Jurassic Park III (2001). Tαινία Δράσης, Περιπέτεια

Jurassic Park III (2001). Tαινία Δράσης, Περιπέτεια
 • Σκηνοθεσία: Joe Johnston
 • Ηθοποιοί: Sam Neill, William H. Macy, Téa Leoni, Alessandro Nivola, Trevor Morgan, Michael Jeter
 • Είδος Tαινίας: Δράση, Περιπέτεια
 • Σύνθεση, Εκτέλεση και Παραγωγή Μουσικής: Don Davis
 • Η κυκλοφορία του δίσκου έγινε από Decca Records το 2001.
 • Συνολική Διάρκεια ταινίας: 93 λεπτά
 • Προϋπολογισμός: 93 εκατομμύρια δολάρια
 • Ακαθάριστα έσοδα: 368,780,809 εκατομμύρια δολάρια

Σημαντική σημείωση: Σε τούτο το άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τη μουσική της ταινίας Jurassic Park III (2001).

Η ταινία “Jurassic Park III” (2001) ήταν η δεύτερη συνέχεια της υπέρ επιτυχημένης ταινίας του Steven Spielberg “Jurassic Park” (1993) που μας ταξίδεψε σε μια εποχή εκατομμύρια χρόνια πριν, τότε που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη Γη. Σε αυτή, όπως και στην επόμενη (το “Jurassic Park: The Lost World” (1997), η μουσική επένδυση ήταν κορυφαίας ποιότητας και φυσικά ήταν δουλειά του μόνιμου συνεργάτη του Spielberg, του συνθέτη John Williams.

Με τη μουσική του A.I. (Artificial Intelligence) στο στάδιο της σύνθεσης και την αποχώρηση του Spielberg από τη σκηνοθεσία του “Jurassic Park III”, τα μουσικά δεδομένα διαφοροποιούνται και έτσι ο Williams θα απέχει από τη μουσική της δεύτερης συνέχειας του “Jurassic Park”. Στη θέση του θα προτείνει το συνθέτη Don Davis που απολαμβάνει τον απόηχο της δημοσιότητας που του χάρισε η μουσική της ταινίας “The Matrix” (1999).

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί είναι πως μια ταινία “Jurassic Park” χωρίς τα βασικά μουσικά θέματα του John Williams θα ήταν από μουσικής πλευράς αποτυχημένη. Αυτό το γνώριζε καλά ο Davis και ο δρόμος που ακολούθησε ήταν της μίξης της δικής του νέας μουσικής με τα θέματα του Williams. Αυτό, όμως, δε σήμαινε τη φωτοτυπική τους εμφάνιση, όπως ακριβώς τα ακούσαμε στην ταινία “Jurassic Park”.

Ο Davis δούλεψε πάνω σε αυτά, τα φρεσκάρισε και τα χρησιμοποιεί όταν και όπου πρέπει στην ταινία, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις περιττές επαναλήψεις. Στην προσπάθειά του να ανανεώσει το υπάρχον θεματικό υλικό από την ταινία “Jurassic Park”, είχε την υποστήριξη του Williams, ο οποίος προσφέρθηκε να του δώσει τις παρτιτούρες του και να συζητήσουν για αυτές και τη μουσική που γεννήθηκε μέσα από αυτές.

Το κομμάτι “Isla Sorna Sailing Situation” (#1) καλύπτει μουσικά την εναρκτήρια σεκάνς της ταινίας, όπου παίρνουμε μια πρόγευση από τα θέματα του Williams. Το επόμενο κομμάτι “The Dinosaur Fly-By” (#2) είναι το μόνο στο CD που έχει αποκλειστικά μουσική του Williams και φυσικά μιλάμε για το κεντρικό θέμα του “Jurassic Park”. Η επιλογή της χρήσης του καθώς το αεροπλάνο με τους πρωταγωνιστές διασχίζει τα σύννεφα, πετώντας προς τη νήσο Sorna ήταν καταπληκτική και έδινε πρόσθετη ομορφιά στις εικόνες.

Στο “Cooper’s Last Stand” (#3) μπαίνει δυναμικά η μουσική του Don Davis και απολαμβάνουμε ένα από τα αρκετά κομμάτια ξέφρενης δράσης που υπάρχουν στο CD. Το “Jurassic Park III” είχε πολλές σκηνές περιπέτειας με κυνηγητά, οπότε αναμενόμενο είναι ότι και το soundtrack θα ανήκει στην κατηγορία της δράσης, με μια μικρή δόση ατμοσφαιρικού τρόμου΄ δεν είναι όλοι οι δεινόσαυροι χορτοφάγοι! Άλλα κομμάτια δυναμικής δράσης, όπου εκεί κυρίως αναδύεται το προσωπικό στυλ γραφής του Davis, συναντάμε στα “Tiny Pecking Pteranodons” (#8), “Billy Oblivion” (#9), “Frenzy Fuselage” (#13) και “Clash of Extinction” (#14). Στα δύο πρώτα διακρίνουμε μια χορωδία που θέλει να δώσει μια επιπλέον αίσθηση εντυπωσιασμού.

Ο Davis δίνει τη δική έκδοση στο βασικό θέμα του Williams, το οποίο αποκτά ένα στρατιωτικό ύφος που δε το είχε παλαιότερα και σε αυτή τη μορφή το συναντάμε στα κομμάτια “Bone Man Ben” (#12) και “The Hat Returns/End Credits” (#15). H αφορμή γι’ αυτή την παραλλαγή έχει να κάνει με την άφιξη των πεζοναυτών, στο τέλος της ταινίας, για να περισυλλέξουν τους επιζώντες από τη νήσο Sorna.

Το νέο θέμα που ακούμε στο soundtrack του “Jurassic Park III” αφορά την οικογένεια Kirby και πρόκειται για μια τρυφερή μελωδία που λειτουργεί όμορφα στην ταινία αλλά ξεχνιέται γρήγορα. Την ακούμε στο κομμάτι “Tree People” (#6). Στους τίτλους τέλους, το κομμάτι “The Hat Returns/End Credits” (#15), παρελαύνουν με ζωηρές εκτελέσεις όλα τα θέματα των Davis και Williams, οπότε έχουμε ένα δυνατό κλείσιμο.

Το country τραγούδι “Big Hat, No Cattle” (#16) ήταν μια λανθασμένη προσθήκη στο CD καθώς απέχει έτη φωτός από την ατμόσφαιρα της μουσικής που προηγείται. Δε γράφτηκε για την ταινία και δεν ακούγεται στους τίτλους τέλους, παρά εμφανίζεται για πολύ λίγο σε κάποιο σημείο ως η μουσική που ακούγεται σε ένα μπαρ. Ερμηνευτής του τραγουδιού είναι ο τραγουδιστής και συνθέτης Randy Newman, που έχει γράψει μουσική για αρκετές εμπορικές επιτυχίες όπως οι ταινίες “Cars” (2006), “Monsters, Inc” (2001), “Toy Story 2” (1999) κ.α.

Tracklist

 1. Isla Sorna Sailing Situation (4:23)
 2. The Dinosaur Fly-By (2:15)
 3. Cooper’s Last Stand (2:01)
 4. The Raptor Room (2:35)
 5. Raptor Repartee (3:06)
 6. Tree People (2:04)
 7. Pteranodon Habitat (3:04)
 8. Tiny Pecking Pteranodons (3:38)
 9. Billy Oblivion (2:51)
 10. Brachiosaurus on the Bank (2:07)
 11. Nash Calling (3:38)
 12. Bone Man Ben (7:20)
 13. Frenzy Fuselage (4:01)
 14. Clash of Extinction (1:42)
 15. The Hat Returns/End Credits (5:10)
 16. Big Hat, No Cattle (4:24) – Eρμηνεία Randy Newman

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της ταινίας Jurassic Park III (2001).

Διάβασε επίσης: Απομακρυσμένη βοήθεια στα Windows με σύνδεση από μακριά

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας