ΑρχικήΛογισμικάΗ ουσία πίσω από τα Windows 8

Η ουσία πίσω από τα Windows 8

Πρόσφατα εγκατέστησα τα Windows 8 στον υπολογιστή μου και μέρα με τη μέρα ανακαλύπτω ότι το Metro UI είναι απλά το περιτύλιγμα ενός εξαιρετικού λειτουργικού συστήματος.

Είναι αλήθεια ότι με το πού τελειώνει η εγκατάσταση των Windows 8, η πρώτη εντύπωση ότι κάτι έχει αλλάξει (και μάλιστα πολύ) έρχεται από το Metro UI. Ωραίο νέο περιβάλλον το οποίο σίγουρα θέλει χρόνο για να το συνηθίσεις, αλλά με μία οθόνη αφής ή ένα tablet – smart PC θα αναδείξει έναν νέο τρόπο χρήσης του υπολογιστή. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πάντως (δηλαδή στα συμβατικά PCs), το πιο πιθανό είναι να ψάξετε τρόπο να επαναφέρετε το παλιό-καλό-αγαπημένο μενού των Windows 7 (προσωπικά έχω αγοράσει το Start8 της Stardock, το οποίο κοστίζει $5) και να αφήσετε το Metro μόνο για όταν έρχεται κάποιος φίλος που δεν έχει ξαναδεί τα Windows 8 και σίγουρα θα εντυπωσιαστεί.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟΤΕ ΤΑ WINDOWS 8;

Πολύ καλή ερώτηση… θα σας απαντούσα μέχρι πριν από μερικές μέρες που δεν είχα μπει στο τριπάκι της καθημερινής ενασχόλησης με το νέο OS της Microsoft. Πλέον όμως μπορώ να σας απαντήσω για πολλούς και σημαντικούς. Είναι η σημασία στη λεπτομέρεια πού κάνει τα Windows 8 να είναι πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα. Χαρακτηριστικά πού ακόμα και αν δεν “φωνάζουν” είμαι εδώ, μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε καθημερινή χρήση. Θα φέρω το παράδειγμα του νέου Task Manager, ο οποίος -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει ένα tab με την ονομασία Start-Up. Εκεί, εκτός από τα κλασικά, μπορείτε να δείτε ποιες εφαρμογές καθυστερούν τον υπολογιστή σας λίγο ή πολύ και αφού παίξετε μαζί τους, μπορείτε να κάνετε ένα γρήγορο benchmark του πόσο γρήγορα ξεκινά ο υπολογιστή σας. Αν μάλιστα, το σύστημα ανακαλύψει ότι κάποια εφαρμογή το καθυστερεί πολύ, θα σας ενημερώσει (στη δική μου περίπτωση ήταν ένα control panel της HP για τον εκτυπωτή μου). Υπάρχουν και άλλα αντίστοιχα παραδείγματα (όπως ο πολύ καλύτερος Defender) και γενικότερα η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι εντυπωσιακή.

Εκτός από πιο εύχρηστος, ο Task Manager των Windows 8 περιλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά με σημαντικότερο όλων το νέο tab Start-up.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της απόδοσης, και όχι μόνο σε νέους υπολογιστές. Τα Windows 8 είναι γρήγορα, πολύ γρήγορα και εκεί που κάνουν πραγματικά τη διαφορά είναι στον χρόνο εκκίνησης. Ο υπολογιστής μου ξεκινά σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, ενώ με τα Windows 7 χρειαζόταν τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο. Ακόμα και τα παιχνίδια παίζουν… σφαίρα και γενικότερα η αίσθηση που δίνεται είναι ότι τα πάντα είναι πολύ πιο ελαφριά. Στην πραγματικότητα είναι; Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, στην τελική το αποτέλεσμα μετράει…

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ;

Η άποψή μου είναι ναι! Ειδικά αν προλάβετε την προσφορά της Microsoft που σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε αναβάθμιση με €30, πρόκειται για πραγματικό super deal. Τα Windows 8 είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, οπότε αν δεν είστε fans του Linux ή του MacOS, μη το καθυστερείτε 🙂

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166