Η Google επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών να διαβάζουν τα email των χρηστών στο Gmail

Η Google επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών να διαβάζουν τα email των χρηστών στο Gmail

Η Google επιτρέπει στους προγραμματιστές εφαρμογών να διαβάζουν τα email των χρηστών στο Gmail, σύμφωνα με νέα έκθεση της The Wall Street Journal.

Αποκαλύφθηκε πώς η Google επιτρέπει σε προγραμματιστές τρίτου μέρους να δημιουργήσουν υπηρεσίες για το Gmail και να διαβάζουν τα ιδιωτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ανυποψίαστων χρηστών, έχοντας πρόσβαση σε ορισμένα δεδομένα.

Αποδεικνύεται ότι η Google επιτρέπει σε ορισμένους από αυτούς τους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση στα email εκατομμυρίων χρηστών του Gmail και απλά δεν το έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με νέα έκθεση της The Wall Street Journal.

Η ρύθμιση πρόσβασης του Gmail επιτρέπει στις εταιρείες συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και σε τρίτους προγραμματιστές τρίτων να έχουν πρόσβαση στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, αφού λάβουν πρώτα τη συγκατάθεση του χρήστη, ωστόσο αυτή η άδεια αποκτάται κατευθείαν με την αποδοχή όρων για την εγκατάσταση των εκάστοτε εφαρμογών.

Η ηλεκτρονική εφημερίδα αναφέρει πως ότι όχι μόνο οι προγραμματιστές εφαρμογών Gmail τρίτου μέρους έχουν πρόσβαση στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών, αλλά μερικοί από αυτούς έχουν επίσης μοιράσει αυτά τα ηλεκτρονικά μηνύματα εσωτερικά με τους υπαλλήλους τους. Η αναφορά ορίζει δύο συγκεκριμένες εφαρμογές, που ονομάζονται Return Path και Edison Software. Το πρώτο εξετάζει τα εισερχόμενα email των χρηστών και χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα για εμπορικούς σκοπούς.

Συγκεκριμένα η The Wall Street Journal προσθέτει ότι οι υπάλληλοι αυτών των εταιρειών έχουν διαβάσει η κάθε μία περίπου 8,000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων χρηστών σε διάστημα δύο ετών για τη συλλογή πληροφοριών για το λογισμικό τους, όπως και για άλλους αμφιλεγόμενους σκοπούς.

Ομοίως, η Edison Software μοιράστηκε επίσης χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα με τους υπαλλήλους της για να βοηθήσει την εφαρμογή να εκπαιδευτεί και να καταρτιστείστο στο χαρακτηριστικό της “έξυπνης απάντησης”, αναφέρει η έκθεση. Αλλά όλα αυτά είναι δυνατά μόνο αν ο χρήστης του Gmail δώσει τη συγκατάθεσή του. Η Google συνήθως προτρέπει τους χρήστες να παράσχουν τη συγκατάθεσή τους για να επιτρέπουν σε εφαρμογές τρίτων μερών να έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, το οποίο περιλαμβάνει μερικές φορές τη δυνατότητα να “διαβάζουν, να στέλνουν, να διαγράφουν και να διαχειρίζονται το email σας”.

Είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία τους, οι χρήστες συχνά χορηγούν την εν λόγω άδεια χωρίς να συνειδητοποιούν ότι βασικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εταιρειών και κατά συνέπεια βρίσκονται έρμαια των ορέξεων τους.

Η Google ισχυρίζεται ότι προβαίνει σε διεξοδική έλεγχο πριν παράσχει την άδεια σε αυτές τις ύποπτες εφαρμογές, απαιτώντας τη συγκατάθεση των χρηστών, κάτι που φυσικά είναι αστείο, διότι στην ουσία τους εξαπατά.

Η εταιρεία δήλωσε στο The Verge ότι η διαδικασία εξέτασης περιλαμβάνει τον έλεγχο της ταυτότητας της εταιρείας, την πολιτική προστασίας για την ιδιωτική ζωή και τη διασφάλιση ότι το αίτημα για τα δεδομένα έχει νόημα, μεταξύ άλλων. Η Google δήλωσε επίσης στη The Wall Street Journal ότι οι δικοί της υπάλληλοι μπορούν να διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις ή όπου χρειάζεται για λόγους ασφαλείας, όπως η διερεύνηση ενός σφάλματος ή μιας κατάχρησης.

Η είδηση ​​ότι ξένοι προγραμματιστές διαβάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου θα αποτελέσει έκπληξη για πολλούς ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους χωρίς να γνωρίζουν πόση προσωπική πληροφορία συλλέγεται από αυτές τις επικίνδυνες εταιρείες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας