, έχει κουμπί κρύας εκκίνησης και βίδα ρύθμισης ρελαντί. Η γκαζιέρα είναι συμβατική με δύο ντίζες για αξιόπιστη λειτουργία, όχι όμως ride-by-wire. Αφού λοιπόν μπει το μείγμα αέρα λαδιού στο στροφαλοθάλαμο μετά κινείται προς τις θυρίδες μεταφοράς.

Εκεί ψεκάζεται από δύο ψεκαστήρες το καύσιμο και αναμειγνύεται κι αυτό με το μείγμα αέρα λαδιού λίγο πριν μπει στο θάλαμο καύσης. Στις χαμηλές στροφές ψεκάζει μόνο τα ένα μπεκ. Για να μπορέσει το καύσιμο να φτάσει στα μπεκ απαιτείται πλέον αντλία καυσίμου μέσα στο 9λιτρο ρεζερβουάρ, ένα χαρακτηριστικό που δεν υπήρχε στους καρμπιρατεράτους δίχρονους κινητήρες με τα συστήματα τροφοδοσίας καθέτου ροής.

Ανάρτηση

Οι αναρτήσεις είναι μας είναι ήδη γνωστές στη σειρά EXC, όμως για το 2018 έχουν δεχτεί κάποιες βελτιώσεις. Το πιρούνι WP Xplor 48 έχει ρύθμιση απόσβεσης συμπίεσης και απόσβεσης και επαναφοράς στην επάνω πλευρά, νέα σχεδίαση της βιδωτής τάπας, νέο Hydro-stop για μεγαλύτερη αντοχή στο κατώτερο σημείο και είναι ελαφρύτερο κατά 200gr περίπου. Το αμορτισέρ έχει δεχτεί κι αυτό κάποιες μικροαλλαγές ώστε να είναι πιο σφιχτό. Θυμίζουμε ότι η πίσω ανάρτηση στα Husqvarna είναι πολύ διαφορετική από τα KTM και λειτουργεί με μοχλικό.

Husqvarna ΤΕ 300 TPi – on board Δοκιμή

Στο Husqvarna ΤΕ 300 TPi όλα γίνονται καλύτερα (σε σχέση με το ψεκαστό 250άρι) λόγω της μεγαλύτερης ροπής του κινητήρα. Ένας κινητήρας που από στην καρμπιρατεράτη έκδοσή του αποτελούσε ροπής εγκώμιο. Κι αυτό είναι το στοιχείο που θα κερδίσει κάθε αναβάτη μόλις βρεθεί στη σέλα του. Δύναμη υπάρχει παντού αλλά το Husqvarna ΤΕ 300 TPi παραμένει ομαλό και γραμμικό, λιγότερο νευρικό θα έλεγε κανείς, από την περσινή του έκδοση. Απογοητευμένος δεν μένει ο οδηγός αφού όποτε ζητήσεις το κάτι παραπάνω έρχεται άμεσα στον πίσω τροχό με ένα κλικ του δεξιού χεριού. Ακόμη κι αν οι στροφές είναι στο ρελαντί γεμίζει άφοβα και χωρίς δισταγμούς.

Όσον αφορά την συμπεριφορά του στο χώμα ακολουθεί πιστά τα χνάρια του μικρότερου αδερφού του. Καθώς είναι εκπληκτικό από πλευράς γεωμετρίας και στήσιμο πλαισίου – αναρτήσεων, μετατρέπεται σε μία απόλυτη χωμάτινη βολίδα, ικανή για κάθε είδους τερέν.

Οι αναρτήσεις του καταπίνουν τα πάντα χωρίς να ταράζεται η ηρεμία το συνόλου. Παράπονα δεν άφησαν ακόμη και στα δυο μικρά άλματα που είχαν στηθεί στην πίστα της δοκιμής. Εξίσου καλό είναι στα φρένα του με πολύ καλό αρχικό δάγκωμα και δύναμη που επαρκεί για κάθε περίσταση. Όσο για την αίσθησή τους; Απλά φανταστική. Εκπληκτική μοτοσικλέτα που δυστυχώς λόγω των περιστάσεων της δοκιμής δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να την συγκρίνουμε με το αντίστοιχο μοντέλο της ΚΤΜ.

Διάβασε επίσης: Ομοφοβικές επιθέσεις και ενοχλήσεις. Είναι Ντροπή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας