ΑρχικήHow toΜάθετε να λιπαίνετε σωστά τον κινητήρα σας

Μάθετε να λιπαίνετε σωστά τον κινητήρα σας

Ένα λιπαντικό προστατεύει τα μηχανικά μέρη του κινητήρα και κρατά τη θερμοκρασία του σε κανονικά επίπεδα. Σκοπός του λιπαντικού είναι η λίπανση των μηχανικών μερών του κινητήρα, με αποτέλεσμα την μείωση της τριβής τους. Ένα καλό λιπαντικό διατηρεί τη σύστασή του αναλλοίωτη ώστε να μπορεί να εισχωρεί όσο το δυνατόν καλύτερα στα μηχανικά μέρη, λιπαίνοντάς τα ανεξάρτητα από την θερμοκρασία. Η κακή λίπανση του κινητήρα αυξάνει τις τριβές στα μηχανικά μέρη και αυξάνει κατακόρυφα την θερμοκρασία του. Η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει στο κάψιμο του κινητήρα.

Κατηγορίες λιπαντικών

Η εξέλιξη των κινητήρων αναγκάζει τους κατασκευαστές λιπαντικών να βελτιώνουν συνεχώς τα λιπαντικά τους και να προσαρμόζονται στις νέες απαιτήσεις. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό ενός λιπαντικού, είναι το ιξώδες του. Το ιξώδες χαρακτηρίζει την ευκολία με την οποία το λιπαντικού εισρέει στα μηχανικά μέρη του κινητήρα.

Τα λιπαντικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες στα συμβατικά, στα ημισυνθετικά και τα συνθετικά. Τα συμβατικά προσφέρουν πολύ καλή προστασία. Όμως τα συνθετικά εξασφαλίζουν την απόλυτη προστασία του κινητήρα του οχήματός σας. Για πρόσθετη προστασία του κινητήρα σας, μπορείτε να χρησιμοποιείτε συνθετικά. Τα συνθετικά λιπαντικά είναι ακριβότερα από τα συμβατικά. Τα ημισυνθετικά λιπαντικά είναι μια ενδιάμεση λύση. Πρέπει να γνωρίζετε όλες τις επιλογές, ώστε να είστε σε θέση να κάνετε την καλύτερη.

Κάθε συσκευασία λιπαντικών αναγράφει δύο αριθμούς. Αν για παράδειγμα η ετικέτα του λιπαντικού αναγράφει τον αριθμό 15W70, αυτό σημαίνει ότι το λιπαντικό έχει τις εξής ιδιότητες:

 1. Ο αριθμός που βρίσκεται πριν το W, χαρακτηρίζει τη λιπαντική ικανότητα του λιπαντικού στις χαμηλές (χειμερινές) θερμοκρασίες. Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το λιπαντικό.
 2. Ο αριθμός που βρίσκεται μετά το W, χαρακτηρίζει την ανθεκτικότητα του λιπαντικού στις υψηλές (καλοκαιρινές) θερμοκρασίες. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ανθεκτικό είναι το λιπαντικό.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι …

 1. Κάθε αλλαγή λιπαντικών πρέπει να συνοδεύεται και από αλλαγή του φίλτρου. Η μη αλλαγή του, έχει ως συνέπεια το φρακάρισμα του φίλτρου, γεγονός που οδηγεί στο κακό φιλτράρισμα του λιπαντικού. Απαγορεύεται ρητά, η ανάμειξη διαφορετικών τύπων λιπαντικών, και η προσθήκη λιπαντικών ντίζελ σε βενζινοκινητήρες και το αντίστροφο.
 2. Χρησιμοποιώντας λιπαντικά υψηλών προδιαγραφών μειώνουμε την κατανάλωση καυσίμου από 4 έως και 6%!
 3. Τα λιπαντικά μακράς διάρκειας χρησιμοποιούνται σε μοντέλα με μεγάλα διαστήματα σέρβις (περίπου 30.000 χλμ.). Ο κατασκευαστής του οχήματός σας προτείνει να χρησιμοποιείτε συγκεκριμένο τύπο λιπαντικού. Για περισσότερες λεπτομέρειες, συμβουλευθείτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή σας.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζω λιπαντικά;

Τα λιπαντικά πρέπει να αλλάζουν έπειτα από ένα προκαθορισμένο διάστημα, το οποίο καθορίζει ο κατασκευαστής. Ένα λάθος, που πρέπει να αποφευχθεί είναι η παράταση του χρόνου αλλαγής με πρόσθεση λιπαντικού στον κινητήρα.

Εταιρείες λιπαντικών και φίλτρων

 • ACDelco Duraguard® Oil Filter
 • Agip (Azienda Generale Italiana Petroli)
 • Aral Lubricants
 • AVINOIL ΑΒΕΝΕΠ
 • BP Lubricants
 • Castrol Lubricants
 • CYCLON HELLAS S.A.
 • ELF Lubricants
 • ESSO, Irving, Texas, USA
 • MOBIL Lubricants
 • Shell Lubricants
 • Valvoline Lubricants
 • EKO
 • ΕΛΙΝ

Οικονομική οδήγηση

Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας κατά την τελευταία δεκαετία έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην αγορά του αυτοκινήτου. Κι αυτό γιατί ο αγοραστής δεν υπολογίζει μόνο το κόστος της αγοράς, αλλά και διάφορα άλλα πάγια έξοδα. Τέτοια έξοδα είναι το κόστος ασφάλισης, τα καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και οι διάφορες επισκευές. Φυσικά από την ασφάλεια και τα τέλη κυκλοφορίας δεν μπορούμε να γλιτώσουμε χρήματα, μπορούμε όμως να λάβουμε τα μέτρα μας και να οδηγούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να καίμε λιγότερα καύσιμα. Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου:

 • Ελέγχετε τακτικά το όχημα σας για τυχόν μηχανικά προβλήματα, τα οποία αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου.
 • Αλλάζετε τα μπουζί όποτε είναι απαραίτητο, διαφορετικά η κατανάλωση βενζίνης επιβαρύνεται αισθητά.
 • Αλλάζετε συχνά λιπαντικά. Εκτός από οικονομία, εξασφαλίζετε και τη μακροζωία του κινητήρα σας.
 • Ελέγχετε το φίλτρο αέρα. Αν το φίλτρο αέρα φράξει από σκόνες και άλλες ακαθαρσίες, ο κινητήρας δε λειτουργεί καλά και η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται.
 • Ελέγχετε τακτικά την πίεση των ελαστικών σας. Μειωμένη πίεση σε κάποιο ελαστικό σημαίνει, εκτός από τα όποια άλλα προβλήματα, και αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου.
 • Μη φορτώνετε υπερβολικά το αυτοκίνητο. Περισσότερο βάρος συνεπάγεται και μεγαλύτερη κατανάλωση βενζίνης.
 • Προσπαθείτε να οδηγείτε ήρεμα, αποφεύγοντας απότομες εναλλαγές ταχυτήτων και αυξομειώσεις στην ταχύτητα. Όταν μάλιστα κινείστε στο εθνικό δίκτυο, διατηρείτε σταθερή ταχύτητα. Μ΄ αυτό τον τρόπο καίτε λιγότερα καύσιμα.
 • Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση του κλιματιστικού. Είναι γνωστό πως επιβαρύνει την κατανάλωση καυσίμου. Ωστόσο, αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου παρά να ανοίγετε τα παράθυρα. Ανοίγοντας τα παράθυρα, δημιουργείται μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα στο όχημα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166