ΑρχικήΤι είναιΤι είναι το TikTok. Πληροφορίες και ιστορία

Τι είναι το TikTok. Πληροφορίες και ιστορία

Στο παρόν άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι είναι το TikTok με διάφορες άγνωστες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία που χρήζουν αξία αναφοράς.

Τι είναι το TikTok

Το TikTok είναι μία πλατφόρμα φιλοξενίας βίντεο σύντομης μορφής με μέγιστη διάρκεια 10 λεπτών (τουλάχιστον αυτό ισχύει επί του παρόντος), και επί της ουσίας επιτρέπεται στους χρήστες του διαδικτύου να ανεβάζουν το οπτικοακουστικό υλικό τους σε τούτο τον ιστότοπο, και να το μοιράζονται με άλλα άτομα. Να σημειωθεί πως ο τρόπος λειτουργίας του TikTok μοιάζει πολύ με το YouTube, όσον αφορά τις λειτουργίες και τις δυνατότητες.

Επιπλέον η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργεί παράλληλα και ως Μέσο Μοινωνικής Δικτύωσης (αγγλικά: social media network) και ανήκει στην εταιρεία ByteDance, η οποία είναι κινεζικών συμφερόντων. Το TikTok λειτουργεί στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με το όνομα Douyin (κινέζικα 抖音短视频). Επιπρόσθετα ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος και ως εφαρμογή για κινητές συσκευές στα λειτουργικά συστήματα Android και iOS.

Στις 2 Αυγούστου 2018, η εφαρμογή TikTok έγινε ο διάδοχος του musical.ly. Από φέτος, συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εφαρμογές για κινητά στον κόσμο και έγινε η κορυφαία πλατφόρμα σύντομων βίντεο στην Ασία με τη μεγαλύτερη κοινότητα.

Η εταιρεία είναι αρκετά αμφιλεγόμενη, λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, ενώ έχει κατηγορηθεί πάμπολλες φορές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για κατασκοπεία και λογοκρισία υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με το Reuters τον Μάιο του 2020, η μητρική εταιρεία ByteDance άρχισε να μεταφέρει όλο και περισσότερο τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στο εξωτερικό, προκειμένου να κατευνάσει τις ανησυχίες των χωρών του δυτικού πολιτισμού και μάλιστα το έχει ανοίξει γραφεία στην Καλιφόρνια, προσλαμβάνοντας περισσότερους από 150 εξειδικευμένους υπαλλήλους για να εργαστούν σε αυτήν την εταιρεία.

Πως λειτουργεί το TikTok

Η εφαρμογή TikTok επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν διαφόρων ειδών βίντεο και μουσικά κλιπ, όπως και να ηχογραφούν και να επεξεργάζονται σύντομα κλιπ, με την βοήθεια προσθήκης ειδικών εφέ και φίλτρων, ώστε έπειτα να τα δημοσιεύσουν σε αυτή την πλατφόρμα.

Για να δημιουργήσετε το δικό σας βίντεο, θα πρέπει πρώτα να επιλέξετε τον ήχο που το συνοδεύει και μετά να ξεκινήσει η εγγραφή με την κάμερα της κινητής συσκευής σας ή μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα ήδη υπάρχον εγγεγραμμένο βίντεο που το καταγράψετε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Για να θεωρηθεί ένα βίντεο κατάλληλο, ώστε να δημοσιευθεί σε τούτη την πλατφόρμα, δεν θα πρέπει να περιέχει ακατάλληλο περιεχόμενο, όπως ερωτικές σκηνές, ρητορική μίσους και ρατσισμό, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο δημιουργός θα κινδυνεύει με αναστολή έως και με οριστικό κλείσιμο του λογαριασμού του, λόγω παραβιάσεων των κανόνων που έχει θεσπίσει η εταιρεία, και προφανώς είναι αδιαπραγμάτευτοι.

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα μουσικό κλιπ με τον εαυτό σας, κάτι που είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στο TikTok, ή οποιοδήποτε άλλο είδος βίντεο, τότε η διάρκεια του οπτικοακουστικού υλικού σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα δεκά λέπτα, και αν για παράδειγμα είναι 20 λεπτά και προσπαθήσετε να το κάνετε μεταφόρτωση, τότε θα σας εμφανίσει ένα μήνυμα που θα λέει δυστυχώς ότι το μέγιστο όριο βίντεο είναι 10 λεπτά, και αναγκαστικά θα πρέπει να το περικόψετε και να επιχειρήσετε να το ξανά ανεβάσετε, ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να το δημοσιεύσετε.

Στην πλατφόρμα υπάρχουν συνολικά 19 διαφορετικές κατηγορίες ειδών video. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικά θεματικά hashtags και «Internet Challenges» κάτω από τα οποία κατηγοριοποιούνται τα βίντεο. Τα πιο δημοφιλή βίντεο εμφανίζονται στην κύρια σελίδα, ανάλογα με την προεπιλεγμένη γλώσσα του χρήστη, ενώ τα viral video εμφανίζονται συνήθως σε όλα τα άτομα ανεξαρτήτου γλώσσας.

Δύναται να παρακολουθήσεις βίντεο στο TikTok χωρίς καν να είσαι εγγεγραμμένος χρήστης, όμως εάν επιθυμείς να δημοσιεύσεις κάποιο video clip, τότε απαιτείται να εγγραφείς και μετά να συνδεθείς στο λογαριασμό σου, ώστε να ξεκλειδωθεί αυτή η δυνατότητα, όπως και για να αλληλεπιδράσεις με άλλα μέλη.

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός πως τα δεδομένα των χρηστών αναλύονται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα να εμφανίσουν ένα προτεινόμενο στο χρήστη ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του. Επίσης η μεγαλύτερη δημογραφική ομάδα σε αυτήν την πλατφόρμα είναι κυρίως έφηβοι .

Η αρχική σελίδα του TikTok αποτελείται από τη σελίδα “Ακολουθείτε”, “Live” και “Για εσάς”, ενώ στην πλαϊνή μπάρα υπάρχουν τα πιο δημοφιλή hashtags αυτή τη στιγμή, επιπρόσθετα υπάρχει ένα κουμπί με το όνομα “Μεταφόρτωση” για να το πατήσεις και να ανεβάσεις βίντεο, και ένα κουμπί με κόκκινο χρώμα που φέρει το όνομα “Σύνδεση”, προκειμένου ο χρήστης να συνδεθεί στο λογαριασμό του.

Στη σελίδα “Για εσάς” εμφανίζονται εκείνα τα βίντεο που έχουν βαθμολογηθεί ως αγαπημένα και ενδιαφέροντα από άλλους χρήστες, και συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με την ανάλυση δεδομένων των χρηστών μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Η ιστορία του TikTok

Αρχές και συγχώνευση με το Musical.ly

Το Douyin κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2016 από τον Zhang Yiming, τον ιδρυτή του ByteDance. Τον Ιανουάριο του 2017, η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση αρκετά εκατομμύρια γιουάν από τον Όμιλο Toutiao για να επεκτείνει περαιτέρω τις δυνατότητες και την δημοφιλία της πλατφόρμας. Τον Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε η επέκταση του στην αγορά της Ινδονησίας, που επί της ουσίας πρόκειται για μία πολυπληθής χώρα με 273 εκατομμύρια κατοίκους με αρκετά νεαρό πληθυσμό, και η επιτυχία σε αυτό το κράτος έδωσε την απαιτούμενη ώθηση να ανοίξει τα φτερά της και για άλλες χώρες.

Η μητρική εταιρεία του TikTok, η Beijing Bytedance Technology, αγόρασε τον Νοέμβριο του 2017 το musical.ly, μια άλλη δημοφιλή κινεζική πλατφόρμα σύντομων βίντεο, για περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια (να υπογραμμιστεί πως δεν έχει δημοσιευτεί επίσημα το ακριβές ποσό της εξαγοράς από τη μεριά της εταιρείας).

Τον Φεβρουάριο του 2018, το τότε musical.ly που ανήκε πλέον στην Bytedance ξεκίνησε μια συνεργασία με το Modern Sky για τη δημιουργία εσόδων από τη μουσική, κάτι που τελικά αποδείχθηκε εκ των υστέρων ως μία σοφή κίνηση, γιατί πλέον ο τομέας της μουσικής είναι ο κορμός της πλατφόρμας.

Τον Αύγουστο του 2018, το musical.ly μετονομάστηκε σε TikTok και η δομή αυτής της πλατφόρμας εφαρμόστηκε και προσαρμόστηκε στο κινέζικο αντίστοιχο Douyin. Ο βασικός λόγος που ώθησε την Bytedance να μετονομάσει το Musical.ly ήταν γιατί είχε έχει δημιουργήσει μία κακή εικόνα προς το ευρύ κοινό και επικρίθηκε σφοδρότατα για την προσέλκυση παιδεραστών, οι οποίοι φέρονταν ανάρμοστα προς τα ανήλικα άτομα σε τούτη την διαδικτυακή πλατφόρμα. Εν τούτοις, η αλλαγή του ονόματος βοήθησε κατά κάποιο τρόπο να ξεχαστεί σύντομα αυτό το μελανό σημείο.

Μετά τη συγχώνευση

Τα έσοδα τουTikTok για το 2018 ανήλθαν στα 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο το 2019, κατόρθωσε να δημιουργήσει πολύ λιγότερα έσοδα της τάξεως των 176,9 εκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τα 122,9 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν μόνο από Κινέζους χρήστες iOS. Τον Μάιο του 2020, ο Kevin A. Mayer, ο επικεφαλής στο τμήμα streaming της Walt Disney, εντάχθηκε στο TikTok και έγινε διευθύνων σύμβουλος και από τότε διαχειρίζεται την εταιρεία έως σήμερα.

Απαγόρευση στην Ινδία και την Ινδονησία

Η Ινδονησία ανέστειλε προσωρινά την εφαρμογή TikTok από τις 3 Ιουλίου 2018 λόγω ανησυχιών για παράνομο περιεχόμενο, όπως η πορνογραφία και η βλασφημία . Η εφαρμογή ξεμπλοκαρίστηκε μια εβδομάδα αργότερα, καθώς εφαρμόστηκαν πολλές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης ακατάλληλου περιεχομένου, του ανοίγματος γραφείου στη χώρα για τη σωστή επικοινωνία με την κυβέρνηση και της εισαγωγής ηλικιακών περιορισμών και την εφαρμογή διαφόρων μηχανισμών προστασίας των ινδονήσιων πολιτών.

Τον Απρίλιο του 2019, το TikTok αποκλείστηκε επίσης προσωρινά από την ινδική κυβέρνηση και πλέον η εφαρμογή για κινητές συσκευές δεν ήταν διαθέσιμη στην ινδική έκδοση του Google Play Store και του App Store λόγω ισχυρισμών ότι μέσα στην εφαρμογή γινόταν διακίνηση πορνογραφικού περιεχόμενου. Αποκλείστηκε και πάλι τον Ιούνιο του 2020 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, μετά τη λήψη αναφορών ότι γινόταν κατάχρηση με τα δεδομένα των Ινδών πολιτών και ότι μεταφέρονταν παράνομα σε διακομιστές εκτός της χώρας.

Ανακοίνωση απαγόρευσης στις ΗΠΑ, η οποία άρθηκε τελικά

Στις 6 Αυγούστου 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να απαγορευτεί το TikTok στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έκανε έκκληση στην εταιρεία να συνεργαστεί προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Ο λόγος της απαγόρευσης ήταν γιατί η συγκεκριμένη εφαρμογή έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας, με το πρόσχημα ότι τα ευαίσθητα δεδομένα των αμερικανών πολιτών συλλέγονται και μεταφέρονται στην Κίνα

Στις 10 Αυγούστου 2020, η ByteDance ανακοίνωσε ότι έκανε αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Νότιας Καλιφόρνιας, υποστηρίζοντας ότι η διαταγή ήταν αντισυνταγματική και αβάσιμη. Όμως είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως το τίμημα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αφού σε περίπτωση που κρινόταν ανυπόστατη η αγωγή στο δικαστήριο, τότε θα σήμαινε ότι όλες οι συμβάσεις με τη μητρική εταιρεία του TikTok, δηλαδή την ByteDance στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να τερματιστούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2020.

Εν τούτοις, το δικαστήριο έκρινε ότι η απαγόρευση της εφαρμογής ήταν απαράδεκτη – καθώς η de facto απαγόρευση δεν αποτελεί μέρος των εξουσιών του προέδρου των ΗΠΑ. Επίσης εκείνο το χρονικό διάστημα οι αμερικανικές εταιρείες Microsoft και Twitter εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αγορά ή τη συγχώνευση της πλατφόρμας. Οι ανακοινώσεις αποκλεισμού οδήγησαν επίσης στην τεράστια ανάπτυξη της ανταγωνιστικής εφαρμογής Triller, η οποία κατά καιρούς έφτασε στο νούμερο 1 σε αυτό τον τομέα. Τον Ιούνιο του 2021, ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε όλες τις αποφάσεις του προκατόχου του και πλέον το TikTok λειτουργεί νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Απαγόρευση στο Πακιστάν

Το Πακιστάν απαγόρευσε την εφαρμογή TikTok στις 9 Οκτωβρίου 2020. Η απαγόρευση δικαιολογήθηκε με το εξής σκεπτικό, δηλαδή ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή προωθεί το ανήθικο και απρεπές περιεχόμενο. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Πακιστάν είναι μία μουσουλμανική χώρα, και πως δεν επιτρέπεται στους πολίτες να κάνουν χρήση τέτοιων υπηρεσιών που προσβάλλουν τις αξίες και τα ιδανικά της θρησκεία τους.

Οι κυρώσεις του TikTok στους Ρώσους χρήστες μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Χωρίς να γνωστοποιήσει το λόγο, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, το TikTok είχε εφαρμόσει μία πρωτόγνωρη πολιτική για τα δικά του δεδομένα, δηλαδή έχει εφαρμόσει απόκρυψη του διεθνούς περιεχομένου προς τους Ρώσους χρήστες. Εν ολίγοις, μπορούν να βλέπουν μόνο περιεχόμενο από Ρώσους και λευκορώσους δημιουργούς, και από καμία άλλη χώρα σε αυτή την πλατφόρμα.

Συνολικά υπολογίζεται ότι 95% του περιεχομένου εξαφανίστηκε για τους Ρώσους χρήστες. Εν τούτοις το τραγελαφικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι πλέον δεν είναι ορατός, ακόμα και ο λογαριασμός του ίδιου του TikTok προς τους Ρώσους πολίτες».

Ταυτόχρονα, οι Ρώσοι χρήστες δεν είχαν πλέον τη δυνατότητα να ανεβάζουν βίντεο στην πλατφόρμα, δήθεν για να μην τεθούν σε κίνδυνο, κάτι που θα σήμαινε φυλάκιση για αντιπολεμικές δηλώσεις.

Παρ’ όλες αυτές τις υποτιθέμενες κυρώσεις, δυστυχώς η ρωσική προπαγάνδα συνέχισε να υφίσταται σε τούτη την πλατφόρμα, τόσο από πιστούς influencers στο Κρεμλίνο, όσο και από κυβερνητικές υπηρεσίες και από παρακρατικές ομάδες για να δικαιολογήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Είναι απαραίτητο να υπογραμμιστεί πως πριν μερικά χρόνια η Ρωσική κυβέρνηση απέκλεισε τις πλατφόρμες Facebook, Twitter και Instagram σε ολόκληρη τη χώρα μέσω του Geo-blocking, και πρακτικά η πρώτη ανταγωνιστική πλατφόρμα που ωφελήθηκε από τούτη την απόφαση ήταν το TikTok που αρχικά χρησίμευσε ως εναλλακτική λύση, αλλά μετά τις πιέσεις που δέχτηκε από διαφορές κυβερνήσεις του δυτικού πολιτισμού, αναγκάστηκε και αυτή να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία, παρόλο που θεωρείται μία τεράστια αγορά.

Η ενδεχόμενη πώληση του TikTok

Για να αποφευχθεί η απαγόρευση στις ΗΠΑ, εξετάστηκε το ενδεχόμενο πώλησης της επιχείρησης του TikTok στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες Oracle , Microsoft , Walmart και Softbank έγιναν γνωστές ως υποψήφιοι αγοραστές. Εκτός από τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, θα πρέπει επίσης να εξαγοραστούν οι δραστηριότητες του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας. Όμως στα τέλη Αυγούστου 2020, η κινεζική κυβέρνηση έβαλε εμπάργκο στην πώληση κινεζικών τεχνολογιών τύπου τεχνητής νοημοσύνης. Ως εκ τούτου, απαιτούνταν έγκριση από τις κινεζικές αρχές για την εξαγορά του TikTok από μία ξένη εταιρεία, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο ή τουλάχιστον θα καθυστερούσε την εξαγορά. Η Microsoft ανακοίνωσε ότι η προσφορά εξαγοράς της απορρίφθηκε. Αντί για πώληση, προέκυψε μια συνεργασία μεταξύ της Bytedance και της Oracle.

Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το TikTok και το WeChat. Η Apple, η Google και άλλες εταιρείες των ΗΠΑ έχουν λάβει οδηγίες να μην επιτρέπουν πλέον τη λήψη της συγκεκριμένης εφαρμογής για εγχώριους χρήστες από τις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Η Bytedance άσκησε έφεση κατά αυτών των διαταγών.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ έδωσε προσωρινή έγκριση σε μια συμμαχία που έχει δημιουργήσει η συγκεκριμένη εταιρεία με τον κολοσσό λογισμικού Oracle και τον λιανοπωλητή Walmart να είναι πλέον οι δύο στενοί εταίροι σε αυτό το εγχείρημα.

Τελικά, η νέα συμμαχία δεν έχει ως αποτέλεσμα την πώληση του Tiktok στην Αμερική, όπως ζητήθηκε αρχικά. Αντίθετα, η Oracle και η Walmart πρόκειται να γίνουν μέτοχοι μειοψηφίας και, μαζί με άλλους Αμερικανούς επενδυτές που κατέχουν ήδη μετοχές της μητρικής εταιρείας Bytedance, θα κατέχουν την πλειοψηφία λίγο πάνω από το 50% στην εφαρμογή.

Αυτή η επιχειρηματική συμμαχία επιδιώκει πρακτικά να φτιάξει μία νέα εταιρεία που θα ονομάζεται «Tiktok Global», η οποία θα εδρεύει στις ΗΠΑ και της οποίας η διοίκηση θα αποτελείται κυρίως από πολίτες των ΗΠΑ. Η εταιρεία πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

Η βάση χρηστών του TikTok και οι λήψεις της εφαρμογής

Σύμφωνα πάντα με τους δικούς της ισχυρισμούς και δηλώσεις, η εφαρμογή έφτασε τα 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά και 500 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες από 150 χώρες τον Ιούνιο του 2018. Μάλιστα η εφαρμογή για iPhone ανακηρύχθηκε άτυπα η κορυφαία με τις περισσότερες λήψεις στον κόσμο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 με περίπου 45,8 εκατομμύρια λήψεις.

Στην Κίνα, έχει καταστεί η πιο δημοφιλής εφαρμογή και είναι εγκατεστημένη στο 14% περίπου όλων των κινεζικών smartphone. Τον Αύγουστο του 2019, η εφαρμογή έφτασε στην κορυφή των γραφημάτων λήψης σε ολόκληρο τον κόσμο με 63 εκατομμύρια λήψεις, ξεπερνώντας το WhatsApp. Τον Νοέμβριο του 2018, περίπου 4,1 εκατομμύρια ενεργοί Γερμανοί χρήστες του Tiktok (54% από αυτούς γυναίκες) περνούσαν κατά μέσο όρο περίπου 39 λεπτά την ημέρα στην εφαρμογή.

Από τον Φεβρουάριο του 2019, η εφαρμογή έχει ληφθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο φορές. Τον Νοέμβριο του 2019, το TikTok έφτασε το ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως, καθιστώντας το ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κοινωνικά δίκτυα. Στις αρχές Μαΐου 2020, η εφαρμογή λήφθηκε περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια φορές για πρώτη φορά. Τον Ιούλιο του 2021, ο πάροχος σύντομων βίντεο ήταν μπροστά από το Facebook και το Whatsapp με 63 εκατομμύρια λήψεις.

Λόγοι επιτυχίας του TikTok

Το TikTok είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Generation Z και απέκτησε πολλούς χρήστες από το musical.ly. Η εφαρμογή χαρακτηρίζεται από απλοποιημένη λειτουργία και σχεδιασμό που απευθύνεται κυρίως στους νέους. Το TikTok προσφέρει μια μεγάλη μουσική βιβλιοθήκη για χρήση και πολλές επιλογές επεξεργασίας βίντεο.

Η επιτυχία της εταιρείας είναι επίσης αποτέλεσμα του κλεισίματος της ανταγωνιστικής πλατφόρμας Vine το 2017 (που εστίαζε κυρίως στα μικρού μήκους βίντεο), όπως και της έλλειψης ανταγωνισμού. Το TikTok κατόρθωσε να γίνει ευρέως γνωστό χρησιμοποιώντας την στρατηγική του viral marketing και του influencer marketing. Επιπλέον, οι προκλήσεις (Challenges) και τα μουσικά κλιπ των χρηστών είναι αυτά που προκαλούν περισσότερο την προσοχή του κόσμου μέσω των αντίστοιχων hashtag, ενώ ορισμένα βίντεο έχουν γίνει μιμίδια (memes) που είναι γνωστά πέρα ​​από το TikTok.

Δημοτικότητα και επιρροή του TikTok

Η δημοτικότητα της εφαρμογής δημιούργησε νέες τάσεις στο Διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο. Βοήθησε επίσης στη διάδοση πολλών τραγουδιών, ενώ χρησιμοποιείται σπουδαίες προσωπικότητες και διασημότητες, και ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ως μέρος των στρατηγικών μάρκετινγκ που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να απευθυνθούν στη Generation Z.

Το TikTok έχει ήδη βοηθήσει αρκετά τραγούδια να βγουν στα μουσικά charts, και πολλούς μουσικούς όπως ο Lil Nas X να γίνουν τεράστια ονόματα στο είδος μουσικής δραστηριοποιούνται. Σε τούτη την πλατφόρμα είθισται να κυριαρχούν τα ραπ τραγούδια. Μετά τον μουσικό παραγωγό Nick Sylvester, ο οποίος έγινε viral μέσα από τις μουσικές τάσεις στο TikTok, είχε ως αποτέλεσμα και κάποιοι άλλοι μουσικοί να προσαρμόζουν τώρα τη μουσική τους δομή για να αναδειχθούν μέσα σε αυτήν την πλατφόρμα και να γνωρίσουν την επιτυχία.

Οι δισκογραφικές εταιρείες, πλέον χρησιμοποιούν το TikTok ως εργαλείο μάρκετινγκ για νέες κυκλοφορίες μουσικών κομματιών και τραγουδιών. Σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες,, η πληρωμή των δισκογραφικών εταιρειών για τη χρήση τραγουδιών από την TikTok είναι αρκετά χαμηλή.

Λογοκρισία σε πολιτικά και θρησκευτικά θέματα στο TikTok

Αρκετοί ειδικοί στον χώρο διαδικτύου που έχουν βαθιά γνώση του θέματος, επισημαίνουν πως το TikTok αφαιρεί πολιτικό περιεχόμενο εάν είναι προς το συμφέρον της κινεζικής κυβέρνησης.

Βέβαια κάποιο περιεχόμενο που επικρίνει την κινεζική κυβέρνηση, όπως αυτό του χρήστη Tagesschau, παραμένει στην πλατφόρμα όμως είναι διαθέσιμο σε ελάχιστες χώρες, και φυσικά δεν προβάλλεται στην κινεζική έκδοση της εφαρμογής, γιατί προφανώς θα υπάρξουν αντίποινα και εκτιμάται ότι θα είναι πολύ αυστηρά.

Τα αμφιλεγόμενα θέματα όπως οι θρησκευτικές συγκρούσεις ή οι εθνοτικές και πολιτικές συγκρούσεις είναι ανεπιθύμητα. Ως εκ τούτου, οι κατευθυντήριες οδηγίες της κοινότητας, αναφέρουν ότι τέτοιου είδους συζητήσεις θα πρέπει να αποφεύγονται σκόπιμα και αντ’ αυτού οι δημιουργοί θα πρέπει να εστιάζουν στην ψυχαγωγία. Για να το πετύχει αυτό, το TikTok μειώνει ή αυξάνει τη διανομή του επιλεγμένου περιεχομένου μέσω εποπτείας.

Με τη στενή έννοια της λέξης, λογοκρισία είναι η παρέμβαση κρατικών ή άλλων θεσμών που υποστηρίζονται από την εξουσία, που έχουν σκοπό να καταστήσουν ανεπιθύμητο το περιεχόμενο των ανεξάρτητων μέσων μαζικής ενημέρωσης που βάλλεται κατά των Θεσμών. Εάν διατυπωθεί επίσημα η κατηγορία ότι το TikTok εφαρμόζει λογοκρισία στους χρήστες του (και δεν μιλάμε για κάποια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μαζικά), κάτι που είναι δύσκολο να υποστηριχθεί νομικά, προφανώς γιατί η εταιρεία αρκετά έξυπνη για να προστατεύεται, τότε τότε προφανώς είναι εύλογο ότι θα υπάρξουν κυρώσεις, τουλάχιστον στα δημοκρατικά κράτη.

Το γεγονός ότι το TikTok δεν διαγράφει ένα βίντεο, αλλά το καταστεί αόρατο στο υπόλοιπο κοινό, δεν συνεπάγεται ότι δεν εφαρμόζει λογοκρισία. Επιπλέον όπως εξηγήσαμε στις παραπάνω ενότητες, η πλατφόρμα ορισμένες φορές διαγράφει βίντεο με το πρόσχημα ότι θέλει να προστατεύσει τους χρήστες του, υποτίθεται για να μην υποστούν άσχημες συνέπειες από τα αυταρχικά καθεστώτα στα οποία κατοικούν.

Υπάρχουν επίσης κανόνες που ισχύουν μόνο σε συγκεκριμένες χώρες και έχει ως αρνητικό πρόσημο να προστατεύονται αυταρχικοί πολιτικοί και ηγέτες κρατών από την κακόβουλη κριτική των χρηστών, όπως για παράδειγμα στην Τουρκία,, που ο Πρόεδρος Ερντογάν απαγορεύεται να δέχεται κριτική από οποιονδήποτε χρήστη σε αυτή την πλατφόρμα. Επίσης ειδικά για την Τουρκία, απαγορεύεται η αναφορά «μη ισλαμικών θεών» όπως ο Ιησούς , η Μαρία ή οι άγγελοι.

Τον Μάρτιο του 2022, έρευνα αποκάλυψε τη χρήση ενός φίλτρου λέξεων κατά της απαγόρευση σχολίων για όρους που υπόκεινται επίσης σε λογοκρισία στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας , συμπεριλαμβανομένων των σκλάβων , των τρομοκρατών , του peng shuai και ορισμένων λέξεων που σχετίζονται με τον τη σεξουαλικότητα και ναζισμό.

Προηγούμενο άρθροBoogeyman (2005 ταινία)
Επόμενο άρθροLawrence of Arabia (soundtrack)
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166