Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι ανέστειλε τα «εξαγωγικά προνόμια» μιας βελγικής εταιρείας και του ιδιοκτήτη της για 180 ημέρες λόγω της υποτιθέμενης προσπάθειας της να «στείλει ευαίσθητη τεχνολογία στην Κίνα», όπως μετέδωσε το Reuters.
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι ο Hans De Geetere και η εταιρεία του που φέρει την ονομασία Hasa-Invest με έδρα το Βέλγιο αγόρασαν ή προσπάθησαν να αγοράσουν επιταχυνσιόμετρα από μια αμερικανική εταιρεία για λογαριασμό πελατών στην Κίνα, αλλά είπαν ψευδώς στην αμερικανική εταιρεία ότι τα επιταχυνσιόμετρα προορίζονταν για πελάτες στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Reuters.
Η βελγική εταιρεία και ο ιδιοκτήτης της δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής δημοσίως τις κατηγορίες που τους προσάπτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Και δεν είναι σαφές εάν το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ παρουσίασε με ακρίβεια σχετικές πληροφορίες σχετικά με την υποτιθέμενη προσπάθεια της εταιρείας με έδρα το Βέλγιο να στείλει επιταχυνσιόμετρα στην Κίνα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η μακροχρόνια εμμονή των ΗΠΑ να ελέγχει τα πάντα και να έχει συνάμα τον τελευταίο λόγο έγκρισης για εξαγωγή προηγμένων συστημάτων τεχνολογίας, ακόμα και για ιδιωτικές εταιρείες, που δεν τους επιτρέπει να εξάγουν τα προϊόντα τους σε οποιαδήποτε χώρα έχει γίνει ασφυκτική και δεν επηρεάζει μόνο τους εισαγωγείς που επιθυμούν να τα αγοράσουν, αλλά και τις ντόπιες εταιρείες που χάνουν έσοδα.
Με λίγα λόγια οι ευρύτερες απαγορεύσεις των ΗΠΑ στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας δεν θα βλάψουν μόνο τις κινεζικές εταιρείες, αλλά και τις ευρωπαϊκές, τις αμερικανικές, και πολλές άλλες πολυεθνικές.
Από τότε που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντα του το 2017, οι ΗΠΑ άρχισαν να λαμβάνουν διάφορα αυστηρά μέτρα για να αποτρέψουν την Κίνα από το να πραγματοποιεί εμπορικές συναλλαγές με Αμερικανικές εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας. Αυτό το περίεργο εμπάργκο συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, προφανώς γιατί η Αμερική θεωρεί ότι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της – πέρα από τη Ρωσία – είναι και η Κίνα, και σε περίπτωση που έχει πρόσβαση σε προηγμένη τεχνολογία ενδεχομένως να κλέψει αυτά τα μυστικά και να τα χρησιμοποιήσει υπέρ της.
Εντός των ΗΠΑ, η διαδικασία ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας συζήτησης σχετικά με το κατά πόσο οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με την Κίνα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενώ πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί είναι υπέρ της υπερβολικής ελαχιστοποίησης των εξαγωγών ευαίσθητης τεχνολογίας. επειδή πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν πρωτίστως προτεραιότητα στην εθνική ασφάλεια έναντι των εμπορικών συμφερόντων της, ακόμη κι αν χρειαστεί να χάσουν τεράστια έσοδα ως χώρα.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί πολιτικοί που τάσσονται κατά της Κίνας μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι αυτό που προτείνουν μπορεί να έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο και στα έσοδα των αμερικανικών ιδιωτικών εταιρειών και να εμποδίζουν άθελα τους την ανάπτυξη της ίδιας της τεχνολογικής δύναμης των ΗΠΑ.
Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι απλοί άνθρωποι, όπως και ορισμένοι αδαής πολιτικοί, είναι όταν το εμπόριο δεν διεξάγεται επί ίσοις όροις για όλες τις επιχειρήσεις, είναι σχεδόν αυτονόητο ότι θα ξεκινήσει αυτόματα ένα ντόμινο εξελίξεων από τα αντίμετρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις των πληγέντων επιχειρήσεων, και αυτή η κατάσταση δεν θα αφορά μόνο τις δύο εμπλεκόμενες χώρες που έχουν διαφορές μεταξύ τους, αλλά και όσες συναλλάσσονται με αυτές, πράγμα που σημαίνει ότι στο τέλος ζημιωμένος θα βγει ο τελικός καταναλωτής, ανεξάρτητα από την χώρα που βρίσκεται, αφού θα πληρώνει το εκάστοτε προϊόν υπερκοστολογημένα λόγω της μικρής προσφοράς που υπάρχει στην αγορά.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχουν πλεονεκτήματα σε ορισμένους τεχνολογικούς τομείς υψηλής τεχνολογίας, όμως η Κίνα είναι η μεγαλύτερη παραγωγική βάση στον κόσμο, προφανώς γιατί εκεί δημιουργούνται τα περισσότερα τεχνολογικά προϊόντα, η οποία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και χρησιμεύει ως ο ενδιάμεσος που εφοδιάζει πολλές ευρωπαϊκές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες που εισάγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, από smartphone μέχρι οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή.
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιτύχουν τον απώτερο στόχο τους να περιορίσουν τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, θα πρέπει οι πολιτικοί των ΗΠΑ να αντιληφθούν πως έτσι δεν θέτουν απαγόρευση εξαγωγών μόνο σε κινεζικές εταιρείες, αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν βρεθεί εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, εξαιτίας των παράλογων περιορισμών στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Η μονομερής προσέγγιση των ΗΠΑ είναι ένα βήμα προς τα πίσω για την παγκοσμιοποίηση και θα προκαλέσει δυσβάσταχτα αποτελέσματα. Εκτός από το διμερές εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας που βρίσκεται στα τάρταρα, η περαιτέρω απαγόρευση πιθανότατα θα επεκταθεί σε τριμερές ή πολυμερές επίπεδο. Και φυσικά όταν ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η τελική κατάληξη όλων αυτών των καταστάσεων, αφού κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Και επειδή ως γνωστόν όλοι αναζητούν εκδίκηση για τις ζημιές που ενδεχομένως να υποστούν, αυτό το πράγμα δεν θα έχει τελειωμό.
Επιπρόσθετα ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι λόγω των αυστηρότερων περιορισμών από την πλευρά των ΗΠΑ , η εξαγωγική αγορά των αμερικανικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας θα συρρικνωθεί περαιτέρω, και εκ των πραγμάτων εξαιτίας των μειωμένων εσόδων δεν θα μπορούν να επενδύσουν μεγάλα ποσά στην έρευνα για τη δημιουργία νέων προϊόντων
Οι ολοένα και αυστηρότεροι περιορισμοί στις πωλήσεις τεχνολογίας των ΗΠΑ στην Κίνα θα έχουν άσχημα αποτελέσματα και για άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα όπως και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες θα αναγκαστούν προβούν σε διάφορες ενέργειες για να καλύψουν το κενό στο εμπόριο και πολύ πιθανόν να στραφούν ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα για τα δεινά που βιώνουν, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα.
Εάν οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας θέλουν να επιβιώσουν από τον ολοένα και πιο έντονο διεθνή ανταγωνισμό, θα πρέπει να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων τους, και προφανώς δεν είναι εύκολο να βρουν νέους εύπορους πελάτες για να πουλήσουν τα πανάκριβα προϊόντα τους, αφού οι ενδιαφερόμενοι πελάτες μπορούν να βρουν τις ίδιες συσκευές και μηχανήματα στη μισή τιμή από άλλες κατασκευάστριες εταιρείες που δεν ανήκουν στο λεγόμενο τόξο του δυτικού πολιτισμού, όπως για παράδειγμα από την Ασία.
Συνεπώς έτσι οι Αμερικανικές εταιρείες θα αρχίσουν να συρρικνώνονται με το πέρασμα των ετών, και είναι σίγουρο πως θα χάσουν την ηγετική τους θέση στην αγορά.
Όσο πιο αυστηρά μέτρα και απαγορεύσεις επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις πωλήσεις τεχνολογίας, αφού πρέπει πρώτα να δώσει την έγκριση στις ντόπιες ιδιωτικές εταιρείες για να τα πουλήσουν, τόσο λιγότερες θα είναι πιθανότητες να επιβιώσουν οι αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ζενίθ.