Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην είναι καθόλου υγιής συνήθεια

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην είναι καθόλου υγιής συνήθεια

Τελικά η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην είναι καθόλου υγιής συνήθεια, όπως είθισται να νομίζει ο περισσότερος κόσμος μέχρι τώρα. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ό,τι στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν ό,τι η κατανάλωση ενός ή δύο αλκοολούχων ποτών μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Στην παρούσα διεπιστημονική μελέτη που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και την Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, και ανακάλυψαν ό,τι το ίδιο το οινόπνευμα, ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνεται, μπορεί να αυξήσει άμεσα την αρτηριακή πίεση και στη συνέχεια να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο Δρ. Iona Millwood, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε: «Για να διεξάγουμε αυτή την έρευνα χρησιμοποιήσαμε την επιστήμη της Γενετικής (σχετίζεται με τη μελέτη των γονιδίων) και μέσω αυτής της καινοτόμου στρατηγικής καταφέραμε να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις στην υγεία που προέρχονται από το αλκοόλ για να δούμε αν η μέτρια κατανάλωση είναι πραγματικά ωφέλιμη ή ελαφρώς επιβλαβής. Επίσης πρόσθεσε ό,τι οι γενετικές έρευνες μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις σχέσεις αιτίας – αποτελέσματος».

Η έρευνα περιελάμβανε 512.715 συμμετέχοντες, οι οποίοι μελετήθηκαν και παρακολουθήθηκαν σε χρονική διάρκεια 10 ετών. Στην αρχή της μελέτης, το 33% των ανδρών και το 2% των γυναικών ανέφεραν ό,τι έπιναν αλκοολούχα ποτά με μέτρια κατανάλωση τις περισσότερες ημέρεςτης εβδομάδας

Μετά από 10 χρόνια, υπήρξαν 10.000 περιστατικά εγκεφαλικού επεισοδίου και 2.000 περιπτώσεις καρδιακής προσβολής μεταξύ των συμμετεχόντων.

Μάλιστα στους 160.000 συμμετέχοντες, οι ερευνητές εντόπισαν δύο γενετικές παραλλαγές που μειώνουν σημαντικά την αντοχή του οργανισμού στην κατανάλωση του αλκοόλ. Βασιζόμενοι οι ερευνητές σε αυτά τα γονίδια κατέληξαν στο συμπέρασμα ό,τι το αλκοόλ ενισχύει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά περίπου 35% για κάθε τέσσερα πρόσθετα ποτήρια την ημέρα.

Επιπρόσθετα δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως ακόμη και η καθημερινη ελαφριά ή μέτρια κατανάλωση σε βάθος ετών μπορεί να μετατραπεί σε εθισμό, ανάλογα φυσικά με τον άνθρωπο. Επομένως με το να προφυλάσσεται κάποιος (δηλαδή κόβοντας παντελώς το αλκοόλ) θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφύγει ορισμένες κακουχίες στη ζωή του. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Διαβάστε επίσης:
Η πόλη του μέλλοντος αποτελεί σύμβολο προόδου
Τι είναι social media marketing (SMM) συμβουλές και κόλπα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας