Η καταναλωτική μανία του δυτικού πολιτισμού έφτασε στα άκρα

Η καταναλωτική μανία του δυτικού πολιτισμού έφτασε στα άκρα

Η καταναλωτική μανία του δυτικού πολιτισμού έφτασε στα άκρα.

Ο χάρτης του δυτικού πολιτισμού συμπεριλαμβάνει ανεπτυγμένες χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο, τεράστια οικονομική ευχέρεια και αντιλήψεις που θεωρούνται αντικειμενικά προοδευτικές εν αντιθέσει με τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο υπάρχουν και πολλά αρνητικά στοιχεία που πραγματικά δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε σε αυτήν την συνομοταξία.

Ωστόσο εμείς θα σταθούμε στο κυριότερο αρνητικό στοιχείο, την καταναλωτική μανία του κόσμου που αναμφισβήτητα βγάζει μάτια. Οι πολίτες των προηγμένων χωρών που ανήκουν στο δυτικό πολιτισμό είθισται να ψωνίζουν διάφορα πράγματα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ακόμη και αν δεν τα χρειάζονται, απλά για να ανέβει η ψυχολογική τους διάθεση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται shopping therapy, και προφανώς όλοι θα γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.

Στην Ελλάδα η καταναλωτική μανία βασίλευε μέχρι το 2010, εκεί που άρχισε η οικονομική κρίση να γίνεται αισθητή και να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Μέχρι τότε ο κόσμος έπαιρνε τραπεζικά δάνεια για να ψωνίζει σωρηδόν ακριβά ηλεκτρικά είδη ευρείας κατανάλωσης όπως smartphone, laptop, έξυπνες τηλεοράσεις, home cinema, αλλά και τα καλύτερα πολυτελέστατα αυτοκίνητα.

Όμως στην Ελλάδα όλα αυτά τα πράγματα αγοράζονταν με δανεικό χρήμα, μία συνήθεια που συνεχίζει να ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες του δυτικού πολιτισμού. Αφού ως γνωστόν μέρα-νύχτα μας βομβαρδίζουν με τέτοιου είδους απαράδεκτες αντιλήψεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media στο διαδίκτυο, και κατά συνέπεια η παρούσα νοοτροπία έχει φωλιάσει βαθιά μέσα στη συνείδησή μας που είναι δύσκολο να καταργηθεί.

Βέβαια από την άλλη πλευρά θα μου πείτε είναι μεμπτό να ψωνίζουμε πράγματα για να ανέβει η διάθεσή μας; φυσικά όχι, αλλά είναι κακό να είμαστε υλιστές και να μας ενδιαφέρουν μόνο τα υλικά αγαθά, χωρίς να δίνουμε προσοχή σε άλλα πιο ουσιώδη στοιχεία που δίνουν αξία στην ανθρώπινη υπόσταση.

Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υπερισχύει η αντίληψη sex, drugs, and Rock n’ roll, και ότι αρπάξει ο πισινός του, μία φιλοσοφία που τη μιμούνται και όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που όλα τα έφηβα άτομα έχουν ως όνειρο να γίνουν τραγουδιστές, ηθοποιοί και διάσημοι, ούτως ώστε να μπορέσουν να βγάλουν πολλά λεφτά για να κάνουν μία πολυτελή ζωή και να εξασκήσουν την ενάρετη απασχόληση που ονομάζεται καταναλωτική μανία, γιατί έτσι θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους, και να μιμηθούν τα σάπια πρότυπα του δυτικού πολιτισμού.

Από την δική μου οπτική γωνία βλέπω ότι η κατάσταση της καταναλωτικής μανίας έχει αλλοιώσει τις ηθικές αξίες των ανθρώπων, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουλήσουν μούρη με τα ακριβά τους αντικείμενα, ανεβάζοντας τα στο Facebook και το Twitter για να προκαλέσουν αίσθηση στο ευρύ κοινό, το οποίο είναι ένα γεγονός που με εξοργίζει αφάνταστα, αφού κάλλιστα θα μπορούσαν να δώσουν το ένα δέκατο από τα έξοδα που δαπάνησαν στα ψώνια τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, βοηθώντας τον ανήμπορο κόσμο να ορθοποδήσει.

Είμαι βαθιά πεπεισμένος πώς πρέπει να απαρνηθούμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και να βρούμε το νόημα της ζωής, όπου θα νοιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας, δεν θα είμαστε εγωκεντρικοί, θα προάγουμε τον εθελοντισμό και ούτω καθεξής, μήπως και γίνουμε καλύτερες προσωπικότητες.

Επίσης δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως η λατρεία του χρήματος προωθεί την απανθρωπιά, κάνοντας μας επιπόλαιους, ματαιόδοξους, μισάνθρωπους και για να τα αποκτήσουμε πατάμε επί πτωμάτων, δίχως να υπολογίζουμε τίποτα στο διάβα μας, άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως το χρήμα είναι ο Θεός που προσκυνάει ο μισός πλανήτης, αφού υποτίθεται πως μας φέρνει ευημερία, όμως ταυτόχρονα και τη δυστυχία. Και κάπως έτσι η καταναλωτική μανία του δυτικού πολιτισμού έφτασε στα άκρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας