Τελικά οι μικροί κατασκευαστές ποτέ δεν πεθαίνουν. Ούτε οι κρίσεις τους αγγίζουν, ούτε οι συγχωνεύσεις, ούτε ακόμα και αυτή η παγκοσμιοποίηση της αγοράς. Αυτή τη φορά δεν ψάχνουμε το ιστορικό κάποιας εγγλέζικης εταιρείας (σε αυτό το νησί υπάρχουν πολλές) αλλά μίας ιταλικής εταιρείας, που ξέφυγε από το μαντρί της Fiat. Αναφερόμαστε στην εταιρεία Isotta Fraschini Fabbrica Automobili spa. – όπως είναι η πλήρης ονομασία της – η οποία το 1993 πραγματοποίησε μία δυναμική επιστροφή στη «πιάτσα» υπό νέα ηγεσία.
Ο Giuliano Malvino είναι ιταλός επιχειρηματίας αλλά στα αυτοκινητιστικά δρώμενα έγινε ευρύτερα γνωστός από την σχεδίαση και κατασκευή ενός πολυτελούς τετρακίνητου οχήματος εκτός δρόμου, στη δεκαετία του 80 με την ονομασία Raytone-Fissore. Η εταιρεία Fissore αγόρασε τα δικαιώματα του ονόματος Isotta Fraschini το 1993 και στρώθηκε αμέσως στη δουλειά. Το αποτέλεσμα ήταν το μοντέλο Isotta Fraschini T8 και μετά το T12 Coupe.
Συμφωνία με την Audi
Σε ότι αφορά το T8 η εταιρεία του Fissore πραγματοποίησε μία συμφωνία με την Audi για την προμήθεια επιμέρους μηχανικών τμημάτων που θα μείωναν το συνολικό κόστος παραγωγής του Τ8. Έτσι λοιπόν κινητήρας, σύστημα μετάδοσης, κιβώτιο, αναρτήσεις και φρένα προέρχονται από το αλουμινένιο Audi A8. Βεβαίως όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στο σώμα της Isotta T8 αν δεν υπήρχε και το κατάλληλο δάπεδο που θα στηρίζονταν. Έτσι το μεταξόνιο και τα μετατρόχια είναι παρεμφερή με αυτά του Audi A8.
Το αμάξωμα είναι ανοιχτό και είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από αλουμίνιο. Ωστόσο στη δομή του αμαξώματος έχει χρησιμοποιηθεί και χάλυβας, εκεί όπου χρειάζονται ενισχύσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανοιχτό αυτοκίνητο και η μεγαλύτερη δυνατή ακαμψία, επιβάλλεται.
Με συνολικό μήκος 4,53 μ. πλάτος 1,89 μ. το T8 δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ένα μικρό roadster. Περισσότερο με μεγάλο τετραθέσιο ανοιχτό αυτοκίνητο μοιάζει παρά με διθέσιο μοντέλο. Και όμως η Isotta T8 είναι αυστηρά διθέσιο μοντέλο αλλά ιδιαίτερα φιλόξενο για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους.
Υπάρχουν δύο τύποι σε ότι αφορά την οροφή. Στην έκδοση με τη μαλακή οροφή υπάρχει χώρος πίσω από τα καθίσματα και μέσα στο χώρο αποσκευών που φιλοξενεί την οροφή όταν… πέσει. Παράλληλα υπάρχει και μία έκδοση με σκληρή αφαιρούμενη οροφή που όταν χρησιμοποιείται δίνει στο μοντέλο αέρα coupe αυτοκινήτου.
Σχεδιαστικά άτολμο
Σχεδιαστικά θα λέγαμε ότι η Isotta T8 δεν συναρπάζει με το προωθημένο της αισθητικής της. Πολύ χρώμιο στη μάσκα, συντηρητικές γραμμές αλλά και ουρά που παραπέμπει στο οχτακύλινδρο μοντέλο Monterosa που σχεδιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 40! Συντηρητική σχεδίαση διακατέχει και τον εσωτερικό διάκοσμο ωστόσο τα υλικά είναι ποιοτικά και το δέρμα κάνει αισθητή την παρουσία του.
Τεχνολογικά η Isotta T8 φορά τον V8 κινητήρα 4.2 λίτρων της Audi με την ισχύ των 300 ίππων στις 6.000 σ.α.λ. και την ροπή των 40,5 χλγρ/3.300 σ.α.λ. Η μετάδοση της κίνησης αφορά και τους τέσσερις τροχούς (έχει υιοθετηθεί το σύστημα Quattro της Audi) και πραγματοποιείται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου Tiptronic με τέσσερις σχέσεις. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει σε πόσα δευτερόλεπτα πραγματοποιείται η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα όμως η τελική ταχύτητα φθάνει τα 251 χλμ/ώρα (ελπίζουμε όχι με την οροφή κατεβασμένη).
Η Isotta Fraschini T8 απευθύνεται κυρίως στην αμερικανική αγορά, και σε μικρότερο βαθμό στην Ευρώπη. Το μοντέλο έκανε τρία χρόνια για να μπει στην παραγωγή ενώ οι εκτιμήσεις για τον όγκο παραγωγής κάνουν λόγο για 5.000 μονάδες ετησίως. Η κατασκευή του Τ8 πραγματοποιείται στη Νότια Ιταλία. Σε ότι αφορά το μοντέλο T12 που συμμετέχει στην κατηγορία μοντέλων coupe 2+2 θέσεων η εταιρεία έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να το εφοδιάσει με έναν δωδεκακύλινδρο κινητήρα πιθανά τον W12 του ομίλου VAG.