ΑρχικήGadgetJays a-JAYS Four (ψείρες ακουστικά)

Jays a-JAYS Four (ψείρες ακουστικά)

Η Jays είναι μία σουηδική εταιρεία που κατασκευάζει αποκλειστικά ακουστικά και όχι άλλα προϊόντα ήχου και υπόσχεται πολύ καλή ποιότητα ήχου και υψηλά ποσοστά άνεσης σε αρκετά προσιτές τιμές. Τα a-Jays Four είναι εκείνο το μοντέλο που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ολόκληρη της οικογένειας προϊόντων της συγκεκριμένης εταιρείας. Για αυτό λοιπόν τα κατεβάσαμε από το ράφι του καταστήματος και μετά από μία εβδομάδα δοκιμών σάς τα παρουσιάζουμε!

Πρόκειται καταρχάς για ένα ζευγάρι ακουστικών τύπου «canalbuds», τα οποία μπαίνουν ελάχιστα στο κανάλι του αυτιού, ώστε να βολεύουν τους ανθρώπους που αισθάνονται άβολα με αμιγώς in-ear υλοποιήσεις, και χρησιμοποιούν ένα λαστιχένιο τμήμα γύρω από την περιοχή του ηχείου, το οποίο εκτελεί τρεις λειτουργίες: προσφέρει στο ακουστικό τη στήριξη που χρειάζεται χωρίς να ενοχλεί, μειώνει τους εξωτερικούς θορύβους και ταυτόχρονα αυξάνει την απόδοση των μπάσων. Στην καλόγουστη και λειτουργική συσκευασία προσφέρονται πέντε ζευγάρια λαστιχένιων τελειωμάτων σε διαφορετικό μέγεθος, ώστε ο κάθε ακροατής να βρει ακριβώς αυτό που του ταιριάζει, κάνοντας πιθανόν και συνδυασμούς.

Μιας που τα αυτιά δεν είναι ποτέ ακριβώς τα ίδια, μετά από δοκιμές βρήκα πως στο δικό μου δεξί αυτί ταιριάζει καλύτερα ένα νούμερο μεγαλύτερο απ’ ό,τι στο αριστερό. Τα a-Jays Four μπορεί να μην προσφέρουν πχ καλώδια αυξομειωνόμενου μήκους ή διαχωριστή, όπως τα μικρότερα μοντέλα της σειράς, διαθέτουν όμως μικρόφωνο και χειριστήριο με τρία κουμπιά, ακριβώς όπως των ακουστικών της Apple: δύο για χειρισμό του ήχου και ένα για επιλογή, απάντηση και τερματισμό μιας κλήσης.

Τα ακουστικά είναι κατασκευασμένα στο εξωτερικό τους μέρος από σκληρό πλαστικό με βαφή αλουμινίου σε σχήμα που ακολουθεί τις καμπύλες των αντιχείρων και μάλιστα στο δεξί ακουστικό υπάρχει ένα μικρό και διακριτικό στην όψη αλλά διακριτό στην αφή εξόγκωμα, για να καταλαβαίνετε άμεσα αν έχετε φορέσει το σωστό ακουστικό στο σωστό αυτί, χωρίς να τα βγάλετε και να τα κοιτάξετε ή να ψάξετε το χειριστήριο.

Το τελείωμα του καλωδίου στο γνωστό βύσμα των 3,5 χιλιοστών έχει σκληρότερο πλαστικό, για να μην κόβεται, και καταλήγει από μόνο του σε σχήμα L, ώστε να μην ταλαιπωρείται άδικα το καλώδιο, αφού ούτως ή άλλως τις περισσότερες φορές γωνία σχηματίζει. Αφήσαμε για το τέλος το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό, που είναι ο σχεδιασμός του καλωδίου: πρόκειται για πεπλατυσμένο καουτσούκ με τη μορφή μιας μεγάλης, λευκής (ή μαύρης) χυλοπίτας, το οποίο, διατείνεται η Jays, είναι πολύ δύσκολο να μπλεχτεί.

Υπόσχεση που τηρείται και με το παραπάνω! Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να το φέρουμε σε δύσκολη θέση, τυλίγοντάς το, πλάθοντάς το στα χέρια μας, τοποθετώντας το στις τσέπες μας σε κουβάρι, αλλά κάθε φορά αρκούσε ένα απλό τίναγμα για να ξετυλιχτεί και να είναι έτοιμο προς χρήση μέσα σε τρία δευτερόλεπτα το πολύ!

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά αυτό το χαρακτηριστικό θα αρκούσε για να το αγοράσω τουλάχιστον εγώ, που έχω χάσει αφενός πολύ χρόνο ξεμπλέκοντας καλώδια ή μαθαίνοντας ειδικούς κόμπους και αφετέρου κάμποσα χρήματα σε διάφορες υλοποιήσεις που υπόσχονται να διατηρούν τα καλώδια άθικτα μέσα στις τσέπες, τσάντες, πορτοφόλια κ.α.

Το πεπλατυσμένο καλώδιο έχει των a-Jays Four φαίνεται πολύ ανθεκτικό και αντέξει ήδη σε διάφορες, όχι τόσο ιδανικές συνθήκες: απότομα τραβήγματα από σκαλώματα σε πόμωλα πόρτας, τέντωμα μέσα από ρούχα και τραβήγματα για να βγει από τσέπες στενού τζιν.

Το ψηφιακό μικρόφωνο είναι πολύ αρκετά πιο ήσυχο από το μικρόφωνο του iPhone 4, χωρίς όμως να προσδίδει στο τηλέφωνό σας το ασύληπτο επίπεδο μείωσης θορύβων του μικροφώνου του iPhone 4S. Από την άλλη μεριά του χειριστηρίου τα κουμπιά είναι πολύ θετικά στο πάτημα και δίνουν άμεσα τη σωστή αίσθηση ότι έκανες την επιλογή, χωρίς να σε δυσκολεύουν στην πίεση.

Το μέγεθος και η τοποθέτησή τους ακυρώνουν την πιθανότητα να πατήσεις δύο ταυτόχρονα κατά λάθος, ενώ ο σχεδιασμός του μεσαίου (κοιλότητα προς τα έξω, αντί για προς τα μέσα που έχουν τα volume up και down) το κάνει άμεσα αντιληπτό, χωρίς το δάχτυλο να ψάξει αν είναι πράγματι αυτό το σωστό κουμπί για να απαντήσεις μια κλήση. Σίγουρα πρόκειται για λεπτομέρεια, η οποία όμως κάνει τη διαφορά και δείχνει μια προσεγμένη κατασκευή έναντι κάποιας λιγότερο.

Φυσικά δεν θα ήταν δοκιμή ακουστικών, αν δεν αναφερόμασταν στην ηχητική απόδοση των a-Jays Four. Τέλειος ο σχεδιασμός, βολικότατα τα χαρακτηριστικά και πολύ καλό το μικρόφωνο, αλλά από ένα ακουστικό τέτοιας κατηγορίας τιμής θέλεις και να ακούγεται καλά και σωστά. Ακούγεται; Φυσικά! Χάρη στη μείωση των εξωτερικών θορύβων, το καλό είναι πως δεν θα χρειάζεται να έχετε ψηλά την ένταση και θα ταλαιπωρείται έτσι λιγότερο τα αυτιά σας σε μακροπρόθεσμη βάση· το «κακό» από την άλλη πλευρά είναι πως, αν είχατε συνηθίσει (όπως εγώ) να έχετε μουσική 128Kbps στη συσκευή σας, αφού με τα προηγούμενα ακουστικά δεν καταλαβαίνατε διαφορά στην ποιότητα, τώρα θα θελήσετε σίγουρα να έχετε καλύτερης ποιότητας αρχεία και στο τέλος δεν θα σας φτάνει ο χώρος!

Ο ήχος τους, κυρίως αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ξανά τέτοιας τεχνολογίας ακουστικά, θα σας εκπλήξει με την εξαιρετική ισορροπία και την πάρα πολύ καλή πιστότητα. Η ένταση είναι κάτι που έρχεται αβίαστα, χωρίς την παραμικρή παραμόρφωση και φτάνει σε …ενοχλητικά (για τα αυτιά, όχι για τη ποιότητα της μουσικής) επίπεδα, οπότε καλύτερα να κινείστε στη μέση του ρυθμιστικού έντασης ή να ορίσετε όριο από τη συσκευή σας.

Σε rock μουσικά κομμάτια η απόλαυση είναι εγγυημένη, ενώ σε rock ‘n’ roll ακούσματα ο ρυθμός θα φτάσει να οδηγεί τους χτύπους της καρδιάς σας! Όπου απαιτούνται γρήγορες αλλαγές τα a-Jays Four παρουσιάζουν μεγάλη ευελιξία, χωρίς να χάνουν πληροφορία και χωρίς να μπερδεύουν τους ήχους, ενώ στην κλασική μουσική τα όργανα είναι αντίστοιχα άκρως διακριτά, το καθένα με τη δική του χροιά.

Σε jazz ακούσματα τα Four πλάθουν με τα λεπτά ηχοχρώματα μια υπέροχη ατμόσφαιρα, ενώ στη blues θα σας μεταφέρουν με πιστότητα όλα τα συναισθήματα των ανδρικών και γυναικείων φωνών που συνοδεύουν τις …κλαιόμενες κιθάρες και τα αισθησιακά πλήκτρα. Φαίνεται μάλιστα πως ταιριάζουν πολύ καλύτερα σε αυτά τα ήδη μουσικής, παρά πχ στην κλασική κι αυτό εξαιτίας σε μια ιδιομορφία τους που προέρχεται από το σχεδιασμό τους.

Οι λαστιχένιες άκρες που αναφέραμε πριν αυξάνουν μεν την απόδοση των μπάσων χωρίς να τα παραμορφώνουν, αλλά όσο οι συχνότητες χαμηλώνουν παρατηρούμε μία ελαφρά αύξηση στη διάρκεια των χαμηλών, που φτιάχνει μεν μια πολύ καλή ατμόσφαιρα (όπως θα ήταν σε κάποιον αντίστοιχο μουσικό χώρο), αλλά μπορεί να ενοχλήσει κάπως τους θιασώτες της απόλυτης πιστότητας.

Σημαντική ηχητική λεπτομέρεια. Λόγω και πάλι του σχεδιασμού τους (πεπλατυσμένο σχήμα και μεγαλύτερο βάρος από τις λοιπές κατασκευές), τα καλώδια μεταφέρουν ήχο αν χτυπούν ελαφρά σε ρούχα, φερμουάρ κ.α., αλλά υπάρχει ένας πολύ καλός τρόπος για να το αποφύγετε αυτό: να περάσετε το καλώδιο γύρω από τα αυτιά σας. Έτσι και θα γλιτώσετε από τα ενοχλητικά «νταπ ντουπ» των καλωδίων αλλά και σε συνθήκες έντονης άθλησης (πχ γρήγορο τρέξιμο) ο ιδρώτας δεν θα τα επηρεάσει στην τοποθέτησή τους.

Σχεδιαστική λεπτομέρεια: βγαίνουν σε λευκό και μαύρο, για να ταιριάζουν απόλυτα με το χρώμα του iPhone σας!

Τα a-Jays Four μάς άρεσαν πάρα πολύ! Δεν θα αντικαταστήσουν φυσικά κατασκευές και μοντέλα που στοχεύουν στην απόλυτη ηχητική πιστότητα, αλλά θα σας βολέψουν απίστευτα στην καθημερινή σας ζωή, κυρίως χάρη στο καλώδιο που δεν μπλέκεται και στο πολύ καλό μικρόφωνο που ακυρώνει την ανάγκη για διπλή λύση ―ακουστικών και hands-free, ενώ θα σας χαρίσουν πολλές ώρες μουσικής απόλαυσης με ζεστό και δυνατό ήχο σε ποιότητα που σίγουρα δεν θα περιμένατε.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166