Αν αγοράσατε ένα CD εγγραφής, αργά ή γρήγορα θα έλθετε αντιμέτωπος με κάποιο μηχανισμό copy protection, που θα προσπαθήσει να σας εμποδίσει να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας των παιχνιδιών, ή των CD μουσικής που έχετε στη συλλογή σας.
Προστασία CD Κατά πειρατών και αντιγραφέων
Η προστασία των CD από την αντιγραφή είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο και τα πρώτα CD Recorders που έγιναν προσιτά για απόκτηση από ιδιώτες. Ιδιαίτερα οι εταιρείες που κυκλοφορούν παιχνίδια για υπολογιστές, έχουν γίνει από την αρχή οι καλύτεροι πελάτες των εταιρειών, που κατασκευάζουν “κλειδώματα” για να εμποδίσουν την αντιγραφή ενός CD. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του copy protection είναι αμφισβητήσιμη. Για την ακρίβεια είναι μάλλον ανύπαρκτη.
Κατά κανόνα πριν ακόμη κυκλοφορήσει ένα δημοφιλές παιχνίδι, οι hackers ανά τον κόσμο έχουν κυκλοφορήσει το crack για να παρακάμψουμε την προστασία εγγραφής και να δημιουργήσουμε ένα δικό μας αντίγραφο. Ακόμη και τα λιγότερο δημοφιλή παιχνίδια απλώς χρειάζονται λίγες ημέρες, ή και ώρες από την κυκλοφορία τους, για να βρούμε στο Internet ένα patch, που θα μας επιτρέπει να αντιγράψουμε το CD.
Οι εταιρείες δεν πτοούνται από την αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που “προστατεύουν” τα CD από την αντιγραφή και συνεχίζουν να “κλειδώνουν” τα παιχνίδια που κυκλοφορούν. Τα τελευταία χρόνια και οι δισκογραφικές εταιρείες ανέβηκαν στο τραίνο του copy protection και “εξοπλίζουν” τα μουσικά CD με προστασία εγγραφής.
Αλλά αυτό που πολύς κόσμος δεν ξέρει, είναι, ότι τόσο οι δισκογραφικές εταιρείες όσο και οι εταιρείες που αναπτύσσουν ψυχαγωγικό software (παιχνίδια) είναι… παράνομες. Σχεδόν όσο και εκείνοι που αντιγράφουν τα παιχνίδια και τα audio CD για να τα πουλήσουν στη συνέχεια. Η νομοθεσία επιτρέπει (υπάρχουν δεδικασμένα) να κάνουμε αντίγραφα ασφαλείας των προγραμμάτων, ή της μουσικής που έχουμε στην κατοχή μας. Η επεξήγηση είναι απλή.
Δεν αγοράζουμε το μέσο (το CD εν προκειμένω) όπου είναι γραμμένη η μουσική ή το software. Αγοράζουμε το πνευματικό προϊόν που λέγεται μουσική ή πρόγραμμα. Οπότε και επειδή το προϊόν αυτό υπάρχει ανεξαρτήτως του μέσου στο οποίο είναι γραμμένο, μπορούμε να το αντιγράψουμε κατά βούληση. Προσέξτε όμως: για προσωπική χρήση, όχι για να το πουλήσουμε. Βεβαίως τα μονοπάτια εδώ είναι κάπως θολά και η κατάσταση δε λέει να ξεκαθαρίσει. Η “πειρατεία” έχει πολλά θύματα και μεταξύ αυτών είναι και οι χρήστες εκείνοι που απλώς θέλουν να εξασφαλιστούν από τυχόν ατυχήματα, δημιουργώντας αντίγραφα των προγραμμάτων που έχουν στην κατοχή τους.
Μέθοδοι προστασίας των CD
Η βιομηχανία software και μουσικής χρησιμοποιεί μία σειρά “λύσεων” για να προστατεύει τα CD της. Παρακάτω θα δούμε μερικές από τις δημοφιλέστερες “λύσεις”.
Phenoprotect
Είναι μια από τις “νεότερες” λύσεις, αφού άρχισε να εφαρμόζεται από το 2001. Παράγει λάθη ανάγνωσης κατευθείαν στην επιφάνεια του CD, σε περιοχές που δεν περιέχουν δεδομένα, αλλά μπορούν να διαβαστούν από τα προγράμματα. Eνα οποιοδήποτε CD εγγραφής θα σας ενημερώσει, ότι αυτά τα sectors δεν μπορούν να γραφτούν – οπότε δεν είναι δυνατόν και να αντιγραφούν. Τουλάχιστον όχι δίχως το “κλειδί”, που βρίσκεται ενσωματωμένο στο πρόγραμμα εγκατάστασης του software που περιέχει το CD. Η λύση αυτή χαρακτηρίζεται προβληματική, αφού πολλά CD δεν μπορούν να διαβάσουν ούτε και το πρόγραμμα.
CD-Cops
Οι… μπάτσοι του CD είναι απλώς μία προστασία που προστίθεται στο κυρίως εκτελέσιμο αρχείο (exe) του CD, δημιουργώντας ένα “δακτυλικό αποτύπωμα” που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο CD. Με τον τρόπο αυτό τα αντίγραφα δε γίνονται αποδεκτά. Πρόκειται για ένα αρκούντως αποτελεσματικό μέτρο, αλλά πολύ απέχει από το να είναι unbreakable, όπως θα ήθελαν οι δημιουργοί του.
Copylok
Ακόμη ένα δημοφιλές στάνταρτ copy protection της βιομηχανίας παιχνιδιών. Έχει αναπτυχθεί ειδικά για την προστασία CD από την αντιγραφή και θεωρητικά εμποδίζει κάθε είδους αντιγραφή. Βασίζεται στην αρχή της δημιουργίας ενός υδατογραφήματος πάνω στο CD κατά τη διαδικασία κατασκευής του (όταν δηλαδή τυπώνεται από την πρέσα).
Starforce
H “δύναμη των άστρων” είναι αρκούντως αποτελεσματική στο να εμποδίζει την απευθείας 1:1 αντιγραφή ενός CD με τη χρήση των ανάλογων προγραμμάτων (CloneCD, CDRWin, BlindWrite κ.λπ.), αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι καταφέρνει να εμποδίσει και τους hackers από το να δημιουργήσουν ένα crack, που επιτρέπει την αντιγραφή του CD με συμβατικές μεθόδους. Και το starforce επεμβαίνει στη “φυσική δομή” του δίσκου, βάζοντας ένα χαρακτηριστικό σημάδι (ένα ψηφιακό “κλειδί” με 14 στοιχεία) στην επιφάνεια του CD κατά τη διάρκεια της εργασίας κατασκευής του.
Discguard
Το Discguard χαρακτηρίζεται από την εταιρεία που το κατασκεύασε “anti piracy software” και λειτουργεί ως εξής: επηρεάζει (κωδικοποιεί) το βασικό εκτελέσιμο αρχείο του προγράμματος και παράλληλα εγγράφει έναν κωδικό στο CD κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του. Το CD θεωρητικά λειτουργεί μόνο, όταν το κωδικοποιημένο exe και το “κλειδί” βρίσκονται πάνω στην ίδια επιφάνεια. Και καθώς το κλειδί δεν είναι δυνατόν να αντιγραφεί, δεν είναι δυνατή η αντιγραφή ενός CD που θα λειτουργεί. Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη ούτε το Discguard μπόρεσε να “σταματήσει την πειρατεία”.
Laserlock
Πρόκειται για μία αρκετά δημοφιλή μέθοδο, που χρησιμοποιείται κυρίως από τη βιομηχανία παιχνιδιών και εφαρμογών multimedia. Χρησιμοποιεί τη γνωστή “συνταγή”: κωδικοποίηση του exe της εφαρμογής και αποκωδικοποίησή του μόνο με το “κλειδί” που βρίσκεται ενσωματωμένο στο ίδιο το CD, όπου έχει τοποθετηθεί στο “πρεσάρισμα” από την αρχική μήτρα. Το αναγνωρίζετε από ένα “κρυφό” directory που περιέχεται στο CD και το ονομάζετε Laserlock. Καθώς είναι αρκετά δημοφιλής μέθοδος copy protection, οι απανταχού hackers έχουν αναπτύξει πολλά εργαλεία για να την παρακάμπτουν τις περισσότερες φορές ωστόσο με δυσκολία.
SafeDisc
Αν ψάχνετε για το βιομηχανικό στάνταρτ στην τεχνολογία copy protection, το βρήκατε. Το Safedisc στις διάφορες εκδόσεις του είναι υπεύθυνο για το “κλείδωμα” του 90% των CD, που περιέχουν ψυχαγωγικό software. Πρόκειται για μια αξιοζήλευτη επίδοση της εταιρείας, που το κατασκευάζει και το προωθεί, ωστόσο λιγότερο αξιοζήλευτη είναι η επιτυχία του, καθώς το σύνολο των παιχνιδιών που το χρησιμοποιούν είναι δυνατό να αντιγραφούν, είτε με cracks, είτε με έξυπνες τεχνικές αντιγραφής.
Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, είναι ο γνωστός και από τα περισσότερα άλλα κλειδιά: software encryption με πολλαπλά layers σε επίπεδο exe και ψηφιακή “υπογραφή” στο CD. Υπάρχουν πολλές ακόμη μέθοδοι προστασίας, περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλείς και επιτυχημένες. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι, ότι οποιαδήποτε μέθοδος κρυπτογράφησης μπορεί να παρακαμφθεί, αρκεί να εργαστούν κάποιοι προς την κατεύθυνση αυτήν.
Πως να το παρακάμψουμε τον περιορισμό προστασίας εγγραφής των CD
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να “αναγνωρίσουμε” την προστασία εγγραφής. Κυκλοφορεί μία σειρά από utilities, που κάνουν ακριβώς αυτήν τη δουλειά: CD Inquery CD Protection Detective, CD Protection Detector, CD Protection Scout, CloneCD Database, Copy Protection Detection, PC CopyBase είναι μόνο μερικά από αυτά.
Το σύνολο των προγραμμάτων αυτών θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε το είδος της προστασίας, που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα εφαρμόσετε κάποιες απλές τεχνικές με ένα πρόγραμμα ακριβούς αντιγραφής CD (cloning) και μετά από κάποιον πειραματισμό θα πετύχετε να έχετε το δικό σας CD. Η αν προτιμάτε, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα από τα σχετικά sites στο Internet, που προσφέρουν cracks και να κατεβάσετε το κατάλληλο για το CD που έχετε στα χέρια σας. Θυμηθείτε όμως, ότι μπορείτε νόμιμα να κάνετε αντίγραφο ενός CD, του οποίου είστε ο νόμιμος κάτοχος. Σε διαφορετική περίπτωση παρανομείτε.
Πως να προστατεύσουμε τα CD μας
Με την ευκολία εγγραφής CD που δίνουν τα (φθηνά πλέον) CD Recorders, οποιοσδήποτε μπορεί να “κόψει” ένα CD. Και ενδεχομένως κάποιοι από σας ίσως να θέλουν να προστατεύσουν τα CD που δημιουργούν από τυχόν… αντιγραφείς. Ας δούμε, πώς μπορούμε πολύ απλά να δημιουργήσουμε ένα copy protected CD. Κατ’ αρχήν να πούμε, ότι κυκλοφορεί στο Internet μία σειρά προγραμμάτων (utilities), που μπορούν να κάνουν τη δουλειά αυτή εύκολα και γρήγορα (σχετικά πάντα).
Τα προγράμματα αυτά (κυκλοφορούν ως shareware ή freeware στο Internet) είναι τα: CD-Protector, Cloneaudioprotector, Easy Audio Lock, freeklock, Tzcopyprotection, Winlock. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μία από τις κοινές μεθόδους, για τις οποίες μιλήσαμε στον κύριο κορμό του άρθρου.
Ας δούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα είδος illegal TOC (προσθέτοντας ένα dummy data track) για να εμποδίσετε τυχόν αντιγραφή του CD σας. Ξεκινάμε λοιπόν, χρησιμοποιώντας ένα CD του γνωστού παιχνιδιού Heroes of Might and Magic 3, για το οποίο θέλουμε να φτιάξουμε ένα αντίγραφο, που δε θα… αντιγράφεται. Χρησιμοποιήστε το CDRWin 3.6b, ή κάποιο νεότερο και δημιουργήστε ένα image του CD (1 mode2 data track).
To CUE-file θα πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:
FILE “C:\TEMP\CRASH3.BIN” BINARY
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00
Στη συνέχεια αλλάξτε το CUE file για να μοιάζει κάπως έτσι:
FILE “C:\TEMP\CRASH3.BIN” BINARY
TRACK 01 MODE2/2352
INDEX 01 00:00:00
TRACK 02 MODE2/2352
INDEX 01 32:34:12 < Total Disc Time (32:36:12) minus 2 seconds
Με αυτόν τον τρόπο έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε ένα CD, που δεν θα αντιγράφεται. Εναλλακτικά μπορείτε να δοκιμάσετε με κάποιο από τα προγράμματα που αναφέρουμε παραπάνω. Εχουν αρκετές επιλογές και προσφέρουν πολλές δυνατότητες. Απλά να θυμηθείτε, ότι κανένα “κλειδί” δεν είναι απολύτως ασφαλές, εφόσον υπάρχουν άνθρωποι, που θα εργαστούν για να το “σπάσουν”.