MV Agusta F4 312R

Η ιταλική εταιρεία δεν έχει αλλάξει τη φιλοσοφία της με το πέρασμα των χρόνων. Παραμένει μία εταιρεία με αγωνιστικό ταπεραμέντο που βασίζεται στις θεμελιώδεις νίκες και τα πρωταθλήματα του Hailwood και του Agostini. Αναβάτες που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το prestige πίσω από το όνομα της MV Agusta. Η ισχυρή R312 αποτελεί μία γνήσια μοτοσικλέτα για track day use κι είναι κατάλληλα εξοπλισμένη με καλούδια από την F4 1000R για να διακρίνεται σε αυτό τον τομέα.

Στην ουσία

Όσον αφορά τον κινητήρα, έχει εξοπλιστεί με ένα νέο σύστημα (5SM) ηλεκτρονικού ψεκασμού της Magneti Marelli. Επιπλέον, διαθέτει νέο σύστημα (Engine Brake System) για το φρενάρισμά του στο κλείσιμο του γκαζιού. Οι βαλβίδες εισαγωγής είναι πλέον κατασκευασμένες από τιτάνιο, στοιχείο που ευνοεί τη λειτουργία των κινούμενων τμημάτων της κεφαλής. Το αναβαθμισμένο εργοστάσιο παραγωγής ισχύος αποδίδει 183 ίππους στις 12.400 σ.α.λ. και πληροί τις προδιαγραφές Euro3. Στο σύνολό τους οι βελτιώσεις που πραγματοποιήθηκαν στον κινητήρα έγιναν με στόχο τη βελτίωση της μεταφοράς θερμότητας, γεγονός που συνετέλεσε στην αύξηση της ισχύος του κατά 9 ίππους.

Αρχικός στόχος της ιταλικής εταιρείας ήταν να καταφέρει να επιτύχει τη μέγιστη ισχύ από το μοτέρ σε μία μεγαλύτερη κλίμακα στροφών ώστε να καταφέρει να αυξήσει την τελική ταχύτητα της μοτοσικλέτας. Σύμφωνα με την αναφορά του τεχνικού επιτελείου η MV Agusta δεν είχε τίποτα να ζηλέψει στον τομέα του κρατήματος και της συμπεριφοράς της στις στροφές από τον ανταγωνισμό, από τη στιγμή που σ’ αυτό το πεδίο θεωρεί ότι η μοτοσικλέτα της είναι κορυφαία.

Από την πλευρά των αγώνων, η παραμικρή βελτίωση που μπορεί να επιφέρει αύξηση της ισχύος κρίνεται αναγκαία και μεγάλη επιτυχία για την κάθε ομάδα ή κατασκευαστή. Μεταξύ της F4 1000R και της F4 R 312 υπάρχουν αισθητές διαφορές στον κινητήρα τους που εστιάζονται στους παρακάτω τομείς:

  • Οι αυλοί εισαγωγείς είναι πιο κοντοί κατά 10 χιλιοστά
  • Η διάμετρος των σωμάτων της εισαγωγής αγγίζει τα 48 χιλιοστά
  • Οι βαλβίδες τιτανίου εισαγωγής των 30 χιλιοστά
  • Τα νέα, πιο σκληρά ελατήρια των βαλβίδων εισαγωγής
  • Το νέο προφίλ των εκκεντροφόρων εισαγωγής και εξαγωγής.

Πιο συγκεκριμένα οι νέες βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου της Del West διαμέτρου 30 χιλιοστά ζυγίζουν μόλις 17,8 γραμμάρια η κάθε μία, έναντι των προηγούμενων που είχαν διάμετρο 29 χιλιοστά και το βάρος τους έφθανε τα 27,9 γραμμάρια. Κατά συνέπεια μειώθηκε η μάζα των κινούμενων τμημάτων κι αυξήθηκαν οι παράμετροι της ισχύος και του ορίου των στροφών. Οι υπόλοιπες βελτιώσεις πραγματοποιήθηκαν για να εναρμονιστεί η λειτουργία του συνόλου της κεφαλής με το γενικό σύνολο του μοτέρ.

Οι πιο κοντοί αυλοί της εισαγωγής ευνοούν την περιστροφή του μοτέρ στις υψηλές στροφές. Τα σώματα του ψεκασμού είναι όμοια με του F4 1000R, ωστόσο αυξήθηκε η εσωτερική τους διάμετρος από τα 46 στα 48χλστ. Τα μύγδαλα των εκκεντροφόρων έχουν επανασχεδιαστεί για να δώσουν διαφορετικό βύθισμα και χρονισμό στις βαλβίδες. Το βύθισμα στην εξαγωγή έχει αυξηθεί από τα 9,2-10,3 χιλιοστά και στην εξαγωγή έχει φθάσει τα 9 χιλιοστά από τα 8,5 που ήταν στο παρελθόν. Οι νέες παράμετροι της κεφαλής δεν αύξησαν μόνο την ισχύ κατά 9 ίππους, αλλά έδωσαν επιπλέον 500 σ.α.λ. στον κινητήρα. Σημειωτέων δε ότι δεν επηρέασαν κατά κανένα τρόπο τα χαρακτηριστικά των κυλίνδρων, των εμβόλων και του κιβωτίου.

Το τελευταίο είναι τύπου κασέτα, αγωνιστικού τύπου που επιτρέπει την εύκολη αφαίρεσή του και κατά συνέπεια την αλλαγή των σχέσεών του ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε πίστας. Η νέα (5SM ECU) ηλεκτρονική μονάδα της Magneti Marelli αναλαμβάνει τη διαχείριση του συστήματος EBS που φροντίζει για την σωστή επιβράδυνση του μοτέρ στο κλείσιμο του γκαζιού. Το σύστημα περιλαμβάνει μία ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα που είναι τοποθετημένη στον αυλό εισαγωγής του δεύτερου κυλίνδρου. Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει στο δεύτερο κύλινδρο να παράγει ροπή ακόμη και κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, δηλαδή όταν οι πεταλούδες του αέρα είναι κλειστές, λόγω του σήματος που λαμβάνει από την κεντρική ηλεκτρονική μονάδα.

Οικολογική και Euro3

Δεν χωράει καμία αμφιβολία το γεγονός ότι η νέα MV Agusta αποτελεί μία καθαρόαιμη αγωνιστική μοτοσικλέτα που είναι κατάλληλα σχεδιασμένη για να μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα στο δρόμο, παρ’ όλο που αυτό δεν είναι το φυσικό της περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα η μοτοσικλέτα πληροί τις προδιαγραφές Euro3 όσον αφορά την εκπομπή καυσαερίων και θορύβου.

Εκτός από τον αισθητήρα Λάμδα διαθέτει ένα δευτερεύον σύστημα παροχής αέρα που κάνει πιο πλούσιο το μείγμα, ιδίως όταν η μοτοσικλέτα κινείται σε ταχύτητα περίπου 120χλμ./ώρα (στο όριο που γίνονται οι μετρήσεις για την έκδοση ομολογκασιόν). Αέρας παρέχεται στους αυλούς εξαγωγής μέσω μίας ηλεκτρομαγνητικής βαλβίδας από το φιλτροκούτι ώστε να “καθαρίσει” τα καυσαέρια.

Αγωνιστικό πλαίσιο

Η φιλοσοφία της ιταλικής εταιρείας στη σχεδίαση των πλαισίων έχει δημιουργήσει τη δική της σχολή που φυσικά πηγάζει από την μεγάλη εμπειρία της στους αγώνες. Πιο συγκεκριμένα, είναι τύπου χωροδικτύωμα, κατασκευασμένο από ατσάλι και συντελεί θετικά στις συμπαγείς διαστάσεις του συνόλου, διατηρώντας τις μηχανικές του ιδιότητες στην ακαμψία και την στρέψη. Το μονόμπρατσο αλουμινένιο ψαλίδι σφραγίζει την υπεροχή και την αισθητική του συνόλου με τη σφραγίδα του CRC.

Το πιρούνι προέρχεται από την Marzocchi, είναι της σειράς RAC (Road Advanced Component) και η διάμετρός του αγγίζει τα 50χλστ. Είναι πλήρως ρυθμιζόμενο και διαθέτει εξωτερική επικάλυψη (νιτρίδιο του άνθρακα) ώστε να μειωθούν οι τριβές και να παρέχει πιο ομαλή λειτουργία. Το πίσω αμορτισέρ της Sachs είναι με τη σειρά του πλήρως ρυθμιζόμενο, διαθέτει υδραυλική προφόρτιση του ελατηρίου κι επιπλέον παρέχει ρυθμίσεις high και medium στη συμπίεση. Το στήσιμο του πλαισίου ολοκληρώνει το σταμπιλιζατέρ της Ohlins που είναι τοποθετημένο στο λαιμό του.

Εξωτικό είναι επίσης και το σύστημα πέδησης που φοράει η νέα μοτοσικλέτα. Στο εμπρός σύστημα επιλέχθηκαν οι νέες τετραέμβολες ακτινικές monoblock δαγκάνες της Brembo σε συνδυασμό με τους δίσκους των 320χλστ. Οι ατσάλινοι δίσκοι διαθέτουν αλουμινένια κέντρα και είναι τοποθετημένοι στις ζάντες της Brembo. Πίσω τοποθετήθηκε ένας δίσκος μινιμαλιστικών διαστάσεων, διαμέτρου 210χλστ., που συμπιέζεται από μία τετραέμβολη δαγκάνα της Brembo.

Στο σύνολό τους η ποιότητα κατασκευής, η αισθητική και το φινίρισμα είναι υπεράνω κάθε κριτικής. Αναμφισβήτητα η MV Agusta αποτελεί ένα παιγνίδι για λίγους, που θα το απολαύσουν μόνο στην πίστα. Κάλλιστα θα το θαύμαζε κανείς και στο… σαλόνι του, μια και είναι ένα ξεχωριστό κόσμημα, συλλεκτικής αξίας.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166