ΑρχικήΟχήματαPeugeot 207 1.6 vs Skoda Fabia 1.6

Peugeot 207 1.6 vs Skoda Fabia 1.6

Το γεγονός ότι η κατηγορία των σουπερμίνι τείνει να πλησιάσει σε διαστάσεις τη μικρομεσαία αυτόματα αλλάζει κάπως τα δεδομένα. Βλέπετε, ένα σουπερμίνι με κινητήρα άνω των 1.400 κ.εκ. μετατρέπεται σε βασικό αυτοκίνητο για μία ολιγομελή οικογένεια. Φυσικά, υποψήφιοι για να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα είναι και εκείνοι οι οποίοι δεν καλύπτονται από την ιπποδύναμη των μικρότερων κινητήρων και αναζητούν το κάτι παραπάνω.

Με την ευκαιρία της άφιξης της Fabia Bicolore στην ελληνική αγορά σκεφτήκαμε ότι θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον μία δοκιμή ανάμεσα σε δύο από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα στα 1.600 κ.εκ. Έτσι, το head-to-head ανάμεσα στην έκδοση Sport της Fabia και την παραπλήσια σε τιμή έκδοση Executive του Peugeot 207 είναι γεγονός και ελπίζουμε τα συμπεράσματά μας να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το αυτοκίνητο που σας ταιριάζει.

Η εμφάνιση είναι θέμα υποκειμενικό…

…λέει το αξίωμα, και είμαστε υποχρεωμένοι να το σεβαστούμε. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι η Fabia, παρά το γεγονός ότι είναι νέο μοντέλο, μοιάζει, με την bicolore έκδοση (τη διχρωμία του αμαξώματος), να ξανανιώνει. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι στην περίπτωση που αγοράσετε τη Fabia bicolore θα δείτε αρκετά κεφάλια να γυρίζουν απορημένα προς το μέρος σας και… οι κάτοχοί τους να αναρωτιούνται πόσο άλλαξε το αυτοκίνητο με την “ένεση” διχρωμίας που δέχτηκε. Από την άλλη πλευρά, το γνώριμο σε όλους αμάξωμα του 207 δεν υστερεί σε τίποτα, καθώς είναι πολύ σύγχρονο, απλώς -λόγω του ότι υπάρχουν αρκετά ανάμεσά μας- του λείπει το στοιχείο της έκπληξης. Εκπέμπει όμως θα λέγαμε μια πιο πολυτελή αύρα.

Στο δρόμο…

…τα δύο αυτοκίνητα συμπεριφέρονται μεν διαφορετικά αλλά με κοινό παρονομαστή την ασφαλέστατη οδική συμπεριφορά, που τα κατατάσσει στις κορυφαίες θέσεις της κατηγορίας. Η διαφορά τους έγκειται στο ότι η Fabia στη συγκεκριμένη έκδοση -Sport- είναι προσανατολισμένη στη σβέλτη οδήγηση, με πιο σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης αλλά και με ελαστικά χαμηλότερου προφίλ -νούμερο 205/45 R16-, τα οποία βελτιώνουν αισθητά την κατευθυντικότητα και το κράτημα στις στροφές με τίμημα τον τομέα της άνεσης, καθώς οι κακοτεχνίες του οδοστρώματος γίνονται ιδιαίτερα αισθητές, ενώ η ανάρτηση τερματίζει σχετικά εύκολα στις εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος.

Το Peugeot από την άλλη πλευρά δείχνει σαφώς πιο πολιτισμένο στο δρόμο και η ανάρτησή του αποσβένει καλύτερα τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Οι κλίσεις στις στροφές όταν ο οδηγός αποφασίσει να ανακαλύψει τα όριά του είναι μεγαλύτερες από ό,τι στη Fabia, αλλά ποτέ δεν θα τρομάξει τον οδηγό του με απότομες αντιδράσεις. Το τιμόνι είναι σαφές και στις δύο περιπτώσεις, με το ηλεκτροϋδραυλικό της Fabia να κερδίζει στα σημεία λόγω του ότι έχει πιο καλό “βάρος” και αμεσότητα, καθώς το τιμόνι του 207 με την ηλεκτρική υποβοήθηση μοιάζει κάπως ελαφρύ, παρά την προοδευτική αύξηση του βάρους όσο αυξάνεται η ταχύτητα.

Στις επιδόσεις η μεγαλύτερη ιπποδύναμη του Peugeot -110 ίπποι έναντι 105- αντισταθμίζεται από το μεγαλύτερο βάρος του -1.300 κιλά έναντι 1.070- αλλά και από τις κοντύτερες σχέσεις του κιβωτίου της Fabia. Έτσι τα 100 χλμ./ώρα από στάση έρχονται σε 10,1 δευτ. με τη Fabia, ενώ το Peugeot τα φτάνει σε 10,6 δευτ. Οι πιο μακριές σχέσεις του Peugeot φαίνονται στην τελική ταχύτητα, η οποία φτάνει τα 194 χλμ./ώρα, ενώ η Fabia τερματίζει στα 190 χλμ./ώρα. Έτσι κι αλλιώς οι διαφορές είναι αμελητέες, οπότε μιλάμε για αυτοκίνητα με παραπλήσιες επιδόσεις.

Ξεκάθαρη υπεροχή του Peugeot υπάρχει στην περίπτωση ενός μακρινού ταξιδιού, καθώς η καλύτερη ποιότητα κύλισης σε συνδυασμό με τον πολύ λιγότερο θόρυβο που εισέρχεται στην καμπίνα των επιβατών και την προσανατολισμένη στην άνεση ανάρτηση προφέρουν στους επιβάτες πιο άνετο ταξίδι.

Το τελικό συμπέρασμα σχετικά με την οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, παρά το ότι δεν βγάζει νικητή, λόγω της πολύ καλής απόδοσης και των δύο αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο τομέα, μπορούμε να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο λόγω της διαφορετικής προσέγγισης των δύο αυτοκινήτων.

Εσωτερικά…

…τα δύο αυτοκίνητα ακολουθούν διαφορετική λογική, με αυτό της Fabia να είναι πιο εργονομικό και αυτό του 207 να είναι πιο όμορφο. Η ειδοποιός διαφορά δείχνει να είναι στην ποιότητα κατασκευής, με τη Fabia να υπερέχει. Η “γερμανική” ποιότητα του Skoda κερδίζει άνετα το Peugeot. Βέβαια η γαλλική κατασκευή έχει το ελαφρυντικό ότι ήταν υπέρ το δέον ταλαιπωρημένη από “άγρια” δημοσιογραφικά χέρια, ενώ από την άλλη πλευρά η Fabia έμοιαζε να είναι λιγότερο κακομεταχειρισμένη.

Συνολικά πάντως η κατασκευή της Fabia στο εσωτερικό μοιάζει καλύτερη, ενώ ισοπαλία υπάρχει και στην ποιότητα των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί. Οι χώροι για τους εμπρός και πίσω επιβάτες είναι παραπλήσιοι, ενώ και στα δύο αυτοκίνητα ο οδηγός θα βολευτεί το ίδιο εύκολα, μιας και ευνοείται από τις πολλές ρυθμίσεις του τιμονιού και των καθισμάτων. Υπεροχή της Fabia υπάρχει σχετικά με το χώρο αποσκευών, ο οποίος φτάνει τα 300 λίτρα, έναντι των 270 που χωρά το Peugeot.

Ο εξοπλισμός είναι ικανοποιητικός και στα δύο αυτοκίνητα, με το Peugeot να υπερέχει ελαφρά στα σημεία καθώς προσφέρει επιπλέον ηλεκτρικούς καθρέπτες, δύο επιπλέον αερόσακους -6 έναντι 4-, υποβραχιόνια για τους εμπρός επιβάτες καθώς και αυτόματο διζωνικό κλιματισμό αντί για air condition. Kαι τα δύο περιλαμβάνουν στοιχεία εξοπλισμού, όπως ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός, ράδιο-CD, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, προβολείς ομίχλης, και δερμάτινο τιμόνι και λεβιέ ταχυτήτων.

Η Fabia διαθέτει επιπλέον του Peugeot σπορ καθίσματα και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών. Η τιμή απόκτησης του Peugeot 207 Executive φτάνει τα 15.790 ευρώ, ενώ αυτή της Fabia Sport τα 15.390 ευρώ. Η τιμή είναι παραπλήσια, αλλά το γεγονός ότι η Skoda προσφέρει -μέχρι το τέλος Αυγούστου- δωρεάν το bicolore, αποτελεί ένα ακόμη αβαντάζ. Να σημειώσουμε ότι η έξτρα χρέωση για το bicolore θα φτάνει τα 800 ευρώ.

Συμπερασματικά…

…είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δύο αυτοκίνητα που έχουν όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν στην κατηγορία τους. Σχετικό προβάδισμα για την τελική επιλογή αποκτά η Fabia, καθώς πρόκειται για ένα πιο ποιοτικό αυτοκίνητο με καλύτερους χώρους για τις αποσκευές, κάτι που ενδεχομένως να ενδιαφέρει ιδιαίτερα το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται τα δύο αυτοκίνητα, ενώ δεν υστερεί σε κανέναν επιμέρους τομέα της συγκριτικής δοκιμής.

Eπίσης, στην bicolore έκδοση, αποκτά πολύ ξεχωριστή εμφάνιση, γεγονός που επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην τελική επιλογή. Από την άλλη πλευρά, το Peugeot έχει να αντιπαρατάξει τη μεγαλύτερη άνεση στο ταξίδι και τα πέντε αστέρια που κέρδισε στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, έναντι των τεσσάρων της Fabia.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166