Κίνηση ρουά ματ από τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Huawei, αφού γνωστοποίησε δημοσίως ότι έχει σκοπό να πουλήσει την θυγατρική της εταιρεία Honor που κατασκευάζει αξιόλογα smartphone, σε μία κοινοπραξία 30 εταιρειών σε μια προσπάθεια να σώσει την προβληματική επιχείρηση από τις καταστροφικές κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στη μητρική της εταιρεία.
Η πώληση που ανακοινώθηκε σήμερα (17/11/2020) στοχεύει στην οικονομική αναζωογόνηση της Honor, διαχωρίζοντας την από τη μητρική εταιρεία που θεωρείται πρωτοπόρος στην κατασκευή εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών δικτύων, διότι η Ουάσινγκτον λέει ότι η Huawei αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας, λόγω κατασκοπείας, μια κατηγορία που φυσικά την αρνείται κατηγορηματικά η κινεζική εταιρεία. Αυτές οι κυρώσεις εμποδίζουν την πρόσβαση της Huawei στα τσιπ που κατασκευάζουν Αμερικανικές εταιρείες, όπως και σε άλλες τεχνολογίες, που της έδινε τη δυνατότητα να τα ενσωματώνει στις δικές της συσκευές.
Η ανακοίνωση της Huawei Technologies Ltd. δεν έδωσε οικονομικές λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι η εταιρεία δεν θα έχει μερίδιο ιδιοκτησίας μόλις ολοκληρωθεί η πώληση, ενώ υπογράμμισε πως θα συνεχίζει να δημιουργεί Smartphone με την επωνυμία Huawei. Ο αγοραστής είναι μια κρατική εταιρεία από την Σενζέν, μία πόλη της Κίνας όπου εδρεύει η Huawei, και μια ομάδα λιανοπωλητών που πουλάει τα τηλέφωνα της Honor.
«Η παρούσα απόφαση έχει παρθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Honor για να εξασφαλίσει τη δική της επιβίωση», τόνισε η Huawei. Οι αγοραστές δήλωσαν σε ξεχωριστή αναφορά ότι ο διαχωρισμός των δύο εταιρειών ήταν «η καλύτερη λύση» για την προστασία τόσο των πελατών που συνεχίζουν να προμηθεύονται τα smartphone της, όσο και των εργαζομένων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκάζονταν η επιχείρηση να απολύσει αρκετούς υπαλλήλους, ούτως ώστε να αποφύγει κάποια ενδεχόμενη πτώχευση, εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που έχει μπροστά της.
Η Huawei, είναι η κορυφαία τεχνολογική επιχειρηματική οντότητα της Κίνας και ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού που κατασκευάζει μεταξύ άλλων και δίκτυα 5G για λογαριασμό εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Ωστόσο, βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης μεταξύ του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ με Κίνα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως κλέβει ευαίσθητες πληροφορίες των πολιτών της και τα μεταφέρει στην κινεζική κυβέρνηση, όπως και ότι κατασκοπεύει με δόλιο τρόπο τις εγχώριες κυβερνητικές υπηρεσίες.
Η διαμάχη έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, που πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου, και μάλιστα, η μπάλα έχει πάρει και αρκετές κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου της γνωστής εφαρμογής σύντομων βίντεο «TikTok» και την υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων «WeChat».