ΑρχικήΟχήματαΚίνηση μπροστά, πίσω ή 4Χ4; Συμβουλές προτίμησης

Κίνηση μπροστά, πίσω ή 4Χ4; Συμβουλές προτίμησης

Κίνηση στους εμπρόσθιους τροχούς

Τα οχήματα με κινητήρα εμπρός και εμπρόσθιους κινητήριους τροχούς, μεταδίδουν την κινητήρια δύναμη του κινητήρα, μέσω συμπλέκτη – κιβωτίου ταχυτήτων και διαφορικού, μόνο στους εμπρόσθιους τροχούς, ενώ οι οπίσθιοι είναι σχεδιασμένοι να περιστρέφονται ελεύθερα.

Κίνηση στους οπίσθιους τροχούς

Στα οχήματα, η κινητήρια δύναμη εφαρμόζεται στους πίσω τροχούς, ενώ οι εμπρός σχεδιάζονται έτσι, ώστε να περιστρέφονται ελεύθερα και να χρησιμοποιούνται μόνο για την διεύθυνση του οχήματος. Ο κινητήρας μπορεί να εμπρός, στο μέσον ή πίσω.

Κίνηση σε τέσσερις τροχούς (4X4)

Η μηχανή είναι στο εμπρός μέρος του οχήματος. Αμέσως μετά από αυτή, βρίσκεται ο συμπλέκτης και το κιβώτιο ταχυτήτων, από το οποίο η ισχύς μεταφέρεται στο αντίστοιχο κιβώτιο ταχυτήτων διανομής, από όπου και μεταδίδεται – δια μέσου των κινητήριων αξόνων – τόσο στον εμπρόσθιο, όσο και στον οπίσθιο άξονα, αν και συνήθως, μεταδίδεται μόνιμα στον οπίσθιο άξονα και κατ’ επιλογή, μόνο, στον εμπρόσθιο.

Πλεονεκτήματα, Μειονεκτήματα της εμπρός έναντι της πίσω κίνησης

Πλεονεκτήματα

 • Για την ίδια ισχύ, το όχημα έχει μικρότερο βάρος, διότι αφαιρούνται ορισμένα εξαρτήματα που δεν είναι αναγκαία, όπως π.χ. ο κεντρικός άξονας μετάδοσης της κίνησης.
 • Ο “δρόμος” της ροπής στρέψης προς τους τροχούς είναι μικρός και η ισχύς μεταφέρεται σε ευθεία γραμμή.
 • Δεν υπάρχει εξόγκωμα (τούνελ) κατά μήκος του δαπέδου, λόγω έλλειψης του άξονα μετάδοσης της κίνησης, οπότε αυξάνει και ο ωφέλιμος χώρος της καμπίνας των επιβατών.
 • Αν ο κινητήρας τοποθετηθεί εγκάρσια, τότε το σύστημα κίνησης των αξόνων απλουστεύεται ακόμη περισσότερο, αφού μένουν μόνο οι μετωπικοί τροχοί. Επομένως, έχουμε απλούστερη κατασκευή και, γενικά, μειωμένο κόστος κατασκευής του οχήματος.
 • Η διάταξη αυτή περιλαμβάνει μικρότερο αριθμό κινούμενων μερών, άρα και μειωμένες τριβές και απώλειες, γεγονός που αυξάνει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής του συγκροτήματος της μηχανής και του Συστήματος Μετάδοσης Κίνησης.
 • Το όχημα με την εμπρόσθια κίνηση έλκεται και δεν ωθείται (όπως με την πίσω κίνηση), γεγονός που εξασφαλίζει μεγάλη σταθερότητα οδήγησης στις στροφές αλλά και σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Μειονεκτήματα

 • Έλλειψη καλής κατανομής βάρους μεταξύ εμπρόσθιου και οπίσθιου άξονα.
 • Το όχημα παρουσιάζει όταν κινείται με μεγάλη ταχύτητα υποστροφή συμπεριφορά στις στροφές, αφού αυτές διανύονται με μεγαλύτερη ακτίνα απ’ όση αντιστοιχεί στην εκτροπή του τιμονιού.

Οι εμπρόσθιοι τροχοί παρουσιάζουν μεγαλύτερη φθορά

Παρατήρηση: Το βασικότερο πλεονέκτημα των οχημάτων, που έχουν ως κινητήριους τους οπίσθιους τροχούς, είναι η καλύτερη απόδοση τους κατά την επιτάχυνση, διότι, όπως αποδεικνύεται ότι όσο αυξάνει η επιτάχυνση του οχήματος, τόσο η αντίδραση στους εμπρόσθιους τροχούς μειώνεται, ενώ, αντίστοιχα, αυξάνει η αντίδραση στους οπίσθιους τροχούς και, μάλιστα, κατά το ίδιο ποσό.

Έτσι, μεγαλύτερη αντίδραση στους οπίσθιους τροχούς συνεπάγεται και μεγαλύτερη κινητική (ελκτική) δύναμη σε αυτούς, πράγμα που μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι τα αυτοκίνητα με κινητήριους τους οπίσθιους τροχούς είναι περισσότερο αποδοτικά από τα άλλα, που έχουν σαν κινητήριους τροχούς τους εμπρόσθιους.

Επίσης, εξάγεται το συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο, η τροχοπέδηση των εμπρόσθιων τροχών είναι περισσότερο αποτελεσματική από την αντίστοιχη των οπίσθιων τροχών. Στους παραπάνω αυτούς λόγους οφείλεται και το γεγονός ότι, κατά κανόνα, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα έχουν σαν κινητήριους τροχούς τους πίσω, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα αυτοκίνητα πολυτελείας, παρά το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής τους.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της 4Χ4 κίνησης

Πλεονεκτήματα

 • Ανάμεσα σε οχήματα με την ίδια κατανομή βάρους, το 4Χ4 μπορεί να μεταφέρει διπλάσια κινητήρια δύναμη από τα υπόλοιπα, δεδομένου ότι έχει διπλάσιο αριθμό κινητηρίων τροχών.
 • Όταν το 4Χ4 όχημα έχει και κιβώτιο ταχυτήτων διανομής, μπορεί να κατανεμηθεί περισσότερη ροπή στρέψης σε εκείνον τον άξονα που παρουσιάζει την καλύτερη πρόσφυση στο οδόστρωμα, οπότε έχουμε αποτελεσματικότερη κίνηση του οχήματος.
 • Το 4Χ4 όχημα έχει δυνατότητα μεγαλύτερης μείωσης των στροφών των κινητήριων αξόνων του, πράγμα που αυξάνει τη ροπή στρέψης (ελκτική δύναμη) τους.

Μειονεκτήματα

 • Εάν το 4Χ4 κινείται σε ομαλό έδαφος δεν συνιστάται η ενεργοποίηση του εμπρόσθιου διαφορικού, διότι τότε προκύπτουν τα εξής αρνητικά:
 • Αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.
 • Το τιμόνι γίνεται βαρύ.
 • Μεγαλύτερη φθορά στα τακούνια των ελαστικών.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166