Η έμπνευση είναι ο σπινθήρας που βάζει μπρος τη μηχανή της δημιουργίας

Η έμπνευση είναι ο σπινθήρας που βάζει μπρος τη μηχανή της δημιουργίας

Η έμπνευση είναι ο σπινθήρας που βάζει μπρος τη μηχανή της Δημιουργίας. Γεννιέται από την επαφή του τυχαίου με το πάθος, τις εμμονές και την οπτική γωνία του Δημιουργού.

Ο Σουν, αρχηγός και σαμάνος μιας πατριάς που κατοικεί στον Κίτρινο Ποταμό, ζητάει από το συμβούλιο των φυλών να αναδείξει έναν ηγέτη. Στόχος είναι να αναστραφούν τα νερά που έχουν κατακλύσει τα χωριά και τις καλλιέργειες. Ενας από τους υποψηφίους είναι ο Γι, αναιμικός και χωλός αλλά με απεριόριστες ψυχικές ικανότητες που οφείλονται, μεταξύ των άλλων, στη δυνατότητα αποστασιοποίησης (να βλέπει κανείς τα πράγματα από ψηλά).

Αυτός οργανώνει τους χωρικούς, οι οποίοι κατασκευάζουν κανάλια και αναχώματα με τέτοιο τρόπο που η πλημμύρα υποχωρεί. Η έμπνευσή του προέρχεται από έναν χάρτη που ανακαλύπτει στο κέλυφος μιας χελώνας. Λο-Σου: το σχέδιο που αναδημιουργεί τον ποταμό Λο. Αυτό περιλαμβάνει την κατανόηση των αλλαγών στον Ουρανό, τη Γη, την κίνηση των Ανέμων και τη ροή των Νερών αλλά και τον κύκλο των εποχών.

Το αρχικό αυτό σχέδιο που τιθασεύει τον δράκοντα του Νερού γύρω στο 3000 π.Χ. μεταμορφώνει την περιοχή αυτή της Κίνας σε πολιτισμένο κόσμο, δημιουργούνται οι πρώτες πόλεις και γίνονται ανταλλαγές προϊόντων. Δίνει όμως και την έμπνευση για τη δημιουργία του πρώτου εγχειριδίου φιλοσοφίας.

Ο Βου Ουέν με τη βοήθεια του Γιανγκ Σεν χρησιμοποιεί την κυκλική φύση του σύμπαντος για να δημιουργήσει ένα βιβλίο κατανόησης των αλλαγών. Το Γκουέι Τζουάνγκ Ι, το γνωστό σε εμάς Ι-Τσινγκ, δεν είναι παρά ένας τετραγωνισμός του κύκλου που περιλαμβάνει τον Ουρανό, τη Γη, το Βουνό, τη Λίμνη, τον Αέρα και το Νερό σε συνδυασμούς μεταξύ τους. Εξήντα τέσσερα εξάγραμμα.

Αυτά συμβαίνουν γύρω στο 2200 π.Χ. και χίλια χρόνια αργότερα, με τη βοήθεια που δίνει η ανακάλυψη της πυξίδας, η σειρά των εμπνεύσεων σε συνδυασμό με την εμπειρία οδηγεί στη συστηματοποίηση της επιστήμης του Φενγκ Σούι, που σημαίνει Άνεμος και Νερό. Σύμφωνα με τους Κινέζους, δημιουργία είναι να συνδέεις αυτό που φαίνεται ασύνδετο.

Ο Βου Ουέν με τη βοήθεια του Γιανγκ Σεν χρησιμοποιεί την κυκλική φύση του σύμπαντος για να δημιουργήσει ένα βιβλίο κατανόησης των αλλαγών: Το Γκουέι Τζουάνγκ Ι, το γνωστό σε εμάς Ι-Τσινγκ.

Ο Μιχαήλ Αγγελος λέγεται ότι εμπνεύστηκε το μεγαλειώδες έργο της τοιχογραφίας της Καπέλα Σιστίνα, τη Δημιουργία του Ανθρώπου, ενώ βρισκόταν σε τρομερή αγωνία ξαπλωμένος ανάμεσα στα στάχυα, παρακολουθώντας ένα σύννεφο να αλλάζει μορφές και σχήματα. Η ροή του ανέμου εμφανίζει τον Δημιουργό να δίνει ζωή με την άκρη του δακτύλου του στον Αδάμ σφίγγοντας παράλληλα με το άλλο του χέρι μια γυμνή γυναίκα.

Αντίθετα από την πρακτική πλευρά επίλυσης προβλημάτων της καθημερινής ζωής που απαιτεί αποστασιοποίηση για τη δημιουργία μιας εφεύρευσης, τα έργα τέχνης διακρίνονται για τον ενθουσιασμό, τη συγκίνηση των σωθικών, που είναι μια αρχαία ελληνική λέξη, όπως λέει ο Βολταίρος. Ενθουσιασμός είναι οτιδήποτε προέρχεται και προκαλεί αποχρώσεις συναισθημάτων. Η συγκίνηση, το πάθος, η παραφορά, η οργή, η έμπνευση. Μια διονυσιακή προσέγγιση των πραγμάτων.

Τη σημερινή εποχή που οι άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι αποκλειστικά στις τεχνολογίες και τον ψηφιακό εικονικό κόσμο, διαπιστώνεται από αρκετές πνευματικές εξέχουσες προσωπικότητες ότι η δημιουργία πλέον αρχίζει και υποβαθμίζεται , γιατί ο καλλιτέχνης δεν έχει τα εχέγγυα να μυριστεί και να εντοπίσει τις κρυμμένες πτυχές εκείνης της κρυμμένης δημιουργίας που παραμένει καλά θαμμένη, αφού το μυαλό του είναι διαρκώς στο smartphone και το διαδίκτυο, και όχι στην ουσία του πράγματος που είναι φυσική αλληλεπίδραση με αληθινό κόσμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας