Η Google δεν αμφισβητεί ότι οι προγραμματιστές διαβάζουν τα e-mail του Gmail

Η Google δεν αμφισβητεί ότι οι προγραμματιστές διαβάζουν τα e-mail του Gmail

Η Google δεν αμφισβητεί ότι οι προγραμματιστές διαβάζουν τα e-mail του Gmail.

Μια έκθεση της Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Δευτέρα αποκάλυψε ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών τρίτου μέρους διαβάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) των χρηστών του Gmail, χωρίς να το γνωρίζουν, ένα ζήτημα που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στην παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου.

Σύμφωνα με την WSJ, ορισμένες εταιρείες παραδέχθηκαν ότι οι μηχανικοί τους έχουν διαβάσει χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για λόγους επιχειρησιακούς, όπως για την εκπαίδευση των συστημάτων μηχανικής μάθησης.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα στην ουσία δημιουργήθηκε από τις εφαρμογές και το λογισμικό διαχείρισης σχέσεων με τους πελάτες (CRM) – που απαιτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς Gmail των χρηστών.

Οι εν λόγω ενσωματώσεις προσφέρουν στους χρήστες μια ευρεία γκάμα πρόσθετων λειτουργιών, αλλά με το σκάνδαλο κατάχρησης των δεδομένων που ξέσπασε πριν λίγους μήνες με το Facebook και την Cambridge Analytica τα πράγματα μάλλον δεν είναι τόσο απλά και αθώα όσο μοιάζουν, η όσα ισχυρίζονται ότι είναι οι εμπλεκόμενες εταιρείες, οπότε και η Google λογικά έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί πως μπορεί να βρεθεί στη δίνη σοβαρών προβλημάτων.

Η Suzanne Frey, διευθύντρια της ασφάλειας για την ιδιωτική ζωή στο Google Cloud, απάντησε έμμεσα σε μερικά από τα ευρήματα της έκθεσης WSJ.

Αυτό που λέει ο Frey είναι ότι οι προγραμματιστές εφαρμογών τρίτου μέρους που ζητούν πρόσβαση στα μηνύματά του Gmail πρέπει αρχικά να υποβληθούν σε μια ενδελεχή διαδικασία ελέγχου πριν πάρουν την απαιτούμενη άδεια για να διαβάζουν τα e-mail. Εξηγεί ότι η έγκριση συνεπάγεται με δύο βασικές απαιτήσεις: Οι εφαρμογές πρέπει να είναι σαφείς σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα δεδομένα, επίσης πρέπει να ζητούν άδεια χρήσης μόνο για συγκεκριμένα δεδομένα.

Η ίδια πρόσθεσε: Εξετάζουμε τις εφαρμογές που δεν ανήκουν στh Google για να βεβαιωθούμε ότι συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τις πολιτικές μας και σε περίπτωση που παραβαίνουν τους κανονισμούς αναστέλλουμε την λειτουργία τους.

Ωστόσο h Frey δεν αμφισβητεί ότι οι προγραμματιστές τρίτου μέρους απαγορεύονται ρητά να διαβάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Και αφού χορηγηθεί η πρόσβαση API, θα ήταν δύσκολο για την Google να αστυνομεύσει μια τέτοια πολιτική ούτως ή άλλως. Μια γρήγορη ματιά στις κατευθυντήριες γραμμές της Google για τους προγραμματιστές δεν εμφανίζει καμία δήλωση σχετικά με το δικαίωμα των προγραμματιστών να διαβάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών, παρόλο που αυτή η δραστηριότητα θα θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα στην πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων του προγραμματιστή.

Είναι αλήθεια ότι η Google απαιτεί τη συγκατάθεση του χρήστη για να αποκτήσουν οι προγραμματιστές εφαρμογών πρόσβαση τρίτων στα δικαιώματα της συσκευής, αλλά, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πιθανόν να κάνουν απλώς κλικ στο “Επιτρέπεται” χωρίς να να γνωρίζουν επακριβώς την έκταση αυτού του ζητήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας