Jeep Patriot vs Toyota RAV4 Σύγκριση

Jeep Patriot vs Toyota RAV4 Σύγκριση

Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς ότι η Jeep είναι πρωτοπόρος στην κατασκευή οχημάτων της συγκεκριμένης κατηγορίας. Γι’ αυτό άλλωστε της έχει δώσει και το όνομά της. Πολύ λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το νεωτερίζοντα όρο SUV. Όλα τα ψηλά οχήματα, για τους περισσότερους, ονομάζονται (και θα ονομάζονται) «jeep».

Κόντρα στην παράδοση, το Jeep Patriot δεν έρχεται ως δυνάστης στη “μάχη”, αλλά ως σφετεριστής της θέσης που κατέχει το RAV4. Αν και αναμφισβήτητος κριτής είναι η αγορά, μπορούμε να δούμε αν το Patriot έχει τα τυπικά εχέγγυα για να αναχαιτίσει τον εξ Ανατολών “πύραυλο”,όπως υπονοεί και το όνομά του.

Mε στυλ και φαντασία

Το κυριότερο προτέρημα του Patriot είναι σίγουρα η εμφάνισή του. Συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει τα Jeep δημοφιλή σε πολλές αγορές. Το τετραγωνισμένο του look σε συνδυασμό με τη μάσκα με τις επτά γρίλιες περιγράφει ένα κλασικό off road αυτοκίνητο με αμερικανικές καταβολές. Το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι σίγουρα πιο επιθετικό από αυτό του RAV 4, με το οποίο έρχεται αντιμέτωπο.

Το Τοyota μοιάζει πιο πολιτισμένο και περισσότερο προσανατολισμένο στην καθημερινή χρήση. Οι κλασικές, πλέον, γραμμές του είναι πιο λιτές και κομψές σε σχέση με τον ανταγωνιστή του, που επιβάλλεται με την πρώτη ματιά.

Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με δύο από τα καλύτερα αυτοκίνητα του είδους στην άσφαλτο. Η Jeep αφήνει τα αυτοκίνητα που ήταν “δύστροπα” στην άσφαλτο και εξαιρετικά στο χώμα και προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα δύο. Το Patriot είναι πραγματικά πολύ καλό στο δρόμο και, αν εξαιρέσουμε τις κάπως ξερές αναρτήσεις, το ταξίδι μαζί του είναι πραγματική απόλαυση. Η ποιότητα κύλισης είναι κορυφαία, ενώ και οι αεροδυναμικοί θόρυβοι είναι περιορισμένοι.

Το RAV4, από την πλευρά του, έχει ήδη γράψει ιστορία με την οδική του συμπεριφορά. Ακόμα και πιεσμένο σαν … coupe, παίρνει μικρές κλίσεις και είναι εξαιρετικά σταθερό κάτω από όλες τις συνθήκες. Αν εξαιρέσουμε κάποιους αεροδυναμικούς θορύβους στις υψηλές ταχύτητες, πράγμα φυσικό για αυτοκίνητο τέτοιου μεγέθους, ο οδηγός δεν θα αντιληφθεί ποτέ ότι δεν οδηγεί καθαρά ασφάλτινο αυτοκίνητο.

Στο χώμα και τα δύο αυτοκίνητα παίρνουν επίσης υψηλό βαθμό, με το RAV4 να ξεχωρίζει λόγω της κορυφαίας ποιότητας κατασκευής του. Παρά το γεγονός ότι το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν… “υπέργηρο” για δημοσιογραφικό αυτοκίνητο (πάνω από 40.000 χλμ.), ήταν εντυπωσιακή η έλλειψη θορύβων και τριγμών. Το Patriot έκανε επίσης πολύ καλή εντύπωση, αλλά η αναμέτρηση με τους κορυφαίους του είδους ποτέ δεν ήταν εύκολη.

Εκτός δρόμου, η εμφάνιση του Patriot μοιάζει να έχει αποφασίσει και για το αποτέλεσμα. Όμως, παρά τον πολιτισμένο του χαρακτήρα, το RAV4 ανατρέπει τα προγνωστικά, καθώς σκαρφαλώνει παντού (τηρουμένων των αναλογιών) σαν… αγριοκάτσικο, ενώ το Jeep ακολουθεί κατά πόδας, καθώς δυσκολεύεται λίγο περισσότερο.

Εκ των έσω

Στο εσωτερικό ακολουθούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς η αμερικανική τετραγωνισμένη λογική του Patriot αναμετράται με τη λιτή πλην αποδεκτή λογική των Ιαπώνων. Σίγουρα το Jeep έχει περισσότερο στυλ, αλλά σε θέματα όπως η ποιότητα τόσο των υλικών όσο και της συναρμογής βρίσκεται ένα σκαλί πιο κάτω.

Οι χώροι για τους επιβάτες δεν διαφέρουν στα δύο αυτοκίνητα, καθώς και τα δυο μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα μέχρι και πέντε επιβάτες. Δεν συμβαίνει το ίδιο βέβαια με το χώρο για τις αποσκευές, όπου το RAV4 κερδίζει κατά κράτος τη μάχη, καθώς ο αποθηκευτικός χώρος του Patriot είναι μικρότερος του αναμενομένου.

Τελικά, ποιο να πάρω;

Η απάντηση πάντα δύσκολη και έχει να κάνει με τα κριτήρια του αγοραστή. Το μόνο σημείο στο οποίο υπερέχει ξεκάθαρα το Patriot, και αυτό για τους φανατικούς του είδους, είναι η εξωτερική εμφάνιση. Κατά τα άλλα, το RAV4 είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένο αυτοκίνητο και αξίζει σε κάθε περίπτωση τα λίγα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται για την απόκτησή του. Με σαφέστατα χαμηλότερη κατανάλωση και την εγγύηση της Toyota, είναι βέβαιο ότι επιλέγοντας το RAV4 θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας