ΑρχικήΕπιστήμηΚελάηδισμα των πουλιών: μια μουσική αποπλάνηση

Κελάηδισμα των πουλιών: μια μουσική αποπλάνηση

Κάποιοι λένε πως η φωνή της φύση είναι δυνατόν να ακουστεί μέσα από το κελάηδισμα των πουλιών και να μας κάνει να γαληνέψουμε ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές. Σήμερα η επιστήμη προσπαθεί να αποκαλύψει το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τη μουσική αυτή αποπλάνηση.

Η μελέτη, της οποίας το κόστος ανέρχεται στα £200,000, θα πραγματοποιηθεί από επιστήμονες οι οποίοι θα αφιερώσουν δυο χρόνια για την ακρόαση του κελαηδίσματος πουλιών έτσι ώστε να ανακαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο τα τραγούδια τους επηρεάζουν την καθημερινή ζωής του ανθρώπου.

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτείται από το Arts and Humanities Research Council (AHRC).

Η επιστημονική ομάδα είναι πρόθυμη να ακούσει τις εμπειρίες οποιουδήποτε ατόμου σε όλη τη Βρετανία ή σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικές με το κελάηδισμα των πουλιών και των συναισθημάτων που μπορούν να προκαλέσουν.

Η μελέτη θα πραγματοποιηθεί από επιστήμονες του Τμήματος Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Aberdeen.

Ο Δ. Andrew Whitehouse, ο οποίος ηγείται της έρευνας, είπε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι επικεντρώνονται σε συγκεκριμένους ήχους και αναπτύσσουν ιδιαίτερες ικανότητες στην αναγνώριση των τραγουδιών και των καλεσμάτων.»

«Επίσης σκοπεύουμε να εξερευνήσουμε τους συνειρμούς που δημιουργούνται μέσω του κελαηδίσματος και αφορούν το χρόνο, το χώρο, την εποχή και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη σύγχρονη μουσική, επιστήμη, τέχνη και καθημερινή ζωή.»

Ο Whitehouse, συνέχισε λέγοντας: «Ένα από τα ζητήματα τα οποία θα προσπαθήσουμε να εξερευνήσουμε είναι ο τρόπος με τον οποίο η τεχνολογία επηρεάζει τον τρόπο που ακούμε.»

«Για τους περισσότερους η ακρόαση είναι μια δραστηριότητα που πραγματοποιείται αυτόματα, όμως οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες το κάνουν ακόμα πιο εύκολο μέσω της καταγραφής των ήχων. Στην ουσία ενδιαφέρομαι για τα αποτελέσματα που μπορεί να έχουν στην αλληλεπίδραση μας με τα πουλιά.»

Η σημασία της έρευνας

Ο Δρ. Whitehouse εξηγεί ότι η ομάδα του ενδιαφέρεται να μάθει τις εμπειρίες οποιουδήποτε ασχολείται με τα πουλιά.

«Θα μπορούσε να είναι μια πολύ παλιά ή μια πολύ πρόσφατη εμπειρία, θα μπορούσε να αφορά τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει κάποιος να αναγνωρίζει ένα πουλί από τους ήχους που βγάζει ή μια ιστορία που σχετίζεται με το άκουσμα ενός συγκεκριμένου πουλιού.»

«Δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός και δεν χρειάζεται ακόμα να γνωρίζει το είδος των πουλιών που έχει ακούσει.»

Οποιοσδήποτε θα ήθελε να μοιραστεί την εμπειρία του, το μόνο που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί τον επίσημο δικτυακό τόπο των ερευνητών και να παραθέσει τα βιώματά του αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

«Αυτή η έρευνα θα μπορούσε να μας βοηθήσει πραγματικά να κατανοήσουμε πως ακριβώς βιώνουν οι άνθρωποι τον κόσμο μέσω του ήχου. Θα αποκαλυφθεί πόσο σημαντικά είναι τα πουλιά για τον άνθρωπο,» τονίζει ο Whitehouse.

Διάβασε επίσης: 10 τακτικές για μεγιστοποίηση ορατότητας των Tweets σας

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166