Η Tesla ίσως ξεκινήσει υπό προϋποθέσεις την εξόρυξη και τη διύλιση λιθίου για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της εάν το απαιτήσει η κατάσταση. Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ημέρας Μπαταρίας του περασμένου Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα ήρθαν στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες για αυτό το θέμα.
Κατά τη διάρκεια της Ημέρας Μπαταρίας που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, ο Elon Musk παρουσίασε διαφορές καινοτομίες της Tesla, όπως το 4680 Cell και το νέο Model S Plaid. Ωστόσο, αυτό που δεν έγινε κατανοητό και σαφές, ήταν ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εμφανίστηκαν δύο εκπρόσωποι αμερικανικών εταιρειών (Livent και Albermarle) που συμμετείχαν στην εξόρυξη λιθίου, κάτι που δεν κολλούσε με την όλη κατάσταση.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Elon Musk δήλωσε στο Twitter ότι «δεν ήταν σκόπιμο», απλώς θέλαμε να δείξουμε ότι θα μπορούσαμε θεωρητικά να μετατρέψουμε ολόκληρο το στόλο των αμερικανικών οχημάτων χρησιμοποιώντας μόνο λίθιο που εξάγεται από τη Νεβάδα, δηλαδή από μία και μόνο πολιτεία των ΗΠΑ. Η Tesla θα εκτελέσει την εξαγωγή λιθίου μόνο αν καταστεί απαραίτητο. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Βρήκαμε επίσης έναν τρόπο για την εξαγωγή λιθίου χρησιμοποιώντας NaCl (επιτραπέζιο αλάτι)».
Το άρθρο που αναφέρει τι συνέβη προέρχεται από τους Financial Times και εξηγεί επίσης μερικές από τις κινήσεις που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν στο μέλλον ο Elon Musk και η Tesla. Η εταιρεία φέρεται να αγόρασε 40 εκτάρια γης στη Νεβάδα και πολύ πιθανόν να προορίζεται για εγκαταστάσεις που θα διυλίζετε το λίθιο. Ωστόσο υπάρχει μία ακόμη σημαντική παράμετρος στο όλο ζήτημα, οι άδειες εξόρυξης για να εγκριθούν ενδεχομένως να χρειαστεί να περάσουν μερικά χρόνια, λόγω της γραφειοκρατίας και των πολύπλοκων διαδικασιών.
Αυτό που αναφέρει το Financial Times είναι ο σκεπτικισμός σχετικά με αυτό το τολμηρό εγχείρημα που ενδεχομένως να προβεί η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία, αφού θα ήταν περισσότερο ένα πείραμα παρά μια πραγματική παρέμβαση στην αγορά εξόρυξης λιθίου. Επί της ουσίας είναι ένας τρόπος για να δώσει στους προμηθευτές να καταλάβουν πως εάν δεν ανταποκριθούν στις ανάγκες της Τέσλα, τότε θα μπορούσε να το κάνει από μόνη της.
Μία άλλη λογική πίσω από αυτό το φιλόδοξο έργο, είναι ότι θέλει να δώσει ώθηση στην εγχώρια μεταλλευτική βιομηχανία (με παράλληλο σκοπό την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Tesla) προσπαθώντας να μετατοπίσει το κέντρο βάρους από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θεωρώντας ότι η πρώτη κατέχει το 80% της αγοράς παραγωγής. μπαταριών και των συναφών εξαρτημάτων.