Η ΕΕ θα εφαρμόσει νέα τακτική για την φοροαποφυγή των ψηφιακών επιχειρήσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της για τη φορολόγηση των κορυφαίων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που έχουν σημαντικά ηλεκτρονικά έσοδα θα πληρώνουν φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών για τις υπηρεσίες τους στο διαδίκτυο.
Η νέα τακτική αναμένεται ότι θα φέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έσοδα της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και η πρόταση θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη Google, το Facebook και άλλες επιχειρήσεις με συνολικά ετήσια έσοδα άνω των € 750 εκατ. Όπως και τα φορολογητέα τους έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ξεκινούν από τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κορυφαίες ψηφιακές επιχειρήσεις καταβάλλουν στην ΕΕ κατά μέσο όρο μόλις 9,5%, το οποίο είναι πολύ μικρότερο από το 23,3% που καταβάλλουν οι παραδοσιακές εταιρείες. Ωστόσο, οι ίδιες οι εταιρείες αμφισβήτησαν τα στοιχεία αυτά και ισχυρίστηκαν ότι η φορολογική πρόταση είναι εσφαλμένη.
Προκειμένου να εμποδίσει τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη τους μέσω κρατών μελών της ΕΕ με χαμηλή φορολογία, όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο , η Επιτροπή πρότεινε να φορολογηθούν οι εταιρείες βάσει του τόπου όπου βρίσκονται οι χρήστες τους. Ο ίδιος ο φόρος μέχρι πρότινος εφαρμοζόταν μόνο σε ορισμένες ροές εσόδων, όπως η ηλεκτρονική διαφήμιση στις μηχανές αναζήτησης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την πώληση των δεδομένων που αφορούν τους χρήστες.
Η πρόταση θα απαιτήσει ακόμη τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 28 χωρών της ΕΕ πριν τεθεί σε ισχύ, μολονότι είναι ένα θέμα που προκαλεί διενέξεις, καθώς πολλές χώρες έχουν ωφεληθεί σημαντικά από τις τεχνολογικές εταιρείες που επέλεξαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε κράτη με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.
Αν ο νέος φόρος κατορθώσει να πάρει την απαραίτητη έγκριση από τα εμπλεκόμενα μέρη, τότε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη θα είναι αρκετά διαφορετική για την Google, την Apple, το Facebook και την Amazon.