Κατασχεθέντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το Facebook ήξερε για τη Ρωσική συλλογή δεδομένων ήδη από το 2014

Κατασχεθέντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το Facebook ήξερε για τη Ρωσική συλλογή δεδομένων ήδη από το 2014

Το Facebook προφανώς είχε επίγνωση της συγκομιδής δεδομένων από την Ρωσική παρακρατική μηχανή, ήδη από το 2014, σύμφωνα με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε ένας μηχανικός του Facebook στα Μ.Μ.Ε.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιείχε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που κατασχέθηκαν από το Βρετανικό κοινοβούλιο και αποκαλύφθηκαν σε ακρόαση σήμερα από τον κ. Damian Collins.

Ωστόσο το οξύμωρο στοιχείο της υπόθεσης είναι πως τα προβλήματα για το Facebook δεν έχουν τελειωμό, και μάλιστα κατηγορείται από πολλούς εμπειρογνώμονες πως παρουσιάζει σοβαρή αδυναμία να προστατεύσει τα δεδομένα των χρηστών του, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε το μεγάλο σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, όπως και άλλα μικρότερου μεγέθους που ουσιαστικά έχουν κατακεραυνώσει ανεπανόρθωτα τη φήμη του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το Facebook δεν σχολίασε ακόμα τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο βρετανικό κοινοβούλιο, αλλά εκτιμάται πως θα το κάνει σύντομα, γιατί η θέση του είναι πραγματικά πολύ δύσκολη απέναντι συγκοινωνία.

Ουσιαστικά, αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό που αφορά τη ρωσική επιρροή στο Facebook. Η εταιρεία αντιμετώπισε δριμεία κριτική από το Κογκρέσο σχετικά με τις ρωσικές διαφημίσεις που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου των ΗΠΑ το 2016 που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσει τους Αμερικανούς ψηφοφόρους για να ψηφίσουν το Donald Trump, κάτι που φυσικά επιτεύχθηκε.

Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι το Facebook συνεχίζει να μην είναι διαφανής αναφορικά με τις ρωσικές παρεμβολές. Μετά τις εκλογές του 2016, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, ο Mark Zuckerberg απέρριψε τις κατηγορίες πως υπήρχε καταφανέστατη παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του, και μάλιστα ισχυρίστηκε πως δεν επηρέασε κανέναν ψηφοφόρο πολίτη, παρά τις χιλιάδες διχαστικές ρωσικές διαφημίσεις που αποκαλύφθηκαν αργότερα.

Σε γενικές γραμμές το Facebook προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των ανθρώπων και των δημόσιων αρχών, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στα δρώμενα που το αφορούν, διότι αντικειμενικά υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία πώς δεν κατάφερε να εξαλείψει τις ψεύτικες ειδήσεις, την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας