Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών που σίγουρα έχουν ιδιαίτερη αξία για όσους ασχολούνται με τα video games.
Η Ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών (video games)
Κάπου στο 1949 ένας νεαρός μηχανικός ονόματι Ραλφ Μπερ, που εργαζόταν για την εταιρεία Lorar, ανέλαβε την υλοποίηση ενός “περίεργου” project. Ο Ραλφ έπρεπε να κατασκευάσει μία τηλεόραση, η οποία όμως θα ήταν η καλύτερη τηλεόραση, που θα κυκλοφορούσε στην αγορά. Από άποψη γνώσεων και τεχνολογίας, αυτό δεν ήταν δύσκολο για το νεαρό Ραλφ, έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι πολύ περισσότερο από την κατασκευή μίας προηγμένης για την εποχή τηλεόρασης.
Μετά από αρκετή δημιουργική σκέψη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι αυτό που θα έκανε την τηλεόρασή του να ξεχωρίζει, θα ήταν η ενσωμάτωση σε αυτήν ενός είδους παιχνιδιού, που θα διασκέδαζε τον κάτοχο. Ο Ραλφ δεν είχε προσχεδιάσει τον τύπο, ή τη φύση του παιχνιδιού, αλλά οι διευθυντές του θεώρησαν, ότι η ιδέα του δεν είχε τίποτα ουσιαστικό να προσφέρει. Δεκαοχτώ χρόνια μετά ανακάλυψαν, ότι μάλλον είχαν κάνει ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της καριέρας τους!
Σήμερα, τα βιντεοπαιχνίδια (Video Games) έχουν φτάσει σε σημείο να θεωρούνται και κύριοι υπεύθυνοι για την παιδική εγκληματικότητα, αλλά κανείς δε θέλει να θυμάται, ότι η πρώτη “κονσόλα” που κυκλοφόρησε στην αγορά πριν μερικές δεκαετίες διέθετε μία “καραμπίνα” ως περιφερειακό. Το κατά πόσο τα πράγματα ήταν διαφορετικά εκείνη την εποχή ή όχι, είναι κάτι που δε θα εξετάσουμε σε αυτό το άρθρο. Αυτό που θα κάνουμε, είναι να σας καλέσουμε σε ένα ταξίδι στο χρόνο, το οποίο ελπίζουμε να βρείτε ενδιαφέρον.
Έτσι, για να ακολουθήσουμε το κλασικό “για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι” πάμε να δούμε παρακάτω τις καταληκτικές ημερομηνίες που καθόρισαν τον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.
1961: Ο Στιβ Ράσελ, φοιτητής του MIT, δημιουργεί το πρώτο interactive computer game ονόματι “Spacewar”. To Spacewar ήταν προγραμματισμένο να λειτουργεί στο Digital PDP-1 mainframe computer, που διέθετε τότε το πανεπιστήμιο και τα γραφικά του αποτελούνται από χαρακτήρες ASCII.
1966: Ο Ραλφ Μπερ καταφέρνει να πείσει τους προϊσταμένους του, ότι η δημιουργία μίας νέας γενιάς τηλεοράσεων, οι οποίες θα ενσωμάτωναν παιχνίδια θα επέφερε κέρδη και φήμη στην εταιρεία. Η εταιρεία αποφασίζει να χρηματοδοτήσει το project. Ενα χρόνο μετά (1967) ο Ραλφ και η ομάδα του κατάφεραν να δημιουργήσουν τα πρώτα τους παιχνίδια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν το πιο παλιό ηλεκτρονικό “Tennis” που γνωρίζουμε. Το 1968, τα παιχνίδια του Ραλφ κατοχυρώνονται ως πατέντες.
1973: Λίγο μετά την εμφάνιση του Pong, οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας αντιλαμβάνονται, ότι λαμβάνει χώρα μία νέα επανάσταση, την οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευτούν. Μέχρι το τέλος του χρόνου, περισσότερες από 25 εταιρείες δραστηριοποιούνται στην αγορά δημιουργίας video games.
1975: To 1975 κυκλοφορεί το Gunfight από τη Midway Games, το οποίο είναι το πρώτο παιχνίδι που χρησιμοποιεί μικροεπεξεργαστή και έχει αναπτυχθεί από την Taito.
1976: Η εταιρεία Exidy Games κυκλοφορεί το πρώτο παιχνίδι βίας και το βαφτίζει “Death Race 2000”. Πρόκειται για ένα παιχνίδι βασισμένο στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο πριν και στο οποίο για να κερδίσει κάποιος πόντους, θα πρέπει να πατάει ανθρώπους με το αυτοκίνητό του. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το παιχνίδι αποσύρεται από την αγορά.
1978: Το 1978 ήταν η χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την κυκλοφορία του “Football” και του “Space Invaders”. To Space Invaders ήταν μάλιστα το πρώτο παιχνίδι, το οποίο σου έδινε ένα παραπάνω κίνητρο να ασχοληθείς μαζί του: το high score. Επιπλέον, το Space Invaders κρίθηκε υπαίτιο για την έλλειψη νομισμάτων στην Ιαπωνία, που παραλίγο να οδηγήσει σε κρίση! Την ίδια χρονιά η Cinematronics κυκλοφορεί το Space Wars, το οποίο είναι το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία που χρησιμοποιεί vector graphics.
1982: Η Nintendo κυκλοφορεί το Donkey Kong, ένα ακόμη παιχνίδι, το οποίο θα αφήσει εποχή. Την ίδια εποχή η εταιρεία Magnavox επιχειρεί να προωθήσει στην αγορά έναν κλώνο του Pac Man, που έχει άσχημη κατάληξη, αφού η Atari καταθέτει μήνυση, την οποία και κερδίζει. Λίγο αργότερα η Midway κυκλοφορεί το Ms. Pac Man, το οποίο γίνεται το δημοφιλέστερο arcade game στην ιστορία της Αμερικής, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 115.000 κομμάτια.
1983: Κυκλοφορεί το πρώτο παιχνίδι σε CD, ονόματι Dragon’s Lair, το οποίο εντυπωσιάζει με τα καταπληκτικά γραφικά του και το ιδιότροπο game play.
1985: Ο Ρώσος προγραμματιστής Αλεξ Παγίτνοφ σχεδιάζει το πασίγνωστο Tetris. Το Tetris τα επόμενα 15 χρόνια θα πυροδοτήσει την κυκλοφορία εκατοντάδων κλώνων και θα απασχολήσει εκατομμύρια ανθρώπους για πολλές ώρες.
1989: Η Nintento κυκλοφορεί το Game Boy και σχεδόν ταυτόχρονα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά το Super Mario.
1991: Τo 1991 ανήκει δικαιωματικά στη Sega και το παιχνίδι Sonic the Hedgehog, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με το Super Mario World. Λίγους μήνες μετά κυκλοφορεί το Street Fighter II από την Capcom, θέτοντας τα standard στο χώρο των beat-em-ups.
1993: Τo Κογκρέσο ασχολείται με το θέμα της βίας στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, βάζοντας στο στόχαστρο το Mortal Kombat και το Night Trap.
1995: Τo 1995 ήταν η χρονιά της κονσόλας PlayStation της Sony, με τιμή διάθεσης 299 δολάρια (100 λιγότερα από αυτά που είχαν αρχικά ανακοινωθεί ως τιμή). Τέσσερα χρόνια αργότερα η Sony ανακοινώνει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της δεύτερης έκδοσης του PlayStation (2).
2001: Η Microsoft ανακοινώνει την κονσόλα Xbox και λίγο αργότερα εμφανίζεται το Halo, ένα από τα δημοφιλέστερα games όλων των εποχών για κονσόλες.
Πληροφορίες για τα βιντεοπαιχνίδια
Η πρόκληση, η ένταση, η δράση, η δυσκολία και η έγερση έντονων αισθημάτων, είναι τα πλέον ασφαλή κριτήρια αξιολόγησης ενός παιχνιδιού. Η δημοτικότητα των online games, βάσει της παραπάνω θέσης, δεν είναι διόλου περίεργη.
Στο online video gaming, o αντίπαλος (ή και ο “σύμμαχος”) που στέκεται απέναντί σου, μέσα στην οθόνη, είναι όσο ανθρώπινος όσο και ‘συ! Επιθετικός ή αμυντικός, εχθρικός, φιλικός ή και ουδέτερος απέναντί σου και σχεδόν πάντα απρόβλεπτος, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πάντα προτιμότερος και πιο δύσκολος αντίπαλος από την AI ενός computer game. Και είναι αυτός ακριβώς ο λόγος, η παροχή της δυνατότητας διάδρασης μεταξύ δύο και περισσοτέρων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστή, που ακόμα και ένα μέτριο (ή και μονόχνωτο) strategy ή action game, μπορεί να μετατραπεί στην πιο προσφιλή online δραστηριότητα.
Αν και άρχισε να γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη δημοτικότητα μετά την εμφάνιση των πρώτων network ready multiplayer action games (εν συντομία DOOM και λοιποί κλώνοι), το online gaming υπήρξε μια από τις πρώτες μορφές real time online δραστηριοτήτων, παραμένοντας ακόμη και σήμερα στην κορυφή. Δεν είναι καθόλου υπερβολή, μάλιστα, να πούμε ότι ο αριθμός των online game servers ξεπερνάει κατά πολύ τον αντίστοιχο αριθμό των chat servers στο διαδίκτυο!
Το χθες και το σήμερα στα βιντεοπαιχνίδια
Διάφοροι τύποι online games έκαναν την εμφάνιση τους από τα πρώτα κιόλας χρόνια του Internet, γεννημένοι με κίνητρο την ίδια τη φιλοσοφία του δικτύου. Στην αρχή, οι οnline game servers που λειτουργούσαν, προσέφεραν τις υπηρεσίες του δωρεάν. O καθένας που είχε πρόσβαση στο Internet και ήξερε πώς να συνδεθεί στους game servers είχε τη δυνατότητα να γευτεί τη μοναδική εμπειρία τού online gaming.
Με δεδομένο ότι στα πρώτα χρόνια του Internet, οι ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων θύμιζαν το ελαφίσιο περπάτημα μιας… χελώνας, αλλά και την χαμηλή ποιότητα των τότε online games της εποχής (σε γραφικά κυρίως), η αποδοχή που γνώρισε το online gaming ήταν ως ένα βαθμό αναπάντεχη.
Με τη διάδοση του Internet και την εξάπλωση του, το online gaming απέκτησε περισσότερους πιστούς, γεγονός στον οποίο συνετέλεσαν και οι εκδόσεις (όχι αποκλειστικά online) παιχνιδιών με multiplayer δυνατότητες, όπως τα πολύ γνωστά: Quake, Diablo, Hexen, Air Warrior, Command and Conquer και η χρήση νέων APIs όπως το Direct Play της Microsoft.
Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα (περίπου στην διάρκεια ενός χρόνου, 1995-1996) το online gaming άρχισε να σημαίνει πολλά περισσότερα από μια παρτίδα σκάκι ή ένα παλαιολιθικό combat flight simulator, όπως το Xpilot. Οι gamers είχαν πλέον την ευκαιρία να κάνουν μια επίδειξη των δυνατοτήτων τους στο ίδιο παιχνίδι που έπαιζαν (με τις ώρες) off-line.
Ο ανταγωνισμός και η βασική ιδέα του online gaming μπορεί να μην άλλαξαν, όμως είχε μπει πια στο χώρο ένας άλλος παράγοντας: ο οικονομικός, με την άμεση εμπλοκή πλέον των εταιρειών software. Την τελευταία τριετία, οι online game servers έχουν πολλαπλασιαστεί, προσφέροντας αναρίθμητες επιλογές στον gamer.
O χαρακτήρας των online game servers και του online gaming όμως, έχει αλλάξει ολοκληρωτικά. Η δωρεάν συμμετοχή σε ένα online game, θυμίζει όλο και περισσότερο “κυνήγι θησαυρού” αφού οι συνδρομητικοί game servers είναι πολύ περισσότεροι. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί “υβριδικοί” game servers, όπως ο Mplayer. Αυτοί προσφέρουν κάποια online παιχνίδια δωρεάν, παιχνίδια που όμως πάντα ήταν διαθέσιμα χωρίς αντίτιμο, όπως τα board games και απλά παιχνίδια στρατηγικής. Παράλληλα, όμως, λειτουργούν και ως συνδρομητικοί game servers φιλοξενώντας κάποιους γνωστούς και δημοφιλείς τίτλους, από διαφορετικά είδη (RPG, Action, Strategy κ.τ.λ.).
Τέλος, ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τους dedicated game servers. Πρόκειται για αφιερωμένους (dedicated) servers που εξυπηρετούν τους χρήστες ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού ή ενός τύπου παιχνιδιών. Στην πλειοψηφία τους, οι dedicated game servers είναι “ανοιχτοί για όλους τους χρήστες”, δεν επιβάλλουν την χρήση κανενός προγράμματος client, εκτός φυσικά από το ίδιο το παιχνίδι, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, host του server δεν είναι κανείς άλλος από έναν απλό χρήστη, gamer.
Online video games: Εν αφθονία…
Τα online games εμφανίζουν μια ευχάριστη ποικιλία και είναι σε θέση να υπερκαλύψουν τις δικτυακές ανάγκες όλων των gamers ανεξάρτητα από ηλικία και από προτιμήσεις. Παρότι δεν είναι δυνατό να εντάξουμε όλα τα παιχνίδια που διανέμονται online σε κατηγορίες, για τις ανάγκες του άρθρου θεωρήσαμε σκόπιμο να προβούμε στην παρακάτω κατηγοριοποίηση.
Η γοητεία των κλασικών παιχνιδιών
Tη μερίδα του λέοντος, μεταξύ των διαθέσιμων online games, κατέχουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, ή πιο ορθά, η ηλεκτρονική “μετενσάρκωση” τους. Σκάκι, ντάμα, παιχνίδια τράπουλας, πασιέντζες, είναι παιχνίδια που συναντάμε σε όλες τις online gaming υπηρεσίες και μάλιστα σε διάφορες μορφές (Shockwave Flash, Java applets κ.ά.).
Ανάμεσα σε αυτά τα κλασικά παιχνίδια, ιδιαίτερη απήχηση γνωρίζουν κυρίως τα αυστηρά παιχνίδια στρατηγικής με πρώτο το Σκάκι, ενώ ακολουθούν το Go και το Othello. Οι ομηρικές μονομαχίες παγκόσμιων πρωταθλητών με πολλούς χρήστες ταυτόχρονα κάνοντας χρήση του Internet, εξάλλου, συχνά-πυκνά αποτελούν κεντρικό θέμα ακόμα και στα δελτία ειδήσεων.
Ειδική μνεία σε μια τέτοια εντυπωσιακή μονομαχία πρέπει να γίνει στην παρτίδα που έδωσε ο Κασπάροβ ενάντια σε όλον το κόσμο! (Για την αποφυγή υπερβολών: οι επισκέπτες μιας σελίδας της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας είχαν την δυνατότητα να ψηφίζουν για την επόμενη κίνηση του αντιπάλου του Κασπάροβ, επιλέγοντας μια από τις προτάσεις 4 νεαρών grandmasters).
Μια άλλη παράδοξη μορφή online σκακιού, που συναντήσαμε κατά την έρευνα μας, είναι αυτή που προτείνει το Interchess. Πρόκειται για ένα απλοϊκό πρόγραμμα που σας δίνει την δυνατότητα διεξαγωγής e-mail based σκακιού (οι κινήσεις αποστέλλονται από τον ένα παίκτη στον άλλο μέσα από το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα ήδη υπάρχοντα POP3 λογαριασμό mail.
Mind games (Παιχνίδια μυαλού)
Τα εγκεφαλικά (mind games) είναι μια μορφή online gaming, εξίσου διδεδομένη με τα board games. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι σχεδόν κατά κανόνα αποτελούν παιχνίδια για ένα άτομο, αυτό που οι Άγγλοι ονομάζουν solitaire. Τα θέματα που πραγματεύονται τα παιχνίδια λογικής / μυαλού, από ‘κει και πέρα, παρουσιάζουν εντυπωσιακή γκάμα, ενώ παράλληλα είναι εύλογο να αναφέρουμε ότι υπάρχουν mind games για όλα τα μυαλά. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν sites που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τα mind games, περιλαμβάνοντας παιχνίδια βασισμένα στην απλή αριθμητική, αλλά και άλλα που κάνουν χρήση νόμων φυσικής και άλλα τελείως πρωτότυπα τόσο σε σενάριο όσο και σε υλοποίηση.
Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσε να πει κανείς για τα mind games, πως σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες παιχνιδιών δεν έχουν σεναριακά όρια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στα mind games παρουσιάζουν διάφορες σελίδες με απλά τρικ που σκοπό έχουν να ξεγελάσουν το χρήστη, αλλά και αρκετά όμορφα παιχνίδια Shockwave Flash.
Η γενιά που στιγμάτισε το οnline gaming
Το συστατικό στην καθημερινότητά μας που εγγυάται υψηλές δόσεις δικτυακής αδρεναλίνης, δεν είναι άλλο από τις online διεξαγωγές εμπορικών -ας μας επιτραπεί η έκφραση- παιχνιδιών, όπως τα παλαιότερα Half Life, Team Fortress, Unreal Tournament, Soldier of Fortune, Quake III, Age of Empires (Ι και II), Heroes of Might and Magic και τα νεότερα Fifa 2002, No one lives forever, DeusX κ.ο.κ..
Από την εμφάνιση των πρώτων πραγματικά multiplayer network ready games (με πρώτο το αξέχαστο DOOM), έγινε φανερό ότι ακόμα και το πλέον μονόχνωτο action game μπορεί να εξελιχτεί σε μια τεράστια επιτυχία (τουλάχιστον εισπρακτικά), εφόσον εμπεριέχει multiplayer δυνατότητες. Την τελευταία πενταετία όποιο commercial game σέβεται τον εαυτό του, υποστηρίζει multiplayer mode.
Η ύπαρξη multiplayer mode, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων (όπως το Fifa 99-2000 της EA Sports, που δεν υποστηρίζει TCP/IP παρά μόνο IPX πρωτόκολλο δικτύου), σημαίνει ότι το παιχνίδι δίνει την δυνατότητα διεξαγωγής multiplayer matches στο Internet. H είσοδος των commercial games στο Internet, συνέβη γύρω στα 1996, κυρίως χάρη στην έλευση του Direct Play της Microsoft, πράγμα που διευκόλυνε τις εταιρείες παραγωγής software να ενσωματώσουν στα παιχνίδια τους δυνατότητες δικτύωσης. Τα commercial online games μπορούμε να τα ομαδοποιήσουμε ανάλογα με το ίδιο το είδος τους. Έχουμε λοιπόν.
Παιχνίδια στρατηγικής
Η ίδια η μορφή των strategy games, βοηθούσε στην ομαλή διεξαγωγή παιχνιδιών στο Internet, αφού για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα τα παιχνίδια στρατηγικής ήταν term based (κάποιοι νέοι τίτλοι εξακολουθούν να παραμένουν). Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως ο ένας παίκτης έχει την δυνατότητα να ολοκληρώσει τις κινήσεις τους (στο πεδίο της μάχης) και στην συνέχεια ο άλλος παίκτης παίρνει τη σκυτάλη για να τις αντικρούσει.
Όλα αυτά, μέχρι την έλευση του Command and Conquer και ειδικότερα του Red Alert, όπου ο όρος real time strategy άρχισε να σημαίνει κάτι για τους gamers (εκτός από την ελαχιστοποίηση της ζωής των ποντικιών). Πέρα από την γενιά παιχνιδιών Command and Conquer, άλλα αρκετά δημοφιλή real time strategy στο Internet είναι τα Age of Kings (και κατά δεύτερο ρόλο το Age of Empires) της Microsoft, 7 Kingdoms κ.ά..
Στον μακρύ κατάλογο των παιχνιδιών στρατηγικής που μπορεί να παίξει κανείς στο δίκτυο, συμπεριλαμβάνονται κι άλλα ονόματα παιχνιδιών όπως το Total Annihilation, StarCraft, Dune 2000, Warcraft II και το CIV: Call to the Power.
Φαντασιώσεις με εξομοιώσεις
Οι simulators είναι ίσως η πιο ελκυστική κατηγορία των online games, τουλάχιστον στον ανδρικό πληθυσμό. Οι πιο παλιοί χρήστες στη χώρα μας θα θυμούνται το Air Warrior (ένας εκπληκτικός για τα δεδομένα της εποχής του, combat flight simulator) που αποτέλεσε πρόσφορο πεδίο εναέριων μαχών μεταξύ των μελών μιας BBS.
Περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτήν την κατηγορία παιχνιδιών παρουσιάζουν τα Combat Flight Simulator και Flight Simulator της Microsoft, ενώ κατά καιρούς κάνουν την εμφάνιση τους και τίτλοι για τους λάτρεις των ελικοπτέρων. Πέρα όμως από τα flight simulators, ένα άλλο είδος εξομοιωτών, αυτόν της εξομοίωσης αγώνων αυτοκινήτων και μοτοσικλέτας (πραγματικών, όπως το παγκόσμιο πρωτάθλημα F1 ή φανταστικών), έχει επίσης την online εκπροσώπησή του με τίτλους όπως το Colin McRae Rally (Ι και ΙΙ) και το MotorCity online.
Παιχνίδια ρόλων – Rοle Playing Games
Τα RPGs αποτελούν ίσως την μοναδική κατηγορία παιχνιδιών που συναντάμε κυκλοφορίες νέων τίτλων αποκλειστικά και μόνο για online gaming (πρώτος διδάξας το Ultima online). Με σαφείς ρίζες στα MUDs, τα online RPGs είναι ολόκληροι κόσμοι, στους οποίους μπορείς να περιπλανηθείς, να “ζήσεις” και να εργαστείς, με βασικό στόχο να “χτίσεις” το χαρακτήρα σου. Η διάρκειά τους ποικίλλει από μερικά λεπτά (ως προς την ζωή του χαρακτήρα) έως μερικά χρόνια.
Στους κόσμους των οn-line RPGs (EverQuest, Asheron’s Call, Anarchy online) υπάρχουν πόλεις που πρέπει να εξερευνήσεις και πόλεις που κτίζονται εκείνη την στιγμή, χαρακτήρες που “λειτουργούν” μέσα στο παιχνίδι για χρόνια και άλλοι που μόλις γεννήθηκαν. Κι αν για μερικούς, ένα μακρόχρονο παιχνίδι μπορεί να μοιάζει αδιάφορο, ας ρωτήσουν κάποιους άλλους χρήστες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μερικές χιλιάδες δολάρια για την αγορά ενός χαρακτήρα του Ultima online (φυσικά ανώτερου level)!.
Στα RPGs μάλιστα, οι ομάδες χρηστών που σχηματίζονται, είναι πολυάριθμες και η οργάνωσή τους δεν διαφέρει σε τίποτα από μια τυπική κοινωνική ιεραρχική δομή. Διαφορετικά παραδείγματα RPGs με multiplayer δυνατότητες είναι το Diablo (I και II) και φυσικά το… μοναδικό Baldur’s Gate. Φυσικά, τα RPGs ή τα λατρεύεις ή τα μισείς, οπότε, αν δεν σας αρέσουν σε single player mode, είναι αμφίβολο ότι θα βρείτε κάποιο άλλο ενδιαφέρον στις online μορφές τους.
Action Games – Shooters
Η πλειοψηφία του πλανήτη λατρεύει τη δράση. Διόλου περίεργα λοιπόν, τα action games διαθέτουν τους περισσότερους εκπροσώπους στο online gaming από οποιανδήποτε άλλη κατηγορία παιχνιδιών. Και πως θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα καλύτερα multiplayer games όλων των εποχών.
Όταν, π.χ., το Quake έχει τόσους πιστούς οπαδούς που δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά μόνον αυτό, είναι φυσικό επακόλουθο, το Web να έχει γεμίσει με ανεξάρτητους servers, αποκλειστικά για το Quake. Σε αυτούς μεμονωμένοι χρήστες ή ομάδες (clans) συγκρούονται ανελέητα μεταξύ τους, σε εντυπωσιακά death matches, όπου τα αντανακλαστικά είναι σίγουρα απαραίτητα (όπως επίσης και ένας… rocket launcher). Πάνω στο Quake βασίστηκαν πολλά παιχνίδια, εξίσου καταπληκτικά, όπως τα Unreal, Half Life, King Pin και Blood.
Όλα κατόρθωσαν να προσελκύσουν αρκετό ενδιαφέρον στον κόσμο των gamers και πρόσφεραν αρκετά νέα πεδία μαχών. Το περιβάλλον των action games ποικίλλει (υπόκοσμοι αμερικάνικων μεγαλουπόλεων, φουτουριστικοί χώροι) αλλά η υπόθεση παραμένει πάντα η ίδια: στο τέλος πρέπει να μείνει μόνο ένας (ή έστω να έχει πεθάνει λιγότερες φορές). Λιγότερα αιματηρά action games που μπορούν να παιχτούν online, είναι τα Hidden and Dangerous, Commandos, Desperados… και ο κατάλογος συνεχίζεται.
Αθλητικά παιχνίδια – Sport Games
Στον χώρο των online αθλητικών παιχνιδιών, δεσπόζει με χαρακτηριστική άνεση -όπως είναι αναμενόμενο- η EA Sports κυρίως με την σειρά FIFA, που έστω και με έμμεσο τρόπο υποστηρίζει το net playing (το ίδιο το παιχνίδι υποστηρίζει multiplayer mode μόνο σε IPX, ωστόσο είναι δυνατή η διεξαγωγή παιχνιδιών μέσα σε gaming networks όπως το KALI). Πέρα από τα εξαιρετικά δημοφιλή FIFA και NBA της EA Sports, στα online sport games περιλαμβάνονται και άλλοι τύποι παιχνιδιών (golf, ice hockey κ.τ.λ.).
Το μέλλον του online video gaming
Με την ταχύτητας πρόσβασης του μέσου χρήστη στο Internet, να αυξάνεται συνεχώς, σε συνδυασμό με τις βελτιστοποιήσεις που γίνονται διαρκώς στις ρουτίνες των multiplayer modes των παιχνιδιών, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το online gaming θα εξακολουθήσει να παραμένει μια από τις πιο δημοφιλείς online δραστηριότητες.
Το μυστικό της επιτυχίας όλων των online games, όπως αναφέραμε στον αρχή αυτού του άρθρου, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, ο αντίπαλος που βρίσκεται στην άλλη άκρη της γραμμής, μερικές… χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, και που πολύ πιθανά δεν μιλάει την ίδια γλώσσα με εσάς.
Πέρα από το ανθρώπινο στοιχείο -που σίγουρα προσθέτει μια διαφορετική πινελιά στο gameplay όλων των online games- οι game servers και οι gaming communities του δικτύου, αποτελούν αυτόνομες ολοκληρωμένες κοινωνίες. Ανάλογα με το ύφος και το είδος τους (commercial ή όχι), αλλά και την αισθητική τους, κάθε μια από αυτές διέπεται από το δικό της κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των μελών αλλά και τους δικούς της κανόνες. H εκμάθηση αυτών των κανόνων αλλά και κωδικών, είναι το μοναδικό κλειδί για την “επιβίωση” και την εισαγωγή ενός νέου (newbie) σε μια από αυτές τις κοινότητες.
Παιχνίδια για… 10 δευτερόλεπτα
Για πολλούς computer gamers σημαίνει ατέλειωτες ώρες πάνω από την οθόνη του υπολογιστή, πολύπλοκοι ελιγμοί, δύσκολοι γρίφοι, επικές μάχες που διαρκούν ώρες.
Ανώδυνη διασκέδαση δίχως σκέψη
Βεβαίως, η παραπάνω περιγραφή σαφώς και ανταποκρίνεται στην πλειονότητα των παιχνιδιών για PCs, ωστόσο υπάρχουν και πολύ απλούστερα παιχνίδια από τα strategy και τα FPS που τρώνε το χρόνο σας με τη …σέσουλα. Οσοι διαθέτετε PC και Windows, σίγουρα θα έχετε ανοίξει (έστω για μία φορά) κάποιο από τα παιχνίδια, που συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια το λειτουργικό της Microsoft. Το Minesweeper (o περίφημος ναρκαλιευτής) και το Solitaire (η εξίσου περίφημη πασιέντζα) συνοδεύουν τους χρήστες από τις… αρχαίες κιόλας εκδόσεις των Windows, επιτρέποντάς τους να διασκεδάσουν για λίγο, δίχως πολύ σκέψη και δίχως υπερβολική προσπάθεια.
Ό,τι πρέπει δηλαδή, για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα από τις σκοτούρες της δουλειάς (αρκεί να μη σας πιάσει ο προϊστάμενος). Παρακάτω θα αναφερθούμε, τόσο στα δύο προαναφερθέντα παιχνίδια, όσο και σε άλλα παρόμοια που κυκλοφορούν σε μορφή shareware, ή freeware στο Internet και μπορείτε να τα “κατεβάσετε” στον υπολογιστή σας εύκολα και γρήγορα.
Βεβαίως, η παραπάνω περιγραφή σαφώς και ανταποκρίνεται στην πλειονότητα των παιχνιδιών για PCs, ωστόσο υπάρχουν και πολύ απλούστερα παιχνίδια από τα strategy και τα FPS που τρώνε το χρόνο σας με τη …σέσουλα. Οσοι διαθέτετε PC και Windows, σίγουρα θα έχετε ανοίξει (έστω για μία φορά) κάποιο από τα παιχνίδια, που συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια το λειτουργικό της Microsoft.
Το Minesweeper (o περίφημος ναρκαλιευτής) και το Solitaire (η εξίσου περίφημη πασιέντζα) συνοδεύουν τους χρήστες από τις… αρχαίες κιόλας εκδόσεις των Windows, επιτρέποντάς τους να διασκεδάσουν για λίγο, δίχως πολύ σκέψη και δίχως υπερβολική προσπάθεια. Ο,τι πρέπει δηλαδή, για ένα χαλαρωτικό διάλειμμα από τις σκοτούρες της δουλειάς (αρκεί να μη σας πιάσει ο προϊστάμενος).
Παρακάτω θα αναφερθούμε, τόσο στα δύο προαναφερθέντα παιχνίδια, όσο και σε άλλα παρόμοια που κυκλοφορούν σε μορφή shareware, ή freeware στο Internet και μπορείτε να τα “κατεβάσετε” στον υπολογιστή σας εύκολα και γρήγορα.
Παιχνίδια των Windows
Μαζί με τα Windows έρχεται και μία σειρά παιχνιδιών, τα οποία αποτελούν ιδανικό σύντροφο για μία γρήγορη και ανώδυνη εμπειρία χαλάρωσης από το άγχος της καθημερινότητας. Η πασιέντζα (classic solitaire) είναι το πλέον δημοφιλές, ενώ ο ναρκαλιευτής (minesweeper) είναι το πιο …γρήγορο, καθώς ορισμένοι παίχτες τελειώνουν το beginner’s level σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Ακόμη, υπάρχουν και άλλα παιχνίδια ενσωματωμένα στα Windows, όπως η Spider Solitaire, το Hearts κ.ά.. Που θα τα βρείτε; Στο folder games του start menu σας.
Σημείωση: Τα παρακάτω παιχνίδια μπορείτε να τα κατεβάσετε από διάφορα sites και να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας, προκειμένου να τα παίζετε όποτε εσείς επιθυμείτε.
heckerBoard
Πρόκειται για μία μεταφορά του κλασικού παιχνιδιού Ντάμα στον υπολογιστή (checkers είναι η αγγλική ονομασία του ίδιου παιχνιδιού). Μικρό και χαριτωμένο, αν και με μάλλον πρωτόλεια γραφικά.
Serious Backgammon
Σε αυτό το παιχνίδι το γνωστό και αγαπημένο τάβλι (δυστυχώς, μόνο στην αγγλοσαξονική παραλλαγή που εμείς αποκαλούμε “πόρτες”) γίνεται… σοβαρό.
Acey Ducey Backgammon
Αυτό το ηλεκτρονικό τάβλι προσφέρει περισσότερες παραλλαγές (συνολικά 10), αλλά και πάλι δεν υπάρχουν τα γνωστά και αγαπητά “φεύγα” και “πλακωτό”.
DROANS
Τα γνωστά από το Tetris πολύχρωμα “τουβλάκια” εδώ είναι μάλλον πιο… επιθετικά.
Ctris 2000
Ενας ακόμη από τους (χιλιάδες) κλώνους του Tetris, το Ctris όμως απαιτεί να ταιριάξετε χρώματα, όχι σχήματα.
Tetris Adventure
Όχι, το παλιό, καλό Tetris δε μετατράπηκε σε adventure. Απλώς με όλες τις παραλλαγές και τα ηχητικά εφέ αυτού του “κλώνου”, το Tetris μετατρέπεται σε μια μικρή… περιπέτεια.
Caveman Cards
Ένα συμπαθέστατο cards game, που διαθέτει τρία ελαφρώς παραλλαγμένα γνωστά παιχνίδια (black jack, poker, hi-lo) και όμορφα αν και απλά γραφικά.
Five Hand Draw Poker
Για τους φίλους του πόκερ, μία ενδιαφέρουσα παραλλαγή που συνδυάζει το δημοφιλές παιχνίδι με όμορφα γραφικά και έξυπνο concept.
Rob’s Super Blackjack
Ο Rob του τίτλου έκανε καλή δουλειά, προσφέροντας αυτό το πολύ καλά δουλεμένο black jack, που διαθέτει ακόμη και wizard (με το εύγλωττο όνομα Merlin) για να σας καθοδηγεί.
Alchemy for Windows
Μάλλον θα χρειαστεί να κάνετε …αλχημείες για να καταφέρετε να “νικήσετε” αυτόν το συνδυασμό Dominoes, Tetris και UNO, με τα πολύ όμορφα γραφικά.
Catapults
Γνωρίζετε το connect four; Αν ναι, προσπαθήστε να φανταστείτε το ίδιο παιχνίδι με γραφικά 3D, “ζωντανούς” χαρακτήρες, βόμβες και… πρόβατα.
ConnectOrb
Αυτή είναι μια πιο “τυπική” παραλλαγή του Connect Four, με ιδιαίτερο ατού τα ωραία γραφικά και τη “δυνατή” game engine.
Happy End
Αν σας αρέσουν τα happy ends, ή… έστω το επιτραπέζιο Reversi, είναι σίγουρο, ότι θα εκτιμήσετε αυτό το παιχνιδάκι.
Oriental Puzzle Solitaire
Το παιχνίδι δεν έχει την παραμικρή σχέση με πασιέντζα (solitaire) οποιουδήποτε είδους, αλλά προσφέρει διασκέδαση με το τσουβάλι (και είναι από τα “μικρά” παιχνίδια που μπορεί να σας απασχολήσουν πολύ περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα).